Vuoden Nuori kokki on Turkulainen Laura Virolainen

31.1.2015 klo 18:00

Kilpailua mukana tukemassa
Kilpailua mukana tukemassa
Vuoden nuori kokki Laura Virolainen
Vuoden nuori kokki Laura Virolainen
Voitokas alkuruoka
Voitokas alkuruoka
Virolaisen pääruoka
Virolaisen pääruoka
Taidonnäyte jälkiruoasta
Taidonnäyte jälkiruoasta
Nuorten Kokkien kilpailun kolme parasta.
Edestä vasemmalta toiseksi tullut Niina Jaakkola Joensuusta, keskellä voittaja Laura Virolainen Turusta ja oikealla kolmanneksi tullut Kozeen Shiwan Helsingistä.

Takana vasemmalla Lapin vouti Juha Laurila, keskellä Paistinkääntäjät ry. 
kilpailuvastaava Martti Lehtinen ja oikealla järjestön kansleri Juha Ojamo.

Kuva: Tapio Sointu
Nuorten Kokkien kilpailun kolme parasta. Edestä vasemmalta toiseksi tullut Niina Jaakkola Joensuusta, keskellä voittaja Laura Virolainen Turusta ja oikealla kolmanneksi tullut Kozeen Shiwan Helsingistä. Takana vasemmalla Lapin vouti Juha Laurila, keskellä Paistinkääntäjät ry. kilpailuvastaava Martti Lehtinen ja oikealla järjestön kansleri Juha Ojamo. Kuva: Tapio Sointu

Rovaniemellä järjestetyn lahjakkaimpien nuorten kokkien kilpailun taso oli korkea. Lauantaina 31.1.2015 järjestetyssä kokkikilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin menu neljälle hengelle. Kokkikilpailun voittaja, Turkulainen Laura Virolainen, työskentelee Ravintola Smör’ssä. Virolaisen annoskokonaisuus arvioitiin parhaaksi niin makujen kuin keittiötyöskentelynkin suhteen. Hän lähtee edustamaan Suomea kansainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin Unkarin Budapestiin syyskuussa 2015.

Ruoka-aineiden paljastamisen jälkeen kilpailijoilla oli 30 minuuttia aikaa suunnitella menu, jonka jälkeen heillä oli kolme tuntia aikaa valmistaa ateriat. Keittiötyöskentelyn osalta tuomaristo arvioi ammattitekniikkaa, ammattimaisuutta, organisointikykyä, ammattihygieniaa, aikataulunmukaisuutta sekä raaka-ainekäsittelyä. Makutuomarit arvioivat kilpailijoiden annokset makujen, esillepanon ja omaperäisyyden mukaan.Kokkien kilpailussa tehtävänä oli valmistaa menu neljälle hengelle ennalta määrätyistä raaka-aineista, jotka eivät olleet kilpailijoiden tiedossa etukäteen. Alkuruoassa tuli kokonainen hauki valmistaa kahta kypsennysmenetelmää käyttäen. Pääruokalajin raaka-aineina oli Broilerin rintapaloja ja broilerin maksaa. Jälkiruoan pääraaka-aineeksi oli osoitettu pakastettuja vadelmia ja annoksen tuli sisältää leivonnaisen, moussen sekä hilloketta.

Ensimmäinen naisvoittaja kahdeksaan vuoteen

Nuorten kokkien kilpailua on järjestetty vuosittain 1990-luvulta lähtien, mutta naisvoittajat ovat olleet harvassa. Edelisen kerran voiton on napannut naiskokki vuonna 2007.

Virolaisen voitokas menu sisälsi alkuun Haukimousselinea ja hauki-purjovaahtoa, pääruoan, broilerin rinnan, Virolainen oli valmistanut paistamalla ja jälkiruoka sisälsi vadelmagranitea, vadelmavaahtoa, mustikkavalkosuklaamoussea, vaniljamascarbonekakkua ja mustikkahilloketta. Toiseksi sijoittui Niina Jaakkola Joensuusta ja kolmanneksi Kozeen Shiwan Ravintola Pörssistä Helsingistä. Sekä Jaakkola että Shiwan ovat osallistuneet kilpailuihin kerran aiemminkin, tuolloin Shiwan sijoittui myös kolmanneksi.

 ”Nuorten ammattilaisen ammattitaito on erinomainen” kiitteli kilpailun johtaja, Conseiller Culinaire Commandeur ja opetusneuvos Martti Lehtinen. ”Kärkikolmikon välillä erot eivät olleet suuria, ja heiltä kaikilta voimme odottaa merkittävää uraa”, Lehtinen jatkoi. Historian aikana Nuorten kokkien kilpailun ovat voittaneet  muun muassa myös Henri Alén sekä Arto Rastas.