Samppanjan viilennys

Samppanjan viilennys
Mikä olisikaan kauheampaa samppanjajanon yllättäessä kuin lämmin pullo kuplivaa! Onneksi on olemassa monia tapoja viilentää pullo nopeasti:
1. Täytä cooleri tai sen puuttuessa iso kattila tai vaikka ämpäri jäillä ja vedellä. Pelkkien jäiden seassa samppanja viilenee huomattavasti hitaammin kuin fifty-fifty vesi-jääseoksessa.
2. Jäitä on nykyisin myynnissä monissa kaupoissa, ellei omassa pakastimessa ole valmiina riittävästi jääpaloja. Myös lähiravintolat voivat auttaa armottoman janoista kulkijaa. Suomen talvessa jäistä lunta voi myös olla helposti saatavilla.
3. Samppanjapullo viilenee vesi-jääseoksessa noin 15–20 minuutissa pullon alkuperäisestä lämpötilasta riippuen.
4. Nopein konsti samppanjapullon viilentämiseen on lisätä reilu kourallinen suolaa vesi-jääseokseen. Suola laskee jään sulamislämpötilaa ja näin viilentää veden lämpötilaa.
5. Viilennys onnistuu kaikkein nopeimmin, jos jaksaa nähdä vähän vaivaa: upota pullo suolalla silattuun vesi-jääseokseen lähes vaakatasoon, jätä kaula näkyville ja aloita vimmattu pullon pyöritys. Spinnaus nopeuttaa kylmän nesteen sekoittumista lämpimämmän kanssa, sormet eivät palellu ja voilà, samppanja on viileää jo alle kymmenessä minuutissa!
6. Jäiden puuttuessa järven tai meren rannalla voi turvautua vanhaan konstiin upottaa pullo vaikka katiskassa viileään veteen. Toimii usein vielä juhannuksen aikaankin… Jos pullon onnistuu kiinnittämään ämpäriin, sen voi laskea myös kaivoon viilentymään. Aikaa tähän kuluu muutama tunti veden ja pullon lämpötilan mukaan.
7. Jääkaapissa pullon viileneminen kestää tuskastuttavan kauan, kolmisen tuntia. Jääkaapin kylmä ilma johtaa viileyttä pulloon hitaammin kuin kylmä vesi. Kannattaa siis varautua etukäteen ja laittaa pullot jääkaappiin jo edellisenä päivänä – jos ne vain mahtuvat samppanjan kanssa nautittavien herkkujen sekaan.
8. Hätätilanteessa voi samppanjapullon sujauttaa myös pakastimeen. Vahva suositus silloin on hälytys kännykkään noin puolen tunnin päähän, ettei pullo vain pääse unohtumaan ja jäätymään. Räjähtäneen pullon sotkua on melkoisen ikävä siivota – kokemusta on.
9. Mitä lämpimämpää samppanja on, sen varovaisempi kannattaa olla pullon avaamisessa ylimääräisen samppanjasateen välttämiseksi. Avaa pullo vesipisteen läheisyydessä äläkä suuntaa pulloa ketään tai mitään särkyvää kohti. Pidä peukalolla korkista kiinni, kun avaat sen kiertämällä kuusi kierrosta metallilangasta. Kierrä pulloa pohjasta, anna vastusta toisella kädellä, ja korkki nousee pullosta hitaasti ja kauniisti sihahtaen, ilman sydäntä särkevää ja sotkua aiheuttavaa hukkakuohua.
10. Kellarilämpötila on usein hieman liian lämmin samppanjalle, tietysti samppanjan tyypistä ja tyylistä riippuen. Mitä arvokkaampi ja vivahteikkaampi juoma, sen lämpimämpi tarjoilulämpötila. Kellarista nostetut pullot viilentyvät tietysti huoneenlämpöisiä nopeammin, oli viilennystapa mikä hyvänsä.
11. Tarjoile samppanja mieluummin hieman liian viileänä kuin liian lämpimänä: juoma lämpenee lasissa nopeasti.
12. Kevyemmät ja raikkaat samppanjat kannattaa nauttia 8-10 -asteisina, runsaammat ja paahteisemmat 10-12 -asteisina. Tässäkin kannattaa muistaa, että oma maku on kaikkein tärkein kriteeri silloin, kun nauttii samppanjasta omassa porukassa.
Ihania hetkiä kaikille samppanjan ystäville – CinCin!