Jäsenkirjeet 2023


Joulukuu 2023 2/2

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Hyvää joulun aikaa arvoisat Rôtisseurs-jäsenet perheineen
Parhaimmat kiitokset kaikille jäsenillemme vuodesta 2023. Vuosi on ollut entiseen tapaan Turun voutikunnassa hyvin aktiivinen Rôtisseurs-vuosi.

Suuret kiitokset arvoisat kilpiravintoloiden ja kilpimyymälöiden yrittäjät sekä henkilökunta kuluneesta vuodesta ja erinomaisen hyvästä yhteistyöstä kanssanne.

Lue koko kirje täältä.


Joulukuu 2023 1/2

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Joulunajan Rôtisseurs Brunssi

Juhlavuosi päätetään myös hyvin juhlavasti vuoden viimeisessä jäsentilaisuudessa Turun Linnan juhlakerroksessa, Kuninkaansalissa ja Kuningattarensalissa, jossa nautitaan Joulunajan Rôtisseurs Brunssi 1. adventtina sunnuntaina 3. joulukuuta.

Entiseen tapaan brunssille voi kutsua mukaan myös oman perheen tai ystäviä. Paikkoja on varattu 300:lle ruokailijalle. Pöydissä on paikkoja 6, 12 tai 14 henkilölle.

Tilaisuuden alussa jaetaan vuosilaattoja Turun voutikunnan pitkäaikaisille jäsenille. Bailli Délégué, Membre du Conseil Magistral Johanna Hornborg-Ojala ja Chancelier, Membre du Conseil d'Honneur Juha Ojamo tulevat ojentamaan vuosilaatat 40, 30, 20 ja 10 vuotta mukana olleille aktiivisille jäsenille.

Vuosilaattoja jaetaan molemmissa sekä kuninkaan- että kuningattarensalissa. Vuosilaatan saajan kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian, koska paikat täyttyvät varmasti nopeasti.
Lue koko kirje täältä.


Marraskuu 2023 2/2

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Syksyn pimeys alkaa olla synkimmillään maan odotellessa lumipeitettä. Pimeää aikaa piristämään marraskuussa järjestetään poikkeuksellisesti kaksi jäsentilaisuutta.

Ensimmäiseksi nautitaan ”Kasvisruokaa ravintola Kuorin tyyliin” 15. marraskuuta. Tiedot ja ilmoittautuminen löytyvät marraskuun jäsenkirjeessä numero 1.

Toinen tilaisuus ”Lipeäkalan ystävien ilta” järjestetään Turun Kauppahallin ravintolatilassa 22. marraskuuta, josta tiedot löytyvät tässä jäsenkirjeessä.
Lue koko kirje täältä.


Marraskuu 2023 1/2

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Syksyn pimeys alkaa olla synkimmillään maan odotellessa lumipeitettä. Pimeää aikaa piristämään marraskuussa järjestetään poikkeuksellisesti kaksi jäsentilaisuutta. Ensimmäiseksi nautitaan ”Kasvisruokaa ravintola Kuorin tyyliin” 15. marraskuuta.

Toinen tilaisuus ”Lipeäkalan ystävien ilta” järjestetään Turun Kauppahallin ravintolatilassa 22. marraskuuta, josta tiedot löytyvät seuraavassa jäsenkirjeessä.
Lue koko kirje täältä. 


Lokakuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Kesä 2023 on nyt lopullisesti päättynyt syyspäiväntasaukseen lauantaina 23.9., josta alkoi virallisesti syksy. Päivät alkavat vähitellen lyhentyä ja yöt pitenevät aina talvipäivänseisaukseen saakka 22.12.

Kun kesä on jäänyt taakse ja syksyn sadonkorjuuaika on alkanut, se on kaikille ruuan ystäville kiitollista aikaa, puutarhojen ja metsien sato on nyt runsaimmillaan. Suomalaiset elävät tutkitusti onnellisten ihmisten maassa. Meillä on neljä toinen toistaan hienompaa vuodenaikaa. Vuodenajan vaihtelu rytmittää vuotta voimakkaasti, ja jokainen eri vuodenaika tuo mukanaan omanlaisia sesonkiherkkuja. Parhaillaan vietetään Kekrin eli suomalaisen sadonkorjuun juhlaa. Kekrin aika alkaa Mikkelinpäivänä 29.9. ja jatkuu Pyhäinpäivään 31.10. saakka, lokakuu on kokonaan kekriaikaa.

Syyskauden juhlaa Oktoberfestiä vietettiin Rikalan Krouvissa, Salon Halikossa 27.9. Illan menossa mukana ja iloista tunnelmaa tuomassa oli puhallinorkesteri Piazza Brass. Chef Rôtisseur Tamás Kovács-Balogh oli suunnitellut ja valmistanut yhdessä taitavan henkilökuntansa kanssa lähituottajien raaka-aineita sisältävän upean Oktoberfest-aterian. Chef de Table Eija Halkilahti oli valinnut aterialle maistuvat juomavaihtoehdot. 
Lue koko kirje täältä. 


Elokuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Vaikka kesää on vielä jäljellä, päivät alkavat vähitellen lyhentyä ja luonto värjäytyy upeaan väriloistoonsa öiden viilentyessä.

Kun kesä on jäänyt taakse syksyn sadonkorjuuaika alkaa, se on kaikille ruuan ystäville kiitollista aikaa, puutarhojen ja metsien sato on runsaimmillaan.

Parhaillaan on menossa sorsastus ja hirvestys. Ravustuskausi jatkuu vielä lokakuun loppuun saakka.
Lue koko kirje täältä. 


Kesäkuu 2023

Kesäinen tervehdys Rôtisseurs-jäsen

Turun voutikunnan kevätkauden ohjelma on takana. Suuret kiitokset teille kaikille aktiivisuudestanne. Aurinko on hellinyt lämmöllään kaikkia kevätkauden ja kesäkuun viimeisiä tilaisuuksia.

Ruokavuosi rytmittyy raaka-aineiden sesonkeihin ja vuoden ajan erilaisiin juhliin, joita juhlistetaan hyvällä ruualla. Erityisesti kesäaika on ruuan juhlaa. Merkkipäivinä monissa perheissä nautitaan aina tiettyjä perinteisiä juhlaherkkuja. Perinteisistä juhlaherkuista jää meille makumuistoja, jotka ovat hyvin tärkeä osa yhdessä syömisen nautintoa ja kulinarististen perinteiden jatkumoa. Yksi tärkeistä ruokaan liittyvistä perinteistä edessä oleva kesän tärkein juhla, juhannus. Suomalaiselle kesä alkaa juhannuksesta, jolloin kaikki siirtyvät kokkailemaan ulos grillin ääreen tai mökkikeittiöihin.

Jäsentilaisuuksissa alkaa nyt kesätauko. Ennen kesätaukoa, Turun voutikunta teki kesäretken Turun ulkopuolelle Saarioisten Sahalahteen. Voutikunta on ollut myös hyvin aktiivinen Turun ruokaviikkojen tapahtumissa.          
Lue koko kirje täältä. 


Toukokuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Chaîne des Rôtisseurs Turku ry on mukana juhlistamassa teemaviikkoja, joiden aikana Turussa jaetaan myös Michelin tähdet Logomossa. Turku nousee tällöin huomion kohteeksi ruokakaupunkina ja matkakohteena, Turun alueen tarjontaa halutaan esitellä mahdollisimman monipuolisesti ja kiinnostavasti sekä kansainvälisille vieraille, että kaikille alueen asukkaille ja matkailijoille. Viikkojen kanssa yhtä aikaa osuu muun muassa Paavo Nurmi Games, Kesärauha ja monia suuria kokouksia.

Chaîne des Rôtisseurs Turku ry haluaa nostaa esille järjestöä, omaa toimintaansa sekä jäsenyrityksiään juuri tänä aikana, saavuttaakseen maksimaalisen näkyvyyshyödyn ruuan ympärillä pyörivien teemaviikkojen myötä.                               
Lue koko kirje täältä. 


Huhtikuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Onnea Suomelle, joka on jo kuudetta kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Kauan odotettu kevään herääminen sekä lisääntynyt auringon valo saa hymyn huulille ja myös meidät hyvälle tuulelle.

Kansainvälisenä kilpipäivänä tehtiin kevätretki, jossa ensiksi tutustuttiin Vihannes Laitila Oy:n tiloihin toimitusjohtaja Tomi Levosen johdolla.

Herkullinen ateria nautittiin Borg Kitchen & Bar ravintolassa Porissa. Keittiöpäällikkö, Maître Rôtisseur Emilia Mannila oli suunnitellut menun, jonka teemana oli TEE. Viinit aterialle oli valinnut ravintolapäällikkö, Chef de Table Susanna Mikola.

Matkaa tehtiin Charter Muurisen bussilla. Matkaeväät tarjosi Meira Nova Oy, Vice-Chargé de Missions Honoraire Jukka Rintala ja kuohuviinit Metro Tukku Oy, Chef Rôtisseur Simo Hemminki ja raikkaan veden Turun voutikunta. Kotiin viemiseksi kaikki saivat kassillisen kasviksia Vihannes Laitilan Oy:ltä ja makeita, maistuvia Nams tomaatteja Agrifutura Oy:ltä. Kevätretkellä oli mukana 26henkilöä.
Lue koko kirje täältä. 


Maaliskuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Kevätpäiväntasaus 20.3. on nyt ohitettu, joten voidaan huokaista helpotuksesta – päivä on jo yötä pitempi. Pitkä ja pimeä talvi on vihdoinkin takanapäin. Valon määrän vähitellen lisääntyessä saadaan ryhtyä odottamaan ihanaa luonnon heräämistä kevättä kohti.

