JYVÄSKYLÄ


Tulevia jäsentapahtumia 2021

OMGD-ilta torstaina 21.10.2021 klo 18:30 Figarossa. Tutustutaan ja maistellaan Argentiinan ja Chilen punaviinejä tapaksien kanssa. 

Viini-illan kokonaiskustannus 45 €/ osallistuja joka maksetaan  Chaine des Rôtisseurs Jyväskylä  tilille  FI61 4600 2220 0495 81, viitenumero: 2110215

https://www.lyyti.in/Argentiinan_ja_Chilen_punaviineja_Figaron_Bistrossa_4671

Gradia Priimuksessa 10.11 klo 16.15 Mustakeitto ja Kaulamakkara kurssi, sekä Martinpäivän hanhea. Osallistujamäärä kurssille on 20 henkilöä. Illallinen klo 19.00 Ravintola Priimus. AVEC

Jouluun 11 päivänä klo 13:00 nautitaan jouluateria Pöllöwaarissa.

Ilmottautumis ohjeet lähetetään jäsenkirjeitse.


* * * * * 

____________________________________________________


Ajankohtaisia tapahtumia 2021

Tarjoilijaopiskelijoiden SM Gradiaan ja kokkiopiskelijoiden SM Perho liiketalousopistoon

Nita Prättälä ja Niina Haka Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiasta ovat tuoreet tarjoilijaopiskelijoiden Suomen-mestarit. Lari Haili ja Rohat Hirvonen Perho liiketalousopistosta puolestaan voittivat kokkiopiskelijoiden Suomen-mestaruuden.

Nita Prättälä huomioitiin lisäksi parhaana baaritehtävän suorittajana.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kokkiopiskelijat Anni Tillgren ja Paavo Hämäläinen olivat kokkikilpailun kolmansia.

Kilpailut olivat parikilpailuja, ja osallistujien yläikäraja 22 vuotta. Voittajat lähtevät vuoden 2022 Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin.

SM-kisat käytiin 5.–6.10.Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa.


Kokkikilpailun päätehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa Mystery Boxin eli yllätyslaatikon tarpeista kolmen ruokalajin menu kuudelle. Lisäksi kokkien osaamista testattiin ammattitekniikkatehtävillä, raaka-aineiden tunnistamistehtävällä ja 40 kysymyksen teoriakokeella. Lajin päätuomarina toimi ravintola Göstan keittiömestari ja ravintoloitsija Henry Tikkanen.

Tarjoilijakilpailussa tehtävinä olivat juhlalounaan tarjoilu, kansainvälisten juomasekoitusten ja omien ”Signature mocktailien” valmistaminen sekä asiakaspalvelu, kattaminen ja lautasliinojen taittelu. Lajin päätuomarina toimi Kuokkalan kartanon ravintolapäällikkö Miia Sironen.

Kokkien päätuomari Henry Tikkanen luonnehti kilpailua erittäin kovatasoiseksi. Kilpailutehtävät olivat laajoja ja haastavia. Tarjoilijoiden päätuomari Miia Sironen totesi, että kaksipäiväinen kilpailu on iso koitos ja lopulta erot kilpailijoiden kesken rakentuivat pienistä osa-alueista.

Vuodesta 1981 järjestetty  kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailu kannustaa kehittämään omaa ammattitaitoa, lisää alan osaamista sekä edistää ruoka- ja tapakulttuuria. Kilpailujen järjestäjänä toimivat Suomen ravintolakouluiksi perustetut oppilaitokset kukin vuorollaan sekä myöhemmin kutsuttuina mukaan tulleet oppilaitokset.


Voudin terveiset Turusta!

Turun Suurkapituli

Täl ja tois pual jokke 27.-29.8.2021

 Arvon Jyväskylän voutikunnan jäsenet!

