Makkarakirja julkaistu

2.10.2018

Makkara! Tee sitä- Syö sitä.
Makkara! Tee sitä- Syö sitä.
Kari Martikkala ja Helena Lylyharju
Kari Martikkala ja Helena Lylyharju
Salsicciapasta
Salsicciapasta
Pasta Carbonara
Pasta Carbonara
Bellmannin pyttipannu
Bellmannin pyttipannu
Salamisushit
Salamisushit
Makkaraa tulilla
Makkaraa tulilla

Paistinkääntäjät Kari Martiala ja Helena Lylyharju ovat julkaisseet hienon kirjan makkarasta. Kannattaa tutustua!

"Kirjaa ovat olleet tekemässä meidän lisäksemme monta muuta paistinkääntäjää: Pääkaupunkiseudulta Taina Vilkuna ja Jaakko Nuutila, Karjalasta Raili Häsä, Keski-Suomesta Lotta Hirvanen, Lapin Ylläsjärveltä Jaana ja Tomi Sara, Levillä Timo Nieminen ja Antti Tuononen. Kirjaprojekteissamme esikuvamme on edesmennyt ystävämme, mestari Tapio Sointu", kertoo Kari.

Makkarasta on moneksi

Makkara! Tee sitä. Syö sitä. (Gummerus) on komea kirja kaikille hyvästä liharuoasta pitäville. Kirja kertoo makkaranvalmistuksen historiasta Suomessa, esittelee kotimaisia makkaraklassikkoja, neuvoo makkaranvalmistuksen niksit ja antaa ohjeita niin makkaroiden kuin makkararuokien valmistukseen. Makkarasta on moneksi. Uutuuskirjan ohjein voit valmistaa vaikkapa joulumakkaraa, poromakkaraa tai vegemakkaraa sekä säväyttää tarjoamalla tutun HK:n Sinisen vaikkapa New Yorkin Waldorf Astoria -hotellin tapaan.

Kirjan tekijöihin makkarat ovat jättäneet jo lapsuusvuosina hyvin mielessä säilyneen jäljen. Rotissööri Kari Martialan lempiwurstia saa vain Turun kauppahallista, ja keittiömestari Helena Lylyharjua lämmittävät joskus kylmät HK:n pakettinakit. ”Makkara on monelle suomalaiselle tuttu ja turvallinen herkku. Esimerkiksi saunamakkara on kiinteä osa Suomi-kuvaa, siinä missä sauna ja suomalainen luonto”, he toteavat.

Kari Martiala on palkittu ruokatoimittaja ja valokuvaaja, keittiömestari Helena Lylyharju on myös ruokatoimittaja. Molemmat ovat mm. Paistinkääntäjien ja Suomen Keittiömestariyhdistyksen jäseniä. He ovat aiemmin kirjoittaneet useita ruokakirjoja, viimeksi teoksen Parasta pöytään – Suomalaisen gastronomian historia (2017).

Makkara! Tee sitä. Syö sitä.
190 sivua

Makkara! on komea kirja kaikille hyvästä liharuoasta tykkääville, mutta mukana on myös vege- ja kalamakkara.

11 makkarareseptiä, 50 makkararuokaa

KIRJAN ESIPUHE:

RAKAS MAKKARA
Onkohan Suomessa yhtään ihmistä, joka ei olisi syönyt makkaraa?
Makkara on meille tuttu ja turvallinen herkku, oman suosikkimakkaramme
maun saatamme muistaa jo lapsuudesta
asti ja kekseliäät makkarantekijät loihtivat uudenlaisia makkaroita
luomaan uusia makumuistoja. Saunamakkara on myös kiinteä osa
Suomi-kuvaa, siinä missä sauna ja suomalainen luonto.
Makkarasta on moneksi, se on hyvä syötävä jo sellaisenaan kylmänä,
eri tavoin lämmitettynä tai raaka-aineena ruoka-annoksissa. Siksi
jokainen suomalainen syökin peräti 18,6 kiloa makkaraa vuodessa.
Ruokakaupan hyllyillä on tarjolla satoja erilaisia makkaroita, niistä
tutuista peruslenkeistä huippukeittiömestareiden luomiin artesaanimakkaroihin.
Olemme siis lähentyneet eurooppalaisia makkarakulttuureja,
joissa makkara on ollut jo pitkään korkealuokkainen ja erinomaisista
raaka-aineista tehty gastronominen herkku.
Meihin kirjan tekijöihin makkarat ovat jättäneet jo lapsuusvuosina
hyvin mielessä säilyneen jäljen.
Helena syö edelleen mielellään kylmiä HK:n nakkeja ja lauantaimakkaraa,
ihan niin kuin pikkutyttönä kotona Pohjois-Haagassa.
Mummolassa Nummella Helena paistoi HK:n saunalenkkiä tikun
nenässä.
Karille turkulaisena tutuin makkarantekijä oli LSO, jonka juuret näkyvät
nykyisin HKScanin toiminnassa. Karin muistiin ovat juurtuneet
Turun kauppatorin laidalla sijainneen Oy Fischer & Berger Ab:n lihakauppa
sekä Turun kauppahallissa toiminut Hvitfeltin myymälä.
Kummassakin hän kävi vanhempiensa kanssa ostamassa hevoshalpaa
eli Hevospalvimakkaraa sekä Hevosteemakkaraa. Yhä edelleen
hän käydessään Turussa ostaa matkaevääksi kotimatkalle näitä samoja
hienoja tuotteita, nyt Kauppahallin Lihaliike Reino Jokiselta.
Tiettyinä pyhinä, kuten joulunaikaan, ostoskassiin hankitaan myös
turkulaista rusina- ja possumakkaraa ja sekä aitoa laukkamakkaraa.
Suomalaiset makkarakirjat ovat olleet harvinaista herkkua. Alan tärkein
tietoteos on ollut tietysti Markku Haapion, Antti Vahteran ja Visa
Nurmen ”Nakit ja muusi” (Otava 2002) mutta tätä kirjaa kootessamme
löysimme myös Jaakko Nuutilan Makkarakirjan (Maahenki 2010).
Yhtä harvinaisia ovat makkararuokareseptit ruokakirjoissa, siksi
tämä kirja oli pakko tehdä.
Herkullisia hetkiä kirjamme parissa makkaran ystävät!

Kuvat: Kari Martiala