Kansallista lenkkipäivää vietetään pe 18.8. Ota talteen klassinen makkarakastike-resepti

18.8.2023

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Perjantaina 18.8. vietetään Kansallista Lenkkipäivää

Tänä vuonna 60-vuotissyntymäpäiväänsä viettävät Chaîne des Rôtisseurs Finlande sekä kansallismakkaramme HK Sininen Lenkki®. Perjantaina 18.8. vietetään Kansallista Lenkkipäivää, jota voi juhlistaa järjestömme Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtisen makkarakastikkeella. Suomessa ostetaan joka päivä noin 22 000 Sinistä Lenkkiä. 

Opetusneuvos Martti Lehtinen: ”Sinisellä Lenkillä on suuri gastronominen merkitys kulttuurissamme”

Suomen Rôtisseur-järjestö täyttää tänä vuonna Sinisen Lenkin tapaan 60 vuotta. Opetusneuvos, keittiömestari, äänekoskelainen Martti Lehtinen on ollut järjestön toiminnassa aktiivisesti mukana jo yli 30 vuotta. Toiminnan ytimessä on yhdessä tekemistä ja elämyksistä nauttimista muiden ammattilaisten ja harrastajien kanssa, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan, juomaan ja ravintolakulttuuriin. 

-    On tärkeää, että vaalimme suomalaisia ruokia ja ruokaperinteitä. Suomalainen makkarakulttuuri on tärkeä osa maamme ruokakulttuuria. Sininen Lenkki on mitä parhain raaka-aine kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, ja hyvää ihan sellaisenaan, vaikka tikun nokassa nuotiolla paistettuna. Kansallismakkarallamme on suuri gastronominen merkitys kulttuurissamme, kertoo Martti Lehtinen.

Lenkki maistuu samalta kuin lapsuudessa

Sinisen Lenkin resepti on säilynyt lähes samana koko makkaran kymmenien vuosien mittaisen historian ajan, vaikka raaka-aineet ovat jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana. Alkuvaiheessa käytettiin hevosen- ja naudanlihaa, kun taas nyky-Sinisen pääasiallinen raaka-aine on sianliha. Makkaran rakenne ja maku ovat kuitenkin pysyneet niin muuttumattomina, että makkararuoat maistuvat edelleen kuten lapsuudessa.

-    Muistan hyvin 60-luvulta äidin tekemän makkarakastikkeen tuoksun, joka tuli usein jo ulko-ovella vastaan. Samalla äidin reseptillä valmistan tuon herkun edelleen. Sinisen Lenkin lisäksi kastikkeeseen tulee pilkottua sipulia. Tärkeä työvaihe on jauhojen huolellinen ruskistaminen kastikkeeseen. Nykyään papan tekemä makkarakastike on lastenlasteni lempiruokaa, iloitsee Lehtinen.

Martti Lehtisen makkarakastike sopii hyvin Kansallisen Lenkkipäivän juhlaruoaksi. Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruualle julistettiin vuonna 1991 Kansallinen lenkkipäivä, jota vietetään HK:n Sinisen Lenkin syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina. Kansallinen lenkkipäivä on tänä vuonna perjantaina 18.8.2023. 

Martti Lehtisen makkarakastike -resepti: 

400 g lenkkimakkaraa
2 sipulia
½ dl rypsiöljyä
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja

persiljaa pinnalle

Poista lenkkimakkarasta kuori. Halkaise makkara pituussuunnassa ja viipaloi. Ruskista makkarat ja pieneksi kuutioksi leikattu sipulit osassa rypsiöljystä. Lisää loput öljystä ja voi. Ruskista öljy-voiseoksessa vehnäjauhot kullanruskeiksi. Lisää joukkoon kiehuva vesi koko ajan sekoittaen. Lisää kastikkeeseen ruskistetut makkarat. Mausta ja hauduta n. 20 min. Ripottele pinnalle hakattua persiljaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.