Turussa vietettiin erinomaisesti järjestetty kapituli koronan keskellä turvallisesti. Turun Voutikunta, Bailli Riitta Hirvosen johdolla oli onnistunut luomaan hyvän ja lämminhenkisen tunnelman pandemian, aiheuttamien järjestelyiden ja rajoitukset huomioiminen. Kapituliin osallistujien lähes 350 hengen osallistujamäärä noudatti annettuja ohjeita tunnollisesti noudattaen annettuja ohjeita.

Turussa järjestetty valtakunnallinen suurkapituli sitten kahden vuoden kapitulitauon jälkeen. Rovaniemen kapitulin jälkeen on ollut ainoastaan Lahden välikapituli 2020, meidän ”pikkukapituli” Savutuvan Apajalla 2021. Helsingin 2020 suurkapitulia jouduttiin ensin siirtämään useamman kerran ja loppujen lopuksi se jäi toteutumatta. Perinteiden mukaa Suurkapitulin ohjelmiin liittyy Rotisseurs Golf-tapahtuma kilpailuineen, sisältymättä kapitulimaksuun

Perjantai-iltapäivä alkoi Kapituliluennolla salin täyttyessä aktiivisista jäsenistä kuulemaa ruokakulttuuri aiheisiin liittyviä luentoja.

Jyväskyläläinen ruokakulttuuritutkija, dosentti Maarit Knuuttila käsitteli aihetta; Kokki, kartano ja kansa- suomalaisen keittiön rakennusainekset

-Maalaista metsokeittoa vai Galen-Kallelan saunapalaa?

-Suomalaisen keittiön omaleimaisuutta etsimässä.

Turkulaissyntyinen Keittiömestari, ravintoloitsija Grand Officier Maitre Rotisesseurs Kari Aihinen, ”Kape” käsitteli luennossaan; Kotien merkitys suomalaisen ruokakulttuurin säilyttäjänä. Vuosi vuoden jälkeen jäsenistön kiinnostus luentoja kohtaa näkyy täyttyvin luentosalein.

Diner Amical

Turun Logomossa järjestetty Diner Amical sujui luontevasti normaalista poiketen pöytiin tarjoiltuna. Illan ohjelman aikana järjestettiin taidehuutokauppa, jonka teema ”Ilo syleilee Turkua” oli kuvattuna myös muistolautaseen. Ilta sujui turkulaisen hauskuuttelun höystämänä, väliin lohkaistuine ”manse” huumoriherjoin.


Taiteilija Hanna Variksen teos ”Ilo syleilee Turkua” oli ikuistettu myös kapitulin muistolautaseen. Sen sai osallistujat Grand Dinerin päätyttyä muistoksi kotiin vietäväksi.

Lauantai päivän lounaat järjestettiin seitsemässä eri kilpiravintolassa: Roster, Gustavo, Pinella, Smör, Oobu, Turun Kaupungin edustusravintola ja Suomalainen Pohja


Installointi oli Turun kaupunginteatterissa.

Installoijana toimi Chancelier de Finlande, Membre du Conseil Magistral Juha Ojamo.

Tilaisuudessa installoitiin arvonvaihtajat ja lähes 90 uutta jäsentä.

Voudeissa Jyväskylän vouti Sari Harvia-Jyllinmaa vaihtui ja nykyisenä voutina toimii jatkossa Seppo Valkeinen samoin Lahden vouti, Arja Hornborg vaihtui Jari Prami aloitti voudin tehtävät.

Jyväskylän voutikunnasta, Puhemiehistön jäsenyyden jättää Conseiller Culinaire Martti Lehtinen, uutena PMN-jäsenenä jatkaa Consseiller Culinaire Esa Koppelo Oulusta.

