Tampereen voudin kesäkirje 2018

27.6.2018

Loistavaa, aurinkoista ja herkullista kesää kaikille paistinkääntäjille. Alkanut kesä on ainakin ilmojensa puolesta ollut varsin suotuisa jo toukokuun alusta lähtien.

Elokuussa tulee 50 vuotta Tampereen voutikunnan ensimmäisen voudin valinnasta, kun ylilääkäri Risto Eerola vihittiin tehtäväänsä Tampereen kapitulissa 1968. Koko maailma, Suomi ja Tampere ovat kokeneet valtavia mullistuksia 50 vuoden aikana, ikuisiksi luultuja yhteiskuntajärjestelmiä on sortunut, valuutat vaihtuneet ja teknologia on harpannut tasolle, jota ei osattu kuvitellakaan muualla kuin science fiction kirjallisuudessa.

Myös ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuurimme ovat kehittyneet uskomattomasti. Valinnanvaraa, kansainvälisyyttä ja laatua on tarjolla runsaammin kuin koskaan. Kaikesta huolimatta järjestömme aatteellinen perusta varmasti sykkii samoja arvoja kuin 50 vuotta sitten: koota gastronomian ja hyvän ruoan ystäviä yhteen, saada ammattilaiset ja harrastajat toimimaan parempien aterioiden puolesta – yhdessä.

Koko 50 vuoden historiamme ajan Tampereen voutikunnan toiminnassa ovat aina olleet mukana aikansa kovimmat ammattilaiset, kouluttajat ja sitoutuneimmat kulinaristit, ravintolapalveluiden suurkuluttajat. Upea perintö ja historia, joiden edelleen kehittämisessä on ollut kiitollista olla mukana 4. voutina nöyrästi mutta pystyssä päin. Jäsenistö on kasvanut, nuorentunut ja monipuolistunut, mutta silti mukanamme toimii yhä 40 vuotta jäsenenä olleita ja muutama alkuvuosien ravintolakin on vielä voimissaan. Moninaisuudessa on voimaa. Juuret ja arvot on syytä muistaa kirkkaasti, kun jatkamme seuraaville vuosikymmenille. Ruoan tuotannolla on edessään suuria haasteita puhtauden, ekologisuuden, energiatuotannon ja eettisyyden näkökulmasta. Gastronomisena järjestönä emme voi näitäkään asioita unohtaa, millaisen perinnön jätämme omalta osaltamme taaksemme.

Puhemiehistö on juuri jakanut toiveen kaikille aluevoudeille lisätä aktiivisten jäsenten palkitsemista. Chevalier- ja Dame de la Chaîne -harrastajakäädyt ovat arvostettuja ja ne kertovat sitoutuneesta ja syvällisestä perehtymisestä gastronomian harrastukseen. Harrastajat ovat yksi toimintamme kulmakivi ja yhtävertaisia ammattilaisjäsentemme kanssa. Harrastajien kautta saamme kullanarvoisen asiakasnäkökulman koko toimialamme kehittämiseen. Erityisen aktiivisia harrastajajäseniä on palkittu ylennyksellä Officier-arvoon ja tätä tullaan edelleen jatkamaan. Omalla aktiivisuudellaan pystyy vaikuttamaan toimintamme sisältöön.

Erittäin rentouttavaa kesää! Toivon näkeväni mahdollisimman monen teistä Tampereen voutikunnan 50-vuotisjuhlassa Tampere-talossa 27. lokakuuta 2018. Ohjelma.

Mikko Reinikka

Bailli de Tampère

Chargé de Missions de Finlande