Suomi100 - juhlaillallinen Seurahuoneella 6.12.2017 klo 17.00

Lahden Paistinkääntäjien hallitus ja voutineuvosto kutsuu Teidät arvoiset jäsenemme juhlistamaan vuoden suurinta juhlapäivää - Suomi 100v - Lahden Seurahuoneelle!

 

Ohjelma ja menu on suunniteltu kunnioittamaan suomalaisuutta ja hyväilemään kaikkia aistejamme.

 

Tervetuloa nauttimaan kanssamme!

Arja Hornborg
Bailli de Lahti

 

Tilaisuudessa piti juhlapuheen Heikki Hornborg, joka päätti puheensa seuraavasti:

 

Arvoisat Rotissöörit, hyvä juhlayleisö

Itsenäisyys ei ole vain kaksi kynttilää ikkunalla kerran vuodessa. Itsenäisyys merkitsee paitsi kansallista myös yksilön vapautta. Vapautta valita liittolaisemme, vapaus valita asuinpaikkamme, vapaus valita puolisomme, vapaus valita kansanedustajamme, vapaus ilmaista mielipiteemme, vapaus päättää omista asioistamme. Näitä oikeuksia ei ole 3/4 maapallon väestöstä. Eivätkä ne ole syntyneet itsestään meillekään, vaan useiden sukupolvien taitavalla, uhrautuvalla ja päättäväisellä toiminnalla. Olemme suuressa kiitollisuuden velassa menneille sukupolville, joiden ansiosta, juhliessamme tänään satavuotista itsenäistä Suomea, voimme kulkea missä päin maailmaa tahansa pää pystyssä ja sanoa: ”Olen suomalainen, mikä on sinun supervoimasi”

Malja isänmaalle. Eläköön vapaa Suomi!

 

Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa tiedosto-osion linkistä.

Finland – Centennial of Independence

Rotisseurs Grand Dinner in Lahti, Dec 6th 2017

Teksti on julkaistu Chaine des Rotisseurs -järjestön kv. sivuilla osoitteessa

http://www.chainedesrotisseurs.com/newsonline/story.php?l=EN&ids=889&title=Finland%20Gala%20Dinner

 

Vuosi 2017 on ollut Suomessa merkittävä vuosi: sitä on juhlittu tunnuksella #Suomi100 #Finland100 sadan vuoden itsenäisyyden kunniaksi. Useat maat ovat osallistuneet juhlintaan vuosisadan täyttyessä 6.12. 2017 valaisemalla ikonisia kohteitaan suomalaisin sinivalkoisin värein. Uuden ulkoasun saivat esimerkiksi Niagara, Eiffel, Colosseum ja monet muut maailman tunnetut maamerkit. Satavuotias Suomi on kiitollinen saamastaan huomiosta maailmalla, sillä matka yhdeksi maailman kehittyneimmistä valtioista ei ole ollut helppo. Nykyinen hyvinvointi, tekninen edistyneisyys ja palkittu sivistys ovat useiden sukupolvien kovan työn tulosta. Siitä on jokainen suomalainen iloinen ja kiitollinen seuratessaan itsenäisyyspäivän juhlaa presidentinlinnassa tässä turvallisessa ja rauhallisessa maassa.

 

Lahti tunnetaan talviurheilukaupunkina, joka sijaitsee 100km Helsingistä pohjoiseen. Täällä on järjestetty talviurheilun MM-kilpailut useammin kuin missään muussa kaupungissa. Kaupungin maamerkkinä ovat hyppyrimäet ja radiomastot. Vuosikymmenten ajan sieltä lähetettyä ohjelmaa on voinut seurata Keski-Euroopassa asti. Sibeliustalo on lahtelainen konserttisali, joka on valittu useasti akustiikaltaan maailman parhaiden joukkoon. Siellä ovat johtaneet kuuluisuutta saaneet suomalaiset kapellimestarit ja sen orkesteri on äänestetty parhaaksi Sibelius -orkesteriksi maailmassa. Lahti sijaitsee suuren vesistön rannalla tässä tuhansien järvien maassa, joten kuvaan sopii mainiosti myös se, että Pohjoismaiden suurimmat valaistut vesiurut löytyvät Lahdesta.

 

Lahden voutikunta päätti Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi vouti Arja Hornborg’in johdolla järjestää Rotisseurs -jäsenille juhlapäivälliset yhdessä Lahden kolmesta kilpiravintolasta.

