2016 1.4 Kilpi-illallinen Seurahuoneella

 

 

Illan menu:

 

Ahvenanmaan taimenta ja kampasimpukkaa

***

Poronvasan paistia, korvasientä ja Grasovkaa

***

Tryffeliä ja briossia

***

Vasikkaa , lipstikkaa, savuselleriä

***

Juustoa

***

Raparperia, metsämansikkaa, jogurttia, marenkia, valkosuklaata

Kilpi palasi paikalleen 

Aprillipäivänä 1.4.2016 juhlava joukko kokoontui Lahden Seurahuoneen Hämesaliin. Päivä oli odotettu, sillä Lahden Seurahuoneelle oli myönnetty Rôtisseurs-kilpi uudelleen monen vuoden tauon jälkeen, jonka oli paikalla luovuttamassa valtavoutimme Ari Arvonen. Kilpi on osoitus ennen kaikkia siitä, että Seurahuone on palannut juurilleen yhdeksi Lahden alueen laadukkaimmista ruokapaikoista.

Kokonaisuutena kilpi-illallinen oli erinomainen osoitus siitä, miksi kilpi on Lahden Seurahuoneelle myönnetty. Hämesalin pitkä pöytä oli katettu näyttävästi ja henkilökunta huolehti illan sujuvuudesta ystävällisellä ja vakaalla ammattitaidolla. Ja se Ruoka! Ville Penttilä oli suunnitellut menun tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, joka antoi tilaa myös raikastaville yllätyksille. Kaikki osui kohdalleen, ja kyky hienoiseen, iloiseen leikittelyyn ruokien esille laitossa, annosten rakentamisessa sekä juomavalinnoissa kertoo korkeasta osaamisesta niin salin kuin keittiön puolellakin.

Harvoin on Amouse Bouche tarjoiltu lautasille valmiiksi, kun vieraat saapuvat illallispöytään. Vielä harvinaisempaa on, että ruokahalun herättäjänä tarjoillaan purkkisardiinia - ja vieläpä suoraan purkista. No, sardiinien sijasta kannen alta löytyi tonnikalaa erinomaisen kauniissa ja maukkaassa pienannoksessa.

Varsinaisena alkupalana nautimme taimenta ja kampasimpukkaa, jossa maut tulivat vivahteikkaasti esille ja kokonaisuutta täydensi Alcasen alueen valkoviini Hugel Tradition 1639. Ennen liharuokiin siirtymistä suun raikasti kurkkujuoma, jonka pieni hapan jälkimaku paljastui giniksi.

Porotartar vei kielen mennessään, upea annos sisälsi tartarille oleellisia ainesosia ja kokonaisuus oli mielenpainuva. Tryffelikeiton seurana tarjoiltu sherry oli uskalias valinta, mutta annos ja juoma täydensivät hyvin toisiaan. Päärruokana tarjoillun vasikan kypsyys oli erinomainen ja savusellerissä oli juuri oiva savun maku.

Juustovalinta herätti hilpeyttä, nautimme ”pientuottaja” Valion Kesarinna –juustoa, jonka täyteläistä makua täydensi hilloke ja suolainen leipä. Annos tarjoiltiin kauniisti ja maanläheisesti koivupalan päältä. Raikas raparperinen jälkiruoka kruunasi menukokonaisuuden.

Ilta oli kokonaisuudessaan erinomaisen onnistunut. Pöydässä illan myötä tasaisesta soljuva iloinen puheensorina ja ihastelevat kommentit vakuuttivat kaikkien nauttineen illallisesta ja olevan yhtä mieltä – Kilpi on palannut paikalleen aivan oikeista syistä!

 

Johanna Hornborg
Chargée de Presse Finlande

Sardinipurkista paljastui hieman miellyttävämpi annos
Ahvenanmaan taimenta ja kampasimpukkaa
Suun raikastajana toimi kurkkujuoma
Porotartar-annoksessa maistui myös korvasieni
Juustolautanen ihastutti esillelaitollaan
Jälkiruoasta löytyi monta eri komponenttia