Jäsenkirjeet 2021

Joulukuu 2021

Hyvää joulun aikaa arvoisat Rôtisseurs-jäsenet perheineen

Kulunut vuosi on ollut hyvin aktiivinen Rôtisseurs-vuosi. Korona on kurittanut, mutta ainoastaan kaksi keväälle suunniteltua tilaisuutta jouduttiin peruuttamaan kokonaan. Kuluneelta vuodelta peruuntuneet tilaisuudet on sovitettu ensi vuoden ohjelmaan.

Elokuun lopulla pidettyyn Turun Suurkapitulin järjestelyihin, hankala koronatilanne toi monia ylimääräisiä haasteita ja piti jännityksessä viimeiseen hetkeen asti. Turun Suurkapituli – Täl ja tois pual jokke saatiin toteutettua erinomaisen onnistuneesti ja tarkasti rajoituksia noudattaen. Suuret kiitokset kaikille suurkapitulin onnistumiseen vaikuttaneille henkilöille ja tapahtuman tukijoille.

Parhaimmat kiitokset kilpipaikkojen henkilökunnalle ja jäsenille hyvästä yhteistyöstä, että myös jäsentilaisuuksia pystyttiin järjestämään, hankalasta tilanteesta huolimatta, onnistuneesti ja turvallisesti.

Turun voutikunnan vuoden ohjelma päättyy perinteisesti brunssin herkkujen äärelle. Joulun ajan Brunssi on jo vuosia nautittu 1. adventtina. Olen mielissäni, että Rôtisseurs-vuosi voidaan päättää aina yhdessä, perheidemme ja ystävien kanssa. Tälläkin kertaa brunssilla oli mukana useita perheitä, eri ikäisten lastensa ja lastenlastensa kanssa, nauttimassa upeasta herkkuja notkuvasta brunssin ruokapöydästä. Uskon, että brunssista jää ihania makumuistoja sekä lapsille että aikuisille. Brunssilla oli 251 henkilöä.

Vuoden viimeisessä tilaisuudessa, Naantalin Kylpylän ravintola Paviljongissa joulunajan brunssin ruokapöytä notkui Chef Rôtisseur Kristian Karnellin suunnittelemia ja yhdessä taitavan henkilökunnan kanssa valmistamia herkkuja. Juomasuositukset aterialle oli laatinut ravintolapäällikkö Maija Lappalainen.

Kiitokset teille kaikille brunssilla mukana olleille. Kuvagalleriassa on nähtävissä kuvia brunssilta. Lue koko uutiskirje täällä.

Lokakuu 2021

Arvoisat Rôtisseurs jäsenet

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja lähestymme adventtiaikaa. Turun voutikunnan tapahtumakalenterissa on jäljellä vuoden viimeinen ja suosituin tilaisuus – joulunajan Rôtisseurs Brunssi, joka on jo vuosia nautittu 1. adventtina. Brunssille voi kutsua mukaan oman perheen tai ystäviä. Paikkoja on varattu 250:lle ruokailijalle.

Entiseen tapaan Brunssilla jaetaan vuosimerkkejä Turun voutikunnan jäsenille. Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ja Chancelier Juha Ojamo tulevat ojentamaan arvomerkit 40, 30, 20 ja 10 vuotta mukana olleille aktiivisille jäsenille.

Joulunajan Brunssi

Vuoden viimeisessä tilaisuudessa joulunajan Brunssin ruokapöytä notkuu keittiöpäällikkö Chef Rôtisseur Kristian Karnellin suunnittelemia herkkuja Naantalin Kylpylän Ravintola Paviljongissa 1. adventtina sunnuntaina 28. marraskuuta kello 12.00–15.00.

Lue koko uutiskirje täältä.

Syyskuu 2021

Arvoisat Rôtisseurs jäsenet

Suuri ponnistus Turun Suurkapitulin– Täl ja tois pual jokke järjestämisessä on jo takana ja voimme olla tyytyväisiä lopputulokseen, kapituli onnistui kaikilta osiltaan hyvin.

