Uusien jäsenten esittely

Pyry Nykänen

Savonlinna on tunnettu kauniista maisemistaan ja monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan, mutta kaupunki tarjoaa myös herkullisia makuelämyksiä ravintoloiden kautta. Erityisesti nuori kokki Pyry Nykänen on valloittanut asiakkaiden sydämet ruokapiireissä.

Pyry Nykänen, 26-vuotias kokki, on tullut tunnetuksi taitavista käsistään ja luovasta otteestaan keittiössä. Nuoresta iästään huolimatta Pyry on osoittanut jo vankan osaamisen ja intohimon ruoanlaittoa kohtaan. Pyryn annokset ovat aina taidokkaasti viimeisteltyjä ja hän panostaa erityisesti siihen, että jokainen asiakas saa ravintolasta lähtiessään unohtumattoman makuelämyksen.

Pyryn luovuus ja rohkeus kokeilla uusia makuja ja makuyhdistelmiä ovat vieneet hänet pitkälle nuoresta iästään huolimatta. Hän oli mm. Suomen kokkimaajoukkueen mukana voittamassa historiallista kultaa kokkiolympialaisissa Stuttgartissa viime helmikuussa.

Tutustutaanpa hieman tarkemmin Karjalan Voutikunnan ammattilaisjäseneen Pyryyn.

Kuka olet ja kerro hieman taustastasi?

Pyry Nykänen. Oon 26- vuotias ja kotoisin Savonlinnasta.

Miten päädyit alun perin kokiksi?

Yläasteella olin työelämään tutustumis jaksolla savonlinnassa opetus ravintola paviljongin keittiössä viikon. Siellä viimeistään tuli halu sitten opiskella kokiksi.

Mitä vaatii työskentely ammattilaiskeittiössä?

Ensinnäkin halua olla siellä. Halu oppia ja jakaa sitä muille. Kunnioitusta raaka-aineita kohtaan. Varsinkin tänä päivänä kestävä kehitys ja hävikin minimointi on jokaisen vastuulla. Ominaisuuksia on paljon, jotka helpottavat ammattikeittiössä työskentelyä aina tiimipelaamisesta paineensietokykyyn asti

Mitkä asiat työssä ovat parasta?

Käsityö. Se että saa luoda ja toteuttaa. Tietenkin tärkein on se että saa tuottaa ihmisille elämyksiä.

Mitä haasteita työssä on?

Haasteita on paljon. Isoimpama varmaan tekijöiden puute. Jonka vuoksi työkuorma on aika iso.

Miten houkuttelisit ravintola-alalle uusia tähtiä?

Esimerkkiä näyttämällä. Kohtelemalla toisia hyvin. Jakamalla oppia. Meidän jo alalla työskentelevien täytyy ymmärtää, että jatkumon saamiseksi on nuorten ammattilaisten oikein kohtelu äärimmäisen tärkeää.

Mikä on lempiruokasi?

Hyvin tehdyt kotimaiset kalaruoat.

Mitä Rotisseurs-järjestö merkitsee sinulle?

Yhteisöä, jossa pääsee verkostoitumaan ihmisten kanssa, jotka jakavat saman intohimon laadukkaaseen ruokaan.

Millaisia vinkkejä antaisit kotikokeille, jotka haluavat valmistaa laadukasta ruokaa

herkullisuudesta tinkimättä?

Panosta veitseen ja pidä siitä huolta. Terävällä veitsellä työskentely on myös turvallisempaa. Käytä tuore yrttejä ruoanlaitossa.

Pyryn suunnittelemaa ja valmistamaa Oodi Saimaalle -yllätysmenua pääset maistamaan Ravintola Wanhalla Kasinolla 2.7 – 3.8.2024 Savonlinnassa.

Pyry on osoitus siitä, että nuorella kokilla on paljon annettavaa ruokakulttuurille. Hänen intohimonsa ja taitonsa inspiroivat varmasti monia muita nuoria kokkeja ja hän on osoittanut, että jos uskoo itseensä ja omaan visioonsa, on mahdollista saavuttaa suuria asioita keittiössä.

