Tunnelmia tapahtumista vuosien varrelta

 

Kilpi-illallinen "Suomineito" Puijon Torniravintolassa 21.4.2018

 

Vuoden 2018 kansainvälisen kilpipäivän kilpi-illallinen nautittiin Puijon Torniravintolassa, johon kokoontui kattava osanotto Savon Paistinkääntäjistä sekä mukana oli myös muutama uusi tutustujajäsen. 

Illallisen teemana oli Suomineito, jota keittiömestari Harri Vehviläinen luonnehti mummolaksi, olihan makumaailma hänen tiiminsä mielestä pitkälti lapsuuden mummolaan muistoja herättävä. Totuuden nimissä voidaan kertoa, että löytyi niitä mummolan makuja, mutta myös uusia raikkaita suomineidon makuja yhtä lailla. Illaln menu oli seuraava:

Menu "Suomineito"

Lämminsavustettua siikaa ja kotimaista kaviaaria
punajuurta ja mustaherukan lehteä

***
Porkkanakeittoa, koivua ja hunajaa

*** 

Metsäkaurista, paahdettua heinää, 
kuusenkerkkää ja emmervehnää

***
“Suomineito”

***

Metsävadelmaa, rahkaa ja riisiä

***

Kahvi ja Tee

Kokonaisuutena menu oli erinoimainen ja makumaailmassa matkattiin mummolan savukalasta Lapin karpalosoille. Myös viinit sopivat erinomaisesti kokonaisuuteen. 

Iso kiitos Harri Vehviläiselle keittiön puolelle sekä Helena Aaltoselle salin puolelle onnistuneesta tilaisuudesta ja tietysti kiitosn myös Tiina Heinoselle tilaisuuden organisoinnista.

Maukkain terveisin

Juhani SImpanen, Bailli de Savo 

 

Alkumaljaa nauttimassa
Alkumaljaa nauttimassa
Illan menu
Keittiön tervehdys, Riisipiirakka
Lämminsavustettua siikaa ja kotimaista kaviaaria punajuurta ja mustaherukan lehteä
Porkkanakeittoa, koivua ja hunajaa
Metsäkaurista, paahdettua heinää, kuusenkerkkää ja emmervehnää
Suomineito
Metsävadelmaa, rahkaa ja riisiä

 

Pikkujoulut Ruokateatteri, Kuopion Klubi 2.12.2017

Vuoden viimeinen tapahtuma oli pikkujoulut, jotka pidettiin Kuopion Klubilla. Ohjelmassa oli ruokateatterin esitys Illallinen yhdelle. Hauskan ja monivivahteisen esityksen ohessa nautimme kolmen ruokalajin menun

MENU KUOPIOSSA 

ILLALLINEN YHDELLE
Miss Sophien Mulligatawny-keitto
Kukkakaalia, currya ja punasipuli-chutneytä

KATTAUS KAHDELLE
Kana Cordon Bleu – ihan pasee!
Maalaiskanaa, Parmankinkkua, hernepyreetä ja  herkkusieni-veloutea

KOKKAUS KOLMELLE
Viimeinen ateria
Valkosuklaa ganachéa, mustaherukkaa ja lakritsaa

Tilaisuus päätettiin kahviin avecin kera.

Kiitokset Kuopion Klubille Janne Tirrille maukkaasta ateriasta ja Ruuskasen Liisalle hauskasta tanssiteatteriesityksestä.

Joulunodotusterveisin

Bailli de Savo

Juhani Simpanen

 

 

 

Ruokateatterilava Kuopion Klubilla
Illallinen yhdelle
Kattaus kahdelle
Kokkaus kolmelle

Suomi100 teema Savonia AMK + Jaloviinakoulu, Kuopio 3.11.2017

Marraskuussa oli perinteinen Savonia AMK tilaisuus, joka Suomen 100v kunniaksi oli teemoitettu Suomi100 -teemalla. Tilaisuus aloitettiin Altian Jaloviina -koululla, jossa pääsimma maistelemaan mm. Jaloviina Tammea sekä saimme ansiokkaan esityksen Altian Suomi100 viineistä. 

Tilaisuus jatkui Savonia AMK opiskelijoiden loihtiman menun nauttimisella, tarjoilijaopiskelijoiden hoitaessa pöytiintarjoilun. 

Menu oli seuraava:

Suomi 100 vuotta juhlamenu 

Suomalainen kalalautanen
 Savusärkeä, tervagraavattua siikaa, mätimoussea, pikkelöityjä kasviksia, puolukkamajoneesia ja tummaa olutleipää
 
***
Kotimaista ylämaankarjan luomu sisäfileetä
 Suppilovahverokastiketta, punajuuriohrattoa ja paahdettuja juureksia 

***
Pihlajanmarjasorbettia

***
Lajitelma kotimaisia juustoja
Peltolan blue, Kolatun Valma lehmänmaitobrie, Kolatun Juhlava cheddar, spelttikeksejä, omena-raparperihilloketta ja karamellisoitua sipulia

***
Mesiangervon kukalla maustettua murokakkua
 Marinoituja lakkoja, lakritsikastiketta, leikatulla konjakilla maustettua kermaa ja kuusenkerkkämarenkia

***
Kahvi / tee
 

Illallisen ruokien yhteydessä maisteltiin Altian Suomi100 viinit, jotka sopivat vallan mainiosti laadittuun menuun. 

Eritysikiitos illasta Markku Haapakoskelle ja Keittiössä toimintaa ohjanneelle Seija Mäelle ja luonnollisesti myös innokkaille opiskelijoille, jotka jälleen kerran loihtivat viimeisen päälle hienon tilaisuuden. 

Bailli de Savo

Juhani Simpanen

 

 

 

Jaloviinakoulu alkaa
Näytillä ja masteltavana oli monia eri versioita Jaloviinasta
Jaloviina Tammi ja Jaloviina Extra
Virallinen Suomi 100 Shampanja
Altian Suomi 100 tuoteperhe
Upeasti katettu juhlapöytä
Jokaisessa katsauksessa viimeisteltyjä yksityiskohtia
Suomalainen kalalautanen, Savusärkeä, tervagraavattua siikaa, mätimoussea, pikkelöityjä kasviksia, puolukkamajoneesia ja tummaa olutleipää
Kotimaista ylämaankarjan luomu sisäfileetä, Suppilovahverokastiketta, punajuuriohrattoa ja paahdettuja juureksia
Pihlajanmarjasorbettia
Lajitelma kotimaisia juustoja, Peltolan blue, Kolatun Valma lehmänmaitobrie, Kolatun Juhlava cheddar, spelttikeksejä, omena-raparperihilloketta ja karamellisoitua sipulia
Mesiangervon kukalla maustettua murokakkua, Marinoituja lakkoja, lakritsikastiketta, leikatulla konjakilla maustettua kermaa ja kuusenkerkkämarenkia
Kiitosten aika
hieno ilta, kiitos

 

Karhupeijaiset Säviällä 23.9.2017

Syödään yhdessä teemalla jatkettiin kevään Grillausten jälkeen syksyisellä Karhupeijaisilla Säviän Juhlarannassa. Ruotsalaisen Seppo oli hommannut Karhua, josta tehtiin kaksi kattausta. Lounaalla tarjoiltiin taatusti erikoista Karhuburgeria, jossa karhu oli Liepuskan briossisämpylän välissä nyhtökarhuna. Todella maukas kokonaisuus. Reilut 60 ruokailijaa kävi maistamassa tämän herkun. Salaatit luonnollisesti tulivat burgerin kaveriksi sekä jälkiruokana suussa sulava valkosuklaamarjavispipuuro.

Lounaan aikaan Juhlarannan pihassa tehtiin karhua myös puusta ja isosta pöllistä muovautui karhupatsas, joka lähti koristamaan Pielaveteläistä talonpihaa. 

Illalliselle tehtiin sitten kunnon karhunpaistia, jota tarjoiltiin juuresten sekä kermaisen kastikkeen kera. Alkuruokana oli karhuliemeen tehty sienikeitto. Jälkiruokana tarjottiin Tarte Tatin vaniljakastikkeella. Illallisella oli myös sali täynnä ja vajaa 70 henkilöä kävi maistamassa erinomaista karhunpaistia.

Savon Keittiömestarit sekä Seppo hoitivat pääasiassa keittiön toiminnot ja paistinkääntäjät toimivat salin puolella. Ilta oli kaikin puolin onnistunut ja iso kiitos täytyy antaa tilaisuuden onnistumisesta niin Ryynäsen Raimolle, Ruutiaisen Harrille, Alangon Arille, Vuorikarin Kasperille kuin tietysti Ruotsalaisen Sepolle vaimoineen. 

Bailli de Savo

Juhani Simpanen

 

 

 

Viinipulloteline mallia Karhu
Raimo karhuburgereita tekemässä
Karhuburger coleshawilla
Valkosuklaamarjavispipuuro
Karhun veistoa
Karhupatsas valmiina
Keittiömestareiden ja paistinkääntäjien talkooporukka
Pöydät valmiina illalliselle
Alkukeitto tarjoilussa
Karhupaisti oli hyvvää

 

MustaLlampaan Viini-ilta 30.6.2017

Perinteinen Mustan Lampaan viinijuhlailta kokosi paistinkääntäjät taas yhteen maistelemaan Amerikan viinien ympärille tehtyä menua. Ennen ruokailua oli Savon Paistinkääntäjät ry:n vuosikokous.

Viinijuhlamenu oli rakennettu monipuolisesti. Aloitimme haukimurekkeella jonka jälkeen tuli maukas osterikeitto. Erinomaisesti maustetun possunposken jälkeen oli pääruokana Agnuksen picanhaa, joka oli todella mureaa, sopivan kypsää ja erittäin maukasta. Jälkiruokana oli erinomaista, usealla eri tavalla valmistettua nektariinia. Viinit sointuivat annoksiin erinomaisesti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Lampaan taso ja makumaailma on edelleen Kuopion kärkiluokkaa ja ravintola voi ylpeänä kantaa kilpeään jatkossakin!

Kiitokset MustaLlampaan väelle sekä kaikille tapahtumaan osallistuneille.

 

Kasperi Vuorikari, Vice-Chargé de Presse de Savo

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande

Viinijuhlamenu
Viinijuhlamenu
Haukimureke
Osterikeitto
Possunposkea
Agmuksen picanha
Nektariinia

Kilpipäivä 22.4.2017 Puijon Torniravintola

Vuoden 2017 Kilpipäivää vietettiin juhlavissa tunnelmissa Kuopion uudessa kilpiravintolassa Puijon Torniravintolassa. Tilaisuus alkoi kilvenluovutuksella Puijon Torniravintolalle.

Koska kyseessä oli kansainvälinen Kilpipäivä, niin eri puolilla Suomea ja maailmaa olevat kilpipäivänviettäjät olivat yhteydessä toisiinsa somen välityksellä.

Tilaisuus jatkui erinomaisella keittiön tervehdyksellä (hanhenmaksaa peltirasiassa), jonka jälkeen nautimme erittäin maittavaa järviahvenballotinea hauen mädillä.  Tarjoilu pelasi eriomaisesti ja jatkoimme herkuttelua maniolla perunakeitolla sekä karitsaa kahdella tavalla. Herkuttelu jatkui uunijuustolla  ja loppusilauksena ateriakokonaisuus huipentui koivujäätelöön.

