Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2024

Hiisi Taproom olut-tasting

Lutakossa sijaitseva Hiisi -panimon ravintola järjesti jäsenillemme ikimuistoisen tastingin keväisenä torstai-iltana 21.päivä maaliskuuta. 

Maistelimme neljää panimon omaa tuotetta niihin sovitettujen ruokien kanssa. Illan toinen isännistä, Joonas Hovi, kertoi meille nauttimistamme tuotteista, oluen historiasta, panimon toiminnasta ja vastaili kaikkiin esittämiimme kysymyksiin. Jäsenemme keittiömestari Joonas Paananen puolestaan vastasi ruokapuolesta. Ruoat olivat täydellisesti yhteensopivia ja toisiaan korostavia oluiden kanssa. Yhdistelmät olivat yllättäviä ja jokainen suupala toi uusia kokemuksia yhdistettäessä eri oluen kanssa. 

Ilta oli erittäin onnistunut ja kaikessa paistoi tekijöiden ammattitaito, intohimo ja etenkin rakkaus tekemiseen. Iso kiitos isännille Joonaksille.

---------------------------------

Ravintola Figaro

Blinejä päästiin nauttimaan lauantaina helmikuun 17. päivänä klo 12:00 – 14:00 non-stopina suussa sulavia tattariblinejä, joiden kanssa tarjotiin mätejä ja laaja valikoima muita herkullisia lisukkeita, mm.

Vaahdotettua smetanaa, sipulia, tilliä, suolakurkkua

Cavi-artia

Sokeri-suolattua lohta ja hovimestarin kastiketta

Lämminsavustettua lohta ja pikkelöityä punasipulia

Haapasienisalaattia ja pikkelöityjä karpaloita

Curry-omenasilliä, sillikaviaaria ja tomaatti-smetanasilakoita

Chillä marinoituja katkarapuja, tillikurkkua ja avokadoa

Savuporomoussea ja selleri-leipäjuustosalaattia

punajuuri-sinihomejuustosalaattia

Raikkaana lopetuksena karpalosorbet ja mustikkaa.

Lisämaksusta free-flow cava- tai samppanjatarjoilu kattauksen ajan.

---------------------------------

Jyväskylän kapitulissa installoitiin uusia Rôtisseurs ja OMGD -jäseniä

Nuori kokki –kilpailu huipentui Grand Dîner -illalliseen 

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylä ja Gradia Jyväskylän Priimuksen ravintola järjestivät Nuori kokki –kilpailun 20. tammikuuta Jyväskylässä. Kyseessä oli 13:a Jyväskylässä järjestetty kilpailu ja Chaîne des Rôtisseurs Finlanden 86:s kapituli. Ilta huipentui eriomaiseen Grand Dîner -illalliseen hotellin Verson Kerkkä-salissa. 

Päivä oli kilpailijoille ja järjestäjille pitkä, sillä Nuori kokki –kilpailuun ilmoittautuneet kuusi kokkia aloitti menunsa suunnittelun aamuyhdeksältä. Kilpailun palkinnot jaettiin Grand Dîner –illallisella, jota nautittiin lähes puolille öin. 

Nuori kokki –kilpailun voitti Lapland Hotels Pallaksen vuoropäällikkö Tatu Ollilla. Hän oli loihtinut tuomariston mielestä parhaan menukokonaisuuden siiasta ja sinisimpukasta, karitsan paahtopaistista sekä päärynästä ja punaherukasta. 

“Luotin omaan tekemiseen ja siihen mitä olen harjoitellut, niin sillä tuli voitto. Simpukka tuli vähän nurkan takaa ja löi kunnolla kylkiluiden alle. Piti hetki miettiä, että mitä siitä voisi tehdä, että pääsee helpoimmalla, parhaimmalla ja varmemmin”, 25-vuotias Ollila tuumasi yllätyksenä tulleesta raaka-aineesta. 

Jyväskylässä Revolution –ravintolassa kokkina työskentelevä 19-vuotias Lauri Tiilikainen sijoittui toiseksi.  

“Mitali oli näissä kisoissa tavoitteena ja siihen päästiin. Raaka-aineet olivat mieluisat ja niistä sai suunniteltua oman näköisen menun. Kaikki meni aika lähelle suunniteltua", Tiilikainen sanoi. 

Nuori kokki –kilpailun kärkikolmikko sai palkintonsa ennen Grand Dîner:n alkamista. Kapitulissa installoitiin sekä Chaîne des Rôtisseurs jäseniä että jäseniä OMGD-järjestöön.  

Päivä päätettiin viiden ruokalajin illallisella viineineen. 

Grand Diner sisälsi viisi ruokalajia viineineen.
Grand Dinerin pääruokana oli yli yön haudutettua karitsanniskaa.
Nuori kokki -kilpailun kärkikolmikko: voittaja Tatu Ollila (kesk,), toiseksi sijoittunut Lauri Tiilikainen (oik.) ja kolmanneksi tullut Jasper Juutinen (vas.).
Tällä menukokonaisuudella Tatu Ollila voitti Nuori kokki -kilpailun.

---------------------------------

Jyväskylän voutikunnan tapahtumia 2023

Joulukuun 14 päivä klo 18:00


Savutuvan Apajan joulun riistapöytä

Joulun riistapöytä oli tämän joulun erikoisuus, johon Savutuvan Apajan

keittiömestari oli koonnut lämpimän peurakeiton lisäksi

useampia pieniä ja laadukkaita syötäviä makuhermoja

kutkuttamaan.

 

Rakkaudella haudutettua peurakeittoa


Porsaan savupaistia

Savustettua kalkkunaa

Kylmäsavulohta

Sienipiirasta

Aura-päärynöitä

Lohirieskarullia


Vihersalaattia ja talon omenaista salaatinkastiketta

Hedelmäistä juustosalaattia

Waldorfin salaattia


Torpparin leipää ja saaristolaisleipää

Voita

Mätimoussea


Kahvia ja teetä

Jouluista suklaaöveriä

Rakkaudella haudutettua peurakeittoa
Porsaan savupaistia Savustettua kalkkunaa Kylmäsavulohta Sienipiirasta Aura-päärynöitä Lohirieskarullia
Torpparin leipää ja saaristolaisleipää, voita Mätimoussea

Punajuuri marinoitu lohi ja yön yli haudutettu karitsa maistuivat teatterielämyksen jälkeen

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenet pääsivät nauttimaan kulttuurista ja erinomaisesta ruosta lauantaina 11. marraskuuta. Valittuna teatteriesityksenä Evita -Musikaali köyhien kuningattaresta Jyväskylän kaupunginteatterissa. 

