Kiitospäivä Etelä-Karjalan tapaan

Kolme etelä-karjalaista yhdistystä tempaisi ja järjesti viime torstaina yhteisen Kiitospäivän päivällisen, aitojen amerikkalaisten perinteiden mukaisesti.

Amerikassa Kiitospäivä on jouluakin suurempi juhla, jota viettämään kokoonnutaan hyvien ystävien ja läheisten seuraan. Kiitospäivän symboleita ovat varsinkin kalkkuna, maissi, kurpitsa ja karpalo, joita käytetään niin ruoissa kuin koristelussa. Kiitospäivää vietetään marraskuun neljäntenä torstaina, jonka jälkeinen perjantai aloittaa joulusesongin. Päivää kutsutaan nimellä Black Friday.

Etelä-Karjalassa kolme yhdistystä Lappeenrannan Suomi–Amerikka-yhdistys, Karjalan Paistinkääntäjät ja Karjalan Keittiömestarit kokoontuivat torstai-iltana My Bakery Cafen tiloihin viettämään yhteistä juhlaa. Kiitospäivä oli houkutellut paikalle suuren joukon yhdistysten jäsenistöä ja ravintolan sali täyttyi viimeistä istumapaikkaa myöten. 

Vieraat toivotti tervetulleeksi Lappeenrannan Suomi–Amerikka-yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Louhiranta

– Muuttuvassa maailmassa vieraanvaraisuus ja toisaalta omien ja toisten perinteiden tunteminen ja kunnioittaminen on tärkeää. Amerikkalaisen Kiitospäivän ydinsisältönä pidetään perinteitä, kiittämistä ja jakamista. Joulu on perhejuhla, mutta kiitospäivänä myös ystävät ja tuttavat, jopa tuntemattomat kutsutaan nauttimaan herkullista ateriaa, hän kuvaili illan teemaa.

Kiitospäivän päivälliseksi tarjottiin kahta sorttia kalkkunaa, Suomi–Amerikka-yhdistyksen Helena Lylyharjun paistamaa kokonaista kalkkunaa sekä My Bakery Cafen suurella sydämellä valmistamia aitoja amerikkalaisia herkkuja.

Kalkkunan seurana nautittiin kalkkunan täytettä, maissivuokaa, pekonipapuja, täytettyjä perunankuoria, punasipulihilloketta, karpalohyytelöä ja muuta hyvää. Jälkiruokapöydässä oli amerikkalaiseen tapaan valmistettua kurpitsapiirakkaa, omenapiirakkaa ja vaniljakermaa sekä cookie-keksejä. Ruoka ja palvelu saivatkin vierailta ansaitut kiitokset.

– Tämä yhdistysten yhteinen päivällinen oli erittäin hyvä idea ja hienoa, että saimme ravintolan täyteen. Kalkkuna oli hyvää ja mureaa, ja lisukkeet erinomaisen hyvin valmistettuja. Tämä oli erinomainen kokonaisuus ja hieno kokemus, Karjalan Paistinkääntäjät ry:n vouti Heikki Koskinenkuvaili iltaa.

Mukavaan yhdessäoloon kuuluu myös iloisia ruokapöytäkeskusteluja, tarinointia sekä tutustumista uusiin ihmisiin.

– Kiitos Suomi–Amerikka- yhdistys, Paistinkääntäjät ja Karjalan Keittiömestarit. Olipa mukava ilta, hyvää ruokaa, hyvä mieli ja hyvää seuraa. Olen nauranut viikkojen edestä, Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen kiitti illan järjestäjiä.

Kolme eteläkarjalaista yhdistystä osallistui yhteiseen Kiitospäivän viettoon. Kuvassa Kiitospäivän buffetpöydän ääressä Lappeenrannan Suomi–Amerikka-yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Louhiranta, Karjalan Paistinkääntäjät ry:n vouti Heikki Koskinen ja Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen.