Jäsenpalstan kirjoitukset

Uusin jäsenkirjoitus

Pekka Kauppinen                                       Maaliskuu 2022

Ranskassa ovat ruoka ja viini olleet keskeisessä asemassa jokapäiväisessä elämässä vuosisatojen ajan.  Kuuluisimmat keittiömestarit olivat silloin usein ranskalaisia.  Suurena viiniköynnösten kasvatusmaana, sekä viinin valmistusmaana Ranska on ollut esimerkkinä koko maailmalle.

Ranskasta käsin viinin viljely levisi ns. uuteen maailmaan.  Aluksi se tapahtui esim. kirkon lähetystyön yhteydessä.  Sittemmin, kun viinikirva teki tuhojaan Euroopassa ja eritoten Ranskassa, voitiin hyödyntää näitä muualle vietyjä juurakoita palauttamalla niitä takaisin Ranskaan.

 Ne henkilöt Ranskassa, joilla oli varaa järjestää suuria pitoja omille seurueilleen, olivat usein esim. kuuluisia taiteilijoita, jotka olivat saavuttaneet menestystä jo omina elinaikoinaan.

Olen seurannut yhtä ranskalaista ruokasarjaa, jossa esitellään näiden taiteilijoiden koteja, sekä heidän elämäänsä ja ruokatottumuksiaan.  Monille kuuluisille taiteilijoille on perustettu perinne-yhdistyksiä, jotka toimivat vieläkin taiteilijoiden entisissä kodeissa

Ensimmäisen taiteilijana esittelen Paul Cezannen.

Paul Cezanne (1839-1906)

Hän oli ranskalainen taidemaalari, joka tunnettiin myös lempinimellä ”Aix´n erakko”, koska hän  vietti elämäänsä pääasiassa Aix-en -Provencessa.  Hänen taiteensa luokitellaan usein jälki-impres-sionistiseksi, mutta hänen maalaustyylinsä oli niin persoonallinen, että häntä voidaan yhtä hyvin pitää kaikkien taidesuuntauksien ulkopuolisena taiteilijana. 

Muutamia tunnetuimpia teoksia: Kortinpelaajat, Omenoita ja appelsiinejä, Naisia kylvyssä, Poika punaisessa liivissä, omakuvia ja ennen kaikkea vuori Mont Sainte-Victoire, josta hän maalasi yli 30 eri versiota. (tieto Wikipediasta, katso itse lisää!) 

Olen omakohtaisesti nähnyt vuoren Cazanen kodin ulkopuolelta ja käynyt vuoren päällä (1011m) äärimmäisen kuumassa helteessä, vaikka nouseminen alkoi jo ennen auringonnousua.

 

Cezannella oli ystäväpiiri, joka nautti monista aikakauden herkuista. 

Tässä yhden tapaamisen ruokalista:

Aluksi tarjottiin taikinakuoreen valmistettua lihapateeta.  Juomana oli punaviiniä.

Seuraavana oli vuorossa leipäpaloja, jotka olivat kostutetut oliiviöljyllä ja lopuksi päälle kaadettiin valkosipulilientä. Valkosipulit keitettiin ensin  ja sitten survottiin. Juomana oli valkoviiniä.

Pääruokana oli lihapata, jonka resepti tässä:

tummia oliiveja

paloiteltuja porkkanoita

lohkottuja sipuleita

paloiteltuja ja pannulla ruskistettuja lihapaloja

appelsiinin kuoria

laakerilehtiä

kokonaisia pippureita

punaviiniä hauduttamiseen

Kun haudutus oli valmista ja lihat kypsiä, nautittiin lihapataa keitettyjen perunoiden kanssa.

Juomana oli punaviiniä.

Lopuksi nautittiin cantuccini-kesejä portviinin kera.

Edelliset jäsenkirjoitukset