Teatterin jälkeen kokoonnuttiin Bistro Kirkkopuistoon päivälliselle.

Alkuruuaksi tarjoiltiin punajuuri marinoitua lohta, mallasta ja dijonsinappikastiketta. Itävaltalainen Loimer Lois Grüner Veltliner täydensi makuelämyksen.

Pääruokana yönyli haudutettua karitsaa, savuperunapyrettä ja karpaloa. Täyteläinen, etelä-rhônelainen Le Petit Baron oli erinomainen valinta viiniksi.

Jälkiruokana maistui valkosuklaa jäätelöä, kurpitsakakkua ja karamellissoituja pähkinöitä.

Päivällinen ja palvelu oli jälleen erinomaista, josta haluamme kiittää Kirkkopuiston Bistron henkilökuntaa. 


------------------------------

Kuokkalan kartanon ravintoloitsija ja keittiömestari Sami Sorvoja esitteli juuri saatua Rôtisseurs-kilpeä yhdessä ravintolapäällikkö Miia Sirosen (vas.) ja Chaîne des Rôtisseurs Finlanden valtavouti Johanna Hornborg-Ojalan ja Jyväskylän vouti Seppo Valkeisen kanssa.

Kuokkalan kartano juhli Rôtisseurs-kilpeään 

juhlaillallisella 50 rôtisseurs-jäsenen kanssa 

Lähes 50 Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä oli todistamassa 5. lokakuuta, kun Kuokkalan kartanon ravintoloitsija ja keittiömestari Sami Sorvoja sekä ravintolapäällikkö Miia Sironen ottivat vastaan Rôtisseurs-kilven valtavouti Johanna Hornborg-Ojalalta ja Jyväskylän vouti Seppo Valkeiselta. 

“Tämä on meille iso ja tärkeä asia. Mehän ollaan itse tiedetty, että miten hyviä me ollaan, mutta nyt siitä on sitten konkreettinen asia mittarina. Muutkin sen näkevät, että kun astuu ovesta sisään, niin tietää saavansa hyvää ruokaa”, Sorvoja totesi kilven saatuaan.  

Arkkitehti Wiii Lönnin suunnittelema Kuokkalan kartano valmistui vuonna 1904. Sorvojan ja Sirosen luotsaama ravintola avattiin siellä vuonna 2021.   

“Vaikka minulla on pitkä työhistoria takana, niin jostain syystä vähän jännitti enemmän kuin muina päivinä. Tämä on hieno ja iso päivä, yli 11 vuotta Chaîne des Rôtisseurs -järjestön jäsenenä ollut Sironen kertoi ennen juhlaillallista, jolle osallistui noin 50 Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä. 

Valtavouti Hornborg-Ojalalle uuden Rôtisseurs-kilven luovuttaminen on aina mieluinen tehtävä. 

“Kilven luovutuksessa ollaan aina meidän toiminnan ytimessä. Kun pääsee eri maakuntiin ja nyt Keski-Suomeen, niin se aina sykähdyttää, koska silloin me päästään korostamaan, että meillä on laadukasta ruokaa ympäri Suomen. On hienoa olla mahdollistamassa jälleen uusi kilpiravintola Jyväskylään”, Hornbor-Ojala totesi. 

Kuokkalan kartano oli hänellekin ainutlaatuinen miljöö kilpiravintolalle. 

“Kuokkalan kartano on erinomainen esimerkki siitä, että klassiseen miljööseen voidaan tuoda maut tähän päivään, hakea laajoja elämyksiä ja tuoda ne modernina lautaselle”, Hornborg-Ojala luonnehti.  

Rôtisseurs-kilven luovutuksen jälkeen nautittiin juhlaillallinen. Alkuruokina tarjottiin suolapaahdettua punajuurta ja mustaherukanlehteä lehtikaalin ja dijonin kera sekä paahdetusta maa-artisokasta tehtyä keittoa. Pääruokana oli yön yli haudutettua karitsaa karhunlaukan, juurisellerin ja salotin kera. Jälkiruokana nautittiin omenaa ja tuorejuustosorbettia kaurapalan kera. 

Paahdetusta maa-artisokasta valmistettu keitto sai hienoa lisämakua kahvista.
Kuokkalan kartanon juhlaillallisen pääruokana nautittiin yön yli haudutettua karitsaa karhunlaukan, juurisellerin ja salottisipulin kera.

------------------------------

Pirjo Kauhanen (vas.), Henna Sorjonen ja Anssi Kauhanen nauttivat ravuista ja lisukkeista Alban hienolla terassilla.

Rapuja syyskuun illassa 

Kaksikymmentäkaksi Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä nautti ravuista ja kuulaan syysillan tunnelmasta Albassa 7. syyskuuta. Mutta ravut olivat vain yksi osa illan menuta. Kalan ystävät saivat kokea paistettujen ahventen ja haukiterriinin makuelämyksestä, kun lihavaihtoehtona tarjottiin ylikypsää härkää. Yli kolmen tunnin illallisen kruunasi marjakimara sabayonkastikkeessa. 

Ilta aloitettiin kylmäsavulohi-mustajuurikeitolla. Keitto oli samettisen pehmeää ja leppäsavun maku tuntui vahvana. Mustajuuren ja kylmäsavulohen liitto toimi täydellisesti. 

Ravuista pöytäkeskusteluissa todettiin seuraavaa: hyvä koko, hyvä maku, hyvä suola. 

Ahvenfileet olivat taidokkaasti paistettu ja yrttinen haukiterriini yllätti rakenteeltaan ja maultaan. Sitruunainen hollandaisekastike oli niin hyvää, että sitä pyydettiin keittiöstä lisää. Ohelanaukeen härkä Guinness-kastikkeineen ja kantarelli-perunasalaatin kera sai niin ikään kehuja. 

