Uuden jäsenen esittely

Markku Hupli


Olen eläkkeellä ollut kohta 2 vuotta (täyteen 2 vuotta tulee 1.4.2022) Eksoten kuntoutusjohtajan virasta. Lääkintöneuvoksen arvon sain vuonna 2018. Tutkimustyö Eksotessa jatkuu yhä, samoin pidän vastaanottoa perheyritys Treenix Oy:ssä (www.treenix.fi) ja silloin tällöin käyn tutkimassa Kelan kuntoutettavia Verve Oy:n Lappeenrannan toimipisteessä OP-pankin 5. kerroksessa.


Gastrononomian kiinnostus on lähtenyt täältä Kattelussaaresta, jossa asumme. Naapurien Heikin, Veikon ja Tuomon kanssa milloin grillasimme kokonaista pientä porsasta, milloin Veikon luona opettelimme ruuan saloja valmistamalla mm Saimaasta pyydetyistä ravuista rapuja pil-pil, lähimetsästä kerätyistä kanttarellista maukasta keittoa ja niin ikään Saimaasta pyydetystä kuhasta Kuha Walewskaa. Naapurin savusaunassa savustimme jouluksi kinkkuja lähes koko kylälle, välillä epäonnistuen.

Osan muutettua nyt pois upeasta saarestamme olemme onneksi saaneet tänne uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on nyt jatkettu ruokavierailuja toistemme asunnoilla tai mökeillä

Ruokaharrastajana koen olevani yhä aloittelija, vaikka osaomistin 2 ravintolaa veljeni kanssa Thaimaassa joitakin kymmeniä vuosia sitten.

Itämainen ruokakulttuuri kiehtoo kuitenkin minua ja meitä kaikkia lähisukulaisia yhä ja niinpä kirjoitan erään lempiruokani reseptin teille nähtäväksi. 

Valkosipulikatkaravut (Kung kra thiam prik thai)

Ainekset neljälle:

12 jättikatkarapua (saa Suomesta pakasteena, tuoreet olisivat parempia), 10 valkosipulin kynttä, 2 rkl thaimaalaista kalakastiketta, ½ tl vastajauhettua mustapippuria, 2 rkl limettimehua, 3 keskikokoista tomattia, ½ tuorekurkku, 1 nippu ruohosipulia, 50 g voita

1. Jättikatkaravuissa tulisi olla pyrstö kiinni. Valuta sulaneet ravut.

2. Kuori ja silppua valkosipuli. Pane katkaravut astiaan, sekoita joukkoon murskattu valkosipuli, kalakastike, mustapippuri ja limettimehu ja anna maustua 10 min.

3. Huuhdo tomaatit ja kurkku, poista tomaatin kannat. Leikkaa molemmat n ½ cm viipaleiksi. Huuhdo ruokosipuli, ravista kuivaksi ja silppua. Levitä tomaatti- ja kurkkuviipaleet laakean vuuaan reunoille koristeeksi.

4. Kuumenna voi wok-pannussa keskilämmöllä. Lisää pannulle katkaravut, huuhdo marinointiastia tilkalla vettä ja kaada neste wok-pannulle. Jos käytät tuoreita katkarapuja niin kypsennä tuoreita 4-5 min, pakastetuille ja esikypsytetyille riittää 1-2 min.

5. Aseta katkaravut vadille ja ripottele päälle ruohosipulia.

6. Tarjoile Jasmin tai Basmati-riisin kanssa, joka on höyrystetty riisinkeittimessä kypsäksi