Erittäin onnistuneet Kilpipäivän illallisen jälkeen todella suuret kiitokset Tiinalle, Heikille  ja koko Puijon Torniravintolan henkilökunnalle onnistuneesta illasta. Kiitos myös erittäin runsaslukuisalle osanottajajoukolle.

 

Kasperi Vuorikari, Vice-Chargé de Presse de Savo

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande

 

 

Kilvenluovutus
Menu
Keittiön tervehdys
Järviahvenballotine
Perunakeitto
Kotimaista karitsaa kahdella tavalla
Uunijuusto
Koivujäätelöä

Made&Blinit 24.2.2017

 

pe 24.2.2017 kokoonnuimme perinteiselle made& blini-illalliselle. Perinteistä poiketen valmistimme itse nuo keskitalven herkut.

Kuten aiemminkin, kokkailu tapahtui Savon ammatti- ja aikuisopiston matkailu- ja ravitsemisalan koulutusyksikössä,  Sammakkolammentien opetuskeittiössä, jossa meitä opasti koulutuspäällikkö Päivi Niska ja keittiömestari Raimo Ryynänen.            .

Tiukan aikataulun helpottamiseksi, osa raaka-aineista oli Sakkyn opiskelijoiden esikäsittelemiä, suuri kiitos heille.

Aloitimme ruokailun herkullisella madekeitolla, jota seurasi savumuikku hieman erilaisessa muodossa, jäätelönä. Muikun "kaverina" oli taidokkaasti tehtyjä uppomunia sekä herkullista tillihollandaisea.

Blinit, kirjolohenmäti, marinoidut punasipulit ja sienimousse kruunasivat pääruokaosuuden. Jälkiruokana oli suussa sulavaa tyrnisorbettia ja Frangipaneleleivosta .

Myös juomapuoli oli onnistuneesti valittu ja täydensi erinomaisesti talvisten herkkujen makuja.

Juhlavan tunnelman loi onnistunut kattaus.

Kaiken kaikkiaan eriomaisen mukava, rento ja herkullinen illallinen. Kiitos kaikille osallistuneille.

 

Kasperi Vuorikari

Vice-Chargé de Presse de Savo
La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande

 

 

Menu
Herkullinen madekeitto
Savumuikkujäätelö, uppomuna ja tillihollandes
Blini, sienimousse, marinoitu punasipuli ja kirjolohenmäti
Erinomainen jälkiruoka, Frangipaneleleivos ja tyrnisorbettia

Kuusenkaatajaiset, Leijona Catering, 20.1.2017

 

Toistamiseen kokoonnuimme Leijona Cateringin vieraaksi Viestikadulle ja menuna oli jälleen kerran Sauvolan Jaakon laatima todella maukas kokonaisuus, täydennettynä erinomaisilla viineillä. 

Upean menun ja lämpimän tunnelman muodossa tilaisuus oli erittäin onnistunut. Iso kiitos Leijona Cateringille tilaisuuden järjestämisestä ja mukana olijoille mukavasta tilaisuudesta. 

Terveisin

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

 

 

Illan Menu
Upeat pöytäkoristeet täydensi tunnelmaa
Illan tunnelmaa täydensi myös takka
Veriletut
Maa-artisokka ja omena
Hanhea ja palsternakkaa
Mantelikakkua
Väliraikastus
Kahvin kanssa lopuksi

Champagne-koulu ja -menu Savonia AMK:lla 11.11.2016

Vuoden viimeisenä tilaisuutena oli Savonia AMK:n järjestämä Champagne-ilta. Tilaisuus aloitettiin Moet Shandonin Champagne-koululla, jossa heidän myyntiedustaja piti erinomaisen esitelmän Champagnesta ja sen tuotannosta. Koulutuksen ja lasillisen kuohuvaa jälkeen siirryttiin sitten Shampanja-teemaisen illallisen äärelle. Menu illalle oli seuraava:

Nieriää, mätiä sekä kasviksia
**
Ankkaa, linssejä, perunaa, punakaalia sekä sauce cumberland
**
Champagne granite
**
Juustoa, selleriä ja viikunaa
**
Mantelia, appelsiinia sekä ananasta
**
Menun Juomat

Ruinar Champagne Brut

Moet Chandon Rose Imperial Champagne Brut

Veuve Clicquot Champangne Semi-Sec

Hienon kokonaisuuden oli Savonia AMK:n keittiöporukka lohtinut. Alku, pää ja jälkiruoat olivat erinomaisen maukkaat ja välirakastus sekä juustolautanen täydensivät makunautinnon. Ja täytyy todeta, että Champagne toimii kyllä hienosti ruokien kanssa yhteen. Erikoisuus jälkiruokajuoman osalta oli se, että hieman makea Veuve Clicquot kaadettiin ennen tarjoilua jääkylmään karahviin. Se poisti juomasta shampanjalle ominaista hapokkuutta ja jäljelle jäi makeammalle maistuva kevyiesti kuohuva jälkiruoka-champagne. Hieno oivallus tämäkin. Myös tarjoilussa ja jälleen kerran kattauksessa onnistuttiin erinomaisesti. 

Kiitokset koko Savonia AMK:n opiskelijoille ja illan ohjaajille Seija Mäelle sekä Markku Haapakoskelle ja Moet Chandonille!

Bailli de Savo, Juhani Simpanen

 

Pääruoan Champagne, joka sai suosittelut myös vaikka joulupöytään läpi aterian!
Illan Menu
Taideteoksellisen kaunis ja maukas keittiön tervehdys
Nieriää
Ankkaa
Champagne granite
Juustot
Manteli, Appelsiini sekä Ananas
Veuven "tärräytys"
Savonia AMK -tiimi

Jyväskylän voutikunnan vierailu Kuopiossa 22.10.2016, Ravintola Urban

Syksyisenä lauantaina kokoonnuimme Jyväskylän voutikuntalaisten kanssa Urbaniin illalliselle. Jyväskyläläiset olivat päivällä käyneet ensin vierailemassa Lignell & Piispasella ja sen jälkeen oli Urbanin illallisen vuoro. Pitkä pöytä porukkaa istuttiin sitten nauttimaan Anssin keittiön monivivahteisesta menusta sekä Annan salipuolen sujuvasta tarjoilusta. 

Menu illalle oli seuraava:

Tattiravioli, sienilientä ja meiramimajoneesia
**
Siikaa, savustettua palsternakkaa ja herukkaa
**
Kyyhkyä, portviinikreemiä, kastanjaa ja kurpitsa-voikastiketta
**
Juustoa ja taatelia
**
Matchavanukasta ja vihreää omenaa X 3
**
Kahvi / tee

Jälleen kerran Anssin menusta löytyi kaikille jotain. Makuhermoja kutkuteltiin alun sieniliemestä jälkiruoan viimeiseen omenan palaan. Kerrassaan mainio menu. Myös viinit, jotka oli valittu mukaan tarjosivat hyvää tukea aterioille sekä erikoisuutena ollut "kultahippuinen" jälkiruokaviini toi myös silmäniloa laseihin.

Kiitokset vielä Jyväskyläläisille vierailusta Kuopiossa ja vastavierailulle tulemme taas sitten mielellään tulevaisuudessakin. 

Bailli de Savo, Juhani Simpanen

 

Urbanin tiimi esittelemässä illallista
Illan menu
Tattiravioli, sieniliemi ja meiramimajoneesi
Siikaa, savustettua palsternakkaa ja herukkaa
Kyyhkyä, porviinikreemiä, kastanjaa sekä kurpitsavoikastiketta
Juustoa ja taatelia
Matchavanukasta ja 3x vihreää omenaa

Rapuilta Kalevalan voutikunnan vieraana 2.9.2016

Syksyn avauksena kokoonnuimme yhteen Kalevalan voutikunnan "perinteiseen" rapuiltaan Joensuuhun. Savon delekaatio nousi linja-autoon klo 17.00 ja suuntasimme sitten kohden Joensuuta.

Paikan päällä illan avasi Kalevalan vouti Matti Virtaala, joka kävi läpi juhlapaikan historiaa ja alkuun nautimme myös lasin kuohuvaa.

Sen jälkeen syötiin paikallisen tuottajan rapuja, jotka olivat erinomaisia. Palan painikkeeksi tuli sitten sopivaa rapuviiniä sekä eri merkkisiä napseja ryyppylaulujen kyydittämänä.

Pääruoka oli Joensuun kilpiravintola Kielon keittiömestarin luomus, vihanneksia, lihaa ja maukasta kastiketta. Kokonaisuutena konstailematon ja maukas annos, jota valittu viini tuki mukavasti.

Jälkiruoka oli sitten taas suussa sulavaa. Kielon syysherkku piti sisällään valkosuklaata ja makeita makuja koko annoksen verran. Kiitosten jälkeen noin klo 23.30 lähdimme sitten ajelemaan takaisin Kuopioon, kun bussikin suostui liikkumaan.

Kiitokset Kalevalan voutikunnan väelle vieraanvaraisuudesta ja oikein mukavasta tilaisuudesta sekä sitten kaikille Savosta tapahtumaan osallistuneille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Juhlava rapupöytä
Pääruoka, mureaa lammasta
kaksi Officieriä vierekkäin, Kalevi ja Tapio

Mustan lampaan Viini-ilta 1.7.2016

Perinteinen Mustan Lampaan viinijuhlailta kokosi paistinkääntäjät taas yhteen maistelemaan henkilökunnaltaan uudistuneen ravintolan antimia. Menu oli rakennettu monipuolisesti ja pääsimme jälleen maistamaan Angus -lihaa tartarin muodossa. Lämpimän äyriäissalaatin jälkeen sitten odotti erikoisempi karitsan kieli ja sydän -annos, joka oli kyllä todella onnistunut kokonaisuus. Menun viimeisteli sitten pistaasikakku ja sen lisukkeet. Viinit sointuivat annoksiin erinomaisesti ja JP lampaasta piti ansiokkaat esittelyt viineistä ennen tarjoilua. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että Lampaan taso ja makumaailma on edelleen kuopion kärkiluokkaa ja ravintola voi ylpeänä kantaa kilpeään jatkossakin!

Kiitokset lampaan väelle sekä sitten kaikille tapahtumaan osallistuneille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Illan menu
Keittiön tervehdys
Angus tartar
Lämmin äyriäissalaatti
Karitsan kieltä ja sydäntä
Väliraikastus
Pistaasikakkua ja sahramigeeliä sekä mustikkaa

Vierailu Rauhalan Angusfarmille 28.5.2016

Kesän aloitustapahtumana oli vierailu  Rauhalan Angusfarmille.

Kauniissa kesäsäässä suuntasimme bussilla kohti Vehmersalmea. Sää näytti suosivan ulkoilmatapahtumaamme. Ylitimme kauniin Kallaveden losilla ja pienen tien päässä oli lopulta Rauhalan Angustila.

Tilaa hoitavat Katri ja Michael kasvattaen puhdasrotuisia Angus-lihakarjaa. Lisää tieto tilasta ja kasvattajista löytyy http://www.rauhala-angus.fi/ .
 

Tilalla meitä odotti miellyttävä grillauksen tuoksu, paistit olivat muhineet useissa erilaisissa grilleissä jo hyvän tovin.

Aloitimme "kevyesti" useita tunteja muhineella kulmapaistilla, jonka lisukkeena oli pieniä salatticoctail paloja. Eriomaisen murea ja maukasta paistia.

