JYVÄSKYLÄ

Olemme maailmanlaajuinen yhteisö, jonka painopiste on ystävyys ja intohimo gastronomiaan. Arvoihimme kuuluu hyvän ruoan ja juoman vaaliminen.

Jäsentapahtumat 2021

(rajoitusten salliessa)

6.8 klo 18:00 rapuillallinen Hotelli Alba

27.-29.08.2021 Turun Suurkapituli 

Syksyllä on tarkoitus vierailla kivikauden kylässä Saarijärvellä.

Pyrimme järjestämään vierailu Peurunkaan, teemalla äyriäiset ja erikoiskalat.

OMGD-tapahtuma on niin ikään suunnitteilla syksylle.

Joulun alla on tarkoitus nauttia joululounas Pöllöwaarissa.

Ajankohdat tarkentuvat myöhemmin.

* * * * * 

________________________________________________________

Arvoisa jäsen, jos yhteystietosi ovat muuttuneet tai sähköpostiosoitteesi ei ole tiedossa, hoidatko päivityksen heti kuntoon!

Tiedot osoitteella sihteeri@rotisseurs.fiAjankohtaisia tapahtumia 2021

Severi Heikkinen, Vilja Valliranta ja Jonne Hänninen

Priimuksessa nähtiin tasainen nuorten kokkien kilpailu

Jyväskylän Art Cateringissa työskentelevä Severi Heikkinen sijoittui toiseksi. Voiton vei Turun Rosterin Vilja Valliranta.

Teksti ja kuvat: Ari Mäntylä

Turkulaisessa ravintola Rosterissa työskentelevä Vilja Valliranta voitti nuorten kokkien Suomen mestaruuden lauantaina Jyväskylän Priimuksessa pidetyssä kilpailussa. Kilpailun järjesti Suomen Chaîne des Rôtisseurs.

– En oikein tiedä, että mikä ratkaisi voiton edukseni, mutta luultavasti maku. Ainakin makukokonaisuutta kehuttiin, Valliranta totesi.

Nuorten kokkien Suomen mestaruutta tavoitteli kolme finalistia. Jyväskyläläisessä Artcateringissa työskentelevä Severi Heikkinen sijoittui toiseksi. Tampereen TAMK Catering Studion Jonne Hänninen oli kolmas.

Kilpailijoiden oli suunniteltava menu ja toteuttaa se neljälle hengelle. Alku-, pää- ja jälkiruuan valmistamiseen oli varattu kolme tuntia ja annokset oli tehtävä ennakkoon ilmoitetun ruokakorin aineksista. Alkuruuassa oli oltava kirjolohta ja kirjolohen mätiä, pääruuan pääraaka-aine oli broileri ja jälkiruoka oli loihdittava puolukkaa hyödyntäen.

– Kaikilta kilpailijoilta hyvin tasainen suoritus. Kaikki mitä oli lautasella, oli hyvin valmistettua ja tarjoilukelpoista ja mikä oli pääasia, niin makuihin oli panostettu. Kukaan kilpailijoista ei onnistunut muita paremmin kaikilla osa-alueilla, vaan kilpailu oli tasainen, sanoi kilpailun tuomaristoon kuulunut Jukka Kyllönen, joka toimii keittiöpäällikkönä Yöpuu-yhtiöissä Jyväskylässä.

Säynätsalossa asuva 23-vuotias Heikkinen onnistui erityisesti jälkiruuassa ja hän sai hyvät pisteet myös alkuruuasta ja pääruuasta.

– Omasta mielestäni onnistuin oikein hyvin. Pieniä kompastuskiviä on tietenkin aina. Jokaisessa oli vähän jotakin parannettavaa. Jälkkäri onnistui parhaiten, Heikkinen kommentoi suoritustaan.

Nuorten kokkien kilpailuun osallistui koronan takia tänä vuonna vain kolme kilpailijaa. He olivat harjoitelleet annosten valmistamista muutaman päivän ja valmistivat ne sitten kilpailun tuoman paineen ja jännityksen alla Priimuksen keittiössä.

– Lyhyessä ajassa pitäisi saada paljon aikaan ja kyllähän se jännittää, Heikkinen totesi.

Uransa alkutaipaleella olevat kokit haluavat näyttää parhaat taitonsa kilpailussa, mutta liiassa kunnianhimossa on vaaransa.

– Ehkä se, että he käyttävät jopa liikaa komponentteja. Kannattaisi mieluummin keskittyä kahteen, kolmeen hyvään ja hioa ne viimeisen päälle kuin että lähtisi yrittämään vaikeustasoa. Ravintoloissa on nyt se suuntaus, että less is more eli komponenttien määrä on vähentynyt, mikä on hyvä suuntaus, Kyllönen vinkkasi.

Kilpailun voittanut Valliranta oli muutamaa kokemusta rikkaampi kilpailun jälkeen.

– Kilpailuun harjoitteleminen on itsensä tietoista kehittämistä ja siitä saa onnistumisen kokemuksia, Valliranta tuumasi.

Voittonsa ansiosta Valliranta pääsee kilpailemaan nuorten kokkien maailmanmestaruudesta syyskuussa Pariisissa. Vallirannan lisäksi Suomea edustaa viime vuoden Suomen mestari Valtteri Paltamaa Jyväskylästä.

Viljan voittoisat annokset
Tuomaristo
Tuomaristo antaa palautetta
Yhteiskuva


* * * * * 

__________________________________________________________


Keski-Suomen kilpiravintolat saivat vapusta uuden alun paremmalle kesälle

Teksti ja kuva: Ari Mäntylä

Ravintoa Figaron omistaja Niko Saarukka

Chaíne des Rôtisseurs Jyväskylän jäsenetua ravintolaruokailuun on jatkettu.

