Tertin kartanon joulupöytä 17.12.16

LAHDEN VOUTIKUNNAN PERINTEINEN JOULULOUNAS TERTIN KARTANOSSA 17.12.2016

 

Talvisena joulukuun lauantaina innokas 50 hengen rotissöörijoukko oli kokoontunut odottamaan Marolankadun pysäkille lähtöä Lahden Voutikunnan perinteiseen joululounastapahtumaan 2016, tällä kertaa Voutikuntamme kilpiravintolassa Mikkelissä Tertin kartanossa.

Olimme saaneet jo ennakkoon Pepitan viestin mukana tiedon mitä odottaa Tertin kartanon joulupöydän 2016 runsaudesta. Ja sana kävi toteen, kun viehättävä talvinen Tertin kartanon miljöö avautui eteemme. Vuonna 1894 rakennettu päärakennus kutsui meidät aloittamaan herkullisen joulunvieton.

 

Sali kartanossa oli katettu ja koristeltu meitä varten jouluisen arvokkaaseen tyyliin. Kaikille löytyi paikka ja isäntäväki toivotti joukkomme sydämellisesti tervetulleiksi nauttimaan Tertin kartanon antimista.

Keittiö oli tehnyt parastaan. Visuaalisesti aistikas, haastava, värikäs, moniulotteinen, jouluinen noutopöytä oli koottu vanhaan ruokasaliin odottamaan hyvän ruoanystäviä. Keittiöhenkilökunta huolehti jatkuvasti noutopöydän herkkujen saatavuudesta sekä sen siisteydestä – sen vain aistii, kuinka suurella sydämellä kokit olivat paneutuneet ja omistautuneet työlleen. Työnsä touhussa kokit ehtivät kertoa auliisti tarjottavista herkuista.

 

Kartanossa oli lisäksemme jokaisessa tilassa ruokavieraita. Salihenkilökunnan työ oli varsin vaativaa talon ollessa joka paikkaa myöden varattuna. Huomaamaton ja asiantunteva salityöskentely sai meidän ja muiden tilaisuudet sujumaan hyvin.

Ja sitten ne maut! Kursailematonta, osin perinteistä, osin rohkeasti kokeilevaa puhtaan luonnon antimiin perustuvaa lähiruokaa oli runsaasti listalla. Kulinaarisesti haastavaan joulupöydän antimiin sopi valitut viinit ja olut. Ehkä herkullisista mauista kertoi myös se, kuinka muuten puhelias joukkomme hiljentyi makujen vietäviksi kolmen tunnin ajaksi.

Saimme nauttia keittiön suunnittelemasta ja toteuttamasta runsaasta mutta tasapainoisesta kokonaisuudesta, jossa eri maut kohtasivat toisensa juuri sopivasti haastaen sekä tuoden joulun maut esille monin eri tavoin.

 

Tertin kartanon väki oli tehnyt hienon kulinaarisen kokonaisuuden, joka oli syyskautemme oivallinen päätös – siitä iso kiitos! Tästä meidän on hyvä aloittaa maukkaan joulun odottaminen ja päästä itse toteuttamaan hellan ääressä rauhaisaa joulua läheistemme ja ystäviemme iloksi.

 

Kuvat valmistuvat hetken kuluttua, tähän ja muihin tilaisuuksiin liittyviä näillä sivuilla julkaistaviksi sopivia kuvia voi lähettää s-postilla liitteinä tai linkkeinä pilvipalveluihin osoitteeseen  presse.lahti at gmail.com


Tertin joulupöytä 2016

 

Sipulisilliä

Puolukkasilliä

Lasimestarin silliä

Sampea, ruusua ja samppanjaa

Graavia lohta ja katajanmarjahyytelöä

Iivari savumuikkuja

Vaaleaa sinappikastiketta

Leppäsavustettua lohta

Kuusenkerkkämajoneesia

 

”Kippis ja kulaus”

 

Jouluista punajuurisalaattia

Kartanon pikkelöityjä vihanneksia

Herukkasalaattia ja yrttikastiketta

Metsäsienisalaattia

 

Joulukinkkua

Hunajakonjakkisinappia

”Talven huima lento” fasaania, kaalia ja tattaria

Perinteistä alatoopia ja tryffelimajoneesia

Suolakurkkuja ja Harjupellon hunajaa

Maalaispate ja pihlajamarjahilloa

Savustettua peuranpaistia

Chilihunajapähkinöitä

Perunoita ja voi sulaa

 

Oman leipomon leivät

Iivarin näkkileipää, jossa yli 125v. juuri

Voi

 

Kartanon riistaa, sienikastiketta ja metsämaustetta

Lipeäkalaa ja valkokastiketta

Imellettyä perunalaatikkoa

Porkkanalaatikkoa

Lanttulaatikkoa

 

Kartanon suklaista joulukakkua

Punssilla marinoituja marjoja

Juustoja ja omenacalvadoshyytelöä

Piparkakkuja ja puolukkasokeria

Talkkunainen vatsanhyväily

Käsintehtyjä karamelleja

Joulukahvia ja teetä

 

 

Kutsu

 

Tertin kartanon perinteinen joulupöytä kutsuu meitä jälleen luokseen nauttimaan jouluisista herkuista

 

lauantaina 17.12.2016 n. klo 13.30 alkaen

((Sitovat ilmoittautumiset 5.12. mennessä nettisivujen lomakkeella ajoissa)), lähtijöitä on entiseen tapaan runsaasti, joten varatut  55 paikkaa ovat nyt (23.11.) täynnä, peruutus- ja jonotuspaikkoja enää jaetaan. Ilmoitamme ylipaikoista mahdollisimman pian.

Maksu ruokailusta 45€ voutikunnan tilille samoin 5.12. mennessä, viinit, snapsit, oluet maksetaan kulutuksen mukaan ravintolaan. Käytäthän viitenumeroa 1274

Kuljetus linja-autolla Marolankadun pysäkiltä klo 11.30, saapuminen n. klo 13.00,

 

jolloin on mahdollista käyttää hyväksi Paistinkääntäjille saatu tarjous Tertin joulupuotiin, heillä on silloin Lahden rotisseur -ystäville juhlaetu, yli 40 € ostoksista lahjaksi vapaavalintaisesti joulusinappi tai -hyytelö! Lisätietoja Tertin kartanosta (linkki) ja kartanon verkkokaupasta (linkki)


Pukukoodi tuttu pikkutakki ja käädyt.