Jyväskylän voutikunnan uudet jäsenet installoitiin arvoilla:

Dame de la Chaine        Komi Johanna

Chevalier                          Koskela Martti

Chevalier                          Miettinen Juha              

Arvonvaihdot:

Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande                          Lehtinen Martti

Bailli Honoraire             Harvia-Jyllinmaa Sari

Bailli                                 Valkeinen Seppo

Mainittakoon vielä Jyväskylän voutikuntaan liittyvänä, Chaîne des Rôtisseurs Finlande - Suomen Puhemiehistö on kutsunut Martti Lehtisen ensimmäisenä kunniajäsenenä Suomen Puhemiehistön Kunniajäseneksi.

Grand Diner

Marina Palace, Juhlakerros

Menu

Keittiön tervehdyksenä: Miniperunarösti savusilakka mousse, kylmäsavustettua hauen mätiä.

***

Lohimosaiikkia savustettua haukiterriiniä, seljankukkapiimäkastiketta ja tilli öljyä, savustettua punajuurta, pikkelöityä fenkolia ja versosalaatteja.  Lisänä talon leipää ja hierrettyä voita

***

Paahdettua vasikkaa ja kateenkorvaa, portviinikastiketta, vuohenjuustoperunaa ja tatti-neulapapupaistosta. Kiitettävänä huomiona kastiketta tarjottiin lisä.

***

Tyrnisorbet

***

Mustikkakukkoa ja kirnupiimäjäätelöä ja mallasströsseliä

*

Kahvi / Tee

****

CHAMPAGNE MICHEL GENT GRAND CRU

BLANC DE BLANCS

LES BURUGUERES GARNATXA BLANCA ESPANJA / KATALONIA / PRIORAT

CHÂTEAU MAUCOIL CÔTES DU RHÔNE VILLAGES VIGNES, GRENACHE NOIR

MONTE TONDO RECIOTO DI SOAVE SPUNMANTE RECIOTO DI SOAVE DOCG, GARANEGA


Kiitospuheet

Keittiö – ja palveluhenkilökunta sai raikuvat suosionosoitukset saapuessaan estradille, kuulemaan kiitettäviä arvioita Grand Dinerin toteutuksesta arvioijitaan;

Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande, Martti Lehtinen ruoasta ja juomista Echanson, Christina Suominen 

Membre du Conseil d'Administration, Membre du Conseil Magistral, Ari-Pekka Parviainen kiitti pitkäaikaista Consseiller Culinaire Martti Lehtistä vuosikymmenen asiantuntevista arvioista ja ”Arvi Lindmäisestä” suosiosta suorapuheisena arvioijana.


Kiitos Turku

Erinomaisen mallikkaasti järjestetty Suurkapituli ja pandemian ajan viranomaisrajoitukset huomioiden.

Turun Suurkapitulin menujen ruokalajit oli suunniteltu kapitulin teeman mukaisesti suomalaista ruokakulttuuria arvostaen ja kunnioittaen Chaîne des Rôtisseurs Turku ry Bailli de Turku, Commandeur Riitta Hirvonen ja suurkapitulityöryhmä.


Vive la Chaine !

Seppo Valkeinen

Bailli de Jyväskylä

Jyväskylän aluevouti

Severi Heikkinen, Vilja Valliranta ja Jonne Hänninen

Priimuksessa nähtiin tasainen nuorten kokkien kilpailu

Jyväskylän Art Cateringissa työskentelevä Severi Heikkinen sijoittui toiseksi. Voiton vei Turun Rosterin Vilja Valliranta.

Teksti ja kuvat: Ari Mäntylä

Turkulaisessa ravintola Rosterissa työskentelevä Vilja Valliranta voitti nuorten kokkien Suomen mestaruuden lauantaina Jyväskylän Priimuksessa pidetyssä kilpailussa. Kilpailun järjesti Suomen Chaîne des Rôtisseurs.

– En oikein tiedä, että mikä ratkaisi voiton edukseni, mutta luultavasti maku. Ainakin makukokonaisuutta kehuttiin, Valliranta totesi.

