Gastronomiaa

Gastronomia tarkoittaa ensiluokkaisista raaka-aineista valmistettujen ruokien tuntemusta ja niiden valmistamista. Etymologisesti sana "gastronomia" on peräisin antiikin Kreikan sanoista γαστήρ (Gaster) "vatsaan" sekä νόμος (nomos) "lakeja, jotka määräävät", ja tarkoittaa siis kirjaimellisesti "taidetta tai lain sääntelyä vatsassa".

Ruoan alkuperä on kiinnostava aihe, ja on hämmästyttävää, millaisia henkilöitä tai merkityksiä löytyy meille ruuasta tuttujen termien takaa.  

Klassisen gastronomisen järjestyksen historia ulottuu 1800-luvulle. Tuolloin määriteltiin aterian koostuminen eri ruokalajeista, jota hyödynnämme vielä tämänkin päivän ateriakokonaisuuksilla.

Ruoan arvostuksen sekä sen ensiluokkaisen valmistustaidon juuret ovat syvällä Ranskassa, ja siksi gastronomian sanasto on täynnä ranskankielisiä termejä.

Tälle sivulle koottuna gastronomi, lehtori, keittiömestari, Conseiller Culinaire Martti Lehtisen kokoamaa tietoa gastronomian järjestyksestä, sanastosta sekä termien historiasta. Lähteinä käytetyt teokset on mainittu sivujen alalaidassa.