Steiningerin riesling oli loistava pari sekä keitolle että ravuille. Ahventen kanssa tarjottiin italialaista, täysin verdicchio-rypäleestä valmistettua Garofoni Serra Del Conte -valkoviiniä ja härän kanssa ranskalaista Foncalieu Via Nostrum Corbieres -punaviiniä. Marjojen kanssa makeudesta kilpaili Michel Schneider Silvaner Eiswein. 

-------------------------------------------------------------

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylä ry:n kevään viimeinen tapahtuma oli Ravintola Pöllöwaarissa.

Chaine des Rôtisseurs Jyväskylä järjesti 1.6. vuosikokouksen ja makuhermoja kutkuttavan illallisen ravintola Pöllöwaarissa.

Herkullisen ja taidokkaan menun oli suunnitellut ravintola Pöllöwaarin keittiömestari Chef Rôtisseurs Riku Ruuskanen. Jalojen juomien mainioista valinnoista ruokalajeille oli vastannut Sommelier, Honoraire Vice-Echanson de Jyväskylä Ulla Häkkinen.

Molemmat ovat aikoinaan edustaneet Suomea Nuorten ammattilaisten MM-kilpailuissa. Riku edusti Suomea SM-mestarina Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitionissa vuonna 2013 ja Ulla vastaavasti Concours des Jeunes Sommeliers -kilpailuissa vuonna 2007.

Kuvissa tunnelmia illasta ja keväisestä menusta ja juomista.

Kuvat: Vice-Chargé de Missions Seppo Lauritsalo

Sommelier, Honoraire Vice-Echanson de Jyväskylä Ulla Häkkinen esitteli viinit ja keittiömestari Chef Rôtisseurs Riku Ruuskanen esitteli menun.
Keittiön tervehdys
Grillattua vihreää tankoparsaa, pecorino-juustoa, uppomuna, maltaisekastiketta ja suolattuja kurpitsansiemeniä
Parsakeittoa, paineistettua valkoista tankoparsaa ja juurileipää
Paistettua Konneveden kuhaa, maissipyreetä, luomukananmuna-varhaisperunaterriiniä, hummeri-valkoviinikastiketta
Ryppylimetin lehdellä maustettua kinuski-crème brûléeta, kalamansigeeliä, miedosti kypsennettyä raparperia ja vihreä kardemumma-marenkia
Herkullisesta ja taidokkaasta menusta ja Jalojen juomien mainioista valinnoista ruokalajeille antoivat kiitokset Vice-Chancelier Argentier, Seppo Sneck ja Vice-Echanson, Olavi Kokkonen.

------------------------------

Petri Wahlgren tutkaili afternoon tea -hetken herkkupaloja.

Iltapäivän kunniaksi teehetki Vanhassa Pappilassa 

Kun Kauno S. Kallion suunnittelema Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pappila valmistui vuonna 1928 nykyisen Vapaudenkadun varteen, arveltiin arkkitehdin saaneen vaikutteita Tanskasta ja Hollannista. Jos pappilan arkkitehtikilpailun olisi voittanut Alvar Aalto, oli rakennuksessa saattanut olla viitteitä Venetsiasta, kuten hänen suunnittelemassaan ja vuonna 1924 valmistuneessa Työväentalossa.  

Pappila osoitteessa Vapaudenkatu 26 loppui vuonna 1985 ja sen jälkeen rakennuksessa oli mm. päiväkoti ja seurakunnan kokoustiloja. Perjantaina 28. huhtikuuta vuonna 2023 rakennuksessa avattiin tilausravintola Vanha Pappila, jonka ravintoloitsijana toimii Chef Rôtisseur Arto Hakanen. 

“Meillä Art Cateringilla on aina ollut rakkaus ruokaan ja me halutaan kuunnella asiakasta ja tilaisuutta. Asiakkaan kautta löydämme sen mitä me halutaan tarjota”, Hakanen toteaa. 

Hakasen mukaan Vanhan Pappilan menut perustuvat lähiruokaan ja ranskalaiseen keittiöön. 

“Kun ollaan Vanhassa Pappilassa niin me halutaan siirtyä ehkä enemmän klassisempaan puoleen.  

Hakanen jatkaa myös Toivolan vanhalla pihalla sijaitsevan Paja-ravintolan ravintoloitsijana. Kun Pajassa on tarjolla a la carte –illallisia torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin, on Vanha Pappila tilausravintola. 

“Teeleidi on tässä päivätoimintana. Teeleidissä on tarjolla esimerkiksi afternoon tea ja meidän vitriinituotteet. Art Catering toimii sitten tilauksesta. Toki esimerkiksi äitienpäivänä ja muinakin juhlapyhinä avataan pöytäpaikat”, Hakanen kertoo. 

Vanhaa Pappilaa remontoitiin nelisen kuukautta. Teeleidin ja Art Cateringin käytössä on noin tuhat neliömetriä. Uudessa tilausravintolassa on yhteensä 110 asiakaspaikkaa. Hakasen mukaan Vanhassa Pappilassa on tarkoitus järjestää myös konsertteja ja teatteriesityksiä. 

Kolmisenkymmentä Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä kävi nauttimassa perinteisen afternoon tea -elämyksen lauantaina 29. huhtikuuta Vanhassa Pappilassa. Tarjolla oli kolme suolaista ja kolme makeaa herkkupalaa sekä tietysti teetä ja kahvia. Sima oli taidokkaasti terästetty Cointreau-liköörillä ja aika moni otti lähestyvän vapun kunniaksi myös lasillisen samppanjaa. Rotissöörien lisäksi väkeä oli paikalla lähes tungokseen asti. 

“Asiakkaat ovat kehuneet upeaa rakennusta ja sitä, että ollaan tehty kunniaa tänne. Tästä on kiva lähteä kehittämään toimintaa”, Hakanen kertoo. 

------------------------------

Poron paahtopaistia ja puikulaa, puolukkaa, paahtosipuli.

Sallan pehmeää poroa 

Kuokkalan Kartanossa 

Ari Mäntylä

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenet nauttivat unohtumattoman illallisen Kuokkalan Kartanossa 23. maaliskuuta. Keittiömestari Sami Sorvoja oli tiiminsä kanssa loihtinut sellaisen neljän ruokalajin illallisen, että moni poistui kotimatkalle ylpeänä. Jyväskylässä on tarjolla fine dining -elämyksiä, jotka eivät yhtään kalpene Helsingin huippuravintoloille. Tämän Sorvoja tietää, sillä hän on hakenut kannuksensa ja arvostuksensa nimenomaan Helsingin kuuluisista ravintoloista. 

