Pohjanmaan Paistinkääntäjät Uumajassa

Pohjanmaan Paistinkääntäjät ry teki viikonloppuretken Vaasan lähimpään kaupunkiin, Uumajaan. 25-26.3.2017. Sää suosi meitä ja aurinkoinen Uumaja toivotti rotisöörit tervetulleiksi kaupunkiin.


Mukana oli 19 jäsentä ja avecia myös uudet jäsenemme Dame de la Chaine Marita Sirviö ja Chevalier Jukka Ketola aveceineen olivat mukana. Matka tehtiin Wasalinen Wasa Express laivalla, joka oli juuri ennen matkaamme uusittu sisätiloistaan.


Aloitimme matkan kapteenin aamiaisella ja Mosel laakson kuohuviinillä laivan ruokasalissa. Ravintola-päällikkö Mikael Lärkas kertoi varustamon liiketoiminnan positiivisesta kehityksestä ja esitteli meille uusitut congrestilat.
Holmsundin ulkosatamasta jatkoimme bussilla Uumajan keskustaan, jossa sujuvasti majoittauduimme U&Mehotelliin. Se on uuden sukupolven hotelli jossa ei ole perinteistä vastaanottoa vaan sisäänkirjaudutaan vastaanottotiskeillä olevien päätteiden avulla itse. Hotelli on 13 kerroksinen ja upeat näköalat Umeälville ja kaupungin kattojen yli olivat huikaisevat.


Päivällä oli vapaata aikaa. Se käytettiin shoppailuun sekä tutustumalla Uumajan kahvila tarjontaan. Myös vohveleita maisteltiin sillä 25.3.2017 on Ruotsissa valtakunnallinen vohvelipäivä. Tähän päivään liittyy hauska tarina väärinkuulemisesta. Vårfrudagen (Suomesa Neitsyt Maarian ilmestyspäivä) on kuultu väärin ja kansan suussa muuttunut Våffeldagiksi. Eli Våffeldagista on yhdeksän kuukautta Jeesuksen syntymäpäivään 25.12.Pohjanmaan Paistinkääntäjät oli sitä mieltä että vohvelipäivä pitäisi saada myös Suomeen.


Illallispaikaksi oli valikoitunut Köksbaren. Ravintola on White Guide Nordic oppaassa noteerattu Uuma-jan gastronomiseksi helmeksi. Me söimme 10-ruokalajin Sociala Middagin juomineen. Ruoka tarjottiin pöytäseurueelle jaettavaksi pöydässä. Tämä mielenkiintoinen tapa tarjota ruokaa toi pöytiin iloista keskustelua kun mietittiin kuka mitäkin ottaa ja kuinka paljon.

Ravintolan omistaja isäntänämme toiminut Peter esitteli ruuan aina kun se tuotiin eteen samoin juomat (olut, viinit ja snapsi). Ménu oli valmistettu lähialueen raaka-aineista. Saimme nauttia loistavaa ruokaa ja valikoituja viinejä, ilta oli onnistunut ja Tage Neuman vastaanotti Commandeur-tunnustuksen pitkäaikaisesta jäsenyydestä.

Sunnuntaiaamuna heräsimme vähän epätietoisena siitä mitä kello on, sillä Ruotsi on Suomea tunnin jäljessä ja kesäaikaan siirryttiin lauantai-sunnuntaiyönä. Puhelimet pysyivät ajassa, mutta haastetta antoivat käsin siirrettävät kellot. Aikahaasteesta huolimatta nautimme kutakuinkin ajallaan aamiaisen UMehotellin pihatolla. Se oli rakennettu vanhan Stora Hotelletin ja ultramodernin U&Mehotellin väliin todella onnistuneeksi ja kauniiksi alueeksi. Aamiainen koostui lähituottajien antimista, erikoisuutena oman leipomon leipä ja oman paahtimon kahvi. Kehuja sai myös minikorvapuustit ja laseihin paloitellut tuoreet hedelmät.

Hyvästelimme Uumajan todeten että kulinaarinen minimatkamme oli onnistunut. Ruotsi näytti meille osaavat kasvonsa ja helppoa todeta se tosiasia että Ruotsin kulinaarinen historia on huomattavasti pidempi kuin meillä lahden täällä toisella puolella.


Laivalla nautimme kotimatkalla saaristolaisbuffetin. Siinä oli Kvarkenin alueen kaloja savustettuna ja graavattuna sekä tietenkin Västerbåttenjuustoa ja Maalahden limppua.


Laivan kaupasta löytyi mukaan Bockin olutta, skumppaa ja viinejä. Niitähän ei Vaasa-Uumaja välillä tax-freehintaan saakaan niin hinnat olivat asiakasystävällisiä ja tarjonta aika runsasta.


Kiitos loistavasta matkaseurasta, uutta matkaa odotellessa!


Kaj
Chaine des Rotisseurs
Bailliage de Botnie
Pohjanmaan Vouti