Vice-Echnason Viinivinkki 

MARRASKUU 2020

Vice-Echanson Viini-isku”/”Viikon viini”

Giesen Chardonnay, Uusi-Seelanti (14,79€)/ 509837

Edellisessä viinivinkissä oli Barbera-rypäleestä Prunotto Bansella, DOCG Nizza, Piemonte (19,98€)/ 465917 tehty italialainen punaviini ehdotuksena syksyisten ruokien seuraan.

Valkoviinin ystäville vaihtoehdot ovat suppeammat, varsinkin jos ruokana on riista.

Mausteinen ja kermainen uusi-seelantilainen Giesen Chardonnay voisi olla yksi vaihtoehto, joka sopii paitsi riistalintujen niin myös rasvaisten kalaruokien ja sienten seuraan.

Hedelmäisestä tuoksusta löytyy persikkaa ja kypsää omenaa sekä paahteisuutta. Viinin hedelmäisyys ja hapokkuus antavat viinille ryhtiä sekä pitkän ja puhtaan jälkivaikutelman

Beaujolais nouveau on uuden viinisadon juhla 

MARRASKUU 19.11.20 

Vice-Echanson Viini-isku”/”Viikon viini”

Mommessin Morgon Côte du Py 2017   18,99€/ 470377

Marraskuussa Beaujolais-viini on luonnollinen valinta viikon viinivinkiksi, koska silloin on Beaujolais Nouveau-viinin aika. Valitettavasti Beaujolais Nouveau-tapahtuma on saanut aikaan sen, että monet viininystävät eivät ole tietoisia siitä, että alueelta löytyy myös erittäin laadukkaita Gamay-rypäleestä tehtyjä viinejä, varsinkin jos kyseessä on Beaujolais Cru viini. Alueella on 10 Cru kylää, joista Vaasan keskustan Alkosta löytyy kaksi: Joseph Drouhin Moulin-à-Vent (myös Pietarsaaren Alkossa) ja Mommessin Morgon Côte du Py. Seinäjoella Pohja Minimanin Alkosta löytyy Château de Durette Juliénas Colline des Mouilles (17,21€).

Sekä Moulin-à-Vent-  että Morgon-viinit voidaan varastoida jopa 10 vuotta. 

Viikon viini tulee maineikkaalta Côte du Pyn tarhalta Morgonin kylästä. Se on keskitäyteläinen, keskitanniininen ja kypsän marjainen viini, jossa on myös kukkaisuutta ja yrttisyyttä.

Viini on raikas ja elegantti ja hyvin monikäyttöinen, esimerkiksi linturuokien ja vaaleiden liharuokien seuraksi mutta se sopii myös rasvaisten kalojen ja juustojen kanssa.

Luulisin ja toivon, että lähiviikkoina tulee muutama Beaujolais Cru- viini lisää, kun kerran on Beaujolais Nouveaun aika. Ellei, niin kokeile Beaujolais-Villages, sellainen löytyy yleensä aina Alkon hyllyistä. Se on yksinkertaisempi kuin Cru-viini, mutta kelpo ruokaviini, esimerkiksi joulukinkun tai kalkkunan seuraksi.