Pääruoka oli myös teeman mukaisesti paistia, erityisen mureaa kolmiopaistia (?) ja kuvetta ja paistia sekä juureksilla täytettyjä herkkusieniä,  tomaattimotzarella salaattia ja vihersalaattia. Eriomaista. Pääruuan lisukkeena oli vielä erikoinen jauhelihasta, pekonista, juustosta ja kananmunasta tehty makupala.

Jälkiruuaksi herkullista ameriikan piirakkaa ja sulkaabrownieta sekä pikkuleipiä.

Ruokailun aikana Michael ja Katri kertoivat kattavasti eri grillien ja lihojen ominaisuuksista, maustamisesta ja mureuttamisesta.

Erittäin onnistunut vierailu ja  todella suuret kiitokset Katrille, Michaelille ja perheen pojille onnistuneesta illasta. Kiitos myös erittäin runsaslukuisalle osanottajajoukolle.

Kasperi Vuorikari, Vice-Chargé de Presse de Savo

Kiitos Seppo Laurinsalolle hyvistä valokuvista.

Angus-karjaa
Grillejä ja grilattavaa
GRILLI!
Alkumaljat
Grillausta
Alkupalat
Pääruoan valmistusta
Myös pallogrililli oli käytössä
Jauheliha, juusto, pekoni ja kananmuna-herkku
Valmis jauheliha-pekoni-juusto-kananmuna
Pääruuan valmistelua
Täytettyjä herkkusieniä
Paistirulla
Vihersalaatti
Jälkiruoka, ameriikanpiirakkaa, suklaabrownia ja pikkuleipiä

Kilpipäivä 23.4.2016 Ravintola Urban

Vuoden 2016 Kilpipäivää vietettiin juhlavissa tunnelmissa Kuopion uudessa kilpiravintolassa ravintola Urbanissa. Tilaisuus alkoi kilvenluovutuksella ravintola Urbanille, jonka jälkeen muistettiin pitkänlinjan rotisöörejä Commandeur (20v.) tai Officier Commandeur (30v.) kylteillä. Ansioituneita henkilöitä ja uutta kilpiravintolaa juhlistettiin shampanjalla.

Koska kyseessä oli kansainvälinen Kilpipäivä, niin eri puolilla Suomea ja maailmaa olevat kilpipäivänviettäjät olivat yhteydessä toisiinsa somen välityksellä.

Tilaisuus jatkui erinomaisella simpukkaliemellä, jonka jälkeen nautimme erittäin maittavaa savustettua kuhaa. Tarjoilu pelasi eriomaisesti ja jatkoimme herkuttelua maniolla metsäkauriilla. Juusto tarjoiltiin eräänlaisena vaahtoan (eriomaista) ja kaunis creme catalana kruunasi erinomaisen ateriakokonaisuuden.

Erittäin onnistuneet Kilpipäivän illallisen jälkeen todella suuret kiitokset Anssille, Annalle ja koko ravintola Urbanin henkilökunnalle onnistuneesta illasta. Kiitos myös erittäin runsaslukuisalle osanottajajoukolle.

Kasperi Vuorikari, Vice-Chargé de Presse de Savo

Kansainvälisen hallituksen jäsen Ari-Pekka Parviainen ja Savon vouti Juhani Simpanen aloittamassa kilvenluovutustilaisuutta
Urbanin kilpi paikallaan
Kilpipäivän menu
Simpukkaliemi
Savustettua kuhaa
Metsäkaurista
Juustoa
Creme catalana

Iltapäivä blinien parissa 27.2.2016

Vuoden toisena tilaisuutena oli Kuopion Klubilla järjestetty Iltapäivä blinien parissa. Aloitimme perinteisellä kuohujoumalla, jonka jälkeen nautimme erittäin maukkaan blinin muikunmädin ja smetanan kera. Blini oli kuohkea ja erittäin maukas. tarjoilutu viini (Riesling Gran Cru Ollwiller,Willm, Alsace, Ranska) kruunasi kokonaisuuden.

Pääruuaksi saimme herkullista curry-madekeittoa, jossa curry antoi sopivasti lisämakua herkulliseen keittoon. Viini (Pinot Gris, Willm, Alsace, Ranska) sopi hyvin keiton rinnalle.

Jälkiruokana oli passsion kreemiä ja maitosukslaamoussea sekä jälkiruokaviiniä (Tabali Late Harvest Muscat, Chile).

Ruokailu oli kokonaisuudessan maukas ja mukava lauantai iltapäivä. Kiitokset Kuopion klubin ammattilaisille.

Kasperi Vuorikari, Vice-Chargé de Presse de Savo

Blini
Curry-madekeitto
Passionkreemiä ja maitosuklaamoussea

Kuusenkaatajaiset 15.1.2016

Vuoden ensimmäinen tilaisuus oli Leijona Cateringin järjestämä Kuusen kaatajaiset, joka pidettiin Honeywellin saunatilassa Viestikadulla. Täysi tupa 24 henkilöä pääsi nauttimaan Sauvolan Jaakon sekä Raatikaisen Simon metsäteemaista erittäin maukasta menua. 

Illan menu oli monivivahteinen ja tarjosi erittäin mieleenpainuvia makuelämyksiä. Myös viinit ja erikois olut, täydensivät makunautintoa erittäin hyvin. Alkuruoka syötiin muuten 50-luvun peltisiltä armeijan astioilta, joilta ei vastaavaa annosta liene ole ennen syöty. Savolaisen Petran vetämä salitiimi, tarjoili ruoka-annokset rautaisella ammattitaidolla. 

Illan päätteeksi voudin kiitoksessa todettiinkin, että jos Leijona Catering organisoisi kertausharjoituksiin jotain vastaavaa, niin olisi kyllä metsät täynnä kertaajia. 

Isot kiitokset siis Ritvan tiimille sekä tietysti kaikilla mukana olijoille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo 

Illan menu
Keittiön tervehdys
Punajuurta ja Peltola Blue juustoa
Taimenta, purjoa ja keltajuurta
väliraikastajana GT
Poroa, puikulaperunaa ja väinönputkikastiketta
Mustaherukkaa ja valkosuklaata
Multaruukku
Pöytä 1
Pöytä 2
Illan pääkokki, Jaakko

Novemberfest Savonia AMK:lla 20.11.2015

2015 viimeisenä tilaisuutena kokoonnuimme Savonia AMK:n opiskelijoiden loihtimaan olutpainotteiseen iltaan. Aluksi maistelimme viittä eri olutta ja kuulimme todella mielenkiintoisen olutesitelmän Koffilta. Tastingin jälkeen siirryimme nauttimaan illallisen, jonka sisältö oli seuraava:

Alkuruoka:

Graavattua siikaa, vihersalaattia ja olutvinaigrettea

Pääruoka:

Karitsankaretta, kurpitsapyrettä ja porter-marjakastiketta

Väliruoka:

Juustoja

Jälkiruoka:

Omenaruusu, olutjäätelöä ja mallassiirappia

 

Illallisen päätteeksi Kilven Markolla oli helppo työ kiitellä opiskelijoiden aikaansaannoksia. Ruoka oli erinomaista, kattauksen viimeistely hiveli silmää ja olut todella sopi hyvin aterian painikkeeksi alkuruoasta jälkiruokaan asti. 

Iso kiitos järjestäjille sekä osallistujille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Olut tasting menossa
Hyviä on kaikki
Illan menu
Ruokajuomana myös vaan olutta ja kaikissa ruoissa oli käytetty olutta mausteena
Jälkiruoka
Kiitosten paikka

Ravut ja Grillaus Säviällä 28.8.2015

Kesän jälkeen kokoonnuimme taas Säviälle Ruotsalaisen Sepon keittiön antimien ääreen. Alkuun nautimme maukkaat ravut ja todeta täytyi, että kyllä kotimainen rapu Kiinalaisen voittaa!

Tämän jälkeen nautittiin alkuun 7 eri tavalla valmistettu kalalautanen. Pääruoaksi itse keittiömestari Grillasi kaikille patagrillissä maukkaat pihvit. 

Iso kiitos Ruotsalaisen Sepolle järjestelyistä ja tietysti kaikille tapahtumaan osallistuneille. 

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Pöytä katettuna
Kalalautanen
Patagrilli
Mestari Grillin ääressä
Pääruokalautanen

Mustan Lampaan viinijuhlailta 27.6.2015

Kesäkuun lopussa kokoonnuimme perinteiseen viinijuhlailtaan kilpiravintola Ravintola Mustaan Lampaaseen. Illan menu oli seuraava:

Perunaa ja oliivia

Iberico -porsasta ja tomaattia

Kallaveden kuhaa, mustekalaa ja sitruunaa

Mansikkaa ja mantelia

Aterioita täydensi maukkaat viinit. 

Kiitokset taas Mustan Lampaan keittiöön sekä mukaan osallistuneille paistinkääntäjille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Ari-Pekka Parvianen lausumassa kiitossanoja
Mustan Lampaan sali ja keittiöhenkilökunta kiitoksia kuuntelemassa

Vappubrunssikokkailut Savonialla 24.4.2015

 

Vapun alla kokoonnuimme perinteiseen kokkailutapahtumaan Savonialle, jossa keittiömestari Timo Kuhmosen opastuksella loihdimme vappubrunssin. Tilaisuuden alkuun maistelimme kuohuviinitastingissa kolmea erityyppistä kuohuvaa, Proseccoa, Cavaa sekä Shampanjaa. Itse Brunssi koostui seuraavista ruoka-aineista:

Alkuruoat

- katkarapu skagen
- kylmäsavulohotartar, saaristolaisleipä
- varhaisperuna-parsasalaatti
- vihreä salaatti
- välimeren lihapullat, tsatsiki
- pieni eggs benedict
- 3 eri juustoa lisukkeella
- focaccia-leipää

Pääruoka

- marmorihärkää, timjamikastike ja lisäkkeet

Jälkiruoka

- vohvelit, marinoitu hedelmäsalaatti, kermavaahto

jotka pienryhmissä valmistimme. Päivän päätteeksi sitten nautittiin oikein maittava ateria. 

Kiitokset Kuhmosen Timolle ja Savonialle sekä tietysti mukaan uskaltautuneille paistinkääntäjille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Kuohuviinitasting
Brunssilautanen
Raimo marmorihärkää leikkaamassa

Tertin talvinen viinapöytä 6.2.2015

Vuoden 2015 ensimmäinen tilaisuus järjestetiin kilpiravintola Tertin kartanolla helmikuussa. Illan päänumerona oli nauttia kuuluisa Tertin talvinen viinapöytä, jonka erikoisuus on viinasamonaari, josta sai kolmea eri snapsia palan painikkeeksi. 

TERTIN TALVINEN VIINAPÖYTÄ MENU:
Siikatartar, muikun mätiä

Graavilohta ja mesiangervoa

Iivarin savumuikut

Sitrusmarinoitua haukea

***

Paahdettua fasaaninrintaa, pihlajanmarjahilloa

Savustettua peuranpaistia, kuusenkerkkäsiirappia

Riistapateeta, vesipuolukoita

Savolainen "vitello tonnato”, särkeä ja possua

***

Mahlashotti

Marinoituja vahveroita

Vihreitä tomaatteja

Herkkukellarin pikkelilajitelma

Punajuurta ja katajapiimää

Kartanon herukkasalaatti

***

Matikkatuuvinkia

Poronvasan kieltä ja piparjuurta

Papuja ja ruusukaalia

Matsutakemuhennosta

Keitetyt perunat

***

Kartanon leipävalikoima

***

Marja-aroniaa ja talkkunaa

Suklaata ja mansikkaa

Kahvi/tee

Illallisen päätteeksi voidaan todeta, että ruoka oli erinoimaista samoin kuin koko muukin ympäristö. Kiitokset Tertin keittiöön sekä tietysti mukana olleille paistinkääntäjille.

