Uusien jäsenten esittely

Anne ja Timo Pulli


Oikeastaan meidän yhteinen viini- ja ruokaharrastuksemme alkoi 10 vuotta sitten, kun rakensimme kesäasunnon Puumalan Viljakansaareen. Samana vuonna meillä oli kunnia olla mukana perustamassa uutta viiniseuraa (Willimiehen Wiiniseura) Lappeenrantaan. Siitä lähtien ruuan ja viinin yhdistäminen on kiehtonut meitä kovin paljon. Gastronomian ja viinien osalta koemme olevamme vielä harrastelijoita, mutta molemmista on tullut meille hyvin tärkeä osa elämäämme eritoten viikonloppuisin.


Olemme työskennelleet metsäteollisuuden parissa. Meidän lisäksi kotonamme asuu 3 pitkäkarvaista kääpiömäyräkoiraa, Kaapo, Eeli ja Kasper. Lapset ovat jo muuttaneet kotoa ja aloittaneet itsenäisen, aikuisen elämänsä. Aika ajoin saamme myös heidän kanssaan viettää gastronomian ja viinien sävyttämiä hetkiä.

Georgialainen ruoka sukelsi meidän perheemme makuhermoihin Haapasalon Villen kirjojen ja reseptien innoittamana. Makujen matka – Georgia sisältää paljon erilaisia reseptejä ja tarinoita, jotka innostivat tämän pariskunnan uuden makumaailman kokeiluun Puumalan Koivurannassa. Georgissa sanotaan, että muualla ihmiset syövät elääkseen, Georgissa eletään syödäkseen…mielenkiintoinen filosofia tuokin.

Suurimman suosion Suomessa on georgialaisesta keittiöstä saavuttanut juustolla täytetty pyöreä leipä, Hatsapuri (Hatsa = juusto ja Puri = leipä). Kyseisellä kansallisruualla on vuosituhantiset perinteet ja sen alkuperä voi hyvinkin liittyä roomalaisten sotilaiden tuomasta pizzasta. Perinteisessä Hatsapurissa käytetty juusto on nimeltään Sulguni, joka valmistetaan lehmän ja/tai vuohen maidosta. Hatsapurin päälle voi myös asettaa kannmunan, jolloin sitä kutsutaan Adzaruli-hatsapuri.

Georgialaisen ruuan tärkeimpiä palasia ovat mausteiset kastikkeet, joita käytetään monen erilaisen georgialaisen ruuan valmistuksessa. Me olemme käyttäneet Satsibeli ja Adzika -kastikkeita erilaisten georgialaisten ruokien valmistuksessa. Adzika-kastike sisältää punaista chiliä ja on selkeästi tulisempi maultaan kuin Satsibeli-kastike. Tyypillisiä muita aineosasia kastikkeissa on tomaatti, paprika, korianteri,fenkolinsiemenet, valkosipuli ja karkea merisuola.

Georgialainen ruokakulttuuri sisältää myös paljon kasvisruokia ja yksi meidän suosikkimme on pavuista valmistettu Lobio. Punaisista pavuista valmistettu pata höystettynä sipulilla, valkosipulilla, tomaattimurskalla, korianterilla, saksanpähkinöillä ja rakuunalla. Öljyssä paistetut kesäkurpitsakiekot, joiden päälle majoneesi-satsibelikastike-sekoitusta ja kevyt pöly chili-jauhetta, ai että. Kokeile myös maukasta kasvispataa, Ajapsandalia.

Georgialaiseen keittiöön kuuluvat myös kasvis- tai lihatäytteiset Hingalit, jotka muistuttavat monelle tuttuja pelmenejä. Kastele voisulaan hingali ja nauti mausta.

Viinin valinta georgian makuihin oli yllättävän vaikea, koska ruuan mausteisuus asettaa haasteita löytää hyvä harmonia viinin ja ruuan välille. Vignetti di Ettoren Arsi on erinomainen punaviini tasapainoittamaan mausteisen ruuan makua. Arsi-viinin runsas hapokkuus ja mausteisuus takaavat hyvän harmonin georgialaisen ruuan kanssa.