Alexanderplats sai kilven: ”Korkea laatu ei synny ilman osaavaa henkilökuntaa”

13.8.2021

Alexander Gullichsen, Angelo di Nato, Jukka Nykänen ja Sampo Kantele ovat Alexanderplatsin menestyksen takana. Kuva: Niklas Gerkman

Helsinkiläiselle ravintola Alexanderplatsille on myönnetty Chaîne de Rôtisseurs Finlande -yhdistyksen kilpi merkiksi ravintolan korkeasta tasosta. Tätä arvostettua tunnustusta juhli tuvantäysi joukko ruokaa rakastavia harrastajia ja ammattilaisia elokuun alussa. 

”Alexanderplats on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa yhtenä Helsingin huippupaikoista, pandemian aiheuttamasta vaikeasta tilanteesta huolimatta. Herkullisen ruoan lisäksi ravintolassa voi aistia tekemisen intohimoa, iloa ja mukavaa kuhinaa”, valtavouti Johanna Hornborg kiitti kilven luovuttamistilaisuudessa.

Ravintoloitsijat Alexander Gullichsen ja Sampo Kantele kertovat Chaîne des Rôtisseurs -kilven olevan kunnia ravintolalle. ”Jaamme järjestön kanssa samat arvot. Niitä ovat yksilöllisyys, pitkäjänteisyys ja perinteinen käsityö. Trendit ovat lyhytikäisiä, mutta klassinen ruokatyyli toimii ja kestää aikaa”, he kertovat. 

Alexanderplatsin ravintolapäällikönä toimii Angelo di Nato, Maître Restaurateur, ja keittiömestarina Jukka Nykänen, Maître Rôtisseur. Gullichsen ja Kantele omistavat kunnianosoituksen ravintolan henkilökunnalle: ”Korkea laatu ei synny ilman osaavia työntekijöitä. Ammattitaitoisen henkilökunnan rooli korostuu aikana, jolloin koko ala kärsii työvoimapulasta ja pandemian aiheuttamat rajoitukset kurittavat koko toimialaa.” 

Chaîne des Rôtisseurs -kilpi on ennen kaikkea merkki ravintolan laadusta ja sen ruoka- ja palvelutuotteen korkeasta tasosta. ”Ravintolan tulee olla yksilöllinen ja oman tyylilajinsa parhaimmistoa paikkakunnallaan, ja laatutason pitää pysyä tasaisena sesongista ja tilaisuudesta toiseen. Viinilistan tulee olla monipuolinen ja sen pitää tukea ruokalistaa”, Helsingin vouti Vesa Loponen kertoo. 

”Lisäksi ravintolan toiminnan on täytettävä järjestön yleiset tavoitteet. Niitä ovat kansallisen keittiön vaaliminen, gastronomian kehittäminen, sekä alueellisten ja kulinaaristen perinteiden säilyttäminen ja kehittäminen. Alexanderplats edustaa erinomaisesti brasserie-tyyppisiä laadukkaita ruokapaikkoja Helsingissä”, Loponen jatkaa. Koko Suomessa on noin 90 kilpiravintolaa.

Haukikvenelleistä on tullut ravintolan klassikkoannos. Kuva: Niklas Gerkman
Pääruoan kypsyys, mureus ja makukokonaisuus ei jättänyt toivomisen varaa. Kuva: Niklas Gerkman