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Bussi perillä Tertissä
Juhlapöytä keskellä salia
Metsästyssaaliit katossa
Talvinen Tertti

Pikkujoulu, Ravintola OS, 28.11.2014, KUOPIO

Vuoden viimeisenä tilaisuutena pidettiin pikkujoulut Ravintola OS:ssa Kuopiossa. Menu on riistapainotteinen, mutta jouluinen säväys tuotiin alkuun mm. chilisen glögin muodossa. Tilaisuuden alkuun päivitettiin OS:n kylti ajantasalle yhteispotretin saattelemana.

Alkuruokana nautittu Maa-Artisokka-keittoa ja siinä lisukkeena Ankan maksaa. Kokonaisuus oli oikein maukas. Pääruoan peuraa kahdella tavalla tarjosi todella hyvin kombinaation toisen filen ollessa OS grillissä savuaromin saanutta ja toinen taas pitkään miedolla lämmöllä kypsytettynä. Punajuuri ja lakritsi taustalla paketoi fileet hyvin yhteen. Jälkiruoan pirteys oli sopiva ja viininä ollut kevyt myös hieman hapokas eikä tolokun makkee jälkiruokaviini myös hyvän tasapainon aterialle. Ennen kahvia saimme vielä keittiön tervehdyksenä Mustikka eskimon ala OS. 

Kokonaisuutena illallinen oli taattua OS laatua ja kiitokset vielä kerran MIkolle ja Pauliinalle sekä heidän keittiö/salitiimilleen. 

Mukavaa joulunodotusaikaa ja vuoden vaihdetta toivottaen!

Juhani Simpanen, Bailli de Savo

Membre -kyltin kiinnitys
Maa-artisokkaa, tattia, ankanmaksaa ja omenaa
Pitkään haudutettua peuraa, peuran filettä, punajuurta ja lakritsaa
Karpaloa, jogurttia ja suklaata 72%
Kiitospuheen pito meneillään
Kiitospuheen vastaanotto meneillään

Kuopion Suurkapituli 2014

Tapahtuma sujui positiivisessa hengessä. Perjantai-illan vapautunut ja rento tunnelma jatkui koko viikonlopun ja tilaisuudet sujuivat savolaisen lupsakasti. Alla on kuvakollaasi kapitulista. 

Valokuvaajat: ik - Ilkka Kokkonen, vm - Ville Miettinen, hp - Heikki Puustinen, jv - Janne Voutilainen

Yhteyshenkilö: Heikki Puustinen, Särkiniementie 16 A 28, 70700 Kuopio, puh. 0400-374640, heikkipuu(a)gmail.com

Kuopion Suurkapituli 2014 22.-24.8.2014

Kroatia&Slovenia ilta 27.6.2014

Lomakauden alkajaisiksi pidettiin perinteinen Mustan Lampaan viinijuhlailta, jossa teemamaa tällä kertaa on Slovenia ja Kroatia. Mustan Lampaan keittiöstä loihditaan illalliselle Slovenia-Kroatia -menu, jonka sisältö on seuraava.

Mustan Lampaan Slovenia-Kroatia menu

Paprikaa ja kesäkurpitsaa
***
Mustekalaa ja voikukkaa
***
Porsaan poskea, valkosipulia ja oliivia, tomaattikastike
***
Juusto
***
Pähkinää ja rakuunaa
***
Kahvi

Menuun on valittu viinipaketti, joka koostuu Slovenian ja Kroatian alueen viineistä.

Ilta oli onnistunut ja menu sekä viinit olivat maukkaita. 

Kiitokset Lampaan keittiöön siis edelleen!

 

T: Juhani Simpanen

Savon Presse

Paprikaa ja kesäkurpitsaa
Mustekalaa ja voikukkaa
Porsaan poskea, valkosipulia ja oliivia, tomaattikastike
Pähkinää ja rakuunaa

Kokkaamme Lammasta 11.4.2014 Savonialla

11.4. kokoonnuimme Savoniaan keittiömestari Kuhmosen Timon oppiin ja teemana oli pääsiäisen alle sopivasti Lammas. Jakauduimme kolmeen ryhmään alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka ja sitten vaan hommiin. Timo + apukokki Juuso varmistivat, että kokkailut sujuvat mukavasti.

Alkuun tehtiin perunalettuja jonka kanssa oli savuhauki tartaria ja hauen mätiä sekä mummon kurkkua. Oikein hyvän makuinen kokonaisuus.

Pääruokana lammasta kahdella tavalla. Lapaa prässättynä ja sitten ulkofilettä paistettuna. Pohjalla punaviinirisotto sekä parsaa. Oikein hyvää Vinea Museum Tempranillo Crianza -punaviinin kanssa.

Jälkiruoka muodostui itsetehdystä sitruunarahkajäätölöstä, baba-leivoksesta sekä sitten sokerimaustetusta vadelmasta. Piste aterian päälle siis.

Kokonaisuutena tilaisuus oli erittäin onnistunut ja todettiin, että itsekokkaamista tehdään vähintään kerran vuodessa jatkossakin.

Isot kiitokset siis vielä Timolle ja Savonialle järjestelyistä.

 

Terveisin,

Juhani Simpanen

Vice-Charge de Presse de Savo

 

Ps. Ohjeet löytyvät alta PDF-tiedostona

Alkuruoka
Pääruoka
Jälkiruoka

Jyväskylän voutikunnan vierailu 7.2.2014 Ravintola Puijon Torni, Kuopio

Vierailimme viime vuonna Äänekoskella Ravintola Gallenissa Jyväskylän voutikunnan vieraina ja 7.2. perjaintaina toteutui Jyväskylän voutikunnan vastavierailu tänne Kuopioon. Paikaksi olemme valinneet viisikymmentävuotiaan Ravintola Puijon Tornin. Alkuun Tiina Heinonen kertoi Puijon torniravintolan ja itse tornin historiaa ja sen jälkeen Harri Vehviläinen valotti menun saloja, jossa kantavina teemoina oli ollut lähiruoka itsetehtynä sekä mielenkiintoisena sävynä villiyrtit. Myös molekyylikastronomiaa oli harrastettu.

MENU PUIJON TORNI

***

Alkumalja

Willm Cremant, AC Alcace, Ranska

***

Savustettua ahventa, pekonicreme ja tillinsiemennäkkileipää

Willm Pinot Gris Reserve, AC Alcace, Ranska

***

Sorsalientä ja kanervalla maustettua leipää

Alfonso Oloroso Seco, Gonzalez Byass , DO Jerez-Xérès-Sherry, Espanja

***

Metsäkauriin fileetä ja maitohorsmalla maustettua riistakastiketta

tattipyreetä ja timjamiperunaa

Yalumba, Shiraz-Viognier, Eden Valley, Australia

***

Mesiangervo panna cotta ja puolukkasorbettia

Château Carsin Liquoreux, Semillion, Bordeaux, Ranska

***

Illan päätteeksi voitiin todeta, että Harrin johtama keittiö oli onnistunut loihtimaan mielenkiintoisen makumatkan ja villiyrttien käyttöä tulisi kannustaa muuallakin lisäämään. Kanervaleipä, maitohorsmakastike ja mesiangervo panna cotta olivat ainakin monelle meistä ennen kokemattomia makuelämyksiä. Kokonaisuutena niin ruoat kuin juomat sopivat erinoimaisesti yhteen. Tarjoilu sujui myös mukavasti ja keittiön tuomat yllätykset oliva piste iin päälle! Ainut miinusmerkki voidaan osoittaa säähän, joka oli sen verran sumuinen ja pilvinen, että iltavalaistuksessa loistavaa Kuopiota emme voineet vieraillemme näyttää, mutta erinomainen ruoka jäi varmasti Jyväskylän vieraiden mieleen. Kehoitankin tilaisuuden ohittaneita Savon paistinkääntäjiä tutustumaan Puijon Torniin muuna aikana, sillä ainakin ruoan puolesta kokemus ei tule jäämään pettymykseksi. 

 

Juhani Simpanen, Vice-Charge de Presse Savo

Keittiön tervehdys
Savustettua ahventa, pekonicreme ja tillinsiemennäkkileipää
Sorsalientä ja kanervalla maustettua leipää
Metsäkauriin fileetä ja maitohorsmalla maustettua riistakastiketta tattipyreetä ja timjamiperunaa
Väliraikastus
Mesiangervo panna cotta ja puolukkasorbettia
Jälkijälkiruoka valkosuklaaneliö ja chilisuklaapallo

Kuusenkaatajaiset, Ravintola Urban, Kuopio 11.1.2014

Vuoden ensimmäinen tilaisuus aloitettiin "pikkujouluteemalla", sillä pikkujoulut jäivät 2013 vuoden lopulta väliin. Paikaksi valittiin uusimpia ravintoloita Kuopiosta ja "Top Chef -finalisti" Anssi Kantelinen pääsi näyttämään kykynsä täyteen myydylle ravintolalle. 

Menu Urban:

Madekeittoa, tillibriossia ja mummonkurkkua, viini Steininger Riesling 12cl

***

Ankankoipiconfit, kurpitsapyrettä ja Cumberlandinkastiketta, viini Brancott Pinot Noir  16cl

***

Briejuustoa ja mallasleipää, viini Ch. Trignon Cotes du Rhone 8cl

***

Suklaa-pistaasikakkua, kirsikkahilloa ja tummasuklaa-kardemummamoussea, viini KWV Pineau de Laborie 8cl

***

Kahvi / tee ja Avec

Ilta sujui mukavasti puheensorinan saattelemana ja Anna Marttisen johdolla myös tarjoilut sujuivat mukavaan tahtiin. Illan päätteeksi Ruotsalaisen Sepolla oli helppo tehtävä kiitellä Urbanin henkilökuntaa sekä Anssia onnistuneesta ravintolaillasta.

Madekeittoa, tillibriossia ja mummonkurkkua
Ankankoipiconfit, kurpitsapyrettä ja Cumberlandinkastiketta
Briejuustoa ja mallasleipää
Suklaa-pistaasikakkua, kirsikkahilloa ja tummasuklaa-kardemummamoussea
Ruotsalaisen Seppo arvioi ruoat ja tarjoilun

Viimeiset ateriat -illallinen, Savonia AMK, Kuopio 11.1.2013

Syksyn viimeisenä tilaisuutena 2013 kokoonnuimme Savonia AMK:n järjestämään tilaisuuteen, jossa teemana oli "Viimeiset ateriat". Illan menu oli koottu kuuluisien henkilöden viimeiseksi jääneistä aterioista. Tällä kertaa pääsimme kokemaan Julius Ceasarin, Titanicin kapteenin Edvard John Smithin sekä Montezuma II:n aterioista rakennellun kokonaisuuden. Kunkin aterian aluksi saimme kuulla tarinan aterian syöjästä sekä historiaa aiheeseen liittyen. Esimerkiksi Titanicissa oli 1-luokan ravintolassa 550 asiakaspaikkaa ja 3-luokan matkustajillekin oli oma ravintola, mikä oli tuolloin poikkeuksellista. Keittiössä hääri yli 100 tuon ajan huippukokkia Italiasta ja Ranskasta. 