Kuokkalan Kartano ilmoittaa keskittyvänsä raaka-aineissaan kotimaisiin järvikaloihin, riistaan sekä paikallisiin marjoihin ja sieniin. Juuri näitä oli tarjolla maaliskuisella illallisella, joka aloitettiin haudutetulla juurisellerillä, omenalla ja italialaisella valkotryffelillä. 

Erinomaista alkupalaa seurasi illan yllättävin annos: savustetuista kalanperkeistä valmistettu keitto, jonka paahteinen, kinuskinen maku sai aikaan hämmästeleviä huomautuksia. “Voiko kalanperkeistä saada aikaan jotain näin maukasta”? Jo keiton tuoksu sai monet huokailemaan tyytyväisyydestä. Kalaliemen umamisuus ja kermaisuus sai pohtimaan, että miten monen kokeilun kautta tällaista makujen yhdistelmää joutuu hakemaan? Pääruokana tarjottu Sallan villiporon paahtopaisti oli niin ikään täydellisyyttä hipova annos. Paahtopaisti oli kypsyydeltään täydellistä ja niin pehmeää, että mieli laukkasi Lapin hangille, jossa porot natustelevat naavaa puista.  Kastikkeessa oli hienosti yrttisiä makuja puolukkaa unohtamatta. 

Jälkiruokana tarjoiltiin sitruunalla maustettua mustikkaa ja rahkajäätelöä. Kuusenkerkkä toi siihen kivan säväyksen. 

Ravintolapäällikkö Miia Sirosen johdolla toteutetut viinivalinnat ja moitteeton salityöskentely täydensivät illallisen.  

Keitto savustetusta villikalasta, ruohosipuli.
Kuokkalan Kartanon illalliselle osallistui 48 henkeä.

-----------------------------------

Suvi Lauritsalo ja Kai Limingoja installoitiin OMGD-järjestön jäseniksi.

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden  

60 vuotta juhlittiin Talvikapitulissa 

Ari Mäntylä 

Chaîne des Rôtisseurs Finlande viettää tänä vuonna juhlavuotta, sillä kansainvälinen, gastronomiaan keskittynyt yhdistys on toiminut Suomessa 60 vuotta. Se on pitkä aika ruoka- ja ravintolakulttuuria vaalivalle yhdistykselle Suomessa, mutta lyhyt siivu paistinkääntäjien historiassa, joka ulottuu vuoteen 1248. 

Paistinkääntäjien Veljeskunta perustettiin jo vuonna 1248. Vuonna 1509 Hanhenpaistajien Mestarikiltana aloittaneen järjestön nimeksi vaihdettiin Les Rôtisseurs - Paistinkääntäjät. Vuodesta 1609 järjestön nimeksi tuli Paistinkääntäjien Mestarikunta. Järjestö jouduttiin lakkauttamaan Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissa vuonna 1893 ja se herätettiin henkiin vasta vuonna 1950. Ensimmäiset suomalaiset jäsenet Chaîne des Rôtisseurs sai vuonna 1963 ja siksi tätä vuotta juhlitaan eri tilaisuuksissa Suomen eri Voutikunnissa eli alueellisissa yhdistyksissä. 

Jyväskylässä järjestettiin lauantaina Talvikapituli, jossa annettiin käätyjä uusille jäsenille sekä nautittiin illallinen. Tilaisuuteen osallistui 82 henkilöä. 

"Tämä on juhlavuoden toinen kapituli ja on hienoa viettää se täällä Gradia Priimuksessa, jossa Vuoden nuoreksi kokiksi valittu Saku Karstila on opiskellut. Sakun opettajat ovat tämän illan antimien takana", Jyväskylän voutikunnan puheenjohtaja Seppo Valkeinen totesi. 

Juhlaillallisen antimina oli mm. siikaa, haukea, muikkua ja mätiä blinin kera, mustajuurikeittoa ja pääruokana koivunvarvuilla kypsennettyä karitsaa. Juhlaillallinen viineineen maksoi 137 euroa. Fine dining maksaa ja ehkä sen takia Rôtisseurs-järjestöä pidetään elitistisenä. Suomen kansallisen kattojärjestön hallituksen puheenjohtajan Johanna Hornborg-Ojalan mielestä järjestöön ovat kaikki tervetulleita. 

"Rôtisseurs-järjestöä on joskus pidetty äijien salaseurana ja varmaan se olikin herrain kerho 60 vuotta sitten. Mutta ajat ovat muuttuneet ja meidän toiminta on kääntynyt ihan 180 astetta. Haluamme olla tosi avoimia siitä mitä me tehdään", Hornborg-Ojala totesi. 

Mitä oikeastaan kuuluu 60-vuotiaalle Chaîne des Rôtisseurs Finlande -järjestölle ja suomalaiselle ruokakulttuurille? 

"Suomalainen ruokakulttuuri on elänyt ja voinut hyvin pitkän aikaa ja tänä päivänä se on yhä eläväisempi. Se on ottanut vaikutteita muista kulttuureista, mutta se on säilyttänyt oman identiteettinsä", Hornborg-Ojala sanoi. 

"On myös hienoa, että kynnys on matalampi harrastajien ja ammattilaisten yhteistyölle. He vierailevat ravintoloissa ja koko ajan kehittävät uutta. "

Chaìne des Rôtisseurs -järjestössä on jäseninä sekä hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisia että ruokaa ja ruokailua harrastavia maallikkojäseniä. Järjestössä on noin 2200 jäsentä, joista 120 on Jyväskylän voutikunnassa. Järjestö kertoo toimintansa tavoitteeksi edistää ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä. 

"Se on äärettömän suuri rikkaus. Harrastajat saavat paljon ammattilaisilta, mutta yhtä lailla ammattilaiset pystyvät hyödyntämään harrastajien näkemyksiä, kuten mm. uusia menujen ja makujen testaamisessa", Hornborg-Ojala huomautti. 

Mikä on mielestäsi gastronomian taso Suomessa tällä hetkellä? 

