Turun Voutikunta jakoi Haarukka-palkinnot

6.10.2019

Arttu Parviainen ja Riitta Hirvonen

Paistinkääntäjät palkitsivat Turun alueen
parhaan kokin ja salityöntekijän

Kolmatta kertaa jaettavan Haarukka-palkinnon saivat ravintola Rosterin Arttu Parviainen ja ravintola Bassin Marjo Heinonen

Paistinkääntäjät palkitsivat Turun alueen parhaan kokin ja salityöntekijän

Kolmatta kertaa jaettavan Haarukka-palkinnon saivat ravintola Rosterin Arttu Parviainen ja ravintola Bassin Marjo Heinonen

Turun paistinkääntäjät haluavat tukea Turun alueen ruokakulttuuria ja nostaa esiin paikallisia osaavia kokkeja ja salipuolen työntekijöitä palkitsemalla heidät joka toinen vuosi Paistinkääntäjien haarukkapalkinnolla.

Palkinto jaetaan Turun ruokamessuilla. - Valinta ei ollut helppo, sillä kovatasoisia osaajia on todella paljon. Nämä kaksi nimeä nousivat kuitenkin yli muiden.

Toinen ravintola-alan konkarina ja todellisena oman alansa huippuosaajana ja toinen nuorena ja innokkaana, taitavana osaajana ravintola-alaa aloittelevana luonnehtii Turun voutikunnan aluevouti Riitta Hirvonen.

Turun alueen parhaana kokkina palkittiin ravintola Rosterissa kokkina työskentelevä Arttu Parviainen. Ravintola Roster on nostanut turkulaisen jo ennestään korkeaa ruokakulttuurin tasoa. Roster avautui Turkuun vuonna 2017. Roster on Kari Aihisen luotsaama ravintola & baari, Maaherran Makasiinissa Turun Tuomiokirkon kupeessa.

25-vuotias Arttu Parviainen on hyvä esimerkki sinnikkyydestä ja periksiantamattomuudesta. Hän on kilpailut kolme eri kertaa Rotissöörien järjestämässä Nuori Kokki-kisassa. Hän on pärjännyt aluekilpailussa upeasti ja parhaana Nuorena Kokkina päässyt jatkoon, mutta tavoiteltua voittoa valtakunnallisissa kisoissa hän ei ole saavuttanut. Arttu on aina jaksanut nousta ja sinnikkäästi jatkanut harjoittelua seuraavaan kokkikisaan.

Arttu Parviainen on hyvin positiivinen, taitava ja innovatiivinen kokki, perustelevat paistinkääntäjät valintaansa. Arttu Parviainen työskentelee Kape Aihisen alaisuudessa ravintola Rosterin keittiössä. Parviainen ei pidä itsestään melua. Hän suhtautuu työhönsä nöyrästi ja pitkäjänteisesti.

Turun alueen vuoden parhaana salityöntekijänä palkittiin ravintola Bassin sommelier Marjo Heinonen. Ravintola Bassi sijaitsee Turun parhaalla paikalla: Aurajoen rannalla, aivan kaupungin ydinkeskustassa. Bassin ikkunoista on upeat maisemat jokirantaan. Bassi on erikoistunut kala-ja äyriäisruokiin ja linjanana on fun dining. Se tarkoittaa sitä, että Bassissa syömisen pitää olla hauskaa ja sosiaalista.

Marjo Heinonen on aina hymyilevä ja positiivinen, hän saa asiakkaan tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Hän tuntee viinit perinpohjaisesti ja osaa kertoa viinien taustat ja tarinan hyvin mielenkiintoisesti ja asiantuntevasti, kiittävät paistinkääntäjät. Marjo kuuluu Turun Paistinkääntäjiin arvolla Maître Sommelier Honoraire.

Marjo on aloittanut Turun ravintolaelämässä 1990 tarjoilijana Marina Palace’ssa johon tuona aikana kuului myös työskentely Turun Linnassa, Juliassa ja Plazassa. Näistä paikoista oppinsa ammentaneena hän kouluttautui työn ohella Turun ammatti-instituutissa esimieheksi ja viinimestariksi sekä hankki lisää koulutusta ja pätevyyttä Haaga-Perhosta kansainvälisestä WSET täydennyskoulutuksesta.

Marjo pitää mielenkiintoisena haasteena uusien ravintoloiden avaamista ja hän on ollutkin mukana avaamassa 2001 Ravintola Roccaa ja sieltä tie jatkui Radisson SAS Marina Palaceen sekä edelleen FoodBell, Smör, Fontti, Mami ja viimeisimpänä 2018 Manu Events Ravintola Bassi.

Turun Paistinkääntäjien haarukka -palkinto luovutetaan Turun Ruoka- ja viinimessuilla joka toinen vuosi ja palkittavia on aina kaksi. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin vuonna 2015, silloin palkittiin ravintola Mamin Sari Espola (salityöntekijä) ja ravintola Smörin Jarno Seppä (kokki). Vuonna 2017 palkittiin ravintola Kaskiksen Simo Raisio (kokki) ja ravintola Salon Seurahuoneen Laura-Maria Laaksonen (salityöntekijä). Palkinto ojennetaan Turun Ruoka- ja viinimessujen lavalla lauantaina 5. lokakuuta kello 12.45.

Haarukka on saapunut Suomeen aikoinaan Turun ja Turun Linnan kautta, ja Paistinkääntäjien jakama haarukka on kopio ensimmäisestä suomalaisesta haarukasta. Turun Ruoka -ja viinimessut on vuoden tärkein ruoka-alan tapahtuma Turun alueella, joten se on täydellinen hetki luovuttaa palkinto.

Paistinkääntäjät eli Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria. Järjestön toiminta Suomessa on jakaantunut alueellisiin voutikuntiin. Turun voutikunta on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin ja Tampereen jälkeen, ja siinä on noin 250 jäsentä.

Lisätietoja: Paistinkääntäjien Turun voutikunnan aluevouti Riitta Hirvonen p. 040-7241468 e-mail: riitta.hirvonen@saunalahti.fi

Paistinkääntäjien Turun voutikunnan tiedottaja Petri Hollmén p. 040-1737777 e-mail: petri@lyyti.fi

Marjo Heinonen