Tapio Soinnulle merkittävä kansainvälinen tunnustus

13.7.2014

Kuvassa 12.7.2014 installointitilaisuudessa vasemmalta Membre Conseil d'Honneur Tapio Sointu, Membre Conseil d'Administration Mme Marie Jones ja installoijana järjestön presidentti Yam Atallah
Kuvassa 12.7.2014 installointitilaisuudessa vasemmalta Membre Conseil d'Honneur Tapio Sointu, Membre Conseil d'Administration Mme Marie Jones ja installoijana järjestön presidentti Yam Atallah

Tapio Sointu, joka on tehnyt huomattavan elämäntyön lappilaisen ruokakulttuurin kehittäjänä ja puolestapuhujana, on saanut saanut Chaîne des Rôtisseurs –järjestön tunnustuksen. Pariisissa 12.7.2014 Sointu installoitiin, eli nimitettiin arvolle Membre du Conseil d'Honneur. Nimitys liittää hänet kansainväliseen kunniajäsenten neuvostoon. Neuvosto muodostuu huomattavista henkilöistä, jotka ovat tehneet töitä erityisen paljon gastronomian hyväksi.

Soinnun installointia edelsi hallituksen esitys Conseil Magistral- kokoukselle. Hallituksen jäsen Ari-Pekka Parviainen selvitti laajasti Tapio Soinnun pitkäjänteistä ja monipuolista työskentelyä gastronomian hyväksi niin opetuksessa, kirjoittajana kuin ruokakulttuurin kehittäjänäkin. Conseil Magistralissa nimitys hyväksyttiin yksimielisesti ja yleiskokous vahvisti asian. Conceil d’Honneuriin nimitetään jäseniä erittäin harvoin ja tarkan harkinnan jälkeen. Aiemmin nimityksen saaneet jäsenet ovat kansainvälisesti nimekkäitä henkilöitä, jotka ovat omalla ainutlaatuisella tavallaan kehittäneet gastronomiaa.  

Tapio Soinnun jo yli 50 vuotta kestänyt keittiömestarin ura lappilaisen ruokakulttuurin vaalijana jatkuu. Hän on kouluttanut satoja opiskelijoita keittiöalalle ja toiminut merkittävällä tavalla lappilaisen ruokaperinteen kerääjänä ja kehittäjänä. Hän on pannut alulle Lappi a`la Carte –projektin, joka on tutustuttanut tuhansia ihmisiä lappilaiseen ruokaperinteeseen niin Suomessa kuin maailmalla ja toiminut kysyttynä luennoitsijana. Lappilaisen ruokakulttuurin lisäksi Sointu on toiminut koko Suomen ruokalähettiläänä ja järjestänyt Suomen ruokaviikkoja useissa eri maissa ja toteuttanut monia korkean tason edustilaisuuksia niin luonnossa kuin keittiöissä.  Sointu on toiminut 28 vuotta Chaîne des Rôtisseurs –Paistinkääntäjät järjestön Lapin alueen vetäjänä eli voutina.

Sointu on kirjoittanut useita keittokirjoja kuten Lappi a la carte, joka kertoo Lapin ruokaperinteestä eri vuodenaikoina. Hän on lisäksi koonnut kirjaksi Paistinkääntäjien (Chaîne des Rôtisseurs) ja Lapin ruokakulttuurin historian, jossa kerrotaan Lapin ruokakulttuurin kehittymisestä ja sen vaikuttajista 40 vuoden ajalta. Omien kirjojensa lisäksi Tapio Sointu on ollut mukana osakirjoittajana useissa muissa teoksissa.  

Conseil d'Honneur- kunniajäsenten neuvosto muodostuu huomattavista henkilöistä, jotka ovat tehneet töitä erityisen paljon gastronomian hyväksi.  Aikaisemmin tällä arvolla Suomessa on nimetty Keijo Ketonen Turusta. Maailmalla on merkittävä joukko Suomessakin tunnettuja henkilöitä, esim: SAS le Prince - ALBERT II DE MONACO, SAS le Prince - HENRIKS DU DANEMARK ja M. Jean-Paul CAMUS . Conseil d'Honneur – Kunniajäsenten neuvostossa on Tapio Soinnun lisäksi 21 muuta jäsentä.