"Erittäin korkea ja nousee koko ajan. Sen huomaa siitä, että suomalaiset keittiömestarit pärjäävät koko ajan paremmin kansainvälisissä kilpailuissa. Meidän nuorilla keittiömestareilla on tosi vahva itseluottamus, vahva näkemys itse tuottamistaan mauista ja he pystyvät sen toteuttamaan", Suomen valtavouti Hornborg-Ojala korosti. 

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön jäseneksi pääsee suositusten kautta. 

"Haluamme, että ihmiset liittyvät jäseneksi rakkaudesta ruokaan ja ruokakulttuuriin, eikä sen takia, että tullaan hakemaan käädyt. "

Käätyjäkin Jyväskylän Talvikapitulissa jaettiin sekä ammattilaisille että harrastajille. Ne luovutettiin juhlallisessa seremoniassa, jossa jäsenelle annettiin arvonimi miekalla olalle koskettamalla. Jyväskylän yliopistolla toimivan Semman ravintolapäällikkö Mari Kukkola sai keltaiset ammattilaisen käädyt ja arvonimen Chef Rôtisseurs. 

"Käätyjen saaminen tuo arvostusta omaan työhön, arvostusta työyhteisöön ja arvostusta työnantajalle", Kukkola sanoi. 

Insinööritoimistossa projektipäällikkönä työskentelevä Anssi Kauhanen kävi hakemassa harrastelijan käädyt ja arvonimen Chevalier. 

"Tykkään tehdä ruokaa ja haluan kokeilla kaikenlaista uutta. Nämä ovat hienoja tapahtumia . Täällä on kaikilla samanlaiset mielenkiinnon kohteet ja arvostus ruokaa ja juomaa kohtaan", Kauhanen totesi Chaîne des Rôtisseursin toiminnasta. 


Chevalierin arvonimen ja käädyt saanut Anssi Kauhanen installaation toteuttaneiden Juha Ojamon (vas.) ja Tomi Lantton kanssa yhteiskuvassa.
Jyväskylän Talvikapituliin osallistui 82 henkilöä.
Juhlaillallisen pääruokana oli koivunvarvuilla kypsennettyä ylikypsää karitsaa ja karitsan fileetä, punaviini-varpukastiketta ja rosmariinivoita, puikulaperunapyreetä, punajuurta ja savoijinkaali-sieninyytti.

Jyväskylän Talvikapitulin valokuvat

Valokuvauksen Talvikapitulissa hoiti Juho Yläjärvi BrownBear - A R T - brownbearart.com 

Valokuviksi on ikuistettu lauantain installointitilaisuus ja Grand Dîner. Juhlallisessa installointitilaisuudessa ja lopuksi ryhmänä. Kuvaaja on kiertänyt myös Grand Dînerillä kuvaamassa tilaisuuden tunnelmaa ja illallisen antimia.

Valokuvat toimitetaan latauslinkillä, maksu 23 € hoidetaan Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylä ry:n  tilille: FI61 4600 2220 0495 81 viite: 2 32195

Ilmoita maksustasi niin saat lataus- ja käyttöoikeuden kuviin kapitulin jälkeen osoitteesta seppo.valkeinen@gmail.com

-------------------------------

Pekka Terävä on Olo Collection -ravintoloiden Creative Leader & Partner.

Priimuksessa nautittiin Michelin-tasoinen kuuden ruokalajin illallinen 

Olo Collection –ravintoloiden Creative Leader & Partner Pekka Terävä tuotti Gradian ravintola- ja cateringalan opiskelijoiden kanssa Michelin-tason illallisen Priimuksessa 26. tammikuuta ja siitä pääsi nauttimaan myös lukuisat Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenet. 

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun ollaan koronan jälkeen tekemässä tällaista tapahtumaa. On hienoa olla tekemässä tätä Priimuksessa, jossa minut valittiin Vuoden kokiksi vuonna 1995”, Terävä toivotti vieraat tervetulleiksi. 

Kuuden ruokalajin illallinen aloitettiin maa-artisokalla, muikunmädillä ja voikastikkeella. Alkupala herätti makuhermot. Annoksen kastike oli niin maukasta, että moni yritti keksiä keinon saada nautittua se haarukalla viimeiseen pisaraan asti. 

Sitten saatiin annos, jossa oli umamilohta, kurkkua ja piparjuurta. Terävä kertoi miten Olossa tehtiin viisi vuotta töitä oikean tekniikan löytämisessä, että umamilohi saatiin lautaselle oikealla tavalla ja rakenteella. Se vaati mm. lohen hermojen katkaisemista tietyllä japanilaisella tekniikalla, kalan pitämistä jääpedin alla kaksi viikkoa, jonka aikana kalan nahkaa pestiin säännöllisesti. Sitten kala suolattiin, kuivattiin ja savustettiin. 

Kolmantena annoksena nautittiin eteläisestä Ruotsista saatua sinisimpukkaa, tryffeliä ja merileväkastiketta. Ja jälleen annos yllätti maukkaudellaan. 

Välikattauksen jälkeen pääsimme hanhenkoiven, puikulapyreen ja sienivaahdon pariin. Hanhi oli kasvatettu Mikkelissä ja maistui erinomaiselta. 

Seuraavan annoksen peura tuli Liedosta. Peuran kaverina lautasella oli sienipyreetä ja madeirakastiketta. Todella maukas annos kruunasi illallisen, jonka päätteeksi nautittiin vielä jälkiruokana spelttiä ja karamellisoitua omenaa.  

“Tämä oli aivan mahtava kokemus meidän opiskelijoille. Kiitos meidän henkilökunnalle”, Gradian rehtori Pirjo Kauhanen kiitteli illallisen päätteeksi. 

Jälkipuheiden perusteella illallinen oli mahtava kokemus myös asiakkaina olleille ravintola-alan ammattilaisille ja Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenille. 

Maa-artisokkaa, muikunmätiä ja voikastiketta
Umamilohta, kurkkua ja piparjuurta
Sinisimpukkaa, tryffeliä ja merileväkastiketta.
Hanhenkoipea, puikulapyreetä ja sienivaahtoa.
Peuran fileetä, sienipyrettä ja madeirakastiketta
Spelttiä ja karamellisoitua omenaa

-------------------------------

Nuori kokki 2023 kilpailun paremmuus ratkottiin lauantaina 21.1. Stadin Ammattiopistolla. Kilpailun voitton otti Saku Karstila Jyväskylästä. Hän lähtee edustamaan maatamme elokuussa Turkin kansainvälisiin kilpailuihin. Kakkossijan kilpailussa saavutti Toni Uusilähteenmäki Tampereelta ja kolmanneksi Sivi Saarivirta Turusta.

