Pohjanmaan Voutikunnan historia

Koonnut Kaj Lax, apuna materiaalin kokoamisessa: Veli-Matti Ristiluoma, Tage Neuman, Nils Estlander ja Bertel Lindvik 

 

Pohjanmaan voutikunta perustettiin 60-luvun jälkipuoliskolla. Ensimmäinen aluevouti oli Nils Estlander 

Vaasasta. Hänet installoitiin Tampereella 1968. Nils Estlander toimi voutina 70-luvun puoleenväliin.Seuraavana voutina oli vuosina 1975-1981 Rainer 

Lönnqvist. Tämän jälkeen voudiksi installoitiin Timo Kovanen. Hän toimi voutina vuosina 1981-1987.Hänen aikanaan järjestettiin Vaasassa Pohjanmaan 

ensimmäinen Suurkapituli vuonna 1986.Ville Noschis, Bailli Delegue, toivotti seuraavilla sanoilla paistinkääntäjät tervetulleiksi Vaasaan ”Kuten 

aikaisemmin muilla paikkakunnilla on täällä Pohjanmaan Voutikunta vaivojaan säästämättä paneutunut huolella hoitamaan järjestelyt. Gastronomia on Pohjanmaalla omaleimaista ja 

korkealla tasolla. Uskon, että yhteinen harrastuksemme, maistuva ruoka, hyvät juomat ja iloinen yhdessäolo suovat meille miellyttäviä hetkiä Vaasan kapitulissa.” Kapitulin juhlapaikkoina toimivat: Diner Amical Hotel Central. Lounas käsityöläiskylä Stundars, Grand Diner 

Hotel Waskia  

 

Seuraavana voutina toimi Veli-Matti Ristiluoma, vuosina 1987-2010. Hän hoiti Voudin tehtäviä ansiokkaasti pitkän rupeaman. Hänen kaudellaan jäsenmäärä lisääntyi ja jäseniä saatiin myös Seinäjoelta. Niin ikään hänen johdollaan järjestettiin Suurkapituli Vaasassa vuonna 2003, Diner Amical Ravintola 

Strampenilla, lounaat olivat Ravintola Kalle´s Inn, Ravintola Silveria ja Radisson SAS Hotel Central sekä Grand Diner Hotel Silveriassa. Kapitulivieraille tarjottiin paikallisia herkkuja, kuten böklingejä, Maalahden limppua, ylikypsää palvikinkkua, 

Adlercreutzin suklaakuulia, tyrnipaahtovanukasta ja alueen juustoja. Keittiön päällikkönä toimi Chef Rotisseur Jens Sandström (sittemmin Cordon Rougen, SKF:n korkeimman tunnuksen haltija) ja kapitulin 

viinivalinnoista vastasi Vice Conseiller Gastronomique Tage Neuman. Vaasan kapitulin installoinnin suoritti Bailli Délégué de Suisse Vice-President International Peter Musa. 

 

 

Ristiluomien huvilalla Hankmossa järjestettiin useana vuonna Paistnkääntäjien sadonkorjuu ja rapukekkerit. Useana vuonna tarjottiin hapansilakkatoast alkupalana terassilla. On testattu myös mikä viini sopii 

hapansilakan kanssa. Voittajaksi selviytyi makeahko Riesling Auslese Saksasta. Tamä Auslese voitti sherryn, kuivan skumpan ja Sauvignon Blancin. Juhlan pitopaikkana toimi entisöity sukutilan kanala. Vellu ja tytöt kanalan terassilla 

Veli-Matti Ristiluoma vastaanotti honoraire voudin arvon v. 2010.Seuraavana Voutina toimi Tage Neuman vuosia 2010-2013. Hänen toimikaudellaan toimintaa laajennettiin mm. viinimatkoihin Saksaan vuosina 2011 Moselin alueelle ja 2013 Pfalzin alueelle. Härjestettiin myös useita viinin 

ja ruuan yhdistämiseen liittyviä kursseja. Myös yhteistyö alueen oppilaitosten kanssa tiivistyi entisestään. Samoin yhteistyö Etelä-Pohjanmaan Keittiömestareiden kanssa oli antoisaa. 

 

Hänen voutikautena järjestettiin mittava Mosel-gaala Vaasassa: 

Aromissa: Moselin alueen viinit ja ruoka näyttelivät pääosaa ravintola Silveriassa huhtikuussa kun runsaat sata henkeä alan ammattilaisia ja harrastelijoita olisaapunut gaala-iltaan ja viinitastingiin.Oman mausteensa tapahtumaan antoi myös tuhka, sillä Islannissa purkautuva 

tulivuori tuprutteli Euroopan taivaan ylle tuhkaa siinä määrin että tapahtumapäivänä ja edeltävänäkin päivänä vallitsi totaalinen lentokielto. 

Alun perin oli siis tarkoitus että tapahtumaan osallistuu seuraavat viinintuottajat itse henkilökohtaisesti: 

- Riesling-Weingut Pohl-Botzet Graach esittelisi omistaja Claudia Pohl- Botzet. Viinit ovat saaneet useita paikallisia kultatunnuspalkintoja viime vuosina. 

