ETU JÄSENILLE: kirjatarjous + Aromi/Evento-lehti maksutta

1.3.2022

Kaikki, mitä olet ikinä halunnut tietää gastronomiasta. 

Palkitut Rotisseurit; ruokatoimittaja ja -kuvaaja Kari Martialan ja keittiömestari-ruokatoimittaja Helena Lylyharjun upea kirja: Parasta pöytään, Suomalaisen gastronomian historia (Gummerus). Tekijöiden tavoitteena on ollut tallentaa suomalaisen gastronomian historiaa tuleville sukupolville, kun kokeneita konkareita oli yhä hyvässä kunnossa ja he vielä muistivat alan tapahtumia.

Lylyharjulle ja Martialalle on myönnetty teoksesta Rotisseurien arvostettu pronssinen ansiomerkki heidän ansioistaan suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi.

Järjestömme jäsenet voivat ostaa kirjan erikoishintaan 10€, joka sisältää postikulut sekä oman valinnan mukaan ruoka-alan ammattilaisten lehden Aromin tuoreimman numeron tai tapahtuma-alan ammattilaisten Evento -lehden. Aromi-lehden arvo 7,90€. Kirjoja on myynnissä 100 kpl.

  • Aromi on horeca-alan sitoutumaton ammattilehti, joka on ilmestynyt jo 55 vuotta.
  • Evento on tapahtumien ja toimistojen ammattilehti. 11 vuosikerta.

 Tilaukset: kari.martiala@gmail.com


Kirja vastaa muun muassa näihin mielenkiintoisiin kysymyksiin:

 - Milloin mämmi voitti kultaa kokkiolympialaisissa?

- Kuka sai liha- ja juustotuottajat kehittämään siivutetut tuotteet ravintoloille?

- Kuka myi rapuja ravintolassaan torihintaan?

- Kun ruotsinlaivojen listalla oli hyppyantilooppia, kamelia ja alligaattoria.

- Turun linnan suosittu herkku, paistetulla ja hedelmillä täyteyllä riikinkukolla höyhenpeite yllä ja kanipiirakan sisällä piilotteli elävä kani.

- Alkoholia sai myydä maaseudun ravintoloissa vasta 1960-luvulla. Taka-Töölökin laskettiin tuolloin maaseuduksi.

- Voileipäpöytä sai alkunsa viinapöydästä.

- Milloin naiset pääsivät ravintolaan ilman miesseuraa?

- Ensimmäinen tv-kokki aloitti jo vuonna 1957, kuka hän olikaan?

- Minkä helsinkiläisravintolan pienen keittiöön tuotiin jopa 230 kiloiset tonnikalat aina kokonaisena?

- Kenen suomalaisen valtionpäämiehen suurinta herkkua oli 2 minuutin kananmunat ja ”Sielun ruoalla” täytetty pieni porsas? Tai kuka tasavallan presidentti halusi aina ravintolassa käydessään syödä Hirvenpääkeittoa?

- Mikä herrojen herkku oli Mööttitiristys?

- Kuka toi sous vide –kypsennyksen Suomeen?

- Kun Palavat munuaiset ja Pässin kivekset olivat Helsingin huippuruokaa.

- Ravintola Motin sadonkorjuumenussa karhua, poroa, hirveä, majavaa, oravaa, biisamia, riekkoa, sorsaa, pyytä ja villisikaa.

- Milloin helsinkiläiset matkustivat höyrylaivalla Porvooseen herkuttelemaan?

- Kuka ravintoloitsija perusti Suomen ensimmäisen hampurilaisravintolan Kaisaniemeen vuonna 1952?

- Lottien käynnistämästä ruokahuollosta syntynyt catering-toiminta palkittiin 2016 kokkiolympialaisten kultamitalilla.

- Miten aito wieninleike tehdään?