Nuoret kokit

Jeunes Chefs Rôtisseurs competition

Nuorten kokkien arvostettu kansainvälinen Maailmanmestaruus-kilpailu on järjestetty vuodesta 1977. Kansainvälisissä kilpailuissa kisaa kunkin maan parhaimmat kokit, jotka ovat voittaneet ensin oman kansallisen kilpailun samana vuonna. Vuoden 2022 TOP 3: Norja, Suomi, Uusi-Seelanti.

SM-kilpailut

Nuorten kokkien kilpailu mahdollistaa nuorille kartuttaa kokemustaan ja saada mahdollisuuden osoittaa taitojaan. Kunkin maan kansallisen kilpailun tavoitteena on vaalia ja ylläpitää kansallisen keittiön arvostusta ja perinnettä. Kansalliseen kilpailuun voi osallistua alle 27-vuotias keittiöammattilainen. Kilpailijoiden tulee olla Suomen kansalaisia ja joiden esimies tai työnantaja on vähintään Chaîne des Rôtisseurs-järjestössä Maitre- tai Chef Rôtisseur -arvoinen jäsen.

SM-kilpailu kilpailu käydään tammikuussa. Ennen kansallista pääkilpailua eri alueiden voutikunnat järjestävät aluekarsinnat. Karsintoihin pääsee mukaan ottamalla yhteyttä oman voutikunnan Vice-Conseiller Culinaireen, jolta saa lisätietoa myös kilpailuista. 

Vuoden 2023 SM-kilpailun osalta karsintakilpailut käydään marras- ja joulukuussa 2022. 

Kilpailun kulku

Kilpailussa kukin kilpailija saa numerojärjestyksessä Black box- raaka-ainekorin, jonka pohjalta ja listaan merkityistä yhteisistä saatavilla olevista raaka-aineista kilpailija suunnittelee menun.

Korin saatuan kilpailijalla on puoli tuntia aikaa suunnitella kilpailumenunsa. Korin raaka-aineista tulee suunnitella ja toteuttaa oma menunsa neljälle (4) ruokailijalle, sisältäen alku-, pää- ja jälkiruoan. Tuomaristo tutustuu kilpailukorin sisältöön ennen kilpailua.

  • kilpailijan tulee laatia kolmen ruokalajin à la Carte - tyyppinen menu ja työsuunnitelma raaka-ainekorin pohjalta.
  • menu luovutetaan valvojalle ennen keittiöön menoa, minkä jälkeen kilpailijoilla on kolme tuntia aikaa valmistaa ruokalajit.

ALKURUOKA 

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

  • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
  • annos tulee nostaa esille lämpimänä.
  • annoksessa tulee olla kaksi (2) selkeää lisäkettä.
  • muut korin raaka-aineet vapaasti käytettävissä.

PÄÄRUOKA

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

  • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
  • annoksessa pitää olla vähintään yksi (1) kastike, yksi (1) tärkkelyspitoinen päälisäke ja kaksi (2) muuta selkeää lisäkettä
  • muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia

JÄLKIRUOKA

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

  • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
  • annoksessa tulee olla vähintään kolme (3) komponenttia, joista yhden tulee olla leivonnainen
  • muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia

Kansainvälisistä kilpailuista lisätietoa täältä.