Ajankohtaista
Kevään villit herkut
Villiyrtit ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Oletko sinä jo kokeillut hortoilua eli villivihannesten keräämistä?
Luonnonkasvien kerääminen on aina ollut osa suomalaista kansanperinnettä. Kevät onkin villin kokin kulta-aikaa! Minne ikinä luonnossa menetkin, kaikkialla näkyy ruokaa.
Villiyrttejä käyttämällä saat vaihtelua tuttuihin resepteihin. Kokkauksessa vain mielikuvitus on rajana. Maistamalla löydät omat suosikkisi. Helpointa on aloittaa korvaamalla reseptissä tuttu ainesosa villiyrtillä tai lisätä villivihannesten lehtiä esimerkiksi salaatteihin.
Kerää vain itselle tuttuja kasveja ja lisätä uusia makututtavuuksia pikkuhiljaa. Monet villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan, jolloin kasvien lehdet ovat vielä nuoria ja tuoreita. Aamu on paras aika lähteä luontoon, kun kasvit ovat kasteen jälkeen täynnä elinvoimaa.
Luonnonvaraisia rauhoittamattomia kukkia ja kasveja voi kerätä jokamiehenoikeudella. Puun osia, kuten kuusenkerkkiä, ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.
Oma suosikkini on maitohorsma. Maitohorsmaa voi käyttää samaan tapaan kuin parsaa. Sitä voi paahtaa tai höyryttää lisukkeeksi, lisätä salaattiin tai wokkiin. Kukista saa pirteän pinkin juoman. Kokeile grillattuja horsmanversoja ja nokkospestoa!
Hortoilijan pestoresepti
6 annosta
200 g | nokkosen lehtiä |
1 dl | pinjansiemeniä |
1 dl | parmesaania raastettuna |
2 | valkosipulinkynttä |
1 ½ dl | oliiviöljyä |
½–1 tl | suolaa |
- Kiehauta noin pari litraa vettä ja keitä nokkosia 3–4 minuuttia.
- Siivilöi nokkoset ja purista ylimääräinen vesi.
- Mittaa monitoimikoneen kulhoon nokkoset, pinjansiemet, parmesaani, kuoritut valkosipulin kynnet ja suola.
- Hienonna tasaiseksi.
- Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä.
Tarjoa pesto grillatujen maitohorsmien, uusien perunoiden tai kalan kanssa.
Kevätterveisin, Marjahelena Salonen
Bailli d´Kalevala
