Turun jäsenkirjeet

Hyvää alkavaa kevättä Turun Rôtisseurs-jäsen

Kansainvälisen pandemiatilanteen ja viranomaisten antamien ohjeiden vuoksi Turun voutikunnan kaikki keväälle sovitut jäsentapahtumat joudutaan peruuttamaan. Kaikki peruutetut tapahtumat pyritään toteuttamaan myöhemmin sopivana ajankohtana

SuksiLahteen

Kapitulia SuksiLahteen vietettiin lauantaina 22. helmikuuta hyvin vähälumisessa Lahdessa. Kapituli onnistui hienosti – lumen puutteesta huolimatta. Kapitulin teeman mukaan SuksiLahteen pääsimme hiihtoretkelle Grand Dînerillä. Kaikki Grand Dînerin ruokalajit oli tarkkaan mietitty teemaan sopiviksi, viimeistä Minttusuklaa Shottia myöden. Jopa upeat kukkalaitteet pöydissä oli rakennettu suksien päälle.

Ruoka oli erinomaista ja aterialle valitut viinit täydensivät makunautintoja. Menun esittely hoidettiin rennosti jutustelemalla, hyvin kiinnostusta herättävällä tavalla. Grand Dînerin aikataulu meni täysin kapituliohjekirjan mukaisesti.

Turun voutikunnasta oli mukana 11 henkilöä. Installointitilaisuudessa Jukka Rintala sai uuden arvon Vice-Chargé de Missions Honoraire. Turun voutikuntaan installoitiin uusia jäseniä kolme. Erkki Väisänen arvolla Chef de Table, Carita Mattsson arvolla Dame de la Chaîne ja Erno Lehtinen arvolla Chevalier.

OMGD taste vin-kupin saivat käätyihinsä Carita Mattson ja Erno Lehtinen.

Lue koko jäsenkirje täältä.

Sushikurssi lapsille ja nuorille Rasekossa


Arvoisa Rôtisseurs-jäsen!

Turun Voutikunta järjestää Workshopin, jossa jäsenten lapset tai lapsenlapset pääsevät valmistamaan Susheja keittiömestareiden opastamana.

Lauantaina 18. huhtikuuta kello 9.00–15.00.

Paikkana on Rasekon Foodlab, Opintie 4, Naantali. 

Lue koko uutiskirje täältä
Turun jäsenkirje, helmikuu 2020

Voudin tervehdys

Arvoisat Rotissöörit

Viime vuosi alkoi hyvin talvisessa säässä. Samaan aikaan viime vuonna kirjettä kirjoittaessani lunta oli etelässäkin yllin kyllin ja pakkanen paukkui. Nyt lämpötila on ollut nollan tuntumassa suurimman osan aikaa alkuvuodesta, ja ulkona näyttänyt harmaalta ja sumuiselta. Tänä vuonna ei näytä kunnon talvea tulevan ollenkaan.

Sydäntalven herkkuja

Sydäntalven herkun, mateen, pyyntiaika on silloin, kun jäätilanne alkaa oikeasti muistuttaa talvea. Mademuhennos, madekeitto, paistettu mateen maksa ja mateenmäti saavat hymyn monen ruokailijan huulille. Paras madesesonki alkaa tavallisesti tammi-helmikuun vaihteessa. Pohjoisempana madekausi on parhaimmillaan vasta helmikuun lopulla, jolloin jäät ovat riittävän vahvoja niillä liikkumiselle.

Koska tänne etelään ei näytä jäätä tulevan, on parasta pyydystää madeherkut Turun alueen kilpimyymälöiden tai kauppahallin kilpimyymälän kalatiskiltä, joista on saatavana madetta eri muodoissaan ja valmiiksi nyljettynä. Toinen hyvin suositeltava tapa on nauttia madeherkuista Turun voutikunnan alueen kilpiravintoloissa. Luettelo kilpiyrityksistä. KILPIYRITYKSET.

Heikosta talvisesta säästä huolimatta vuosi etenee omassa tahdissaan ja pian jo vietetään kristillistä kirkkovuoden juhlaa - laskiaista. Laskiaisen nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon.

Lue koko kirje täältä.

Turun jäsenkirje, tammikuu 2020


Voudin tervehdys

Arvoisat Rotissöörit,

Tervetuloa viettämään yhdessä aktiivista ja nautinnollista rotissööri-aikaa iloisella 20-luvulla!

Vuosi aloitettiin juhlavasti ravintola Rosterissa lauantaina 25. tammikuuta. Vuoden ensimmäisessä jäsentilaisuudessa Bailli Déléqué Johanna Hornborg-Ojala ja Membre du Conseil Magistral, Chancelier Juha Ojamo paljastivat ravintola Rosterille myönnetyn Chaîne des Rôtisseurs-järjestön kilven lauantaina 25. tammikuuta kello 13.00.Tervehdyksen juhlavassa tilaisuudessa lausuivat ravintoloitsijat, Grand Officier Maître Rôtisseur Kari Aihinen ja Maître Rôtisseur Olli Kolu.