Illan Menu koostui seuraavista aterioista:

Alkujuomana: Jansz Premium Cuvée Brut, Austraalia. Rypäleinä Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

***

Scillas-Jättikatkarapusalaatti (Julius Caesar)

Viini: Casal di Serra, Italia. Rypäle Verdiccio.

***

Häränsisäfilettä, artisokan sydämiä punaviinissä ja Annan perunoita (Titanicin kapteeni Edward John Smith)

Viini: Beringer Founder’s Estate Merlot, Yhdysvallat. Rypäle Merlot.

***

Juokseva suklaadrinkki (Montezuma II)

Illan ateriat ja viinit olivat oikein maukkaat ja hienosti valmistettu. Myös kattaus ja esillepano oli hoidettu mallikkaasti. Lindenin Jarin vetämä restonomiopiskeliljaporukka voi olla illan tekemisistään ylpeä ja tilaisuuden päätteeksi ateriasta sekä kokonaisuudesta kiiteltiin yhteen ääneen.

Ohessa vielä jälkiruoan ohjeet, jos haluatte kokeilla juoksevaa suklaadrinkkiä.

Montezuma II:n Juokseva suklaadrinkki:

1 dl maitoa

100 g tummaa suklaata

2 cl tequilaa

chiliä ja hunajaa

Kuumenna maito niin, että suklaa sulaa siihen. Lisää oman maun mukaan chiliä antamaan tulisuutta ja hunajaa pehmentämään makua. Lisää viimeisenä tequila ja nauti hyvässä seurassa.

Terveisin:

Juhani Simpanen, Vice-Charge de Presse Savo

Scillas-Jättikatkarapusalaatti (Julius Caesar)
Häränsisäfilettä, artisokan sydämiä punaviinissä ja Annan perunoita (Titanicin kapteeni Edward John Smith)
Juokseva suklaadrinkki (Montezuma II)
Henkilökunnan kiitokset

Signature Illallinen, Kuopion Klubi, 20.9.2013

Syyskuun lopulla Paistinkääntäjät järjestivät ensimmäisen Signature -illallisen yhdessä Kuopion Klubin kanssa. Menu oli laadittu Kauppaneuvos Matti K. Timosen nimellä, joka oli Klubin vanhoja kantavia voimia. 

Illan aluksi Ari-Pekka Parviainen, Conseiller Gastronomique kertoi menun sisällön ja ruoka-lajien erikoisuudet, jonka jälkeen Kuopion Klubin hallituksen jäsen Jussi Kolehmainen kertoi tarinoita Matti K. Timosesta sekä hänen metsästysretkistään. Kunkin kahdeksan ruokalajin alkuun Kuopion Klubin klubitoimikunnan puheenjohtaja Risto Hallman kertoi vitsin, jolla tunnelmaa pidettiin sopivan rentona. 

Menu illalle oli seuraava:

Muikkutrio

hyytelöityä muikkulientä, savumuikkumousse,

puikulaperunaohukainen ja muikunmätiä

***

Sorsarillette

pikkelöityjä suppilovahveroita,

mustaherukkavinaigrette, timjamimajoneesi

***

Haukiguenelli

pinaattia ja rapukastiketta

***

Kuusigranite

***

Täytetty viiriäinen

herkkutatti-ankanmaksatäyte, portviinikastiketta,

haudutettua punakaalia

***

Peltolan blue juustoa

vadelmahyytelöä

***

Marinoitua mesimarjaa

patisserie-kreemi

***

Puolukkaparfait

omenakreemiä, suklaavaahtoa

***

Kahvi & petit fours

 

Ilta oli erittäin onnistunut ja puheensorinasta sekä lupsakasta tunnelmasta nautti koko salillinen, lähes 70 osallistujaa. Isot kiitokset niin Kuopion Klubille, Ravintolamestareille sekä myös Paistinkääntäjille tapahtuman onnistumisesta. Perinnettä kannattaa tältä pohjalta jatkaa. 

Muikkutrio
Sorsarillette
Haukiguenelli
Kuusigranite
Täytetty viiriäinen
Peltolan Blue juustoa
Marinoitua mesimarjaa
Puolukkaparfait
Henkilökunnan kiitokset

Viinijuhlailta, Ravintola Musta-Lammas 5.7.2013

Kolmas tilaisuus oli perinteinen Mustan Lampaan ilta, joka tällä kertaa järjestettiin viikkoa normaalista myöhempään heinäkuun 1. viikolla. Illan teemana oli Luomu, joka oli myös Kuopion Viinijuhlan teemamaa 2013.

Illan menu oli laadittu Mustan lampaan keittiömestareiden toimesta

Menu Musta Lammas

***

Laitilan

luomukananmunaa 65°C, Ilmakuivattua porsaan niskaa Luumäeltä

Willm Crémant d’Alsace Brut, Alsace, Ranska

****

Haukea, tilliä ja kurkkua

2011 Sauvignon Blanc, The Ruins, Robertson, Etelä-Afrikka

****

Ylämaan härkää Kesäkasviksia ja ruskistettuvoi -kastiketta

2010 Les Chemins, Château La Baronne, Languedoc-Roussillon, Ranska

****

Mansikkaa ja ternimaitoa

2011 San Gród Moscato d’Asti, Torelli, Piemonte, Italia

****

Ilta on kokonaisuudessaan onnistunut ja menu viineineen perinteisesti Lampaan tasoista.

Laitilan luomukananmunaa 65°C, Ilmakuivattua porsaan niskaa
Haukea, tilliä ja kurkkua
Ylämaan härkää Kesäkasviksia ja ruskistettuvoi -kastiketta
Mansikkaa ja ternimaitoa
Henkilökunnan kiitosten aika

Kokkaamme parsaa Savonialla 3.5.2013

Vuoden toisena tilaisuutena järjestimme mahdollisuuden kokkailla itse ruokaa. Teema oli parsaa eri muodoissaan ja oppaana toimi Hotelli Bestwestern Savonian ravintolapäällikkö Timo Kuhmonen. 

Kokoonnuimme Savonialle ja jakaannuimme ryhmiin eri ruokalajien mukaan. Ensimmäisen kolmen vartin kokkailujen sekä muutaman Saint Clair Family Estate Savignon Blanc -kuihuviinilasin jälkeen pääsimme nauttimaan parsakeittoa ja marinoituja parsan nuppuja. Vice-Echanson Erkka Isotalo oli valinnut ruokajuomaksi kolmea erityyppistä parsaviiniä, joita samalla testattiin kuhunkin ruokalajiin. Näitä olivat Alsace Dopff & Irion Muscat, Cono Sur Bicicleta Rieslling sekä Alsace Willy Gisselbrecht Gewurztraminer. 

Parsakeiton nauttimisen jälkeen siirryimme viimeistelemään kolme muuta ruokalajia. Keitetty parsa ja Hollandaise -kastike, Parmesan Parsaa tomattikastikkeella sekä grillattu parsa chilipunasipulivinaigrettellä. Lisäksi valmistui jälkiruokana nautittu raparperitartaletti hauduteltulla raparperilla, jonka kanssa nautimme jälkiruokaviiniksi valitun Emiliana Late Harvest Savignon Blancia. 

Illan kokkailut sujuivat Savonian keittiön hyvien välineiden sekä Timon ammattimaisen ohjausen saattelemana todella mukavasti ja lopputuloksista nauttiessa jokainen totesi onnistuneensa keittiössä erinomaisesti.

Kiitokset kaikille mukana olijoille sekä tietysti Savonian Timolle sekä hänen aputiskaajalleen.

Terveisin

Juhani Simpanen, Vice-Charge de Presse de Savo

PS. Parsaohjeet PDF-tiedostossa sekä kuvagalleria illan kokkeiluista alempana.

 

Herkullisten parsakeittojen loppusilaus meneillään
Keitetty, paahdettu ja grillattu parsa omine lisukkeineen
Raparperitartaletti, haudutettua raparperia

Illallinen ravintola Gallénissa, Suolahdella 22.2.2013

 

2013 aloitettiin poikkeuksellisella ohjelmalla, nimittäin kokoonnuimme Jyväskylän voutikunnan kanssa yhteiseen tilaisuuteen keväällä 2012 avattuun uuteen ravintola Galléniin Suolahdelle. Tilaisuus alkoi bussimatkalla Kuopiosta Suolahteen, jonka aikana nautimme hieman pientä suolaista ja huuhdeltiin lasilla kuohuvaa päivän pölyt kurkusta. Saavuimme vanhaan asemarakennukseen tehtyyn ravintolaan puoli seitsämän maissa. Illan aluksi ravintoloitsija Ismo Piispanen kertoi ravintolansa historian sekä valoitti myös Suolahden historiaa, josta selvisi että niin Suolahdella kuin Pariisissa on asemakatu, jonka molemmissa päissä on asema. Tästä on löytynyt yksi linkki Gallénin ranskalaiseen tyyliin.  

Illan menu oli koottu suomalaisista raaka-aineista ja se oli erinomaisen maukas. Myös viinivalinnat osuivat hyvin yhteen ruokien kanssa. Ennen jälkiruokaa saimme nauttia illan ensimmäisen yllätysnumeron. Paikalle saapui pianisti ja laulaja, jotka tarjosivat todella miellyttävän kuuntelukokemuksen kolmen kappaleen verran. Jälkiruokien jälkeen oli sitten kiitosten vuoro ja helppo oli yhtyä Markki Palveen ja Ulla Häkkisen ylistäviin arvioihin ruoista ja viineistä. Myös palvelu pelasi illan ajan todella hyvin. Pääsimme ruokailun jälkeen tutustumaan muutenkin asemarakennukseen ja pihalla olleisiin 30-40-luvun makuuvaunuihin, jotka toimivat tarvittaessa hotellina asiakkaille. Ja tämän päätteeksi saimme ihailla vielä illan päätteeksi upean ilotulituksen, jonka Ismo oli virittänyt asemalaiturille. 

Kokonaisuutena tilaisuus oli erittäin onnistunut ja toivotamme ravintola Gallénille menestystä myös tulevaisuudessa. Aiankin puitteet ja ruoka ovat erinomaista. Tapaaminen Jyväskyläläisten kanssa oli myös virkistävä vaihtelu ja uskoisin että tulevaisuudessakin vierailemme muiden voutikuntien vieraana ja markkinoimme omia tilaisuuksia myös muille voutikunnille.

Kiitokset siis kaikille osallistujille sekä Jyväskylän voutikunnalle miellyttävästä illasta.

