Kasvisruoka kiinnostaa koululaisia yhä enemmän – koululaistapahtuma kasvisruokateemalla Lahdessa

12.4.2018

Kuva: Julia_Jernvall

Suomalainen koulutus on tunnustettua ja arvostettua maailmalla. Sen erityispiirteenä on samanlaiset mahdollisuudet kaikille oppilaille asuinpaikasta tai elintasosta riippumatta. Se tarjoaa ilmaisen opetuksen, materiaalit, matkat ja jo 80 vuoden ajan kouluruokailun jokaisena koululaisen työpäivänä. Nyt koululaiset pääsevät itse tekemään ruokaa läheisilleen koulun keittiössä yhdessä alan harrastajien ja ammattilaisten kanssa.

Lahden Kariston koulussa oppilaat ovat innostuneita kasvisruokateemasta ja ovat kokeilleet teemaa viime vuoden Syödään yhdessä – oppimiskokonaisuuden yhteydessä. Opettajansa Johanna Ojamon johdolla Lahden Kariston koulun viidesluokkalaiset ovat leiponeet ja suunnitelleen kasvisaterioita ottaen huomioon terveellisyyden, ravintosisällöt ja lähiruokaperiaatteen.

Nyt lauantaina 14.4.18 koululaiset käyttävät vapaan lauantaipäivänsä tarjotakseen
omille läheisilleen, perheille, sukulaisille ja tuttaville itse suunnittelemansa kolmen ruokalajin menun, joka perustuu kasvisruokateemaan. Tapahtumaan he saavat avukseen Paistinkääntäjien Lahden voutikunnan ruokaharrastajia, jotka ovat vuodesta 2003 vuosittain tukeneet näitä koululaistapahtumia ohjaamalla lasten ruuanvalmistusta ja auttamalla  arjoilussa ja esillepanossa tapahtuman aikana.

Tarvikkeet, keittiön tilat ja ammattilaisten apu saadaan lahjoituksina ja tapahtuman tuotto käytetään kokonaan luokan toimintaan, esimerkiksi kuljetuksiin tai kulttuuritilaisuuksiin.
Tänä vuonna Karistoon odotetaan jopa 180 ruokavierasta, joille tarjotaan seuraava menu

Tacosalaatti, itseleivotut sämpylät, voi

***

Kasvislasagne lisäkesalaatilla

***

Omenapiirakka ja vaniljakermavaahto

Koululaiset ruokailevat yhdessä perheidensä kanssa ja saavat nauttia onnistuneen työskentelyn herkullisesta lopputuloksesta Paistinkääntäjien huolehtiessa tarjoilusta ja loppusiivouksesta.


Näiden tapahtumien vaikutuksesta toteutuu samalla tärkeä kasvatustavoite, ruokailukulttuuriin tutustuminen ja yhteisten ruokahetkien vaaliminen. Tapahtuman toivotaan innostavan lapsia ruuanvalmistukseen, yhdistävän perheitä hyvän ruuan ääreen ja auttamaan kevään juhlien valmisteluissa. Lisäksi tapahtuman kasvisruokateema ottaa huomioon ja lisää tietoisuutta ruuantuotannon vaikutuksesta ilmaston kehitykseen.