Lahden Seurahuone otti haasteen vastaan, sillä siellä on totuttu vuosikymmenten ajan huolehtimaan presidenteistä ja kuninkaallisista, milloin he ovat Lahdessa vierailleet. Keittiömestari Ville Penttilä kiinnostui mahdollisuudesta suunnitella ja toteuttaa 50 hengen juhlavuoden menu, jonka teemana on puhdas suomalainen luonto, sen raaka-aineet ja erityispiirteet. Tuloksena oli yli kymmenen ruokalajin menu huolellisesti valittuinen viineineen. Ville Penttilä kertoi suunnitelmastaan etukäteen näin:

 

Suomen suurena juhlavuonna on ollut todellinen kunnia-asia saada suunnitella oma näkemykseni suomalaisen ruoan nykyisyydestä ja historiastakin Lahden Seurahuoneelle ja teille arvon Paistinkääntäjät.

Yli kymmenen ruokalajin katsaus suomalaisuuteen on ollut  mieltä ylentävää ja tunteita herättävää. Ateria ei etene maakunnasta toiseen eikä se kerro historiaa kronologisesti.

Suomesta se kertoo ja suomalaisuudesta.

Olen erittäin otettu siitä, että tulette Seurahuoneelle viettämään tätä suurta juhlaa. 
Minä tulen muistamaan missä olin kun arvokas, maailman paras kansa juhli maailman parhaan maansa satavuotista taivalta.

Rosoista, vaikeaa, haikeaa, uurasta -  mutta erityisesti Onnellista sellaista.

Koko sydämestäni toivon, että koette olevanne iloisessa ja onnellisessa juhlassa, jossa on paljon hyviä makuja, tuoksuja ja muistoja ja sitä kaikkein tärkeintä – Rakkautta.”


 

Vouti Arja Hornborg lausui kutsussaan kaikki tervetulleeksi nauttimaan ohjelmasta ja menusta, joka on suunniteltu kunnioittamaan suomalaisuutta ja hyväilemään kaikkia aisteja. Tämä kutsu sai 50 paistinkääntäjää valitsemaan juhlavuoden päätapahtumakseen nauttia tästä ainutlaatuisesta menusta Lahden Seurahuoneella, mm. Chancelier Juha Ojamo seurueineen kunnioitti läsnäolollaan päivällisiä (grand dinner), joka alkoi tervetulotilaisuudella ja samppanjatarjoilulla. Kuulimme Sibeliuksen Finlandian nuorten konservatorio-opiskelijoiden esittämänä ja juhlapuheen piti pitkäaikainen jäsen, Officier Heikki Hornborg. Hän kertasi puheessaan Suomen historiaa ja sen erityispiirteitä ennen itsenäisyyttä, itsenäisyyden alkuajan myrskyisiä vaiheita ja maailmansotien vaikutusta suomalaisuuteen. Hän päätti puheensa seuraavasti:

Itsenäisyys ei ole vain kaksi kynttilää ikkunalla kerran vuodessa. Itsenäisyys merkitsee paitsi kansallista myös yksilön vapautta. Vapautta valita liittolaisemme, vapaus valita asuinpaikkamme, vapaus valita puolisomme, vapaus valita kansanedustajamme, vapaus ilmaista mielipiteemme, vapaus päättää omista asioistamme. Näitä oikeuksia ei ole 3/4 maapallon väestöstä. Eivätkä ne ole syntyneet itsestään meillekään, vaan useiden sukupolvien taitavalla, uhrautuvalla ja päättäväisellä toiminnalla. Olemme suuressa kiitollisuuden velassa menneille sukupolville, joiden ansiosta, juhliessamme tänään satavuotista itsenäistä Suomea, voimme kulkea missä päin maailmaa tahansa pää pystyssä ja sanoa: ”Olen suomalainen, mikä on sinun supervoimasi”

Malja isänmaalle. Eläköön vapaa Suomi!

 

Puheen jälkeen siirryttiin pääsaliin, jossa kuuden tunnin Grand Dinner saattoi alkaa. Musiikkiesityksenä kuultiin kanteleen säestyksellä lauluesityksiä, joissa oli taitavasti valittu tekstejä perinteisistä kansanlauluista nykymusiikkiin. Kantele on suomalainen perinnesoitin, joka on kehittynyt myöhemmin myös konserttikäyttöön. Esitys sopi loistavasti tähän juhlavuoden teemaan.

