Nuoret kokit

Jeunes Chefs Rôtisseurs competition

Nuorten kokkien arvostettu kansainvälinen Maailmanmestaruus-kilpailu on järjestetty vuodesta 1977. Kansainvälisissä kilpailuissa kisaa kunkin maan parhaimmat kokit, jotka ovat voittaneet ensin oman kansallisen kilpailun samana vuonna. 

2024

SM-kilpailu käydään lauantaina 20.1.2024 Jyväskylässä. Kansallisiin kilpailuihin otetaan maksimissaan 11 kilpailjaa. Kilpailuissa jokainen osallistuja saa Jeunes Chefs Rôtisseurs-mitalit sekä jaetaan sijat I, II ja III. Kaikille kilpailijoille annetaan myös diplomit.

Ovet avataan klo 07.30 ja kilpailijanumerot arvotaan klo 08.15. Ensimmäinen kilpailija aloittaa klo 9.00, hän toimittaa alkuruoan klo 12.00, pääruoan klo 12.15 ja jälkiruoan klo 12.30.

SM-kilpailut

Nuorten kokkien kilpailu mahdollistaa nuorille kartuttaa kokemustaan ja saada mahdollisuuden osoittaa taitojaan. Kunkin maan kansallisen kilpailun tavoitteena on vaalia ja ylläpitää kansallisen keittiön arvostusta ja perinnettä. Kansalliseen kilpailuun voi osallistua alle 27-vuotias keittiöammattilainen. Kilpailijoiden tulee olla Suomen kansalaisia ja heidän on oltava kokoaikaisessa työsuhteessa työnantajiin tai esihenkilönä on Chaîne des Rôtisseurs-järjestössä Maitre- tai Chef Rôtisseur -arvoinen jäsen.

SM-kilpailu kilpailu käydään tammikuussa. Ennen kansallista pääkilpailua eri alueiden voutikunnat järjestävät aluekarsinnat. Karsintoihin pääsee mukaan ottamalla yhteyttä oman voutikunnan Vice-Conseiller Culinaireen, jolta saa lisätietoa myös kilpailuista. 

SM-kilpailu käydään vuosittain  tammikuussa ja aluekarsintakilpailut järjestetään edellisen vuoden marras- ja joulukuussa. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea MM-kilpailuissa. Kilpailuun liittyy seuraava rajoitus: Osallistuja ei saa olla osallistunut aiemmin kansainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin. Hän ei saa olla aiemmin osallistunut kansallisiin kilpailuihin kahta kertaa enempää. Hän ei saa olla osallistunut alueellisiin kilpailuihin kolmea kertaa enempää. 

Kilpailun kulku

Kilpailussa kukin kilpailija saa numerojärjestyksessä Black box- raaka-ainekorin, jonka pohjalta ja listaan merkityistä yhteisistä saatavilla olevista raaka-aineista kilpailija suunnittelee menun.

Korin saatuan kilpailijalla on puoli tuntia aikaa suunnitella kilpailumenunsa. Korin raaka-aineista tulee suunnitella ja toteuttaa oma menunsa neljälle (4) ruokailijalle, sisältäen alku-, pää- ja jälkiruoan. Tuomaristo tutustuu kilpailukorin sisältöön ennen kilpailua.

 • kilpailijan tulee laatia kolmen ruokalajin à la Carte - tyyppinen menu ja työsuunnitelma raaka-ainekorin pohjalta.
 • menu luovutetaan valvojalle ennen keittiöön menoa, minkä jälkeen kilpailijoilla on kolme tuntia aikaa valmistaa ruokalajit.

ALKURUOKA 

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

 • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
 • annos tulee nostaa esille lämpimänä.
 • annoksessa tulee olla kaksi (2) selkeää lisäkettä.
 • muut korin raaka-aineet vapaasti käytettävissä.

PÄÄRUOKA

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

 • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
 • annoksessa pitää olla vähintään yksi (1) kastike, yksi (1) tärkkelyspitoinen päälisäke ja kaksi (2) muuta selkeää lisäkettä
 • muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia

JÄLKIRUOKA

Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:

 • pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
 • annoksessa tulee olla vähintään kolme (3) komponenttia, joista yhden tulee olla leivonnainen
 • muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia

Kansainvälisistä kilpailuista lisätietoa täältä.

Vuoden nuori kokki SM-voittajat ja MM-kilpailupaikat

2024 Tatu Ollila kilpailut käydään Budapest/Unkari

2023 Saku Karstila, Jyväskylä / Istanbul

2022 Otto Hietamies, Helsinki / Mexico City

2021 Vilja Valliranta, Turku / Paris

2020 Valtteri Paltamaa, Jyväskylä 

2019 Niko Tähti, Helsinki

2018 Emmiina Lehtonen, Tampere

2017 Sanna Rahkonen, Oulu

2016 Atte Lassila, Oulu

2015 Laura Virolainen, Turku

Nuori kokki SM24-kilpailut olivat tänä vuonna huipputiukat, eroa ykkösen ja kakkostilan välillä oli alle 1 pistettä. Tekniikka- ja makutuomaristossa työskenteli joukko ammattilaisia ja tarkastuslaskentakin suoritettiin useaan kertaan. Kuvan edessä keskellä vuoden 2023 SM voittaja Saku Karstila.