Kokkien ja tarjoilijoiden SM-kisan voitto Helsinkiin ja Lahteen (11.4.2013)

13.4.2013

Jyväskylässä tänään päättyneessä kokkien ja tarjoilijoiden SM-joukkuekisassa voiton korjasivat kokkilajissa Lari Helenius ja Jere Hänninen Ravintolakoulu Perhosta sekä tarjoilijalajissa Katri Vaimaa ja Sara Snellman Koulutuskeskus Salpauksesta.

Toinen sija meni tarjoilijalajissa Savon ammatti- ja aikuisopistoon ja kokkilajissa Lapin matkailuopistoon. Kolmanneksi sijoittuivat Yrkesinstitutet Prakticum tarjoilijalajissa ja Savon ammatti- ja aikuisopisto kokkilajissa. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattiopisto, ja siihen osallistui 44 kilpailijaa alan oppilaitoksista eri puolilta Suomea.

Kokkilajissa kilpailun taso oli korkea, mutta Ravintolakoulu Perhon kokkien tasaisen varma suoritus kaikissa tehtävissä vakuutti tuomarit. Osa pakollisista raaka-aineista kuten kateenkorva ja jälkiruoissa tyrni tuottivat vaikeuksia monelle joukkueelle. ”Voittajien menu oli monipuolinen, sesonki oli tuotu hyvin esille. Kokkilajissa arvioidaan laajalti eri asioita, mutta maku ratkaisee. Voittajajoukkueen kateenkorva oli erinomainen”, totesi päätuomari Jukka Kyllönen Ravintola Pöllöwaarista Jyväskylästä.

Tarjoilijalajissa voiton ratkaisi koulutuskeskus Salpauksen joukkueen eduksi erinomaisesti sujunut asiakaspalvelu. ”Loistava asiakkaan kohtaaminen, menun esittely ja asiakkaan viihtyvyyden varmistaminen. Asiakaspalvelun merkitys on korostunut alalla vuosi vuodelta enemmän ja se näkyy myös arviointikriteereissä”, sanoi päätuomari Petra Savolainen Ravintola Kummisedästä Kuopiosta. Tarjoilijoiden kilpailutehtäviin kuului tarjoilun ja asiakaspalvelun lisäksi juomasekoitusten valmistusta, viinien tunnistamista ja saliruoan valmistusta.

Voittajajoukkueet pääsevät edustamaan Suomea Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jotka järjestetään Norjassa ensi vuonna. Pohjoismainen gastronomia on maailman huippua, joten kilpailu on erittäin korkeatasoinen. Tuomariston mukaan voittajilla on kisaan hyvät lähtökohdat.

 

Tulokset:

1. sija

Kokkilaji: Lari Helenius ja Jere Hänninen, Ravintolakoulu Perho

 Tarjoilijalaji: Katri Vaimaa ja Sara Snellman, Koulutuskeskus Salpaus

2. sija

Kokkilaji: Netta Riponiemi ja Sanna Rahkonen, Lapin matkailuopisto

 Tarjoilijalaji: Susanna Taskinen ja Tiia Tirronen, Savon ammatti- ja aikuisopisto

3. sija

Kokkilaji: Laura Johansson ja Juuso Rautiainen, Savon ammatti- ja aikuisopisto

 Tarjoilijalaji: Christina Holmström ja William Ekström, Yrkesinstitutet Prakticum

Lisätietoja:

 

Virpi Kangas, koulutuspäällikkö, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6010.

 Tarjoilijalaji: Anne Hiekkataipale, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6110.

 Kokkilaji: Riitta Palho, opettaja, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 6006.

 

SM-joukkuekisa on kutsukilpailu, johon voivat osallistua ravintolakouluiksi perustettujen oppilaitosten hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavat opiskelijat. Kisan järjestäjinä toimivat Suomen ravintolakouluiksi perustetut oppilaitokset kukin vuorollaan. Tapahtuman tavoitteena on kehittää ravintola-alan ammatillista osaamista ja koulutusta sekä edistää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria. Kisoja on järjestetty vuodesta 1981 alkaen.