 

Yli kymmenen ruokalajin menu esitteli suomalaista luontoa parhaimmillaan: tuoreita marjoja, sieniä ja järvikalaa, lohta eri tavoin, poroa, kyyhkyä ja suomalaisia valoisan kesän kasvattamia yrttejä. Makumaailmassa oli mukana tervaa, savua ja tuhkaakin, kesäistä kukkien raikkautta, kuusen ja männyn tuoksua, jäkälää, pihlajanmarjaa, salmiakkia, tryffeliä ja ikonista suomalaista suklaata Fazerin Sinistä. Annoksiin oli valittu viineiksi italialaisia laatuviinejä, jotka täydensivät ja tukivat annosten luonnetta milloin kevyen kukkaisena tai villin poron makuun liittyen. Erikoisuutena ennen jälkiruokia tarjottiin Napue Gin -sorbetti, jonka jäinen raikkaus toi mieleen talven ja lumen.

 

Keittiömestari Ville Penttilä ja Chef de Table Anne Kajaniemi henkilökuntansa kanssa ottivat vastaan vouti Arja Hornborgin antamat lämpimät kiitokset Lahden Seurahuoneelle. Kuusi tuntia kului nopeasti, mutta antoi lähtemättömän makumuiston ja elämyksen siitä, missä olimme, kun tämä hieno kotimaamme täytti sata vuotta.

 

Matti Jaakkola, Vice Chargé de Presse Lahti

Ville Penttilä Lahden Seurahuoneelta luonnehtii suunniteltua itsenäisyyspäivätapahtumaa näin:

 

Suomen suurena juhlavuonna on ollut todellinen kunnia-asia saada suunnitella oma näkemykseni suomalaisen ruoan nykyisyydestä ja historiastakin Lahden Seurahuoneelle ja teille arvon Paistinkääntäjät.

Yli kymmenen ruokalajin katsaus suomalaisuuteen on ollut  mieltä ylentävää ja tunteita herättävää. Ateria ei etene maakunnasta toiseen eikä se kerro historiaa kronologisesti.

Suomesta se kertoo ja suomalaisuudesta.

 

Olen erittäin otettu siitä, että tulette Seurahuoneelle viettämään tätä suurta juhlaa. 
Minä tulen muistamaan missä olin kun arvokas, maailman paras kansa juhli maailman parhaan maansa satavuotista taivalta.

Rosoista, vaikeaa, haikeaa, uurasta -  mutta erityisesti Onnellista sellaista.

Koko sydämestäni toivon, että 6.12.2017 kello 17.00 alkaen koette olevanne iloisessa ja onnellisessa juhlassa, jossa on paljon hyviä makuja, tuoksuja ja muistoja ja sitä kaikkein tärkeintä - Rakkautta.

 

Tervetuloa!

 

Ville Penttilä

Keittiömestari

 

Itsenäisyyspäivän juhlaillallinen Lahden Seurahuoneen Hämesalissa klo 17.00 

 

"Lahden Voutikunnan kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle" 

Tilaisuuden pukukoodi on frakki/tumma puku, pitkä iltapuku ilman käätyjä.
Tilaisuuden maksut hoidetaan  juhlan arvokkuuden säilyttämiseksi kokonaan yhdistyksen tilille etukäteen 26.11. mennessä.

Juhla alkaa klo 17.00 Päijät-salissa kuohuviinitarjoilulla, jonka yhteydessä on ohjelmaa.

Tilaisuus Häme-salissa plaseerataan, joten ilman viinipakettia ruokailevien toivotaan ilmoittavan siitä etukäteen, jotta kattaus voidaan tehdä oikein.
Tilaisuuden Menu Surprise on vähintään 10 ruokalajin läpileikkaus suomalaisuuteen juhlavuoden kunniaksi 100€   ja huolella valittu viinipaketti 63€
Yhdistys tarjoaa kahvin kanssa tarjottavan avecin.

Tilinumeromme on  FI 81 5045 0620 1216 38 ja tapahtuman viitenumero 1371

Avaa linkkejä satavuotiaaseen Suomeen, tässä muutamia valintoja:

 

Tutustu Ylen sarjaan Meidän Maamme

 

Suomalainen ruoka maailmalla

 

Suomikuvaa Pinterestissä

 

Suomi -slideshow Valse Triste , maailman kuuluisin klassisen musiikin teos

 

Karelia -sarja

 

Suomi 100 vuotta sitten - Iltasanomat