2013 27.4 Koululaistapahtuma

Pikkukokit ahkerina Lahdessa – Paistinkääntäjien koululaistapahtuma keräsi noin 30 innokasta koululaista kokkaamaan 

Lauantaina 27.4 kokoontui Lahden Kunnaksen koululle innokkaita 6-luokkalaisia, Lahden voutikunnan jäseniä sekä Koulutuskeskus Salpauksen tarjoilijaopiskelijoita valmistamaan maittavan lounaan oppilaiden vanhemmille. Oman lisänsä päivän urakkaan toi keittiöolosuhteet – koko kolmen ruokalajin lounas tuli valmistaa ilman varsinaista valmistuskeittiötä. Käytettävissä oli vain uuni.

Pikkukokit tarttuivat pelotta haasteeseen. Koululaisten suosikkiruokalajeista oli koottu menu, jonka alkuruokana oli raikas melonisalaatti sekä uunituoreita sämpylöitä, pääruokana uuniperunat kolmella täytteellä ja jälkiruokana suklaakiisseli vadelman ja kermavaahdon kera. Noin 140 annoksen valmistamineen oli varattu aikaa neljä tuntia. Kokkaamisen lisäksi oppilaat huolehtivat myös salin tyylikkäästä kattamisesta, aivan kuin missä tahansa ravintolassa. Koulun vanhempaintoimikunnan edustajat olivat jo edellisenä iltana tulleet muuttamaan liikuntasali tarjoilutilaksi.  Salia koristivat muun muassa upeat Rotisseurs –logot, jotka oppilaat olivat värittäneet käsin.

Oppilaat jaettiin ryhmiin, joista jokaisella ryhmällä oli vastuunaan jokin aterian osa-alue tai kattaus. Jokaisessa ryhmässä oli avustamassa myös yksi paistinkääntäjä sekä Salpauksen opiskelija. Pian tilan täyttivät ruuan valmistuksen äänet iloisen puheensorinan siivittämänä. Oppilaat kuuntelivat innokkaina kokkaukseen liittyviä vinkkejä ja sovelsivat niitä heti myös käytännössä. Päivän päätyttyä kokit asettuivat nauttimaan lounaasta yhdessä vanhempiensa kanssa, kun Paistinkääntäjät ja Salpauksen opiskelijat toimivat tarjoilijoina.  

Suomen Paistinkääntäjien Puhemiehistö ja muiden voutikuntien voudit olivat myös mukana seuraamassa kokkausta ja syömässä lounasta yhdessä vanhempien ja oppilaiden kanssa. Tavoitteena on, että koululaistapahtumaa järjestettäisiin myös muissa Suomen voutikunnissa ja täten osaltaan levittäisi kotiruoan arvostusta kodeissa. Lahden alueen kouluissa on järjestetty koululaisten ruoka- ja kokkaustapahtuma vuosittain jo vuodesta 2003 alkaen.

Kiitos tapahtuman yhteistyökumppaneille:
Vääksyn Mylly
Vihannespörssi Oy
Retsobol Oy, Salpausselän Kala
KesPro
Wihuri Oy, Metro
Ravintola Roux
Tolvanen Oy
IPA itsepalvelupesula
Ahtialan kukkakauppa