Anne ja Timo Pulli


Oikeastaan meidän yhteinen viini- ja ruokaharrastuksemme alkoi 10 vuotta sitten, kun rakensimme kesäasunnon Puumalan Viljakansaareen. Samana vuonna meillä oli kunnia olla mukana perustamassa uutta viiniseuraa (Willimiehen Wiiniseura) Lappeenrantaan. Siitä lähtien ruuan ja viinin yhdistäminen on kiehtonut meitä kovin paljon. Gastronomian ja viinien osalta koemme olevamme vielä harrastelijoita, mutta molemmista on tullut meille hyvin tärkeä osa elämäämme eritoten viikonloppuisin.


Olemme työskennelleet metsäteollisuuden parissa. Meidän lisäksi kotonamme asuu 3 pitkäkarvaista kääpiömäyräkoiraa, Kaapo, Eeli ja Kasper. Lapset ovat jo muuttaneet kotoa ja aloittaneet itsenäisen, aikuisen elämänsä. Aika ajoin saamme myös heidän kanssaan viettää gastronomian ja viinien sävyttämiä hetkiä.

Georgialainen ruoka sukelsi meidän perheemme makuhermoihin Haapasalon Villen kirjojen ja reseptien innoittamana. Makujen matka – Georgia sisältää paljon erilaisia reseptejä ja tarinoita, jotka innostivat tämän pariskunnan uuden makumaailman kokeiluun Puumalan Koivurannassa. Georgissa sanotaan, että muualla ihmiset syövät elääkseen, Georgissa eletään syödäkseen…mielenkiintoinen filosofia tuokin.

Suurimman suosion Suomessa on georgialaisesta keittiöstä saavuttanut juustolla täytetty pyöreä leipä, Hatsapuri (Hatsa = juusto ja Puri = leipä). Kyseisellä kansallisruualla on vuosituhantiset perinteet ja sen alkuperä voi hyvinkin liittyä roomalaisten sotilaiden tuomasta pizzasta. Perinteisessä Hatsapurissa käytetty juusto on nimeltään Sulguni, joka valmistetaan lehmän ja/tai vuohen maidosta. Hatsapurin päälle voi myös asettaa kannmunan, jolloin sitä kutsutaan Adzaruli-hatsapuri.

Georgialaisen ruuan tärkeimpiä palasia ovat mausteiset kastikkeet, joita käytetään monen erilaisen georgialaisen ruuan valmistuksessa. Me olemme käyttäneet Satsibeli ja Adzika -kastikkeita erilaisten georgialaisten ruokien valmistuksessa. Adzika-kastike sisältää punaista chiliä ja on selkeästi tulisempi maultaan kuin Satsibeli-kastike. Tyypillisiä muita aineosasia kastikkeissa on tomaatti, paprika, korianteri,fenkolinsiemenet, valkosipuli ja karkea merisuola.

Georgialainen ruokakulttuuri sisältää myös paljon kasvisruokia ja yksi meidän suosikkimme on pavuista valmistettu Lobio. Punaisista pavuista valmistettu pata höystettynä sipulilla, valkosipulilla, tomaattimurskalla, korianterilla, saksanpähkinöillä ja rakuunalla. Öljyssä paistetut kesäkurpitsakiekot, joiden päälle majoneesi-satsibelikastike-sekoitusta ja kevyt pöly chili-jauhetta, ai että. Kokeile myös maukasta kasvispataa, Ajapsandalia.

Georgialaiseen keittiöön kuuluvat myös kasvis- tai lihatäytteiset Hingalit, jotka muistuttavat monelle tuttuja pelmenejä. Kastele voisulaan hingali ja nauti mausta.

Viinin valinta georgian makuihin oli yllättävän vaikea, koska ruuan mausteisuus asettaa haasteita löytää hyvä harmonia viinin ja ruuan välille. Vignetti di Ettoren Arsi on erinomainen punaviini tasapainoittamaan mausteisen ruuan makua. Arsi-viinin runsas hapokkuus ja mausteisuus takaavat hyvän harmonin georgialaisen ruuan kanssa.