Jyväskylä paikalliskapituli

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden 60v juhlavuoden toinen paikalliskapituli järjestettiin lauantaina 18.2. Jyväskylässä. Talvikapituli järjestettiin Gradia Priimuksessa ja tilaisuuteen osallistui 82 henkilöä. Ennen juhlaillallista tilaisuudessa installoitiin 15 uutta jäsentä, joista yksi oli Chevalier Ilkka Huikko Turun voutikunnasta.

Chaîne des Rôtisseurs Turku Ry:n vuosikokous ja Dîner Amical

Chaîne de Rôtisseurs Turku Ry vuosikokous pidettiin keskiviikkona 22. maaliskuuta Radisson Blu Marina Palacen kabinetissa Meri. Kokouksen pöytäkirja löytyy aikanaan jäsensivuilta, kohdasta Chaîne des Rôtisseurs Turku ry.                

Vuosikokouksen jälkeen nautittiin Dîner Amical kokoustiloissa Aava.

Menun oli suunnitellut Maître Rôtisseur Toni Liesipuro ja ravintolapäällikkö Minna Kiiski oli valinnut ateriaan sopivat viinit. Dîner Amicalia oli nauttimassa 35 henkilöä.  
Lue koko kirje täältä. 


Helmikuu 2023

Arvoisa Rôtisseurs-jäsen

Pian vietetään kristillistä kirkkovuoden juhlaa - laskiaista. Laskiaisen nimitys tulee laskeutumisesta pääsiäistä edeltävään paastoon. Laskiaissunnuntaita vietetään 21. helmikuuta, päivä on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja se määrittää kaikkien muiden kevään kirkollisten merkkipäivien paikan kalenterissa.

Lumettoman talven vuoksi Turun seudulla ei tänä vuonna voi toivottaa ”liukasta laskiaista”. Onneksi lumettomuus ei estä meitä nauttimasta laskiaisen perinteisiä herkkuja –kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettyjä laskiaispullia sekä höyryävän kuumaa hernekeittoa.

Jäsentilaisuudet aloitettiin tammikuussa hienosti Turun ainoassa Michelin-tähti ravintolassa – Kaskiksessa. Jäsentilaisuuksia varten varattiin kaksi eri päivää. Järjestyksessä toisessa jäsentilaisuudessa 21.01. Commandeur vuosimerkin 20 vuoden jäsenyydestä sai Officier Juhani Karmakoski ja Dame de la Chaîne Helena Varjus-Järvinen sai Commandeur Silver vuosimerkin 10 vuoden jäsenyydestä. 

Helmikuun 15. nautittiin sydäntalven parhaita herkkuja; rapeaksi paistettuja blinejä lisukkeineen bistrohenkisessä Ravintola Kastussa, Salossa. Ruokapöydän ääressä istuttiin hyvin tyytyväisinä ja nautittiin maukkaasta, rakkaudella valmistetusta ruoasta sekä iloisesta seurasta. Tilaisuuden alussa Maître Rôtisseur Kalle Hämäläinen sai Commandeur Silver vuosimerkin 10 vuoden jäsenyydestä. Saloon järjestettiin yhteiskuljetus Muurisen Liikenteen bussilla. Sydäntalven herkkuja oli nauttimassa 47 herkkusuuta.
Lue koko kirje täältä. 


Tammikuu 2023

Hyvää alkanutta vuotta arvoisat Rôtisseurs-jäsenet

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta, Rôtisseurs-järjestön tulosta Suomeen. Turun voutikunnan vuoden ohjelma on tehty juhlavuotta kunnioittaen.

Turku on tunnettu monista upeista ravintoloistaan, joihin kulinaristit saapuvat nauttimaan hyvästä ruoasta ja erinomaisesta palvelusta, jopa matkan takaa.

Suuri kiitos ja syvä kumarrus kaikille teille Turun ravintoloiden yrittäjät ja ravintoloissa työskentelevät upeat ammattilaiset, jotka olette työllänne tehneet ruokakaupungin huikean maineen. Turku on saanut myös hurjasti lisänostetta, korkeasti arvostettuna ruokakaupunkina – Michelin-tähden myötä.

Viime viikolla saatiin jymyuutinen; Seuraava Michelin-tähtien pohjoismainen julkistamistilaisuus järjestetään Turun Logomossa 12. kesäkuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ravintola-alan himotuimmat ja arvostetuimmat tunnustukset jaetaan Suomessa ja Turussa.

Vuoden tapahtumat aloitettiin normaalia juhlavammin, Turun ainoassa Michelin-tähti ravintolassa – Kaskiksessa. Jäsentilaisuuksia varten varattiin kaksi eri päivää. Molemmat jäsentilaisuudet varattiin viimeistä paikkaa myöten, eikä valitettavasti kaikki mahtuneet mukaan. Kaskiksen loistavaa ateriaa pääsi nauttimaan kaikkiaan 54 ruokailijaa.

Jäsentilaisuudessa 14.01. saivat Commandeur Silver vuosimerkit 10 vuoden jäsenyydestä Dame de la Chaîne Ritva Falck ja Chevalier Björn Falck.
Lue koko kirje täältä.