Terveisin

Juhani Simpanen, Vice-Chargé de Presse de Savo

Tilaisuuden aluksi ravintoloitsija Ismo Piispanen kertoo Ravintola Gallénin historian sekä valottaa asemarakennuksen historiaa
Illan Menu oli laadittu ravintolan teeman mukaisesti ranskaksi
Ravintola-sali oli sisustettu tyylikkäillä yksityiskohdilla
Alkuruoka, simpukkaa
Alkuruoka, kalaa (kuva lainattu Jyväskylän sivuilta, kun unohtui ottaa taas kuva yhdestä ruoasta :-)
Välisorbetti ennen lämmintä ruokaa
Pääruokana ankkaa
Juustot
Yllätysohjelmanumerona oli lauluesitykset pianosäestyksellä
Jälkiruoka oli koottu erikoiselle lautaselle
Ismo joukkoineen vastaanottamassa kiitoksia illan aterioista ja viineistä
joita antamassa olivat Savon voutikunnan Vice-Conseiller Gastronomique Markki Palve ja Jyväskylän voutikunnan Vice-Echanson Ulla Häkkinen
Illan päätteeksi toisena yllätysnumerona loistava ilotulitus

Savon paistinkääntäjien pikkujoulu 14.12.2012 Ravintola Isä Camillo, Kuopio

Vuoden 2012 viimeiseen tilaisuuteen kokoonnuttiin aluksi Olutravintola Pannuhuoneelle, jossa meidät perehdytti Skottiviskien saloihin Puijon Wiskipeipposien Klubimestari Jukka Sammalvuo. Lisäksi maistelimme viittä eri Skottiviskiä. Muutamat tisleet olivatkin todella tujakkaa tavaraa ja näistä sai makuja irti enemmän kun niihin laitettiin lusikallinen tai pari vettä sekaan.  

Varsinainen illallinen aloitettiin sitten yläkerran Ravintola Isä Camillossa ja paikalla oli ilahduttavasti reilut 30 henkilöä. Alkuun Voutimme Petri Satuli lausui tervetulosanat sekä Isä Camillon keittiömestari Allen Stanley kävi kertomassa illan menusta, josta selvisi että se oli Allenin lapsuuden joulujen reseptiikasta.  

Alkudrinkin Pimm's Cupin älkeen nautimme maittavan englantilaisen menuun, joka koostui seuraavista aterioista ja niiden kanssa nautituista juomista:

Granny's Pumpkin Soup
With forest mushrooms
Paul Zinck Portrait Gewürztraminer, France
***
Traditional Christmas Roast
Turkey breast, gravy, roast potatoes, apricot & thyme stuffing, pigs in a blanket (sausage & bacon rolls) and cranberry sauce
Montepulciano ”Coste di Moro” DOP, Italy
***
Mature English cheeses
Scrumpy Jack cider
***
Mum's Christmas Pudding
Brandy butter
Ferreira LBV Port, Portugal

Illan päätteeksi helsingin voutikunnan vieraana Savoon tulleen Tikkasen Petrin oli helppo lausua kiitokset keittiöön. 

Mukavaa joulunodotusta sekä Onnea Vuodelle 2013 toivottaen:

Petri Satuli, Bailli de Savo
Erkka Isotalo, Vice-Echanson
Juhani Simpanen, Vice-Chargé de Missions Savo

 

 

Klubimestari Jukka Sammalvuo Puijon Whiskypeipposista esitelmöimässä Skottiviskeistä
Savon Rotisseurit Skottiviskien aromien kimpussa
Alkumalja Pimm's Cup tarjoiltuna
Voutimme Petri Satuli lausui aluksi tervehdyksen
Isä Camillon keittiömestari Allan Stanley kertomassa illan menusta
Granny's Pumpkin Soup tai se mitä siitä ehti tallentua kameraan . . .
Traditional Christmas Roast
Mature English cheeses and Scrumpy Jack cider
Mum's Christmas Pudding
Helsingin vieras Petri Tikkanen antoi ylistävät arviot illan aterioista

Illallinen Ravintola OS:ssa Kuopiossa 26.10.2012

Syksyn toisena tilaisuutena oli Savon paistinkääntäjät kokoontuivat 20 henkilön voimin Ravintola OS:iin Kuopioon, jossa Rosendhalin Mikon johtama keittiöhenkilökunta oli loihtinut perinneruokia raikkaalla uudella tyylillä. 

Menu oli seuraava:

Jacquart Demi Sec Shampagne

***

Borsch

Real Sito de Ventosilla Prado Rey Rosado 2010, Espanja

***

Kalakukko

Jean-Baptiste Adams "Les Natures" Pinot Blanc 2010, Ranska

***

Ankkaa, yllätys lisäateria

Real Sito de Ventosilla Prado Rey Rosado 2010, Espanja

***

Karjalanpaisti

Beronia Mazuelo Reserva 2004, Espanja

***

Waldorf 2012

Piero Gatti Moscato 2011, Italia

Kokonaisuutena tilaisuuden ruoka ja juomavalinnat olivat todella onnistuneet ja moni maistoi perinneruokien ominais-aromeja, mutta uudella tavalla. Viinivalinnat olivat myös onnistuneet ja ne sointuivat erinomaisesti aterioihin. 

Kiitokset kaikille osallistujille sekä tietysti OS henkilökunnalle miellyttävästä illasta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millaisia luomuksia syntyy OS:ssa jatkossa, kun se siirtyy uuteen paikkaan Isoon C:hen. 

Terveisin:

Juhani Simpanen, Vice-Chargé de Missions Savo

Keittiön tervehdys, Munakoisokeittoa
"Borsch keittoa" OS tapaan
Perinneruoka kalakukko uudessa asussa
Ankkaa yllätysateriana
Karjalanpaistia OS tapaan
ja loppuun Waldorf jälkiruoaksi

Kalailta Säviällä 14.9.2012

Syksyn aloituksena pidettiin kalateemainen ilta Säviällä, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta Pielaveden ja Keiteleen välissä. Bussimatkalla nautimme pientä suolaista ja juotavaa ja saavuimme perille Säviälle aikataulussa. Siellä vastassa oli isäntänä toiminut Seppo Ruotsalainen, joka aluksi kertoi hieman Juhlarannan toiminnasta, alkumaljojen ohessa. Tämän jälkeen siirryimme tutustumaan Säviän kalan hienoihin tiloihin ja toimintaan sekä saimme ihastella ammattilaisten kalan fileerointia. Noin 5.3kg kuhafilettä syntyi käden käänteessä kun ammattilaiset laittoivat veitset heilumaan. Vinkkinä muuten jäsenille, jos haluatte taatusti tuoretta kalaa, niin eikun Säviälle vaan käymään. Hinta-laatusuhde hakkaa takuulla markettikalan. 

Kun olimme tutustuneet Säviän kalaan oli ohjelmassa risteily. Tällä kertaa se suoritettiin kumipyörillä laivan kapteenin kalenterihässäkän takia, mutta kuljettajamme huumorilla höystetty Pielaveden sightseen tarjosi taatusti ajantasaista paikallistietoutta Pielaveden alueen yrityksistä sekä näytävyyksistä. Kiertoajelun jälkeen siirryimme sitten nauttimaan Juhlarannan pääsaliin illallista. Menu oli kalapainotteinen, mutta kun kalaa oli käytetty monipuolisesti ja valmistettu monella eri tavalla, ei lihaa varsinaisesti kaivannutkaan. Ja maukasta oli. 

Listalla oli kylmäsavu ahventa, kylmäsavu haukea, savu lohta lämpimänä ja kylmänä, savu siikaa jne. Varsinkin Sepon mainostama 5-7 asteessa savustettu Hauki oli todellinen savuaromipakkaus. Kalojen päälle nautimme Alsacen alueen laadukkaita valkoviinejä. Jälkiruoan jälkeen nautimme vielä Kahvit ja avecit, jonka jälkeen oli kiitosten aika ja suunnistimme bussilla kohden Kuopiota.

Erityiskiitokset illan järjestelyistä Ruotsalaisen Sepolle sekä Rautaparran Pertille ja tietysti kaikille mukaan lähteneille. 

Juhani Simpanen, Vice-Chargé de Missions Savo

Juhlaranta Säviällä
Illan isäntä Seppo Ruotsalainen ovella vastassa
Tutustumiskäynti Säviän Kalaan
5.3kg kuhafilettä syntyi käden käänteessä
Alkuruokapöydän antimia, kalaa monessa muodossa
Lämmintä kalaa savustettuna
Maukas jälkiruoka

Menu Katalonia, Ravintola Musta Lammas, Kuopio, 29.6.2012

Kesän perinteinen Rotisseurs-kokoontuminen pidettiin perjantaina 29.6. klo 18.00 ravintola Mustassa Lampaassa. Paikalla oli reilut 30 ruokailijaa ja tilaisuus oli jälleen kerran loppuun myyty. Tämän vuoden Viinijuhlien teema on Katalonia, jonka ympäriltä keittiömestarit olivat loihtineet maukkaan menun. Tätä täydensi Katalonian viineistä koostuva viinipaketti

Menu Katalonia:

Aperitiivi
Cava Aliguer Brut Reserva Vintage 2009

***

Confattua mustekalaa Escabeche

Agusti Torello Nata Brut Nature Gran Reserva

***

Ylikypsää Iberico possunposkea, munakoisokaviaari ja Romesco-kastike

Sa Natura, Cellar Piñol, Terra Alta

***

Sangria-sorbet
***

Tuoreita suomalaisia mansikoita, vaahdotettua tummaa suklaata ja basilikasorbet

Agusti Torello Mata, Solid

***

Tilaisuus oli onnistunut ja ruoka- sekä viinivalinnat osuivat todella hyvin yhteen. Esimerkiksi alkuruuan Gran Reservan kuivaakin kuivempi maku taittui täydellisesti mustekala-annokseen ja jäljelle jäi hedelmällisen makea kokonaismaku. Myös punaviini sopi hyvin possunposken pehmeään aromiin. Jälkiruoan erikoisuus oli jälkiruokaviini, joka lautaselle kaadettuna alkoi kuplia ja myös sitten jähmettymään. Myös siinä sen kuivuus muuttui täyteläiseksi makunautinnoksi tuoreiden mansikoiden sekä suklaan kanssa. Jesse Hackmanin johtamalle keittiötiimille oli taas helppo antaa ylistävää palautetta.  

Kiitokset siis osallistujille sekä järjestelyistä vastanneille.

 

Confattua mustekalaa Escabeche
Ylikypsää Iberico -possunposkea
Sangria-sorbet
Tuoreita suomalaisia mansikoita

Nuorten Kokkien ja Sommelierien valtakunnalliset kilpailut Kuopiossa 28.1.2012

Tammikuun lopulla pidettiin Kuopiossa Hotelli Best Western Savoniassa valtakunnalliset Nuorten Kokkien ja Sommelierien kilpailut. Tapahtumapäivä oli Lauantai, jonka aikana niin nuoret kokit kuin sommelierit mittelivät taitojaan vaativassa kilpailussa.

Itse olin mukana Sommelier kilpailussa koevalvojana sekä kellotin aikoja muutamalla muulla rastilla. Kilpailussa olikin ennätysosanotto, kun aamulla ilmoittautumassa oli 7 kilpailijaa. Itse kilpailu sujui läpi ripeällä tahdilla kiitos Erkan sekä Loretan sekä muiden esivalmisteluiden sekä Savonian tarjoamien loistavien tilojen. Kilpailijoiden päivä alkoi kirjallisella kokeella, jonka haastavuus alkoi erottelemaan jyviä akanoista. Sen jälkeen edessä oli maistelu ja haistelurastit. Lopuksi avattiin Shampanja-pullo sapelilla sekä dekantoitiin punaviini.

Kokkikilpailun puolella kokit valmistivat ruokakorin raaka-aineista suunnittelemansa kolman lajin ateriakokonaisuuden ja myös täällä järjestäjätiimin Lehtisen Martti, Ruotsalaisen Seppo, Savolaisen Petra sekä Hemmin Marja ja lukuisten muiden saumaton yhteistyö takaisi varmasti kaikille hyvät olosuhteet kilpailun läpiviemiseen.

