2013 7.3. Äyriäisilta

ÄYRIÄISILTAMAT  torstaina 7.3.2013

Paikkana meillä jo tuttuun tapaan
Koulutuskeskus Salpaus, Vipusenkatu 5 A, 15230 Lahti

Esivalmisteluryhmä kello 17.00
Osteribaari kello 18.30 Ilta päättyy noin kello 21.30


Kalatukku E. Erikssonilta olivat paikalla myyntipäällikkö Matti Karvonen (kuvissa mustapuseroinen) ja pohjoismaiden osterimestari Martin Söderström (punainen pipo päässä). Heillä oli mukanaan esivalmistellut äyriäiset, jotka asetetltiin kauniisti vadeille. Vadilla oli puolikas hummeri per nenä, taskuravun saksia, jotka Matti rikkoi ennakkoon veitsen terällä (kuva), vihersimpukoita (lähikuva), sinisimpukoita, savustettuja katkarapuja, merirapuja ja vielä lisukkeeksi Skagen röraa. Lisukkeeksi valmistimme aiolia, rhode islandia ja chilimajoneesia. Leivottiin hyvät leivät ja jälkkäriksi Häkkisen Katin ohjeen mukainen suklaakakku.

Ilta alkoi osteribaarissa shamppanjan kera (Bonnaire GC BdeB Exrta Brut), äyriäisten kansa nautimme Anna de Codornieu Brut reservaa ja Barone Pizzini Franciacorta Rose 'ta, suklaakakun seurana oli Tosti Astia.

Hintaa ei ollut juuri laisinkaan maukkailla äyriäisillä ja
Päivi Parkkolan valitsemilla juomilla;
hinta 45 € / henkilö. Erityiskiitos kalatukku Erikssonille, että saimme illasta näin maukkaan ja hinta-laatusuhteeltaan loistavan!

Osallistujien kommentit sen varmasti parhaiten kertovat, ilta oli kerta kaikkiaan onnistunut!

Mahtavaa,  Upeeta!!! Mielettömän upeita makuja, tällaista ei lahdessa ole aikaisemmin saatu, olemme tyytyväisiä ja kylläisiä. Viinit hyviä ja sopivia.  Jälkiruoka Bueno! Kakku oli joidenkin mielestä liian ”liisterinen”, maku kuitenkin hyvä. Mansikkahillo oli hyvää. Tarjoilu ja palvelu toimi erinomaisesti, arvosana kokonaisuuteen 9,5

Maukasta riittävästi, hyvä valikoima äyriäisiä, juomat sopivia

HYVÄÄ OLI, HAUSKAA OLI

Vastaavia tilaisuuksia vast’edeskin, kiitokset koko pöydän puolesta järjestelijöille!

Erinomainen,  äärimmäisen hyvä! Ei moitittavaa!  Merci!

Loistava kokonaisuus, hummerien kypsyys ei ollut täydellinen.  Osteripuoli oli erinomainen, Juomapuoli / valinnat olivat onnistuneita

Hinta-laatusuhde hyvä, täysi kymppi, jälkiruoka ihanaa,  Astin valinta 10+

herkullista! Hinta ja laatu hyvin kohdallaan

Erinomaisia,  monipuolisesti koottu äyriäisvati. Ilo oli päästä myös keittiön puolelle katsomaan ja vähän myös tekemään. Kattaus upea ja riittävä!

Loistava ilta ötököiden parissa

Hyvät puheet ja tämä kokemus ei jää viimeiseksi äyriäisiltakokemukseksi

Jonkin verran äyriäislautasia nähneenä tämän iltainen oli paras mitä ainakin Pohjoismaissa olen saanut nauttia. Osterit olivat parhaat ikinä, kiitos, KIITOS!

Ensimmäinen osterikokemukseni – nyt voin sanoa, että ennakkoluuloni haihtuivat. KIITOS SIITÄ! Muutkin äyriäiset olivat erittäin herkullisia. Kiva rento ja herkullinen iltapäivä ja ilta. Jälkiruoka kruunasi illan! KIITOS!

Loistavia ostereita! Äyriäisethän ovat aina näin tehtyinä herkkua. vatsa täyttyy mutta ei tule ähkytäyteen

Kiitos hyvin järjestetystä kokonaisuudesta, tällaisia lisää! Kaikki kohdallaan!

Mielenkiintoinen aihe, hyvät järjestelyt, maukas ruoka
 

Tästä on paha pistää paremmaksi. Tapaamisiin seuraavassa jäsentapahtumassa!


Arja Hornborg
Bailli d´Lahti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS. Kirsikkana kakun päälle vielä herkkujen reseptejä:

 

Majoneesi:

6 kpl keltuainen

3 tl dijonsinappia

3rkl viinietikkaa

1,05 – 1,2 l öljyä

suola

valkopippuri

Sekoita keltuainen, sinappi ja etikka keskenään. Lisää öljy nauhana kokoajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

 

Rhode Island kastike:

40 hlö.

1 l majoneesia

1 l kuohukermaa

1 l chilikastiketta

1 dl konjakkia

curry

tabasco

suola

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.

 

Aioli:

40 hlö.

20 kpl keltuainen

2kpl valkosipulia

3 l oliiviöljyä

2 kpl sitruunan mehu

suola

valkopippuri

Hienonna valkosipulit ja lisää (öljyä lukuun ottamatta) ainekset keskenään. Lisää öljy nauhana kokoajan sekoittaen massaan. Tarkista maku.

 

Vehnä leipä:

1,9 kg vehnäjauho puolikarkea

1,3 kg vesi

50 g hiiva

50g hieno merisuola

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vatkaa tasainen taikina. Jaa taikina neljään osaan ja kohota liinan alla.

Paista 180 c. (Höyryllä) 5 min. ja 180c. kuivapaistolla 20 min.

 

Suklaakakku:

9 kpl irtopohja vuokaa

3 kpl valmista kakkua


1320g                 sokeria
870g                    jauhoja  
270g                    kaakaojauhetta  
18g                      leivinjauhoja
12g                      ruokasoodaa
21g                      suolaa
6kpl                     kananmunaa  
7,5dl                   maitoa
4,5dl                   öljyä  
6 tl                       vanilja-aromia
7,5 dl                  (keitettyä ja jäähdytettyä) vettä
 

  • Laita uuni 180-asteeseen.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Lisää joukkoon munat, maito, öljy ja vanilja-aromi ja sekoita sähkövatkaimella noin 2 minuutin ajan.
  • Sekoita joukkoon jäähtynyt vesi.  Huom! Taikina on todella ohutta!
  • Jaa taikina yhdeksään kakkupohjavuokaan.
  •  Paista noin 12- 20 minuuttia 180 astetta (riippuen uunista)

Vaniljakermatäyte:
8 dl                      kermaa

72g                      vaniljasokeria
Mausta kerma ja vatkaa vaahdoksi

 

Ganache:
520 g                   suklaa  
4 dl                      kermaa  

Lämmitä kerma, sulata suklaa kermaan. Kuorruta kakut.

 

 

 

 

 

 

 

Kalatukku E. Erikssonin asiantuntijat työssä
Osterivadit
Äyriäislautaset herkkuineen
Vihersimpukka odottelee herkuttelijaa