Vaikka Keski-Suomen kilpiravintolat ovat kärsineet tuntuvasti koronapandemian aiheuttamista rajoituksista ja kuuden viikon sulusta, katsovat ne luottavaisina tulevaan kesään. Koronan ilmaantuvuus on laskussa, rokotukset edistyvät ja rajoituksia ollaan höllentämässä.

”Kyllähän tilanne paranee, jos saadaan pitää ravintoloita auki. Kevään ja kesän suhteen ollaan toiveikkaita, mutta samalla myös skeptisiä. Saalista ei kannata alkaa vielä laskea, sanoo Pöllöwaarin, Yöpuun ja Verson yrittäjä Ari Pärnänen.

Myös Figarossa uskotaan loppukevään ja kesän tuovan helpotusta alalle. ”Vappuviikonloppu oli meillä loppuunmyyty ja odotamme paljon myös äitienpäivältä. Laajennamme aukioloa koko ajan ja toukokuussa on tavoitteena olla auki keskiviikosta lauantaihin. Lounaan takia ei valitettavasti vielä kannata avata”, Figaron omistaja Niko Saarukka kertoo.

”Eteenpäin mennään. Vappuna kävi mukavasti asiakkaita, mutta rauhallisempaa oli normaaliin vappuun verrattuna”, Katri Paakkari Albasta kertoo.

Ravintola Peurankello avattiin Laukaassa vapuksi, mutta ravintola on auki rajoitetusti vielä ainakin toukokuun. ”Koko talo oli pitkään kiinni ja avattiin vasta vähän ennen vappua. Vappuna kävi hyvin asiakkaita lounaalla ja brunssilla. Ainakin toukokuu mennään siten, että ollaan auki lounaalla ja iltaisin perjantaina ja lauantaina”, Peurungan ravintoloista vastaava Riitta Flink viestittää.

Peurungassa henkilökunta oli lomautettuna ja sama oli tilanne Figarossa. Jyväskylän Asemakadulla sijaitsevaa ravintolaa pyöritettiin vappuna omistajien voimin. ”Vappuna meni yllättävän hyvin myös take away -annoksia. Arkimyynti on vielä vaikeaa, kun yritykset eivät saa tavata asiakkaita”, Saarukka toteaa.

Pöllöwaari on ollut auki koko ajan sulkua lukuun ottamatta. ”Ollaan oltu maksimaalisti auki, koska me halutaan pitää kiinni henkilökunnasta. Koko alkuvuosi on ollut todella surkea. Yksityisasiakkaat ovat olleet liikkeellä lähinnä viikonloppuisin, mutta yritykset ovat olleet poissa”, Pärnänen luonnehtii.

Figaro on epidemian aikana myynyt noin 3000 – 4000 tapasboksia marketeille. Take away -annoksia on myyty myös mm. yrityksille Teams-palavereihin. ”Nikolainkulma on ottanut pahiten osumaa, kun ei ole voitu järjestää juhlia ja häitä. Take away -myynnin tuotto on vähennetty koronatuesta, joten olisi varmaan ollut kannattavampaa, että oltaisiin oltu kokonaan kiinni”, Saarukka huomauttaa.

Saarukan mukaan koronarajoitukset ja ravintolasulku on aiheuttanut Figarolle noin 200 000 euron tappio. ”Saimme lisää paikkoja terassille ja se tuo helpotusta kesään”, Saarukka uskoo.

Kesää, aurinkoa ja lämpöä odottaa myös Pärnänen, jonka yhtiö on avaamassa ravintolaa Kirkkopuistoon. ”Vielä puuttuu muutama viranomaislupa. En tiedä vielä, että koska avaamme Kirkkopuiston ravintolan, mutta ei se varmaan vielä juhannukseksi aukea”, Pärnänen toteaa.

Alban iso terassi avataan myyntitiskeineen kesäkuun alussa. ”Meidän a la carte -lista uudistuu 11. toukokuuta ja siinä on terassillekin uutta”, Paakkari vinkkaa.

Chaíne des Rôtisseurs Jyväskylä on ojentanut auttavan kätensä kilpiravintoloille subventoimalla niissä nautittuja illallisia jäsenilleen. Etua on käytetty Figarossa, Pöllöwaarissa ja Albassa.

Saarukka, Pärnänen ja Paakkari ovat ideasta mielissään.

”Se on hyvä ajatus, että halutaan tukea paikkoja. Sen rahallinen merkitys ei ole suuri, mutta myötätunto auttaa”, Pärnänen toteaa.

”Älyttömän hyvä idea. Sillä tavalla saadaan kulinaristeja liikkeelle ja rotissöörejä käymään”, Saarukka kiittelee.

”On oikein kiva, että tällä tavalla tuetaan paikallisia ravintoloita”, Paakkari tuumaa.

Chaíne des Rôtisseurs Jyväskylä aloitti ravintoloita tukevan kampanjan helmikuussa juuri ennen ravintolasulkua, joten etua on ehtinyt käyttää vain muutama jäsen.  ”Erinomainen ajatus. Loistavaa, että tällä tavalla tuetaan ravintoloiden toimintaa”, Chevalier Petri Wahlgren sanoo.

Jäsenetua voi hyödyntää vaikka 14. toukokuuta järjestettävässä Pikkukapitulissa Savutuvan Apajalla ja Jyväskylän kilpravintoloissa 30.6 saakka.