2013 7.3. Äyriäisilta
ÄYRIÄISILTAMAT torstaina 7.3.2013
Paikkana meillä jo tuttuun tapaan
Koulutuskeskus Salpaus, Vipusenkatu 5 A, 15230 Lahti
Esivalmisteluryhmä kello 17.00
Osteribaari kello 18.30 Ilta päättyy noin kello 21.30
Kalatukku E. Erikssonilta olivat paikalla myyntipäällikkö Matti Karvonen (kuvissa mustapuseroinen) ja pohjoismaiden osterimestari Martin Söderström (punainen pipo päässä). Heillä oli mukanaan esivalmistellut äyriäiset, jotka asetetltiin kauniisti vadeille. Vadilla oli puolikas hummeri per nenä, taskuravun saksia, jotka Matti rikkoi ennakkoon veitsen terällä (kuva), vihersimpukoita (lähikuva), sinisimpukoita, savustettuja katkarapuja, merirapuja ja vielä lisukkeeksi Skagen röraa. Lisukkeeksi valmistimme aiolia, rhode islandia ja chilimajoneesia. Leivottiin hyvät leivät ja jälkkäriksi Häkkisen Katin ohjeen mukainen suklaakakku.
Ilta alkoi osteribaarissa shamppanjan kera (Bonnaire GC BdeB Exrta Brut), äyriäisten kansa nautimme Anna de Codornieu Brut reservaa ja Barone Pizzini Franciacorta Rose 'ta, suklaakakun seurana oli Tosti Astia.
Hintaa ei ollut juuri laisinkaan maukkailla äyriäisillä ja
Päivi Parkkolan valitsemilla juomilla;
hinta 45 € / henkilö. Erityiskiitos kalatukku Erikssonille, että saimme illasta näin maukkaan ja hinta-laatusuhteeltaan loistavan!
Osallistujien kommentit sen varmasti parhaiten kertovat, ilta oli kerta kaikkiaan onnistunut!
Mahtavaa, Upeeta!!! Mielettömän upeita makuja, tällaista ei lahdessa ole aikaisemmin saatu, olemme tyytyväisiä ja kylläisiä. Viinit hyviä ja sopivia. Jälkiruoka Bueno! Kakku oli joidenkin mielestä liian ”liisterinen”, maku kuitenkin hyvä. Mansikkahillo oli hyvää. Tarjoilu ja palvelu toimi erinomaisesti, arvosana kokonaisuuteen 9,5
Maukasta riittävästi, hyvä valikoima äyriäisiä, juomat sopivia
HYVÄÄ OLI, HAUSKAA OLI
Vastaavia tilaisuuksia vast’edeskin, kiitokset koko pöydän puolesta järjestelijöille!
Erinomainen, äärimmäisen hyvä! Ei moitittavaa! Merci!
Loistava kokonaisuus, hummerien kypsyys ei ollut täydellinen. Osteripuoli oli erinomainen, Juomapuoli / valinnat olivat onnistuneita
Hinta-laatusuhde hyvä, täysi kymppi, jälkiruoka ihanaa, Astin valinta 10+
herkullista! Hinta ja laatu hyvin kohdallaan
Erinomaisia, monipuolisesti koottu äyriäisvati. Ilo oli päästä myös keittiön puolelle katsomaan ja vähän myös tekemään. Kattaus upea ja riittävä!
Loistava ilta ötököiden parissa
Hyvät puheet ja tämä kokemus ei jää viimeiseksi äyriäisiltakokemukseksi
Jonkin verran äyriäislautasia nähneenä tämän iltainen oli paras mitä ainakin Pohjoismaissa olen saanut nauttia. Osterit olivat parhaat ikinä, kiitos, KIITOS!
Ensimmäinen osterikokemukseni – nyt voin sanoa, että ennakkoluuloni haihtuivat. KIITOS SIITÄ! Muutkin äyriäiset olivat erittäin herkullisia. Kiva rento ja herkullinen iltapäivä ja ilta. Jälkiruoka kruunasi illan! KIITOS!
Loistavia ostereita! Äyriäisethän ovat aina näin tehtyinä herkkua. vatsa täyttyy mutta ei tule ähkytäyteen
Kiitos hyvin järjestetystä kokonaisuudesta, tällaisia lisää! Kaikki kohdallaan!
Mielenkiintoinen aihe, hyvät järjestelyt, maukas ruoka
Tästä on paha pistää paremmaksi. Tapaamisiin seuraavassa jäsentapahtumassa!
Arja Hornborg
Bailli d´Lahti
PS. Kirsikkana kakun päälle vielä herkkujen reseptejä:
Majoneesi:
6 kpl keltuainen
3 tl dijonsinappia
3rkl viinietikkaa
1,05 – 1,2 l öljyä
suola
valkopippuri
Sekoita keltuainen, sinappi ja etikka keskenään. Lisää öljy nauhana kokoajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Rhode Island kastike:
40 hlö.
1 l majoneesia
1 l kuohukermaa
1 l chilikastiketta
1 dl konjakkia
curry
tabasco
suola
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.
Aioli:
40 hlö.
20 kpl keltuainen
2kpl valkosipulia
3 l oliiviöljyä
2 kpl sitruunan mehu
suola
valkopippuri
Hienonna valkosipulit ja lisää (öljyä lukuun ottamatta) ainekset keskenään. Lisää öljy nauhana kokoajan sekoittaen massaan. Tarkista maku.
Vehnä leipä:
1,9 kg vehnäjauho puolikarkea
1,3 kg vesi
50 g hiiva
50g hieno merisuola
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vatkaa tasainen taikina. Jaa taikina neljään osaan ja kohota liinan alla.
Paista 180 c. (Höyryllä) 5 min. ja 180c. kuivapaistolla 20 min.
Suklaakakku:
9 kpl irtopohja vuokaa
3 kpl valmista kakkua
1320g sokeria
870g jauhoja
270g kaakaojauhetta
18g leivinjauhoja
12g ruokasoodaa
21g suolaa
6kpl kananmunaa
7,5dl maitoa
4,5dl öljyä
6 tl vanilja-aromia
7,5 dl (keitettyä ja jäähdytettyä) vettä
- Laita uuni 180-asteeseen.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää joukkoon munat, maito, öljy ja vanilja-aromi ja sekoita sähkövatkaimella noin 2 minuutin ajan.
- Sekoita joukkoon jäähtynyt vesi. Huom! Taikina on todella ohutta!
- Jaa taikina yhdeksään kakkupohjavuokaan.
- Paista noin 12- 20 minuuttia 180 astetta (riippuen uunista)
Vaniljakermatäyte:
8 dl kermaa
72g vaniljasokeria
Mausta kerma ja vatkaa vaahdoksi
Ganache:
520 g suklaa
4 dl kermaa
Lämmitä kerma, sulata suklaa kermaan. Kuorruta kakut.