Chaîne des Rôtisseurs Finlanden 60v juhlavuosi 2023

9.1.2023

Toisen maailmansodan jälkeen hotelli- ja ravintolaelinkeinon piirissä, niin maailmalla kuin myös Suomessa, koettiin tarpeellisena kehittää alan arvostusta ja edistää kansainvälisyyttä. Suomessa gastronomian kehityksen avainhenkilöksi nousi Hotelli Tornin pitkäaikainen ja idearikas yrittäjä kauppatieteiden maisteri Jorma Soiro, joka toimi liikemiehenä tässä merkittävässä hotellissa 1948–1972. Sodan jälkeen venäläinen valvontakomissio oli saanut päämajakseen juuri Hotelli Tornin.

Venäläisten vaatima ”vieraanvaraisuus” oli saanut uljaan hotellin lähes rappion partaalle, mutta noin vuoden kestäneiden korjausten jälkeen hotelli aloitti toiminnan Jorma Soiron toimiessa yrittäjänä. Soiron johdossa Hotelli Tornin yhteyteen perustettiin vuonna 1949 myös uusi veljeskunta: Tornin Ritarit. Tämän järjestön toiminnan esikuvina olivat eurooppalaiset ruoka- ja viiniveljeskunnat kaikkine ritariksi lyönteineen ja juhlallisine tapoineen. Tornin Ritarit olivat osa suomalaisen gastronomian voimistumista myös 1960- ja 1970-luvuilla (Kunnas 2006; Kunnas 2009, henkilökohtainen tiedonanto), luoden hyvän perustan myös Chaîne des Rôtisseurs -järjestölle Suomessa.  

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Suomen ensimmäinen jäsen oli vuonna 1963, jolloin Jorma Soiro installoitiin Kööpenhaminan kapitulissa arvolle Maître Rôtisseur. Hänen jäsenanomuksensa lähetettiin ensiksi hyväksyttäväksi Pariisiin, jonka jälkeen Soiro sai kutsun osallistua tanskalaisten kapituliin. Järjestön perustamiseen Suomeen vaikuttivat ennen kaikkea kolme henkilöä Jorma Soiro, Onni Salo sekä Armas J. Pulla. Toiminnan perustajien lisäksi tarvittiin aiheesta innostuneita hotelli- ja ravintolaelinkeinon vaikuttajia, kuten Oy Yhtyneet Ravintolat Ab:n toimitusjohtaja Aki (Aksel) Marte, Hotelli Helsingin johtaja Lauri Sarkia, Hotelli Seurahuoneen ja Palacen johtaja Vilhelm Noschis, Ravintola Motin johtaja Pauli Velanko sekä mainos- ja markkinointialan johtaja Matti Viherjuuri ja kirjailija Topi Törmä."

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs -paistinkääntäjien ensimmäinen Suomen  kansainvälinen Chapitre pidettiin Helsingissä 6.–7.9.1964 ja se keräsi noin viisikymmentä osallistujaa. Helsingin kapitulilla tarjottiin kolme eri ateriaa, jotka esittelivät suomalaista gastronomiaa edustavasti ja verraten monipuolisesti. Suomalainen ruoka havaittiin ja tunnustettiin kapitulin myötä myös kansainvälisesti ”salonkikelpoiseksi”.  Seuraava kapituli järjestettiin Turussa jo seuraavana vuonna, ja onnistunut kapituli nosti jälleen suomalaisen gastronomian arvostusta. Järjestyksessään kolmas kapituli pidettiin Lapissa  ja jälleen kokonaisuus onnistui upeasti.

Näiden kolmen kapitulin myötä järjestö sai entistä enemmän osaavia ammatti- ja harrastajajäseniä. Kolme pidettyä kapitulia antoivat uutta virikettä Suomen voutikunnan päättäjille ja sen myötä myös kipinän alueellisten voutikuntien muodostamiseen. 

60-luvulla järjesttiin vielä kaksi muuta kapitulia, Finlandia-autolautalla pidettiin kapituli vuonna 1967 ja seuraavana vuonna oli Tampereen vuoro järjestää kansainvälinen kapituli. 

Chaîne des Rôtisseurs Finlanden jäsenille suunnatussa uutiskirjeessä 1/23 oli virhe koskien paikkakuntaa, josta Suomen Rôtisseurs-toiminta alkoi. Pahoittelemme tätä.