Ravintola OOBUsta Turun yhdestoista kilpipaikka

11.3.2022

Kevätauringon siivittämänä 9.3.2022 saimme jälleen Turkuun uuden Rôtisseurs-kilpiravintolan. Perinteikkäässä Bassin talossa sijaitseva ravintola OOBU sai kunnian kiinnittää Rôtisseurs-kilven seinälleen ja näin liittyä osaksi maailman suurinta ja vanhinta gastronomien järjestöä. Kilpikriteerien mukaan ruoan tulee olla hyvän makuista ja rakenteellisesti sekä ulkonäöllisesti onnistunutta sekä puhdasta, hygieenisesti valmistettua ja turvallista. Valikoiman tulee olla monipuolinen niin raaka-aineiden kuin valmistusmenetelmien suhteen. Kilpiyrityksen tulee täyttää kriteerit sesongista riippumatta. OOBU on upeasti täyttänyt kaikki nämä kriteerit ja ilolla onnittelemme heitä Rôtisseurs-kilvestä. Ravintoloitsija Turo Jokinen kuvailee kilven merkityksen olevan heille erittäin suuri. ”Se on upea kunnianosoitus, kun ulkopuolinen taho arvostaa suomalaisuutta ravintolakonseptissa näin suuresti. Kilven saaminen osoittaa myös henkilökunnallemme, että vaikeina aikoina tehty kova työ saa arvoisensa palkinnon.”, Jokinen kertoo innostuneena.  

Saaristoravintola OOBU tarjoaa raikkaita saaristolaisruokia keskellä Turkua, perinteikkäässä Bassin talossa. Kalaa, lammasta ja kasviksia monessa muodossa, perinteitä kunnioittaen ja uusinta keittiöosaamista hyödyntäen. Herkkuja, jotka ravitsevat sielua ja ruumista. Konseptin lähtökohtana on tuoda saaristo takaisin kaupunkiin. Kaiken tarjottavan on mahduttava saaristo -käsitteen alle. Omistaja-ravintoloitsijat Chef de Table Marina Björkenheim-Jokinen ja Maître Rôtisseur Turo Jokinen ovat aina ihmetelleet, että miksi suurin osa ravintoloista hakevat konseptinsa toiselta puolelta maapalloa, kun meillä täällä Suomessa aivan loistavia raaka-aineita. Vaihtuvan listan annoksista ehdottomasti jokainen on kokeilemisen arvoinen, mutta herkkuvinkkinä ravintoloitsija Jokinen nostaa esille koko päivän tilattavissa olevan paistettuun, gluteenittomaan briochiin tehdyn katkarapuleivän, jonka kruunaa käsinkuoritut Pohjanmeren katkaravut.

Saaristoravintola OOBUssa halutaan olla ylpeitä suomalaisia, turkulaisia ja saaristolaisia. Yksi ravintolan ruokatuotteen kantavista voimista on gluteenittomuus ja laktoosittomuus, sillä kaikki listalla olevat ruoat ovat valmiiksi suunniteltu gluteenittomiksi ja laktoosittomiksi. Näin keittiöhenkilökunnalla on huomattavasti helpompi palvella kaikki erityisruokavaliot vaivattomasti ja kaikki asiakkaat saavat annoksensa samanlaisia kuin naapurikin. Juomavalikoimassa on keskitytty vanhan mantereen laadukkaisiin viineihin sekä lähi- ja pienpanimoiden tuotteisiin, kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Keppo Bryggeri. Viineissä on otettu huomioon myös suomalaisuus tarjoamalla asiakkaille Château Carsin -viinitilan laaja valikoima.

Ravintolan henkilökunnalla on vuosien kokemus erilaisista ympäristöistä ja henkilökunnan palkkauksessa onkin lähdetty ajatuksesta: ”laatu korvaa aina määrän”. Kokemusta löytyy maailmanmestaruuden voittaneesta Suomen kokkimaajoukkueesta kuin myös Michelin ravintolan menestyksekkäästä johtamisesta. Ravintolan omistajat kuuluvat Chaîne des Rôtisseurs-järjestöön arvolla Maître Rôtisseur, Turo Jokinen ja Chef de Table, Marina Björkenheim-Jokinen. Lisäksi järjestöön kuuluu keittiöpällikkö Tommy Gråhn arvolla Chef Rotisseur ja vuoropäällikkö Marjo Heinonen arvolla Maître Sommelier. Ravintolassa ei käytetä vuokra- tai muutakaan väliaikaista työvoimaa, jotta palvelun sekä ruoan laadusta omistajat voivat aina olla ylpeitä.

Omistajat pyörittävät kesäaikaan myös Turun Pursiseuran ravintolaa, Ruissalon Maininkia. He halusivatkin OOBUn myötä tuoda Ruissalon Mainingin saaristokonseptin Turun keskustaan kaikkien saataville ympärivuotisesti. Ravintola jakautuu asiakaspaikkojen mukaan eri kokoisiin tiloihin, joiden nimetkin huokuvat saariston henkeä, esimerkiksi Kompassi ja Kajuutta. Ravintolan kaikkiin tiloihin on esteetön kulku, vaikka ravintola sijaitseekin toisessa kerroksessa.

Rôtisseurs-kilven ravintola OOBUlle luovutti Suomen valtavouti Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ja Membre du Conseil Magistral, Chancelier Juha Ojamo. Mukana kilpeä luovuttamassa oli myös Turun aluevouti Riitta Hirvonen. "Turku on tunnettu upeista ravintoloistaan, joihin kulinaristit saapuvat nauttimaan hyvästä ruoasta ja erinomaisesta palvelusta, jopa matkan takaa. Turkulaisina ja Rôtisseurs järjestön jäseninä voimme olla ylpeitä siitä, että Turku on saanut korkeatasoisten ravintoloidensa joukkoon Saariston herkkuja tarjoavan Kilpiravintolan, joka Turussa ehdottomasti pitääkin olla", aluevouti Riitta Hirvonen summaa.

Tutustu myös Avec-mediassa julkaistuun artikkeliin OOBU:n kilvenluovutuksesta tästä.

Ylhäällä kuvassa vasemmalta: Bailli de Turku, Commandeur, aluevouti Riitta Hirvonen, omistaja-ravintoloitsijat Chef de Table Marina Björkenheim-Jokinen ja Maître Rôtisseur Turo Jokinen sekä Suomen valtavouti Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala ja Membre du Conseil Magistral, Chancelier Juha Ojamo. © Abo Creatives