Onnittelut.

Jyväskylän voutikunnan tapahtumia  vuonna 2022

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden vouti Johanna Hornborg-Ojala ja Martti Lehtinen kertoivat Pöllöwaarin keittiömestarille Riku Ruuskaselle ja muulle henkilökunnalle arvionsa juhlaillallisesta.
Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän vouti Seppo Valkeinen lahjoitti Martti Lehtiselle poronnahkaisen esiliinan.
Illallisen pääruokana tarjottiin hirven sisäfileetä.

Martti Lehtistä juhlittiin

ainutlaatuisella illallisella

Ihminen täyttää vain kerran elämässään 75 vuotta. Siksi tuon ikäpaalun saavuttavan henkilön syntymäpäiväjuhlien on syytä olla ainutlaatuinen tapahtuma. Kun Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän voutineuvoston jäsen, Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtinen täytti 75 vuotta, niin hän todella ansaitsi juhlan, johon kuului erinomainen illallinen ystävien seurassa.

Marttia oli juhlistamassa laaja ystäväjoukko paistinkääntäjiä ravintola Pöllöwaarissa. Paikalla olivat myös Chaîne des Rôtisseurs Finlanden valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ja Chancelier, Membre du Conseil Magistral Juha Ojamo.

Ilta aloitettiin Pöllöwaarin tarjoamalla alkumaljalla, joka oli itävaltalaista kuohuviiniä. Keittiön tervehdyksinä saimme sitruuna-smetanaa ja kirjolohenmätiä sekä Wonton-tartaletin ja Royal Baerii -kaviaaria.

Alkuruokana nautimme nieriä confit -annoksen, jossa kalan lisäksi oli paahdettua kukkakaalipyreetä ja pikkelöityä kukkakaalia, salottisipulia ja piparjuurta. Pääruokana oli hirven sisäfilettä, maa-artisokan, paahdetun suippokaalin ja tinjamikastikkeen kera. Illallisen kruunasi jälkiruokana tarjottu karhunvadelmasorbetti. Illallisen menun oli laatinut Pöllöwaarin keittiömestari Riku Ruuskanen.

Illallisen jälkeen oli tervehdysten ja lahjojen aika. Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän vouti Seppo Valkeinen lahjoitti Martille poronnahkaisen esiliinan, josta Sodankylässä syntynyt Lehtinen oli mielissään.

”Elämäni on alkanut poronmaidolla”, Lehtinen sanoi.

Vice-Conseiller Culinaire Riitta Palho kiitti Marttia Gradian ja Keski-Suomen keittiömestarien puolesta.

”Martti on tehnyt meille polun. Hän on laittanut alulle Keski-Suomen keittiömestarit. Martti on antanut tietoa kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Olet meidän esikuva”, Palho totesi.

Kamarineuvos Erkki Fredrikson esitti tervehdyksensä Jyväskylän juustoseuran puolesta.

”Olet nostanut juustoseuran tasoa. Sinun merkityksesi on ollut tärkeä ja olet arvostettu kulinaarinen asiantuntija. Sinut on kutsuttu Jyväskylän juustoseuran kunniajäseneksi”, Fredrikson ilmoitti.

Juha Ojamo kiitti Marttia ystävyydestä ja valtakunnan vouti Johanna Hornborg-Ojala ammattitaidosta ja ystävällisyydestä.

”Martti on aina ollut valmis auttamaan”, Hornborg-Ojala korosti.

Martti Lehtiselle Pöllöwaarissa järjestetty juhla oli mieluinen yllätys.

”Kiitos Sepolle, joka tätä juhlaa ehdotti”, hän viittasi Jyväskylän paistinkääntäjien voutiin Seppo Valkeiseen.

”Tämä järjestö on merkinnyt minulle paljon. Se on antanut minulle elämän iloa ja hyvää ruokaa”, Lehtinen sanoi.

Vastaavasti voi sanoa, että Martti on merkinnyt paljon järjestöille. Hän on opetusneuvos, Honorary Lifetime Member of WACS, Conseiller Culinaire Honoraire de Baillage de Finlande, Officier Commandeur Chaîne des Rôtisseurs.

_________________________


Kirkkopuiston bistron päivälliselle kokoontui 25 paistinkääntäjää lauantaina 29. lokakuuta.

Siika ja karitsa maistuivat

teatterielämyksen jälkeen

Ruokahalua voi herätellä monella tavalla, kuten käymällä katsomassa Agatha Christien murhamysteerin Hiirenloukku. Kaksikymmentäviisi Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä nautti lauantaina 29. lokakuuta alkupalaksi tämän kuuluisan teatteriesityksen Jyväskylän kaupunginteatterissa. Näytelmää arvioitiin väliajalla kuohuviinien kera.

Teatterissa vietetyt kolme tuntia olivat tehneet tehtävänsä ja Bistro Kirkkopuistoon kokoontui päivälliselle nälkäisiä paistinkääntäjiä. Alkuruuaksi oli hiillostettua siikaa perunavaahdon ja siemenkeksin kanssa. Alsacelainen riesling täydensi makuelämyksen. Pääruokana nautittiin yrttikuorrutettua karitsaa, tattia ja portviinikastiketta. Veneton alueen ripasso oli täydellinen valinta viiniksi. Jälkiruokana maistui karpalo-kuohuviinimousse piemontelaisen brachetto-viinin kanssa.

Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtinen antoi päivällisestä ylistävät arviot.

”Näkyi miten ammattitaitoisesti kala oli käsitelty ja tuotu esille”, hän totesi alkuruuasta.

”Karitsa oli mureaa ja maukasta. Ja palvelu huomaavaisen huomaamatonta”, Lehtinen sanoi.


Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän vouti Seppo Valkeinen toivotti jäsenet tervetulleeeksi Alban tapahtumaan.

Illallinen valotaiteen kera

Lähes 50 Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä oli seuraamassa Jyväskylän valotapahtuman avausta illallisen merkeissä Albassa 29. syyskuuta. Illallinen aloitettiin perinteiseen tapaan kuohuviinillä, mutta jatkui hieman harvinaisemmalla tavalla eli buffet-illallisella.

