Vuosi 2018


Iltapäiväretki Kotkaan 17.11.2018

Retkemme aluksi tutustuimme Takatalo &Tompurin panimon toimintaan ja tuotteisiin. Mielenkiintoisen esityksen meille piti Mikko Suur-Uski. Saimme myös maistella palkittuja ja laadukkaita Kaski-oluita. 

Nopean bussissa suoritetun kyselyn perusteella suosikiksi nousi ruislager. Tästä jatkoimme matkaa Kotkaan kiertäen kaukaa Haminan kuuluisan lipputangon.


Juha-Matti Suur-Uski oppaana painovierailulla.
Panimon laitteistoa

Tilaisuuden aluksi Kotkan Ravintola Wanha Fiskarissa luovutettiin Karjalan voutikunnan jäsenille Chef Rôtisseur Helena Lylyharjulle ja Vice-Chargé de Presse Kari Martialalle ”esimerkillisestä työstä, eli Parasta pöytään, Suomalaisen gastronomian historia -kirjasta” Paistinkääntäjien pronssiset ansiomerkit. 

Mitalit luovuttivat Suomen Valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ja Karjalan voutikunnan vouti Bailli Heikki Koskinen. Helena osallistui tilaisuuteen kaiutinpuhelimen välityksellä työmatkaltaan Rostockista Saksasta.

- Muistaminen lämmittää mieltä, sillä meistä on tärkeää säilyttää tietoa suomalaisesta gastronomiasta tuleville sukupolville ja siksi halusimme haastatella kirjaan mahdollisimman monia siihen vaikuttaneita mestareita. Onneksi monet kokeneet ja pitkään alalla vaikuttaneet mestarit muistivat edelleen niin hyvin alansa vaiheita, Lylyharju sanoi.

Paistinkääntäjien pronssiset mitalit luovutettiin Kari Martialalle ja Helena Lylyharjulle. Kuva Juha Pöllänen.

Wanha Fiskarissa nautittiin henkilökunnan loihtima, ravintolan teemaan kuuluva upea menu. Alkuruoaksi Fiskenit, eli pieniä suupaloja kaloista ja vähän muustakin, väliruoaksi kuohkea mustajuurikeitto, sieniä ja suppilovahveropiiras, pääruoaksiSuomenlahden kuhaa paistettuna ja paahdettuja juureksia ja jälkiruoaksi Makeat makustelut kolmella tavalla.

Vasemmalla Hanna Arminen antoi rakentavaa palautetta ja kiitti Wanha Fiskarin henkilökuntaa nauttimastamme ruoasta, Heikki Koskinen, Pekka Kauppinen ja ravintolan väki kuuntelevat.
Jokainen voutineuvoston ulkopuolinen jäsen saa sivuillamme julkaistusta kirjoituksesta palkkioksi pullon kuohuvaa. Pekka Kauppinen sai pullonsa Kotkan tilaisuudessa.


Sous vide -illallinen 14.9.2018 Holiday Club Saimaa/Le Biff


Karjalan Paistinkääntäjien Sous vide -illallisella tutustuttiin sirkulaattorin käyttöön ja ruoan kypsentämiseen sous vide -menetelmällä. Holiday Club Saimaan Juhani Ellonen kertoi sirkulaattorin käytöstä ammattikeittiössä ja voutimme Heikki Koskinen menetelmän mahdollisuuksista kotikäytössä.

Kilpiravintolassamme Le Biffissä (HC Saimaa) nautitulla illallisella liha, kala, kasvikset ja hedelmät oli kypsytetty sirkulaattorilla. Upeita makuja ja kauniita annoksia.

Alkuruokana Herkkutattia ja nokkosta, sitten Kuusenkerkkälohta, omenaa ja selleriä, pääruoaksi Peltopyytä, punajuurta ja päärynää, jälkiruoaksi Sahrami creme bruleétä ja mustikkaa.

Vouti Heikki Koskinen esitteli sous vide -menetelmän käyttöä kotikeittiössä.
Holiday Club Saimaan keittiöpäällikkö Juhani Ellonen kertoi sous vide -menetelmän käytöstä ravintolakeittiössä.
Juhani Ellonen toivotti Karjalan Paistinkääntäjät tervetulleeksi Sous vide -iltaan.
Kuusenkerkkälohta, Kuusenkerkällä marinoitua lohta, omenaa ja selleriä Brundmyer Gryner Veltnliner
Peltopyytä, punajuurta ja päärynää Layda Las Brisas Pinot Noir
Sahrami creme bruleétä ja mustikkaa La Caliera Moscato d`asti


Karjalan Paistinkääntäjien retki Helsinkiin 27-28.10


Syysretkemme tämänkertainen kohde oli Helsinki ja siellä Ateneumin taidenäyttely ja illallinen Suomalaisella Klubilla. Taidenäyttely oli opastettuna varsin laadukas ja mielenkiintoinen. Olihan uutuusnäyttely juuri avattu.

Illallinen nautittiin Suomalaisella Klubilla, jossa saimme esityksen klubin toiminnasta ja nautimme erinomaisen illallisen.

Sunnuntai oli varattu Ruoka ja Viinimessuille ja vapaaseen paluuseen kotikonnuille. Retkellä vallitsi jälleen kerran välitön ja lämmin karjalaistunnelma mikä teki retkestä mieleenpainuvan.

Kahvia ja kivaa tunnelmaa 2.3.2018


Perjantaina 2.3.2018  Karjalan Paistinkääntäjät tutustuivat kahvinpaahdon saloihin Lehmus Roasteryllä Paahtomestari Visa Tuomisen opastamana. Ohjelmassa saatiin kuulla mistä hyvä kahvi oikein koostuu ja pieni oppimäärä kahvin historiaan. Tilaisuuden lopuksi tutustuimme itse paahtamiseen ja parin kahvilaadun maisteluun. Hieno kokemus ja rohkeata yrittämistä.

Paahtimon jälkeen kävelimme ravintola Wolkoffiin nauttimaan paikan uuden isännän Karo Sintosen loihtimaa menukokonaisuutta. Erinomaiset viinit kokonaisuuteen oli valinnut salin vastuulleen ottanut Sirje Pasanen. Salihenkilökunta suoritui viimeistä sijaa myöden olleen salin palvelusta erinomaisesti. Osallistujien arviota illan kokonaisuudesta olivat ylistäviä ja voimmekin hyvillä mielin todeta ravintolan jatkumon olevan hyvissä ja ammattitaitoisissa käsissä.