2015 12.9. Tertin kartano

 

Tertin kartanon
syksyinen herkkupöytä
Lauantaina 12.9


Herkkuista silliä L,G

Ruusua, sampea ja samppanjaa L, G
Raikas haukichevice L,G
Graavia lohta ja sinappikastiketta L,G
Leppäsavustettua lohta L, G

Kuusenkerkkäkastiketta L,G
Iivarin savumuikkuja L,G

”Kippis ja kulaus” L,G

Kartanon kukkaissalaattia ja yrttikastiketta L,G
Syksyistä vihannessalaattia ja tryffelimajoneesia L,G
Sienisalaattia L, G

Fasaania sadonkorjuun väreissä L, G

Savolainen ”vitello tonnatto” L, G
Savupeuraa ja mustaherukkahyytelöä L, G
Riistapate ja pikkelöityjä vihanneksia L

Hiillostettua nieriää L,G

Metsäsienimuhennosta L, G
Metsäkauriinpaistia ja tummaa lipstikkakastiketta L,G
Kasvimaan terveiset L,G
Harjupellon siikliä L,G

Oman leipomon leivät
Iivarin näkkileipää jossa 125-v. juuri L
Voi L

Talkkunainen vatsanhyväily L

Väinönputkella marinoituja marjoja L, G

Kukkaissokerikakkua L
Kartanon kahvia
Haudutettua teetä
 

Viinisuositukset:

Riesling 2014, Domaine Francois Lichtle

La grande Ours 2011, Pascal Schalone, Rhone

 

SYYSKUINEN ILTAPÄIVÄ TERTIN KARTANON HERKKUJEN ÄÄRELLÄ

 

 

Kartanon emäntä Pepita Pylkkänen otti meidät vastaan aurinkoisella Kartanon nurmikolla Ruusunlehti kuohuvan kera!

Vieraamme venäläisen kirjallisuuden emeritus professori Pekka Pesonen valaisi meille hauskalla tavalla ruokailutapoja ja perinteitä venäläisessä kirjallisuudessa, josta tuli myös kutsumme lainaus "Ananasta ahmi, hotkaise pyy, loppusi porvari lähestyy".

Henkisen ravinnon jälkeen siirryimme nautiskelemaan herkkuja notkuvan pöydän antimista ja talon valitsemista viineistä! Erikoisuutena emäntä tarjoili meille snapsit upeasta samovaarista.

Ruokailun jälkeen luovutimme Maître Rôtisseur Commandeur Pepita Pylkkäselle hänen hyvin ansaitsemansa Commandeur laatan.  Onnea Pepitalle koko voutikunan puolesta!

Ennen kotimatkaa saimme piipahtaa talon tunnelmallisessa kellarissa, josta saimme muistoksi kukin purkin vesipuolukoita kotiin viemisiksi.

Kiitos Tertin väelle mukavasta iltapäivästä!

Kotimatkalla keräsin taas mukana olleiden kommentteja  päivästä:

 

Ystävällinen, lämmin vastaanotto pihanurmella shamppanjan kera. Venäläinen ruokakulttuuri  kirjallisuu-den kautta mukava lisämauste.  Illallinen kattauksineen, makuineen, tarjoiluineen erinomainen.  Miljöö kodinomainen, lämpimän viihtyisä. Matka toteutettu hyvin ilmaa myöden. Ruoka oli ihanaa ja osallistujat matkalla mukavia ja välittömiä. Tarjoilu hyvää ja huomioonottavaa. Tunnelma kodikas. Hieno syyspäivä, vaikka kohde oli tuttu, tarjoili se hienon elämyksen! Alkujuomat pihalla – pitsiliinapöydiltä tarjoiltuna!!! Tertin kartanon emännän vastaanotto tosi sydämellinen ja vieraanvarainen++

Matkan järjestelyt erinomaiset (bussi, vastaanotto ja tarjoilut)++, Puoti täynnä ihania houkutuksia

Luennoitsijan aihe mielenkiintoinen – kuuluvuus ja ”ulosanti” ehkä hieman ontui. Venäjän kirjallisuuden proffa oli nappi valinta!

Kaikki ruoka hyvää, eritoten kalat ja sienet. Ruuissa oli aina jokin ”juttu”

 Haukichevice, peura ja metsäsienimuhennos erittäin maistuvia! Kauriin paisti mehevää. Iivarin muikut paras!

Hauki ja liha loistavat, metsäsienimuhennos+++, kaloihin jotain rapeutta, nyt jäi suutuntuma pehmeäksi

Puhtaita ja hyviä perusmakuja, maukasta ruokaa, kurpitsa saanut uudet muodot, maukas, lipstikkakastike huippuhyvää, nieriä mehevää

Bufe` oli elämys – hauki, tryffelimajoneesi – ehkä olivat makuja puhtaimmillaan

Talkkunajälkkäri, NAM

Valkoviini, hyvä happo kalaan, punaviini herkku lihalle ja sienille, Riesling ja ruusulikööri lian lämmintä, viinit olivat loistavat, ruusulikööri maistui ”hajuvedelle”