-         Mikään ei estä tapaamista buffet-illallisella, huomautti Conseiller Culinaire Honoraire de Finlande Commandeur Martti Lehtinen.

Hän kehui pöydän antimista erityisesti sillikaviaaria, joka oli hänen mukaansa tehty vanhojen perinteiden mukaisesti. Lehtinen kiitteli niin ikään palvatun porsaan makujen ja savun tasapainoa sekä Albassa itse tehtyä saaristolaisleipää. Pääruuista Lehtisen mieleen oli haukiterriini, kun kamarineuvos Erkki Fredrikson nosti esiin ylikypsän häränrinnan ja suppilovahverokastikkeen.

Ilta huipentui jälkiruokana tarjottuun puolukka-kinuskijuustokakkuun sekä Ylistön sillan luona nähtyyn valoteokseen ”Tanssivat vedet”

_________________________


Rentoon OMGD teemailliselle oli ilmoittautunut mukavasti 35 henkilöä.

Jyväskylän Rôtisseurs syyskausi aloitettiin 8.9.2022 OMGD tilaisuudella Ravintola Sohwittaressa.

Aluksi perehdyttiin ruoan ja viinin yhteensovittamisen haasteisiin teoriatasolla ja illan kuluessa myös käytännössä.  Ennen illallista maisteltiin pikaisesti viisi eri viiniä, joita sitten maisteltiin myöhemmin ruokien kanssa. Viinit oli valittu Sohwittaren omalta listalta, joista kaksi viiniä on saatavissa myös Alkon valikoimasta. 

Seuraavat viinit testattiin:

Rheingau R3 Riesling, saksa,12 % (Alkon no. 938591)

Colpasso pinot grigio, italia 12,5 %

Patriarche pinot noir, ranska, 13 % (Alkon no. 948294)

Barbera d'asti gelsomora, italia 14,5 %

Colpasso nero d'avola, italia 13,5 %

Valkoviinien kohdalla tavoitteena oli tulkita hapokkuuden ja aromaattisuuden yhteensovittamista ruokien kanssa ja punaviinien suhteen myös tanniinisuus on perinteisesti lisähaaste. Viinin hapokkuutta voi pehmentää lisäämällä ruokaan suolaa ja happamuutta. Punaviinin tanniinisuutta saa pehmennettyä ruoassa myös suolalla ja vähän kypsennetyn lihan proteiineilla.

Viinien seuraksi keittiömestari Mikko Ruth tarjosi meille aluksi punajuuricarpaccion kuusenkerkkämajoneesin ja pikkelöityjen sienien kera.

Lämpimänä ruokana oli voissa paistettua merilohta, kermaista sienikastiketta, tillisuolalla maustettuja perunoita, sieniä ja salvialla maustettua syysjuuresterriniä. Tässä ruuassa oli reilun suolaista lohta ja perunoita, joten suolan vaikutusta viiniin saatiin hyvä kokemus. Myös makeahkon juuresterriinin haaste punaviinille tuli testattua.

Kiitokset Mikko Ruthille ja Sohwittaren henkilökunnalle nautinnollisesta ja onnistuneesta OMGD illasta.

Terveisin Olli

Punajuuricarpaccio kuusenkerkkämajoneesin ja pikkelöityjen sienien kera
Voissa paistettua merilohta, kermaista sienikastiketta, tillisuolalla maustettuja perunoita, sieniä ja salvialla maustettua syysjuuresterriniä.

_________________________


Kulinaarikalaasien päähenkilöt: Timo Rasinaho (vas,), Riitta Palho, Marianne Waskilampi, Martti Lehtinen ja Jani Sippola.

Mannerheimin herkku maistui

Kirkkoniemen Kulinaarikalaaseilla

Vorschmackin kerrotaan olleen marsalkka Mannerheimin suosikkiruokaa, johon hän tarinan mukaan ihastui Puolan matkallaan 1900-luvun alussa. Mannerheimin kerrotaan jopa tuoneen reseptin Suomeen ja Savoyn ravintolaan, jossa sitä on edelleen tarjolla.

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenet pääsivät maistamaan Mannerheimin herkkua Kulinaarikalaaseissa, jotka Erkki ja Titi Fredrikson järjestivät perinteiseen tapaan kesän alun kunniaksi.

Ja perinteisiin kuuluu, että kalaasit aloitetaan kuohuviinillä. Bestheim, Cremant d´Alsace alusti suun sopivaksi alkuruualle. Suppilovahverokeiton kyytipojaksi sopi mainiosti Tio Pepe -sherry.

Sitten päästiin vorschmackin pariin. Lampaan paisti oli jauhettu, sipulit paistettu ja rasvasillin fileet kuutioitu kolme päivää aikaisemmin. Vorschmack nimittäin vaatii pitkän haudutuksen kattilassa.

”Vorschmackia tehdään viinilasi toisessa kädessä ja maistelulusikka toisessa kädessä. Se on jalo ruoka, jonka tekemiseen tavallinen resepti ei riitä, kamarineuvos Fredrikson kertoo.

Vorschmackia pitäisi hauduttaa vähintään kaksi vuorokautta. Fredriksson käytti hauduttamiseen kolme päivää, että maku oli kohdallaan ja rakenne mieluinen. Pääruoka tarjoiltiin suolahauteessa kypsytettyjen perunoiden, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kera. Ruokajuomina nautittiin italialaista punaviiniä, suomalaista olutta ja kuusenkerkkäsnapsit.

Raparperikeitto jäätelön ja kermavaahdon kera kruunasi kulinaarisen iltapäivän.

Illan isäntä Erkki Fredrikson toivotti vieraat tervetulleeksi kuohuviinin kanssa.
Vorschmackin lisukkeina oli suolakurkkua, punajuurta, smetanaa ja suolahauteessa kypsytettyjä perunoita.

_________________________


Savutuvan Apajalla illallispöytä katettu hyvän ruoan ystäville

Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylä ry:n vuosikokous ja hyvän ruoan ystävien illallinen 17. 05.

Savutuvan Apajan keittiön filosofia perustuu ruoan alkuperään, valmistustapoihin ja elämyksellisyyteen. Tärkeintä on, että vieraat saavat ikimuistoisia ruokaelämyksiä.