Tiivis kilpailupäivä päättyi Juhlaillalliseen, jossa sekä Sommelierien parhaat että Kokkikilpailun voittajat julistettiin. Tämän päätteeksi syötiin todella maittava illallinen, jonka menu oli seuraava.

JUHLAILLALLISEN MENU
***
PORONPOTKA-PUNAJUURILIENTÄ, tattibriossi
***
MAA-ARTISOKKAKEITTOA, kampasimpukkaa, balsamicosiirappia
***
VERIGREIPPI-CAMPARIGRANITE
***
YLIKYPSÄÄ KARITSANNISKAA JA KARITSANFILEETÄ, portviini - timjamikastike, selleripyrettä, kasvis-vuohenjuustopaistosta
***
JUUSTOJA
***
SUKLAA - TAATELIKAKKUA JA VANILJA-APPELSIINIJÄÄTELÖÄ
***

Tilaisuus oli todella onnistunut ja illallisen runsas osanotto takaisvat juhlavan päätöksen tilaisuudelle. Kiitokset siis kaikille järjestelyistä vastanneille, kilpailijoille sekä illalliselle osallistuneille.

Terveisin

Juhani Simpanen, Vice-Chargé de Mission Savo

Sommelierit maistelemassa viiniä
Sommelierkisan voittajan tyylinäyte Shampanjan avaamisessa
Kokkikilpailijoiden ateriakokonaisuudet nähtävillä
Valtavouti Juha Ojamo pitämässä kiitospuhetta illallisten aluksi
Palkintojen jako menossa
Poronpotka-punajuurilientä, tattibriossi
Maa-artisokkakeittoa, kampasimpukkaa, balsamicosiirappia
Verigreippi-Camparigranite
Ylikypsää karitsanniskaa ja karitsanfileetä, portviini - timjamikastike, selleripyrettä, kasvis-vuohenjuustopaistosta
Juustoja
Suklaa-Taatelikakkua ja vanilja-appelsiinijäätölöä

Pikkujoulut 2011

Savon paistinkääntäjät kokoontuivat pikkujouluun Ravintola Kummisetään 4.11.2011 klo 18.00 alkaen. Tilaisuudessa nautittiin maukas illallinen jonka Menu oli seuraava

***
Alkuruokana  
Sinisimpukka-fenkolikeittoa (L)
- jokirapuja, tomaatticoncassé, saaristolaisleipää

Chateau Ste.Michelle Riesling 

***
Kylmäsavuporomoussea (L) 
– kuminanäkkileipää

***

Pääruokana  
Ankan rintafileetä ja punaviinikastiketta (L,G)
- perunaterriiniä, pihlajanmarjahyytelöä  ja kasviksia

Columbia Crest Grand Estates Merlot

***

Jälkiruokana  
Suklaafondant ja saksanpähkinä-vaniljajäätelöä (VL)
– tyrnimarjakastiketta
4cl Dow’s LBV Port

Kahvi / tee

***

Kiitokset järjestelyistä vastanneille sekä osallistujille mukavista pikkujouluista.

Kummisedän yläkerran pitkä pöytä täynnä Savon paistinkääntäjiä pikkujoulussa,
juttu luistaa ruokailun ohessa
ja lopuksi keittiöhenkilökunta tuli kuulemaan kiitokset maukkaasta ateriasta.

RAPUILTA 30.9.2011

Savon paistinkääntäjien vuoden 2011 neljäs jäsentilaisuus pidettiin Haminalahden metsästysmajalla 30.9. klo 18.00. Jälleen kerran tilaisuus saavutti suuren suosion jäsenkunnassamme.

Bussimatkalla Haminalahteen nautimme kuohuviinit. Perille saavuttuamme osa porukasta siirtyi hetkeksi keittiön puolelle valmistelemaan rapuja tarjoilulautasille sekä laittamaan lämpimiä ruokia valmiiksi samalla kun Komulaisen Juhani kertoi salin puolella Haminalahden Metsästysmajan historiaa.

Pian tämän jälkeen pääsimme sitten itse asiaan. Pöytiin kannettiin vajaa 300 rapua, joita aloimme sitten mukavan puheen sorinan ohessa napostelemaan. Välillä sitten maistettiin valkoviiniä tai joku aloitti snapsilaulun, joka sammutettiin kirkkaammalla. Maittavien rapujen sekä paahtoleipien jälkeen siirryimme sitten lämpimään ruokaan, joka oli riistahöystöä säräjuureksilla. Tämän jälkeen oli sitten saunomismahdollisuus Haminalahden metsästysmajan pehmeälöylyisessä saunassa ja illan päätteeksi nautittiin kahvit ja avecit. Loppuun oli Voudillamme Petri Satulilla helppo työ kiittää osallistujia ja järjestelijöitä onnistuneesta illasta.

Kokonaisuutena tilaisuus onnistui erinomaisesti ja osallistujat saivat nauttia maittavasta ruoasta sekä mukavasta seurasta.

Juhani Simpanen

Vice-Chargé de Missions Savo

Ravut saapuivat pöytään,
ja maukasta on.
Voutimme Petrin kiitospuhe

 Workshop Savoniassa 25.3.2011

Paistinkääntäjien vuoden 2011 toinen jäsentapaaminen järjestettiin Savon ammatti- ja aikuisopiston Savonian koulutusyksikössä perjantaina 25.3.2011. Illan ohjelma koostui kahdesta osiosta. Alkuun halukkaat pääsivät mukaan seuraamaan Savonian kolmannen vuosikurssin kokki-opiskelijoiden valmistamaa viiden ruokalajin illallista ja sen jälkeen jokainen sai sekoittaa itselleen alkujuoman Savonian Drinkkiluokassa. Alkujuoman nauttimisen ohessa saimme ansiokkaan esityksen tämän päivän opiskelusta Savoniassa sekä tulevista TaitajaMästare 2011 -kisoista, jotka järjestetään Kuopiossa toukokuun alussa.

Varsinainen ruokailu, jossa tarjoilijoina toimivat kolmannen vuosikurssin tarjoilijaopiskelijat, alkoi kello 18.00, jonne viimeiset osallistujat työkiireiltään ehtivät. Menu oli onnistunut ja meillä oli ilo olla mukana osana tarjoilijaopiskelijoiden opinnäytetyötä. Ruoat ja viinit olivat maukkaita sekä tarjoilu viiniesittelyineen sujui mallikkaasti. Lopuksi Voutimme Petri Satuli piti kiitospuheen sekä valotti tuleville valmistuville opiskelijoille oman halun ja tahdon tärkeyttä. Jos ruoka-ala kiinnostaa, niin maailma vaan odottaa kuten myös paikalliset ravintolayrittäjätkin.

Kiitokset vielä osallistujille, Helsingin voutikunnasta Petri Tikkasen kutsumille yllätysvieraille sekä erityisesti Savonian opettajille ja maukkaan ruoan meille  valmistaneille ja tarjoilleille opiskelijoille.

Alkuun ohjelmassa oli ruoanvalmistuksen seuraamista, oman drinkin tekeminen sekä Marja Hemmin kertomana tietoa opiskelusta Savoniassa.
Lohta kolmella tavalla
Lampaan karetta ja lampaankieli-Wallenberg
Juustoja
Karpalobavaroisea, suklaavanukasta, köyhä ritari
Voutimme Petri Satuli pitämässä kiitospuhetta keittiöhenkilökunnalle

BLINIT JA SNAPSIT KLUBILLA 25.2.2011

Savon paistinkääntäjien vuoden 2011 ensimmmäinen jäsentilaisuus pidettiin Kuopion Klubilla 25.2. klo 18.00. Pitkästä aikaa tilaisuus oli loppuunmyyty ja paikalla 36 paistinkääntäjää aveceineen.

Tilaisuuden alkuun Voutimme Petri Satuli kertoi kuulumisia kattojärjestötasolta ja kiitti nyt hallinnosta poisjäävää Vice-Echansonia Heikki Remestä erittäin hienosta ja täydellä sydämellä hoidetusta työstä. Uusi Vice-Echanson Erkka Isotalo esitteli itsensä läsnäolijoille. 

Alkuinfojen jälkeen pääsimme herkuttelemaan todella maukkailla blineillä. Annokset olivat kauniit, erinomaiset ja kyytipojaksi nautittiin kolmea eri snapsia sekä valkoviiniä. Kahden maittavan blinin jälkeen siirryimme todella herkullisen matikkakeiton pariin. Täytyy myöntää, että keittiömestari Anssi Kantelinen oli loihtinut yhden parhaimmista matikkakeitoista, mihin moni oli törmännyt. Jälkiruoaksi nautimme valkosuklaa-vispipuuroa ja valkosuklaamoussea.

Kokonaisuutena Menu oli erinomainen ja tilaisuuden tunnelma oli miellyttävä ja leppoisa.

Kiitokset siis järjestelyorganisaatiolle sekä kaikille osallistujille!

Juhani Simpanen

Vice-Chargé de Missions Savo

 

RANSKALAINEN PIKKUJOULU RAVINTOLA KEITTIÖSSÄ 19.11.2010

Paistinkääntäjien Pikkujoulua vietettiin Kuopiossa Ravintola Keittiössä 19.11.2010 klo 19.00. Ilta rakentui ranskalaisen teeman ympärille ja keittiömestari Marc Sabat loihti iltaan maittavan ja mielenkiintoisen menun. Tilaisuuden alkuun oli OMGD-vala, jossa neljä jäsentä sai OMGD-jäsenyyden sekä käätyynsä tastevinit. Tämän jälkeen siirryimme ruokailemaan. Alkuun maistoimme Vice-Echansonimme Heikki Remeksen tilaisuuteen järjestämää erikoisempaa Remy Martin Pineau Des Charentes -aperetiivia, joka mukavasti herätti suun tuleviin makunautintoihin.

Illan ehkä odotetuin ruokalaji monelle oli Sammakon Reidet, joita moni meistä pääsi maistamaanensimmäistä kertaa . Suutuntumaltaan kanan lähelle osunut sekä maultaan kalan puolelle kääntynyt ranskalainen herkku oli positiivinen yllätys! Muu menu ja viinit sointuivat myös hyvin yhteen.

Ilta päätettiin perinteisesti ruokien ja tarjoilun arvosteluihin ja arvioijana toimineelta Vice-Chancelier Argentier Ari Alangolla oli helppo yhtyä muun seurueen kokemaan: hyvää ja maukasta oli.

Illan menu ja viinit kokonaisuudessaan olivat seuraavat.

MENU * * * Moules marinieres - Sinisimpukka. Viini: Sancere* * * Cuisses de grenouilles - Sammakkoreidet.Viini: Pinot Gris * * *Confit de canard - Ankkaa Confit. Viini: Chateau de Mercey * * * Assiette de fromage - Juustolautanen.Viini: Cotes du Rhône Rouge * * *Bûche de Noel - Jouluhalko. Viini: Banyuls

 

Kiitokset kaikille osallistujille sekä mukavaa joulun odotusta!

 

Juhani Simpanen

Vice-Charge dé Missions Savo

OMGD-valan vannominen: Jari Mäkinen, Petri Kangasperko, Erkka Isotalo ja Esko Määttälä. Istumassa Reijo Aalto ja valaa vastaanottamassa Ari Alanko.
Tastevinien kiinnittäminen
Voutimme Petri Satulin tervehdys
Illan odotetuin ruokalaji, sammakon reisiä!
Juttu luistaa ruokailun ohessa
Maittava juustolautanen
Kiitokset henkilökunnalle!

