Karjala

Tervetuloa Karjalan voutikunnan sivuille

Karjalan voutikunnan toiminta-alue kattaa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. 

Alueen ruokakulttuurin yhdistäviä piirteitä ovat rajan läheisyys, ortodoksisen uskonnon vaikutus sekä karjalainen kansanluonne ja vieraanvaraisuus.

Voutikuntamme tavoitteena on vaalia karjalaista vieraanvaraisuutta ja perinneruokia.  Voutikuntamme on aktiivinen toimija, joka edistää ruokakulttuurin leviämistä ja hyvien pöytätapojen kunnioittamista karjalaisissa kodeissa, työyhteisöissä ja erilaisissa tapahtumissa.


Saimaa Gourmet Gaala la 8.10.2022 Holiday Club Saimaa

Lue lisää tästä.

Reseptikori

Käy katsomassa löytyisikö kokeilemisen arvoista reseptiä tästä linkistä

Ulla Liukkoselle Elämäntyötunnustus

Karjalan voutikunnan Vice-Conseiller Culinaire Ulla Liukkoselle myönnettiin Elämäntyötunnustus Lähiruoka & Luomu - tapahtumassa 7.4.2022. Tunnustuksen Ullalle myönsi Suomen Messusäätiö työstä lähiruoan puolesta.

Tarina Ullasta

Karjalan vouti Tuomo Puhakainen kertoo: Ullan elämänyö lähiruoan kanssa on ollut pitkä. Menin 1990-luvulla pienen ryhmän kanssa Hotelli Lappeen ravintolaan. Tilasimme paistetut muikut.

Ulla tuli keittiöstä ja pyysi odottamaan hieman aikaa juomien kanssa, koska muikkujen valmistuminen vie vielä hetken.

Myöhemmin kuulin, että Ulla juoksi kauppahallille Häkkisen kalakauppaan ja haki muikut.  Muikut olivat muussin kanssa erinomaiset. Ulla on tunnuksensa ansainnut.

Ullan kommentoi: Häkkisen Saara tuli muikkujen kanssa puolitiehen vastaan. Minulla oli jo pannu tulella, kun sain muikut Saaralta. Tuoretta sen pitää olla.

Voudin viimeiset aatokset

Heikki Koskisen viimeiset voudin aatokset löytyvät tästä.


Tiesitkö etanasta?

Etanat olivat ensimmäisiä, ellei ensimmäinen eläin, jota ihminen alkoi tarhaamaan. Arkeologiset löydöt paljastavat, että etanoita kasvatettiin jo 10.000 vuotta sitten.

Kansanperinteessä etanaa on pidetty sään ennustajana. Etanaa on pidetty myös tyytyväisyyden symbolina. Hildegard Bingeläinen (1098-1179) mainitsee etanasta sttavab myös tehokkaita lääkevalmisteita mm. paiseita vastaan. Hildegard kutsui etanoita kilpikonniksi (testunides).

Lähde: Hans Biderman, Knaurs Lexicon de Symbole 1989

Jäsenpalstalla

Jäsenpalstalla Pekka Kauppinen Paul Cezannen ruokailituottumuksista.  Lukemaan tästä.

Pieni pala historiaa

Vuonna 1976 voutikunta illallisti Imatran Valtionhotellissa.Maitre de Table Aila Miettisen arkistoista löytynyt kutsukirje

Jäseneksi?

Kiinnostaako jäsenyys? Ole yhteydessä johonkin voutineuvoston jäseneen, niin pääsemme asiassa eteenpäin. Voutineuvoston jäsenet löydät tästä.

Uuden jäsenen tietopaketin löydät alta (pdf-tiedosto).

Jos sinulle ei tule järjestön uutiskirjeitä, tarkasta etteivät ne ole joutuneet sähköpostisi roskapostiin.