MENU

Hirven kieli

Punajuuri-vuohenjuusto Napoleon, mustikkavinegrette ”pommi” (molekyyligastronomiaa)
Riimihirveä ja graavattua kananmunan keltuaista
Saaristolaisleipää ja kylmäsavulohta, paahdettu lohennahka, savuvaahto, sitruunankuoritahna

Koivunmahla Granita (mahla Apajan pihasta)

Savustettu kalaruusu, Rossin Kalan lohi ja Keurusselän kuha
Kirkastettua voita ja kevätsipulia

Punaisen pässin karitsan kokonainen sisäfilé korvasieni-kylmäsavuhärkä-voitaikinakäärössä

Porterkastiketta


Parsaa, kukkakaalia ja kurpitsaa

Paistettua perunaa keittiömestarin omasta pellosta

Valkosuklaaunelma hibiscuskastikkeella, marjoja ja paahdettua kauraa

VIINIT

Perlage Canah Brut Prosecco Superiore, Italia

Žorž Rebula 2018, Slovenia 

Châteauneuf-du-Pape Blanc Xavier 2014, Ranska 

Passato Barolo Organic Luca Bosio 2017, Italia 

Ainoa Winery Sametti, mustikka jälkiruokaviini

Ainoa Winery Suven taika, mansikka jälkiruokaviini

Talon omatekoinen hibiscus kombucha

Vanhoja perinteitä kunnioittaen, keitettyä hirven kieltä ja piparjuurikastiketta
Alkuruokalautasella: Punajuurta ja vuohenjuustoa, mustikka-vinaegrettea, rucolaa Kylmäsavulohta ja muikunmätiä, saaristolaisleipää ja sitruunakuoritahnaa Riimihirveä ja nokkoskreemiä
Prässätty ja paahdettu lohen nahka
Koivunmahla granitaa ja siitepölyä, molemmat Apajan omasta pihasta
Savustettua lohta ja kuhaa, pariloitua parsaa ja pikkelöityä porkkanaa
Voitaikinaan käärittyä karitsan filettä
Voitaikinaan käärittyä karitsan filettä, korvasieniä ja kylmäsavuhärkää. Apajan versio Wellingtonista
Illan päätteeksi valkosuklaaunelmaa, hibiskuskastiketta ja hunajapaahdettu kauraa
Perlage Canah Brut Prosecco Superiore, Italia Žorž Rebula 2018, Slovenia Châteauneuf-du-Pape Blanc Xavier 2014, Ranska Passato Barolo Organic Luca Bosio 2017, Italia Ainoa Winery Sametti, mustikka jälkiruokaviini Ainoa Winery Suven taika, mansikka jälkiruokaviini Talon omatekoinen hibiscus kombucha
"Iso kiitos vielä kerran kun järjestitte tämän illallisen Apajalla! Pakko sanoa, että oli kaikin puolin antoisa ja innoittava päivä keittiölle, kiitos!" T.Kätlin

_________________________


Kolmisenkymmentä Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä nautti makoisan illallisen Alban tunnelmallisessa ravintolassa.

Blinejä ja samppanjaa

Kolmisenkymmentä Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsentä nautti blineistä ja samppanjasta hotelli Alban ravintolassa 10. maaliskuuta. Ilta aloitettiin ajankohtaisella alkukeitolla, sillä borcshkeiton alkujuuret ovat Ukrainassa. Keittoa oli ryyditetty piparjuurella ja kasvisten alta löytyi yllätys: tartar-lihaa.

Illallista jatkettiin kuumilla ja kuohkeilla blineillä. Blinien lisäkkeinä oli muikunmätiä, Alban keittiössä graavattua lohta, smetanaa, sipulihakkelusta, Myrttisen maustekurkkua ja Ahotuvan hunajaa. Nälkäisimmät jaksoivat syödä vähintään kaksi bliniä ja tarjolla oli niin paljon kuin napa jaksoi antaa myöden.

Jälkiruuaksi oli tarjolla tyrnimoussea ja porkkanahilloketta.

Kaiken kruunasi ranskalainen samppanja A.Bergere Seleccion Brut, jossa rypäleinä ovat pinot noir ja chardonnay. Borschkeiton kanssa nautittiin chileläistä luomupunaviiniä Humo Blanco Edition Limitada Pino Noir, jota tuotetaan Valle de Loloin alueella.

 

Borschkeiton liemen ja juuresten alla oli yllätys: tartar-lihaa.
Alban blinit olivat kuohkeita ja kuumia.

_________________________


OMGD-ilta Teemana Uusi Seelanti 23.2.2022

Koronarajoitusten alkaessa hiljalleen helpottaa myös Rotissöörien toiminta alkaa herätä talvihorroksesta. Vuoden ensimmäistä OMGD-viini-iltaa vietettiin Juhlan Paikassa Vice-Echansonimme Olavi Kokkosen johdattaessa meitä maapallon toiselle puolelle Uuteen Seelantiin. Uusiseelantilaisen viinintekijän James Hullin tekemän esityksen pohjalta tutustuimme Uuden Seelannin viinialueisiin ja -lajikkeisiin. Samalla maistelimme kolmea Ollin Alkon valikoimista valitsemaa punaviiniä ja kolmea valkoviiniä. Suomalaista osallisuutta oli kahdessa viinissä eli viinintekijä Outi Jakovirran Julicher Pinot Noirissa ja Jyväskyläläisen Satu Lappalaisen viinitilan Sauvignon Blanc-viinissä.

Alkutastingin jälkeen saimme Juhlan Paikan emännän Kirsi Nurmen tekemän blini-lautasen, jonka äärellä testasimme valkoviinien sopivuutta alkupaloille. Punaviinien kanssa nautimme lammasta ja sinihomejuustoa.

Äänestystä illan parhaasta viinistä ei tehty, omassa pöydässä kaikki punaviinit saivat kannatusta ja myös kaikista valkoviineistä pidettiin, mutta blinien kanssa villihiivaviini Stoneleigh Wild Valley Pinot Gris 2020 oli meidän pöydän suosikki.

Kiitokset jälleen kerran Juhlan Paikalle ja Ollille maistuvasta illasta.

Seppo Lauritsalo

_________________________________