Välimeren Saaret -ilta Ravintola Mustassa Lampaassa 2.7.2010

2.7. kokoonnuimme perinteiseen kilpiravintolamme Mustan Lampaan loihtimaan tilaisuuteen, tällä kertaa Välimeren Saarten -teemassa.

Ilta aloitettiin voutikunnan sisäisesti toteutetulla OMGD -installoinnilla. Käätyisiinsä OMGD-jäsenyydestä kertovat "viinikupit" saivat Ari Alanko, Asko Imppola, Timo Kuhmonen, Petri Tikkanen ja Juhani Simpanen. Juuri installoitu Ari Alanko näytti sitten mallia miten shampanja pullon saa auki sapelilla ja installoidut sekä installoijat nauttivat lasillisen samppanjaa. OMGD-tilaisuuden päätteeksi maistoimme kaikki Vice-Echanson Remeksen Heikin tuomaa Marsalaa.

OMGD-osuuden jälkeen siirryimme nauttimaan Mustan Lampaan loihtiman Välimeren Saaret -menua. 

Makulautanen Grillattua, marinoitua tonnikalaa Caponata, Mustekalaa Cipollata,
Grillattua halloumijuustoa ja rosmariinihunajaa,  Bifteki ja tsatsikia

****

Kania Marsala
Latva-artisokkarisottoa, rucolapyre, pinjansiemeniä

****

Caprino – juustoa Sardiniasta

****

Gató d´Ametila
Mantelipiirakka, limoncellomoussea 

2008  Villa Solais, Cantina Santadi
Sardinia 12 cl 

****

2006  Donnafugata Sedára Sisilia
12 cl  

****

Recioto della Valpolicella, Luigi Righetti
Valpolicella 8 cl

****

Donnafugata Vigna di Kabir
Sisilia 8 cl

Jälleen kerran Mustan Lampaan ruoka- ja viinivalinnat olivat osuneet oikeaan ja kokonaisuus ja ilta sujui mukavan rupattelun saattelemana.

Kiitokset vielä kerran kaikille järjestelijöille sekä osallistujille.

Savon Voutikunta

Vice-Echanson Heikki Remes sekä savolainen viiniköynnös, jonka edessä installoitavat vannoivat valansa
Juuri OMGD installoitu Vice-Chancelier Argentier Ari Alanko näyttää tyylinäytteen oikeaoppisesta Sabragesta.
ja OMGD -installoidut Petri Tikkanen, Juhani Simpanen, Timo Kuhmonen, Asko Imppola, Ari Alanko sekä Installoijat Bailli de Savo Petri Satuli ja Vice-Echanson Heikki Remes skoolaavat miekalla avatun samppanjan
Maittavan Välimeren Saaret -menun sekä viinien jälkeen oli kiitosten aika.

Rotisseurs Golf ja Suhsi 19.6.2010

19.6. pidettiin yhdistetty kahden eri aktiviteetein tapahtuma. Ensimmäisenä vuorossa oli Golfia. Greencardilaiset kiersivät Tarinan uuden kentän 9 ensimmäistä reikää samalla kuin Tarinan Pro Janne Eskola perehdytti muita Golfin saloihin alkeiskurssilla. Myös säiden haltija helli pelaajia sekä kurssilaisia mukavan lämpimällä kelillä. Epävirallisen Rotisseurs Savo Golfin voitti muuten Jaana Väätäinen tuloksella 17 pistettä!

Golfin jälkeen siirryimme sitten sushien kimppuun. Isä Camillosta saapunut kokki Tapio Miettinen kävi läpi kaikille ensiksi tietopaketin sushista. Selvisi muuten että alkujaan sushi on ollut tapa säilöä lihaa ja kalaa ja että Japanilainen sushimestari opettelee pelkkää riisin keittoa 7 vuotta! Sen jälkeen oppaamme teki lautasellisen eri tyyppisiä susheja ja lopuksi pääsimme kaikki itse tekemään omat sushit. Nautimme ne sitten alkupaloiksi ja lämpimänä ruokana oli herkullista nuudelikeittoa. Jälkiruoaksi sitten kermavanukas sekä kahvit + avec.

Kiitokset kaikille osallistujille sekä järjestelyistä vastanneille.

Seppo Väätäinen ihailemassa hienoa avausta väylällä 8
Golffaajat 9 reikäisen kierroksen jälkeen
Sushien valmistuksesta keskustellaan ennen opetusta
ja perään kuunnellaan kokkimme Sushi tietopaketti
Perhe Väätäinen sushien kimpussa

Rotisseurs Pikkujoulu 28.11.2009 Puijon Tornissa

Kiitokset osallistujille sekä järjestäjille

Ikoniviinit Mustassa Lampaassa 16.10.2009

Ikoniviinit oli ainutlaatuinen viinitasting, jossa saimme maistella eri mantereiden valkoisia huippuviinejä. Tutustuttavana oli viinimaailman klassikoita, joista osa on ikoneita kohderyhmässään ja osa tuottajiensa lippulaivaviinejä. Maisteltavana on mm. australialainen Yattarna, jota myös valkoiseksi Grangeksi kutsutaan. Pruuvi koostui kahdeksasta (8) erilaisesta yhden rypälelajikkeen viinistä, joissa erilaisten rypäleiden ominaisuudet ovat selvästi aistittavissa. Viinit arvioitiin puolisokkona ja tavoitteena oli, että osallistujat pääsevät valitsemaan joukosta ”primus inter pares” valkoviinin.

Viinitastingin jälkeen nautimme maittavan Kuha-aterian Mustan Lampaan keittiön loihtimana.

Kiitokset Heikki Remekselle upeista viineistä sekä Ravintola Mustalle Lampaalle toiminista järjestelyistä sekä maukkaasta ruoasta.

Ikonviinit pulloittain
Viinit lasissa sekä arvostelulomake
Lopuksi julistettiin raadin suosikki
ja syötiin Kallaveden Kuhaa

POHJOIS-SAVON ROTISSÖÖRIEN RAPUILALLINEN SÄVIÄLLÄ 19.9.2009.

Pohjois-Savon Rotissöörit kokoontuivat perinteisesti nauttimaan satokauden rapuja Säviälle, Juhlarantaan. Matkalla tutustuttiin Pekka Vehviläisen sipulituotantoon Siilinjärven Kasurilassa.

Perillä Säviällä oli vastaanottamassa Seppo Ruotsalainen, Vice-ConseillerCulinaire de Savo. Sepon omistama Juhlaranta sijaitsee hienolla paikalla järven rannalla ja tarjoaa tyylikkäät puitteet kokoontumiselle. Isäntä joukkoineen oli valmistanut maittavan aterian lähiseudun tuotteista. Vice-Echanson, Heikki Remes, oli sävyttänyt juomat illan menuun sopiviksi. Tullessa perehdyttiin pääruokaan maistelemalla chileläistä Castillo de Molinan Pinot Noir -punaviiniä. Alkumaljana nautittiin espanjalaista cavaa, Codorníun Pinot Noiria. Säviäläiset ravut saivat seurakseen paahdettua leipää, tilliä ja alsacelaisen viinitaidon näytteen Pfaffenheimin Blac Tie -valkoviinin. Pääruoka sorsanrinta tarjottiin ohrapilahvilla sienten kera. Kokonaisuuden kruunasi omenakastike ja perinteinen espanjalainen Riojan reserva punaviini, Baron de Ley.

Jälkiruoka Pannacotta oli Sepon taidonnäyte. Maittavalleherkulle Seppo oli valmistanut syötävä hyvää, kultaisen kierrenauhan ja suklaisen lehtikuvion, jonka hän oli taituroinnut koivunlehtien avulla. Pannacottan pihlajanmarjat Seppo oli edellisenä päivänä poiminut lähipuusta, pistellyt neulalla ja keittänyt sokeriliemessä. Täydellinen jälkiruoka sai seurakseen portugalilaisen uutuuden, rosé portin. Croft Pink Port -väkevöidyn viinin väri, tuoksu ja maku tekivät kokonaisuudesta hyvin toimivan.

Hieno tilaisuus, seura, ruoka ja paikka.

Rapujuhlan osallistujat
Rapu
Suklaisen koivunlehden sisältävä jälkiruoka
Kultaiset kierrenauhat

Saksalainen ilta 3.7.2009, ravintola Musta Lammas, Kuopio

Kokoonnuimme kilpiravintolaamme Mustaan Lampaaseen ja nautimme seuraavan menuun. Viinit iltaan oli valinnut sommelier Jonas Sahlberg Finewinestä. Hän esitteli menun viinit ja kertoi muutenkin Saksan viineistä.

Saksalainen menu

Aperitiiviksi:
Monzinger Riesling Kabinett 2007
Emrich Schönleber, Nahe

****
Ankanmaksa - koipiterriini
Rieslinghyytelöä

Limestone Riesling Kabinett 2006
Weingut Keller, Rheinhessen
****
Parsaa ja hernettä
kylmäsavustettua kuhaa

Wachenheimer Riesling Trocken 2007
Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz
****
Haudutettua porsaanniskaa ja etanabratwursti
Tumma olutkastike, kotisinappihollandaise, hapankaalipyre

Spätburgunder Tradition Spätlese Trocken 2005
Hansjörg Rebolz, Pfalz
****
Gran Zebru juustoa

JB Riesling 2008
J. Bäumer Weinkellerei, Rheingau
****
Swartzwaldinkakku talon tapaan

Riesling Brauneberger Juffer Sonnenuhr Ausle 2004
Fritz Haag, Mosel
****

Illallinen päätettiin voudin kiitospuheeseen.

Kiitokset kaikille tapahtumaan osallistujille.

Sommelier Jonas Sahlberg kertomassa menun viineistä ja yleensä Saksan viineistä
Maukas illallinen menossa . . .
ja keskustelu käynnissä.
Voutimme Petri Satuli pitää kiitospuhetta

Savolainen Tappaas Tapasilta Haminalahden metsästysmajalla 5.6.2009

Ilta aloitettiin yhteiskuvalla sekä "savolaisella" versiolla Shampanjapullon avaamisesta. Sen jälkeen Jussi Kolehmainen valoitti Haminalahden metsästysmajan 100vuotiasta historiaa ja esityksen jälkeen jaoimme osallistujat 3 hengen Tapas-kisajoukkueisiin.

Tapakset tehtiin 30min kuluessa ja niiden tekemisen ohessa nautimme aperetiivina Sangriaa. Lopputulemana tuli useita lautasellisia herkullisen näköisiä ja makuisia Tapaksia, jotka tuomareiden arvioinnin jälkeen nautittiin alkuruoaksi.

Pääruokana nautimme maittavan Paellan ja jälkiruoaksi kahvia ja espanjalaista Brändyä. Illan päätteeksi saunoimme Haminalahden metsästysmajan saunan pehmeissä löylyissä.

Kiitokset järjestelytoimikunnalle sekä osallistujille.

Yhteiskuva
Miekan sijaan käytimme Vesuria, hyvin aukesi pullo!
Tapasten teko alkaa hyvien raaka-aineiden valitsemisesta,
ja niiden tekeminen se vasta hauskaa on!
Joukkueiden 30min työn tuloksena syntyi oikein maukkaita tapaksia,
joiden päälle oikein nautittiin herkullista Paellaa