Jyväskylä 2014

Paistinkääntäjien järjestämien Vuoden Nuori Kokki 2014  kilpailu käytiin Jyväskylän ammattiopiston Priimus-kampuksella lauantaina 18.1.2014. Kilpailun voitto meni Rovaniemelle, Roope Kotila Sky hotel Ounasvaarasta voitti tasapainoisella menullaan ja ammattimaisella keittiötyöskentelyllään. ”Voittajan työskentely keittiössä oli varsin ammattitaitoista järjestelmällisyydessä, siisteydessä ja työskentelytekniikassa”, tekniikkatuomari ja viime vuoden kilpailun voittaja Riku Ruuskanen kertoi. Kotilan annoksissa esillepano oli varsin kaunis ja huoliteltu ja pääruoan kastike täydensi makua onnistuneesti. Kokkien kilpailussa toiseksi sijoittui Turun Ravintola Mamissa työskentelevä Ville Neulanen ja kolmannelle sijalle tuli Harri Mattinen, joka työskentelee Holiday inn Oulussa.  

Kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa neljän hengen menu annetuista pääraaka-aineista ja yhteisesti saatavissa olevista ruoka-aineista, jotka kilpailijat saivat nähtäväksi puoli tuntia ennen kilpailun alkua.  Alkuruoan tehtävänä oli valmistaa lohifilee kahta valmistusmenetelmää käyttäen. Pääruokana tuli tarjoilla nahallisesta broilerin rinnasta valmistettu annos kastikkeella ja kolmella lisäkkeellä.  Jälkiruoan raaka-aineina oli omena, appelsiini sekä pakastevadelma. Menun luovutuksen jälkeen kilpailijoilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa ateriat. Kymmenhenkinen tuomaristo arvioi kilpailijoita keittiötyöskentelyn lisäksi annosten maun, ulkonäön ja omaperäisyyden perustella.

Kilpailun johtajan, Conseiller Culinare Commandeur Martti Lehtisen mukaan kilpailijat olivat kyenneet loihtimaan varsin yksinkertaisista raaka-aineista herkullisia ja näyttäviä kokonaisuuksia. 

Kotila edustaa Suomea Etelä-Afrikassa syksyllä järjestettävissä kansainvälisissä Nuorten kokkien kilpailuissa. 

Vuoden 2015 kansallinen kilpailu järjestetään tämän vuode voittajan kotivoutikunnassa, eli Lapin voutikunnassa.  

Vuoden Nuori Kokki 2014- kilpailijat  

Niina Jaakkola Juhlapalvelu T:mi Körpäkkä, Karjala
Juha-Matti Koivisto,Ravintola Nili, Lappi
Roope Kotila, Sky Ounasvaara, Lappi
Harri Mattinen, Holiday Inn Oulu, Oulu
Andrei Sorokin, Ravinteli Bertha, Tampere
Ville Neulanen, Ravintola Mami, Turku
Juho Haveri-Heikkilä, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä

 

 

Roope Kotila

Juhlaillallinen

Kilpailupäivä huipentui upeaan neljän ruokalajin juhlaillalliseen, jonka oli  valmistanut Jyväskylän ammattioppilaitoksen toisen vuoden kokkiopiskelijat.  Illallisen aluksi paljastettiin molempien kilpailuiden voittajat. Illan sujuvasta tarjoilusta vastasivat niin ikään opiskelijat. 

Illan menu

Kirkasliemi, liemijuureksia Julienne, hiillostettua siikaa ja mätiä

Maa-artisokkamoussea ja paahdettua mustajuurta

Karitsaa kahdella tapaa, tummaa tyrnikastiketta ja mustatorvisieniperunaa

Omenapaistosta, lakkasorbettia, valkosuklaavanukasta ja puolukkasabayon

 

Juomat

Prosecce Argeo, Ruggeri, Veneto, Italia 12 cl

L'Oustalet Blanc 2012, Famille Perrin, Rhône, Ranska 16 cl

Sponsà Veronese 2011, Tenuta Sant´Antonio, Veneto, Italia 16 cl

Beerenauslese Cuvée 2010, Alois Kracher, Neusiedlersee, Itävalta 4cl
.

Illan menu
Siikaliemi
Maa-artisokkamousse
Karitsaa kahdella tapaa
Kolmen lajin jälkiruoka