Parhaimmat kiitokseni teille arvoisat kapitulivieraat, kaikista upeista palautteista, joita olemme saaneet. Kuvagalleriassa on kuvia kapitulista. Tästä pääset kuvapankkiin.

Lue koko uutiskirje täältä.

Elokuu 2021

Arvoisat Rôtisseurs jäsenet

Jäsentilaisuuksissa on alkamassa syyskausi. Suurkapitulin– Täl ja tois pual jokke valmistelu on juuri nyt enää viimeistä silausta vailla. Tapahtuman kaikki 350 paikkaa on varattu täyteen.

Suurkapitulin ateriat on suunniteltu suomalaista ruokakulttuuria arvostaen ja perinteitä kunnioittaen. Turun voutikunnassa odotetaan jo innokkaasti tapahtuman alkamista, ja että pääsemme esittelemään vieraillemme turkulaisten ravintoloiden osaamista.

Olen ylpeä myös siitä, että voimme tarjota kapitulivieraille kokemuksen Aurajoesta ja sen upeasta kulttuurimaisemasta.

Lue koko uutiskirje täältä.

Arvoisat Rôtisseurs jäsenet

Jäsentilaisuuksissa alkaa nyt kesätauko. Takana on jo toinen koronakevät monine muutoksineen. Toivotaan, että rokotukset purevat ja jäsentilaisuudet voidaan järjestää tulevana syksynä ilman peruutuksia.

Ruokavuosi rytmittyy raaka-aineiden sesonkeihin ja vuoden ajan erilaisiin juhliin, joita juhlistetaan tietenkin hyvällä ruualla. Varsinkin kesäaika on suomalaisen ruuan juhlaa. Merkkipäivinä monissa perheissä nautitaan aina tiettyjä perinteisiä juhlaherkkuja. Perinteisistä juhlaherkuista jää meille makumuistoja, jotka ovat hyvin tärkeä osa yhdessä syömisen nautintoa ja kulinarististen perinteiden jatkumoa. Yksi tärkeistä ruokaan liittyvistä perinteistä edessä oleva kesän tärkein juhla, juhannus.

Suomalaiselle kesä alkaa juhannuksesta, jolloin kaikki siirtyvät kokkailemaan ulos grillin ääreen tai mökkikeittiöihin. Kesällä herkutellaan tuoreilla kasviksilla ja uusilla perunoilla – sillin, tillin ja voin kera. Grillissä kypsyvät makkarat, lihat, broilerit, kalat sekä kasvikset. Jälkiruokana herkutellaan raparperista ja marjoista valmistettuja ruokia. Nautitaan upeasta kesästä läheisten ja ystävien kanssa.

Lue koko uutiskirje täältä.

Arvoisa Rôtisseurs jäsen,

Tervetuloa mukaan upealle kesäretkelle, M/S Famnenilla Seilin saareen, kauniiseen Turun saaristoon.


Lauantaina 12. kesäkuuta kello 10.00–18.00

Teemme retken M/S Famnenilla. Alus on purjehtinut suurimman osan nykyajastaan Saaristomerellä. M/S Famnen on nuorempana ylittänyt Atlantin valtameren ja vanhempana maistellut myös Saimaan makeaa vettä. Alus on rakennettu USA:ssa 1944 Normandian maihinnousua varten. Vuonna 1957 Alus aloitti Pyhtää nimisenä hoitamaan meriliikennettä Kotkan rannikkopatteristossa linnakesaarten ja mantereen välillä. www.famnen.fi/

Seilin saari; Ruotsin kuningas määräsi vuonna 1619 Seilin hospitaalin perustettavaksi. Vuosisatojen rooli sairaalasaarena on muovannut Seilistä uniikin kohteen. Seilissä kiehtovaan historiaan yhdistyvät huumaavat kulttuurimaisemat, Turun yliopiston merkittävä tutkimustyö sekä tasokkaat palvelut.

