Vice-Echnason Viinivinkki - Helmikuu 2021

Viikon viinivinkki (6)

Käytitkö jouluna liian paljon rahaa? Onko lompakko edelleen liian ohut? Haluat kuitenkin nauttia hyvistä viineistä ruoan kanssa. Silloin on ehkä aikaa kääntää katseensa Portugaliin, jonka viinit ovat sekä edullisia että omaperäisiä. Siellä käytetään edelleen pääosin alkuperäisiä portugalilaisia rypäleitä, ja viinien laatu on vuosien mittaan parantunut huomattavasti. Tämän suomalaiset ovat myös huomanneet, sillä portugalilaisten viinien suosio on Suomessa vahvassa nousussa.

On vaikeaa löytää hyviä viinejä 10 eurolla, mutta Portugalista kyllä sellaisia löytyy.

Fonte de Beco (9,98/005393) ja Quinta das Setencostas (9,89/453977) ovat  kauan olleet Alkon hyllyissä, joten monille teistä ne ovat varmasti jo tuttuja.

Fonte de Beco on keskitäyteläinen, keskitanniininen, kevyesti paahteinen viini, josta löytyy mustikoita ja kypsiä karpaloita muistuttavia piirteitä. Se on monikäyttöinen viini, joka sopii esim. pataruokien seuraan.

Quinta das Setencostas on täyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen viini, josta löytyy mausteisia ja mokkaisia piirteitä. Siinä on pehmeitä tanniinejä ja eloisia happoja.

Monikäyttöinen viini erilaisten liharuokien kanssa, myös kovien, kypsytettyjen juustojen seuraksi.

Jos olet rotevan ja voimakkaan punaviinin ystävä, niin kokeile Rabo de Galo Reserva (14,98/404247), joka on myös monikäyttöinen viini, esim. nauta- ja lammasruokien seuraan.

Lopuksi vanha klassikko, joka juuri nyt ei löydy Vaasan Alkosta, mutta toivottavasti vielä tulee sinne, nimittäin Esporão Reserva (22,98/470667).

Viini on täyteläinen,  intensiivinen, pippurinen ja tamminen ja siitä löytyy luumuisia ja herukkaisia piirteitä. Hyvin monipuolinen viini juhlallisiin ruokapöytiin. Hyvä säilytyspotentiaali.

Rune Lygdbäck,

Vice-Echanson

Kokonaisena paistettu Naudan sisäfile, puikulaa, varsiparsakaalta ja porkkanaa. Bearnais kastike vaahdotettuna by Ossi Kallio, Vice-Conseiller Culinaire