Ravintolalle myönnetty Paistinkääntäjien kilpi on järjestön korkein tunnustus, se on merkki ruoka- ja palvelutuotteiden korkeasta tasosta. Kilpikriteerien mukaan ruoan tulee olla hyvän makuista ja rakenteellisesti sekä ulkonäöllisesti onnistunutta sekä puhdasta, hygieenisesti valmistettua ja turvallista. Valikoiman tulee olla monipuolinen niin raaka-aineiden kuin valmistusmenetelmien suhteen. Kilpiyrityksen tulee täyttää kriteerit sesongista riippumatta.

Jäsentilaisuuden menun oli suunnitellut keittiömestari, Chef Rotisseur Eeva Hongisto. Viinit aterialle oli valinnut ravintolapäällikkö, Chef de Table Eva Jaakkola. Conseiller Culinaire Martti Lehtinen lausui ansaitut kiitokset upeasta ateriasta. Ravintola Rosterin yläkerta oli varattu täyteen viimeistä paikkaa myöten eli meitä herkuttelijoita oli paikalla 70 henkilöä.

Rosterin tunnelmakuvia voit katsella kotisivujemme kuvagalleriasta, jonne pääset tästä.

Lue koko jäsenkirje täältä.

Turun jäsenkirje, joulukuu 2019


Hyvää joulun aikaa arvoisat Rotissöörit,

Joulun ruokaperinteessä on runsaasti sadonkorjuujuhlan, kekrin tapoja

Kekriä juhlittiin jo Turun Paistinkääntäjien syyskauden suurimmassa tapahtumassa lokakuussa. Kekrin perinteillä on vahva vaikutus joulun vietossamme. Siihen on säilynyt pakanallisen joulun vuodentuloon liittyviä hedelmällisyystaikoja, joista muistuttavat lyhteet ja kylvöleipä eli meidän joululimppumme.  

Hyvissä ajoin ennen joulua aloitettiin jouluruokien valmistus. Siat teurastettiin ja lihat ladottiin lihatiinuihin suolautumaan joulukinkkua ja sylttyä varten. Joulumakkaroiden teko oli hyvin tärkeä tapahtuma, koska vain siten tuli oikea joulu. Lipeäkalan tarjoaminen jouluaattona on jäänne kirkon paastomääräyksistä. Suomalaiseen ruokaperinteeseen on tullut paljon vaikutteita erityisesti pohjoismaista, sekä saksalaisesta ja englantilaisesta joulunviettotavoista.

Lue koko kirje täältä.

Turun jäsenkirje, marraskuu 2019


Voudin tervehdys

Arvoisat Paistinkääntäjät,

Kekrin juhlaa

Turun Paistinkääntäjien syyskauden suurin tapahtuma Kekrikapituli on nyt takana ja se onnistui hyvin. Kekrin aikaa vietetään kuitenkin vielä pitkälle marraskuuhun.

Tuhannesti onnea kaikille Naantalissa installoiduille uusille Paistinkääntäjille ja uuden arvon tai arvomerkin saaneille jäsenille sekä kaikille OMGD installoiduille, jotka saitte sen merkiksi taste- vin kupin käätyihinne.

Installointitilaisuudessa saivat uuden arvon Officier Lena Förbom-Koivurinta, Rauno Puolimatka ja Esko Savisalo ja tiedottajamme Petri Hollmén sai Vice-Chargé de Missions arvon.

Ravintola Rosterin ravintoloitsija Kari Aihinen sai Kekrikapitulissa Chaîne des Rôtisseurs -järjestön korkeimman arvon Suomessa – Grand Officier Maître Rôtisseur. Karille myönnetyn korkean arvon perusteluina ovat hänen huippuhyvä ammattitaitonsa ruoanvalmistajana ja hänen tekemänsä erittäin tärkeä työ perheiden yhteisten aterioiden hyväksi televisio-ohjelmassa "Kaappaus keittiössä".

Lue koko kirje täältä.

Turun jäsenkirje, syyskuu 2019


Voudin tervehdys


Arvoisat Paistinkääntäjät!

Terveiset Rovaniemeltä Lapin Paistinkääntäjien järjestämästä Kiireettömästä kapitulista. Kapitulin järjestelyt onnistuivat hyvin. Perjantai-illan Rovaniemen markkinoilla oli iloinen ja remuinen markkinatunnelma eikä kiirettä ja hoppua ollut. Tervehdyspuheen Grand Dînerin alussa piti oikeutetusti – itse Joulupukki. Grand Dînerin ateria oli erinomainen, myöskään aterialla ei pidetty kiirettä, jälkiruoka saapui viisi vaille yksi yöllä. Ilta päättyi tanssiin orkesterin tahdittamana.

Turun voutikunnasta kapituliin osallistui 22 henkilöä. Maarit Nylander ja Merja Maksimainen installoitiin arvolla Dame de la Chaîne, Mika Aaltonen arvolla Chef Rôtisseur ja Mikko Rauhanen arvolla Chef de Table, sekä Petri Junna ja Keijo Maksimainen arvolla Chevalier. Mikko Eskelinen, Maarit Nylander ja Petri Junna installoitiin OMGD:n jäseneksi ja saivat käätyihinsä taste-vin-kupit.

Syyskuun 18. keskiviikkona meidän herkkusuiden nautintojen iloksi pöytä oli katettuna sorsastuksen saalista Ravintola Smörissä. Ravintoloitsija, Maître Rôtisseur Janne Juvonen toivotti meidät tervetulleeksi jo 10-vuotiaaseen Smöriin.

Lue koko kirje täältä