Kesäretkelle lähdetään Aurajoen rannasta Läntinen Rantakatu 39 kello 10.00. Matkalla Seilin saareen nautitaan lounas. Perillä Seilissä tehdään opastettu kierros saarella, jossa tutustutaan saaren historiaan, luontoon, saarella tehtävään tutkimustoimintaan sekä vieraillaan museokirkossa. www.visitseili.fi/fi/

Paluumatkalla Turkuun tarjotaan päivällinen laivassa. Retki päättyy yhtä elämystä rikkaampana lähtöpaikalle Aurajoen rannalle noin kello 18.00. M/S Famnen toimii yhteistyössä Crane 22 Cateringin kanssa.

Lue koko uutiskirje täältä

Arvoisat Chaîne des Rôtisseurs Turun jäsenet

Ravintolat ovat saaneet avata ovensa, joten voimme mennä nauttimaan myös kilpiravintoloiden palveluista – tietenkin terveysviranomaisten ohjeet mielessä.

Toivon, että jäsenet lähtevät aktiivisesti liikkeelle auttamaan suomalaisen ruokakulttuurin säilymistä ja tukemaan ravintoloita.

Kesäaikaan on vaikeampaa saada jäseniä samaan aikaan liikkeelle, joten siitä syystä varsinaiset jäsentilaisuudet jäävät kesäksi tauolle. Mutta ennen kesälaitumille siirtymistä, jäsenillä on mahdollisuus tukea Ravintola Suomalaista Pohjaa.

Ylimääräinen jäsentilaisuus järjestetään Ravintola Suomalaisella Pohjalla tiistaina 16. kesäkuuta kello 18.30.

Lue koko kirje täältä.

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen,

Kevät alkaa olla jo pitkällä, vaikka ei aina tunnukaan siltä, kun taivaalta välillä ropsahtaa rakeita tai räntää ja saa hetkeksi maan valkoisen kerroksen peittoon.

Tulevan kesän yksi varma merkki on muuttolintujen saapuminen, siitä moni muistaa lorun: Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Peipposia ja västäräkkejä on jo näkynyt, vaikka ei kovin kesäisistä säistä olla vielä nautittukaan. Kevät keikkuen tulevi.

Koronavirus esti Kansainvälisen kilpipäivän vieton totuttuun tapaan, mutta siitä huolimatta kilpipäivä oli menestys. Jäsenet eri puolilla maailmaa ovat jakaneet upeita kuvia Rôtisseurs-järjestön globaalilla someseinällä. Kannattaa käydä tutustumassa mahtavaan määrään kuvia, sosiaalisen median seinällä kansainvälisen verkkosivuston kotisivulla. On jännittävää nähdä mistä maasta tulevat kilpailun parhaat kuvat ja annokset.

Suurta kevään juhlaa vappua vietettiin viimevuotiseen tapaan lähipiirissä, pienissä ryhmissä joko kotioloissa tai ulkosalla. Rauhallisella vapun vietolla on suuri vaikutus siihen, millainen tuleva kesä on epidemian ja rajoitusten kanssa.

Lue koko uutiskirje täältä

Kansainvälistä Rôtisseurs-kilpipäivää vietetään jälleen lauantaina 24.4.2021

Kilpipäivän tausta

Kilpipäivää vietettiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2014. Vuonna 2015 tapahtuma laajeni kansainväliseksi ja siihen ottivat osaa useat järjestön voutikunnat ympäri maailmaa Uudesta- Seelannista aina Cookinsaarille.

Kilpipäivän tarkoituksena on korostaa kilpiravintoloiden ja -myymälöiden korkealuokkaista osaamista ja raaka-aineiden käyttöä. Tapahtuma järjestetään samana päivänä eri puolilla maailmaa.

Tavoite

Kilpipäivän järjestämisen tavoitteena on tukea kilpiyritysten liiketoimintaa. Kilpipäivä nostaa esille Rôtisseurs-kilven merkitystä ja sen myöntämisen kriteereitä. Tavoitteena on myös tukea kilpiyritysten tunnettuutta järjestön sisällä ja suuren yleisön keskuudessa sekä herättää tapahtumien avulla huomiota perinteisissä ja sosiaalisen median kanavissa.

Kokkaa kotona, jaa somessa

Lue koko uutiskirje täältä

Maaliskuun 2021 jäsenkirje

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen,

Onnea maailman onnellisimmalle maalle

Suomi on maailman onnellisin maa jo neljättä kertaa peräkkäin. Se on upea uutinen koronauutisoinnin keskelle.

