Atte Lassila on Suomen paras nuori kokki

30.1.2016

Atte Lassila Oulusta voitti selkeällä erolla lauantaina 30.1 järjestetyt alle 27-vuotiaiden nuorten kokkien Suomenmestaruuskilpailut Raisiossa. Hän työskentelee Ravintola Hugossa Oulun uudella Seurahuoneella. 20-vuotias Atte Lassila tarjoili tuomareille maukkaat annokset, joissa maut muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Voiton myötä Lassila lähtee edustamaan Suomea syksyllä järjestettäviin Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin Iso-Britanniaan.

Kilpailutehtävänä oli valmistaa neljän hengen menu ruokakorista, jonka sisältö ei ollut kilpailijoilla etukäteen tiedossa. Alkuruokana kilpailijoiden tuli valmistaa ahven kahdella tavalla, pääruoan pääraaka-aineena oli ankka. Jälkiruokana oli suomalaisittain eksoottinen ananas, jota tuli hyödyntää kolmeen eri komponenttiin. Kokonainen ahven oli kilpailijoille haasteellinen, sillä heidän tuli fileoida kala itse. Jälkiruoan kokonainen annas antoi myös haastetta luovuudelle.

Kilpailu on erityisen haastava, sillä raaka-aineiden paljastamisen jälkeen kilpailijoilla on vain 30 minuuttia aikaa suunnitella menu. Ruoanlaittoon on varattu kolme tuntia aikaa, jonka jälkeen annokset tarjoillaan makutuomareille arvioitavaksi. Maun ja annoskokonaisuuden lisäksi kilpailussa arvioidaan keittiötyöskentely tekniikkaa, jota seuraa koko kilpailun ajan viisi eri tuomaria. Lassilan suoritus keittiössä sai erityistä kiitosta töiden organisoinnin, työpisteen siisteyden ja järjestelmällisyyden osalta. ”Keittiötekniikkaan kiinnitetään erityistä huomiota, koska sillä on suora yhteys taloudellisuuteen, makuun sekä annoksen esteettisyyteen” kertoo kilpailun johtaja, Conseiller Culinaire Commandeur ja opetusneuvos Martti Lehtinen

Suomi menestynyt hyvin MM- kilpailuissa

Lassilalla alkaa nyt valmistautuminen syyskuussa järjestettäviin nuorten ammattilaisten maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin. Viime vuonna Suomen edustaja Laura Virolainen voitti kilpailuissa MM-hopeaa. Vuosina 2005 voiton Suomelle toi Arto Rastas ja vuonna 2009 Lasse Koistinen. Suomessa järjestetyn Nuorten kokkien kilpailun on aikoinaan voittanut myös Henri Alén

”Kilpailut kehittävät nuorten itsevarmuutta ja luovat erinomaista pohjaa menestyksekkäälle uralle” Martti Lehtinen kertoo kilpailujen merkittävyydestä. Tämän vuoden suomen mestarin Atte Lassilan työskentely oli vakaata ja harkittua mutta samalla luovaa ja huomattavan ammattitoista. Uskon, että hänestä tulemme vielä kuulemaan” Lehtinen kertaa päivän kilpailua. Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Arttu Parviainen Loimaalta ja kolmannen sijan saavutti Helsingissä Ravintola Lyonissa työskentelevä Mikko Pynnönen.

Voiton myötä Lassilalla avautui myös mahdollisuus osallistua huippuvalmennukseen. Suomen keittiömestarit palkitsivat voittajan kahdella valmennusviikonlopulla, jolloin hän pääsee harjoittelemaan yhdessä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Valmennus sisältää sekä kylmän- että lämpimän keittiön harjoitusta.

Nuorten kokkien SM-kilpailu on suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämiä. Kilpailun tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia kehittämään ammattitaitoaan. Kilpailu pyrkii lisäksi kehittämään, ylläpitämään ja vaalimaan Suomalaisen keittiön perinteitä.

Lisätietoja kilpailusta:
Martti Lehtinen
Conseiller culinare       
puh. 040-5040863
chef.martti.lehtinen@gmail.com