Saku Karstila voitti Nuorten Kokkien Suomen mestaruuden 2023

24.1.2023

Alle 27-vuotiaiden kokkien Suomen mestaruus -kilpailut käytiin viikonloppuna 21.1. Helsingissä. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition -kilpailun SM-tittelistä kisasi yhteensä kahdeksan kilpailijaa. Kilpailun voittaja Saku Karstila lähtee edustamaan Suomea kansainväliseen Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition MM2023 -kilpailuun Turkkiin.


Nuori Kokki SM 2023 kilpailu toteutettiin Black box -kilpailuna, jossa kukin kilpailija sai samat raaka-aineet, jonka pohjalta suunnittelivat ja toteuttivat kolmen ruokalajin menun.Kilpailun voittaja Saku Karstila oli kisan nuorin, hiljattain 18-vuotta täyttänyt ja työskentelee Ravintola Vesilinnassa. Kisan kakkoseksi sijoittui Toni Uusilähteenmäki Tampereelta, Hotelli-Ravintola Vaihmalan Hovista ja kisan kolmossijan otti Sivi Saarivirta Turusta, Ravintola Smöristä.

”Kilpailu oli jännittävä ja täynnä huippuosaajia. Voimme aidosti olla ylpeitä nuorista ammattilaisista. Kunkin intohimo ja tahto kehittyä ravintoloiden huippuosaajiksi on juuri sitä, missä järjestönä haluamme olla tukemassa heidän uraansa ja nostaa heitä esille.”, toteaa Chaîne des Rôtisseurs Finlanden valtavouti Johanna Hornborg-Ojala.

Kilpailun raaka-aineet olivat kuha, broileri, broilerin maksa, punajuuri, omena ja kuivattu luumu. Kilpailussa arvioitiin edellisvuosien tapaan sekä keittiötyöskentelyä, että valmistettujen annosten makua.

”Vuoden 2023 kilpailijoiden tekninen osaaminen oli korkeatasoista ja hyvin suunniteltua sekä toi hyvin esille huolellista valmistautumista kilpailuihin. Voittajan rauhallinen ja määrätietoinen työskentely näkyi ja maistui myös lautasilla. Raaka-aineiden kunnioittaminen ja selkeät, puhtaat maut toivat erinomaiset pisteet voittajalle, Saku Karstilalle.”, toteaa kilpailun johtaja Conseiller Culinaire Esa Koppelo.

”Kilpailu onnistui hienosti Stadin Ammattiopiston Roihuvuoren kampuksella. Kaikilla kilpailijoilla oli väljät tilat suunnitella ja toteuttaa annoksia modernissa opetuskeittiössä yhteistyökumppaneiden hienoista raaka-aineista. Kilpailujännitystä oli ilmassa, mutta nuoret kokit kannustivat upeasti toisiaan ja loihtivat tuomariston eteen maukkaita ja näyttäviä annoksia”, kommentoi kilpailun järjestävän Helsingin voutikunnan puolesta vouti Vesa Loponen.

Nuori Kokki-kilpailun pääyhteistyökumppani tänä vuonna oli Kespro. Vuosittain järjestettävän Nuorten kokkien kilpailun tavoitteena on antaa nuorille ammattilaisille mahdollisuus kehittää taitojaan. Kilpailu tukee pyrkimystä vaalia ja ylläpitää oman kansallisen keittiömme perinteitä. Kansainvälisissä kilpailuissa suomalaiset ovat voittaneet mestaruuden vuonna 2005 (Arto Rastas) ja 2009 (Lasse Koistinen) ja viimeisin mitali on viime vuodelta 2022, kun Otto Hietamies toi kotiin upeasta MM hopeaa. Nuorten kokkien maailmanmestaruuskisoja on käyty vuodesta 1977 lähtien.

LISÄTIETOJA:

kilpailun johtaja Esa Koppelo, esakoppelo@gmail.com ja +358 40 545 3321

Saku Karstilan kilpailu annokset 2023
Saku Karstilan pääruoka, kilpailuannos 2023