Kotka-Hamina Suurkapituli

Suurkapituli historiallisissa puitteissa

Vuoden 2017 päätapahtuma, Kotka-Hamina Suurkapituli järjestettiin kahden merellisen rannikkokaupungin, Kotkan ja Haminan hyvässä huomassa 25.-27.8.2017. Tapahtuman arvoa lisäsi se, että tänä vuonna Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään ja suurkapituli oli osa Suomen juhlavuoden virallista ohjelmaa. Tilaisuun järjestelyvastuu oli Karjalan voutikunnalla. Suurkapituliin osallistui 300 paistinkääntäjää eri puolilta Suomea.

Suukapitulin juhlapaikat ovat ainutlaatuisia ja Suomen satavuotiseen historiaan liittyviä.

Tapahtuma alkoi Kotkan Klubilla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa kerrottiin suomalaisen gastronomian historiasta ja sen tulevaisuudesta. Tilaisuuden jälkeen järjestettiin viiniesittely ja tasting.

Ensimmäinen päivä, perjantai vietettiin Kotkan kaupungissa ja Diner Amical järjestettiin kaupungin ylpeydessä, museokeskus Merikeskus Vellamossa. Illan ruokatarjoilu tapahtui modernissa, kauniissa museon venehallissa, keskellä merenkulun historiaa. Vieraille oli tarjolla esimerkiksi lähiseudun tuottajien kala- ja liharuokia, vihanneksia, leipää ja makeisia.

Lauantaina aamulla järjestettiin Paistinkääntäjät ry:n vuosikokous Kotkan Seurahuoneella ja päivällä syötiin lounas Kotkan Konserttitalon konserttisalissa. Lounaalla nautittiin muun muassa Sitruunasiikaa & marinoituja kesän vihanneksia, Ylikypsää karitsan nsiaa & tummaa karviaiskastiketta.

Uusien ja arvoa muuttavien jäsenten installointitilaisuus koettiin iltapäivällä arvokkaasti Haminan kaupungin Reserviupseerikoulun maneesissa. Installoijana toimi Bailli Delegue de Grande Bretagne Philip Evins Iso-Britanniasta ja installointia johtivat Puhemiesneuvoston jäsenet valtavouti Ari Arvosen johdolla. Installoinnin jälkeen Haminan kaupunginjohtaja toivotti paistinkääntäjät tervetulleeksi Haminaan shampanjatarjoilun myötä.

Installoinnin jälkeen siirryttiin kävellen läheiseen Bastioniin, jossa historia ja nykypäivä lyövät kättä. 1700-luvulla rakennetun historiallisen linnoituksen yhteyteen on rakennettu Euroopan suurin kesäajan telttakatos näyttämöineen ja katsomoineen. Bastionin vanhoissa linnoitusholveissa järjestetyssä Grand Dinerissä nautittiin juhlava illallinen. Grand Dinerin jälkeen juhlaväki kokoontui Bastionin katoksen alle kiittämään henkilökuntaa korkeatasoisesta ruoasta ja palvelusta.

 

GRAND DINER MENU

 

Jean Vesselle Brut Réserve

 

Suolattua silliä ja mustaherukkaa

paahdettua valkosipulia, herukkaa

ja saaristolaisleipää

 

Vorschmak

perunapyreetä, friteerattuja juureslastuja 

ja kaprista

 

Kuusenkerkkä-granite

rosmariini crème

 

Kuhaa C.G.E.M

herkkusieni-tryffelimunakasta, 

friteerattua perunaa, 

piparjuurikastiketta ruskistetusta voista

 

Hirven fileetä, kurpitsaa ja puolukkaa

kurpitsapyreetä, pakastekuivattuja puolukoita 

ja tummaa timjamikastiketta

 

Sveitsi

paahdettua hunajakennoa ja kirsikkahilloa

 

Kahvi

Puolustuslaitos Leikattua

 

 

 

 

 

 

Voudit yhteiskuvassa Merikeskus Vellamossa.
Diner Amical Merikeskus Vellamossa.
Vouti Heikki Koskisen tervetuliaispuhe Merikeskus Vellamossa.
Diner Amical Merikeskus Vellamossa.
Lounas Kotkan Konserttitalossa.
Lounaan alkuruoka.
Lounaan pääruoka.
Lounaan jälkiruoka.
Installointi.
Grand Dinerin juhlaväki Bastionissa.
Vouti Heikki Koskinen ja marsalkka "Mannerheim"
Grand Diner Bastionissa.
Kiitostilaisuus Bastionissa. Puhumassa Suomen Valtavouti Bailli Délégué Ari Arvonen.
Kiitospuhe Conseiller Culinaire Martti Lehtinen.
Grand Diner: Kuhaa C.G.E.M.
Grand Diner: Sveitsi
Grand Diner: Hirven fileetä, kurpitsaa ja puolukkaa.