Maailman onnellisuusraportin mukaan, ihmisten onnellisuutta mitattiin tarkastelemalla erilaisia hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, kuten bruttokansantuotetta, terveyttä, korruptiota ja sosiaalisia tukiverkostoja. Vastaajilta myös kysyttiin, ovatko he hymyilleet, nauraneet tai kokeneet nautintoa elämästään edellisenä päivänä.

Kevätaurinko on tuonut toivottua valoa korona-arjen keskelle. Auringonpaiste saa aikaan hymyn kaikkien meidän kasvoille. Hymy ei maksa mitään. Hymyllä on monia hyviä vaikutuksia sekä henkilöön itseensä että hänen ympärillä oleviin ihmisiin. Hymy on myös tarttuvaa. Miksipä ei kannattaisi hymyillä hiukan enemmän!

Chaîne des Rôtisseurs Turku ry:n vuosikokous


Chaîne des Rôtisseurs vuosikokous pidettiin etäyhteydellä keskiviikkona 24.maaliskuuta. Kiitokset kokoukseen osallistuneille. Vuosikokouksen pöytäkirja on nähtävissä Turun voutikunnan kotisivuilla.


Tänä vuonna hallituksesta erovuorossa ollut Turkka Oiva kertoi luopuvansa hallituspaikasta ja esitti tilalleen voutikunnan sihteerin Petri Tammisen valitsemista. Petri Tamminen valittiin yksimielisesti. 

Voutineuvosto kiittää Turkka Oivaa yli 15 vuoden jäsenyydestä Turun
voutineuvostossa ja yli kuuden vuoden jäsenyydestä Turun Paistinkääntäjät ry:n (nyk. Chaîne des Rôtisseurs Turku ry) hallituksessa

Lue koko uutiskirje täältä

Helmikuun 2021 jäsenkirje

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen,                                                                     

Suurkapitulivuosi on aloitettu aktiivisesti, hyvin onnistuneissa jäsentapahtumissa. Onneksi ravintoloille asetetut rajoitukset eivät vielä alkuvuodesta ole estäneet tilaisuuksien järjestämistä.

Olen tyytyväinen ravintoloiden toimintaan. Ravintoloiden henkilökunta huolehtinut hyvin asiakkaiden turvallisuudesta. Myös jäsenet ovat toimineet erinomaisen hyvin ja ottaneet kaikki THL:n ja hallituksen ohjeet ja rajoitukset huomioon. Lämpimät kiitokseni teille kaikille.

On tärkeää, että olemme pystyneet jatkamaan mahdollisuuksien mukaan ravintoloiden toiminnan tukemista ja sitä kautta suomalaisen ruoka- ja ravintolakulttuurin säilymistä. Yksi hyvä tukemisen keino on järjestää jäsentilaisuuksia.

Lue koko jäsenkirje täältä

Tammikuun 2021 jäsenkirje

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen,

Toivotan kaikille parempaa alkavaa vuotta 2021

Edeltävä vuosi on ollut kaikille ihmisille ympäri maailmaa hyvin erikoinen vuosi. Korona on kurittanut meitä kaikkia, mutta se on tuonut myös uusia keinoja selvitä eteen tulleista haasteista. Koronavuosi on pakottanut meidät tekemään asioita eri tavalla, kuin aikaisemmin. Kriisissä on nähtävissä aina myös uusi mahdollisuus. Vaikka korona tällä hetkellä rajoittaa elämää ja sosiaalisia kontakteja, jonain päivänä taas halaamme toisiamme. Toivon hartaasti, että se päivä tulee mahdollisimman pian. Kyllä aurinko paistaa vielä ”risukasaan”, kun vain jaksamme tarkasti noudattaa terveysviranomaisten ja hallituksen antamia ohjeita ja rajoituksia. Pidetään huolta toisistamme ja jatketaan suomalaisen ruoka-ja ravintolakulttuurin tukemista. Toivotaan, että rokotukset tuovat nopeasti helpotuksen koronakurimukseen.

Lue koko uutiskirje täältä.