Nuorten kokkien Suomen mestaruutta tavoitteli kolme finalistia. Jyväskyläläisessä Artcateringissa työskentelevä Severi Heikkinen sijoittui toiseksi. Tampereen TAMK Catering Studion Jonne Hänninen oli kolmas.

Kilpailijoiden oli suunniteltava menu ja toteuttaa se neljälle hengelle. Alku-, pää- ja jälkiruuan valmistamiseen oli varattu kolme tuntia ja annokset oli tehtävä ennakkoon ilmoitetun ruokakorin aineksista. Alkuruuassa oli oltava kirjolohta ja kirjolohen mätiä, pääruuan pääraaka-aine oli broileri ja jälkiruoka oli loihdittava puolukkaa hyödyntäen.

– Kaikilta kilpailijoilta hyvin tasainen suoritus. Kaikki mitä oli lautasella, oli hyvin valmistettua ja tarjoilukelpoista ja mikä oli pääasia, niin makuihin oli panostettu. Kukaan kilpailijoista ei onnistunut muita paremmin kaikilla osa-alueilla, vaan kilpailu oli tasainen, sanoi kilpailun tuomaristoon kuulunut Jukka Kyllönen, joka toimii keittiöpäällikkönä Yöpuu-yhtiöissä Jyväskylässä.

Säynätsalossa asuva 23-vuotias Heikkinen onnistui erityisesti jälkiruuassa ja hän sai hyvät pisteet myös alkuruuasta ja pääruuasta.

– Omasta mielestäni onnistuin oikein hyvin. Pieniä kompastuskiviä on tietenkin aina. Jokaisessa oli vähän jotakin parannettavaa. Jälkkäri onnistui parhaiten, Heikkinen kommentoi suoritustaan.

Nuorten kokkien kilpailuun osallistui koronan takia tänä vuonna vain kolme kilpailijaa. He olivat harjoitelleet annosten valmistamista muutaman päivän ja valmistivat ne sitten kilpailun tuoman paineen ja jännityksen alla Priimuksen keittiössä.

– Lyhyessä ajassa pitäisi saada paljon aikaan ja kyllähän se jännittää, Heikkinen totesi.

Uransa alkutaipaleella olevat kokit haluavat näyttää parhaat taitonsa kilpailussa, mutta liiassa kunnianhimossa on vaaransa.

– Ehkä se, että he käyttävät jopa liikaa komponentteja. Kannattaisi mieluummin keskittyä kahteen, kolmeen hyvään ja hioa ne viimeisen päälle kuin että lähtisi yrittämään vaikeustasoa. Ravintoloissa on nyt se suuntaus, että less is more eli komponenttien määrä on vähentynyt, mikä on hyvä suuntaus, Kyllönen vinkkasi.

Kilpailun voittanut Valliranta oli muutamaa kokemusta rikkaampi kilpailun jälkeen.

– Kilpailuun harjoitteleminen on itsensä tietoista kehittämistä ja siitä saa onnistumisen kokemuksia, Valliranta tuumasi.

Voittonsa ansiosta Valliranta pääsee kilpailemaan nuorten kokkien maailmanmestaruudesta syyskuussa Pariisissa. Vallirannan lisäksi Suomea edustaa viime vuoden Suomen mestari Valtteri Paltamaa Jyväskylästä.

Viljan voittoisat annokset
Tuomaristo
Tuomaristo antaa palautetta
Yhteiskuva


* * * * * 

________________________________________________________

Olemme maailmanlaajuinen yhteisö, jonka painopiste on ystävyys ja intohimo gastronomiaan. Arvoihimme kuuluu hyvän ruoan ja juoman vaaliminen.

* * * * * 

____________________________________________________

Arvoisa jäsen, jos yhteystietosi ovat muuttuneet tai sähköpostiosoitteesi ei ole tiedossa, hoidatko päivityksen heti kuntoon!

Tiedot osoitteella sihteeri@rotisseurs.fi