- Weingut Rebenhofs tuotteita esittelisi omistaja Johannes Schmitz. Hän edustaa Moselin modernia viininvalmistustapaa. Hän on saanut runsaasti tunnustusta. Viiniköynnökset kypsyvät Ürziger Würzgartens maaperässä. 

- Weingut Heribert Kerpen, Wehlen, viinit esitttelisi omistaja Martin Kerpen. Nämä viiniköynnökset kasvavat Wehlenissä, Bernkastelissa ja Graachissa. Kerpenin viinit on luokiteltu korkealle viinilehdissä. Myös maankuululla alueella Wehlener Sonnenuhrilla kasvaa näiden viinien rypäleitä. 

- Michael Hilgert Honigberg Brennerei, on tislaamo, joka uuttaa n. 50 eri tuotetta marjoista ja hedelmistä. 

 

 Tuhkapilvi siis esti näiden tuottajien osallistumisen. Onneksi gaalaillallisella tarjottavat viinit sekä reseptiikka ja annoskortit saapuivat hyvissä ajoin ennakkoon . Ménu koostui Moselin alueen modernin keittiön herkuista perinteitä kunnioittaen. Tilaisuuden 

ruokien toteutuksesta vastasivat keittiöpäällikkö Jens Sandström Ravintola Silveriasta, Seppo Kinnunen, Kaj Lax, Pasi Virtanen ja Tuija Järvi Etelä-Pohjanmaan Keittiömestarit ry:stä, Vaasan ammattiopiston oppilaat sekä Silverian henkilökunta. Päävastuu tapahtumasta ja viineistä oli Chaine des Rotisseurs Pohjanmaan Voutikunnan voudilla Tage 

Neumanilla yhdessä Vaasan Oenologisen seuran kanssa, jotka myös esittelivät ja maistattivat viinit tastingilla.  

 

 

Mosel Gaalan ménu ja viinit 

 

Pohjanmaan rotissöörit tekivät kesällä 2011 viini  matkan Moseliin. Vierailtiin Mosel-gaalassa esiintyneiden tuottajien luona ja syötiin Oliverin 

ménu hänen itsensä valmistamana. 

 

Viinimatkat jatkuvat vuonna 2013, tällä kertaa Pfalzin alueelle.  

Juttu Aromi-lehdessä syksyllä 2013: 

Etelä-Pohjanmaan Keittiömestarit tekivät yhdessä Pohjanmaan Rotissöörien kanssa Saksaan onnistuneen opintomatka v. 2013. Matkan johtajana toimi aluevouti Tage Neuman. Matka oli mielenkiintoinen, antoisa, monipuolinen ja onnistunut. Me mukana olleet 20 henkeä saimme tutustua hienoihin viinitiloihin ja viinitastingeihin sekä nauttia paikallisesta saksalaisesta ruokakulttuurista. 

 

Paikallista ruokaa kävimme nauttimassa mm. erittäin kuuluisassa Michelin-tähtiravintolassa Deidesheimer Hofissa. Se oli myös Chaine Des Rotisseurs kilpiravintola ja entisen liittokanslerin Helmut Kohlin kantapaikka, jossa hän on toiminut m.m. Thatcherin, Reaganin, Bushin, Gorbatsovin ja Jeltsinin isäntänä. Myös aito saksalainen schnitzel tuli testattua valkoisen parsan ja hollandaisen kera. 

 

Ohjelmassamme oli myös leikkimielinen viinisuunnistus viiniköynnösten keskellä.Vierailimme Mannheimin kaupungissa ja linnassa. Kävimme myös Bad Dürkheimin Salinassa 

puhdistamassa keuhkot luonnonmukaisin menetelmin. Useana vuonna Pohjanmaan Paistinkääntäjät ollut oppimassa ruuanlaittotaitoja erilaisten teemojen kautta 

Vaasan ammattiopiston opetuskeittiössä. Opettajana on toiminut lehtori, keittiömestari Vice-Conseiller Culinaire Seppo Kinnunen. Tutuksi ovat tulleet pihvilihat, erilaiset äyriäiset, riista sekä merenkurkun kalat. 

Ruokiin on myös valittu sopivat viinit ja lopuksi ruoka on nautittu niiden kanssa. Koulutustilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja ja antoisia. 

 

 

Huhtikuussa 2011 saatiin uusi kilpiravintola Pohjanmaalle, Kokkolaan kun Vanhankaupungin Ravintola sai kilvet. Antti Hemmin ollessa silloin valtavoutina luovutti kilvet ravintolalle. 

Nykyinen aluevouti Kaj Lax installoitiin Tampereen Tamperrada kapitulissa 2013. Entinen vouti Tage Neuman vastaanotti honoraire arvon samassa kapitulissa. 

 

George Bernard Shaw on todennut: “Kukaan ei rakasta vilpittömämmin kuin se joka rakastaa ruokaa.”