Tampereen ruokalähettiläs on Barcelonassa asuva suomalainen huippukokki

21.5.2018


Chaîne des Rôtisseurs järjestön Tampereen voutikunta eli Tampereen Paistinkääntäjät on nimittänyt Tampereen ensimmäiseksi ruokalähettilääksi Jani Paasikosken tittelillä Tampere Food Ambassador. Jani on suomalainen huippukokki, joka on asunut Barcelonassa vuodesta 2005 lähtien ja Espanjassa vuodesta 2001. Jani on työskennellyt Katalonian arvostetuimmissa ravintoloissa kuten Via Venetossa sekä veljesten Sergio ja Javier Torresin pyörittämässä Dos Cielos -ravintolassa. Jani oli avaamassa myös Barcelonan maamerkkinä tunnetun W-hotellin Bravo-ravintolaa. Nykyisin Jani työskentelee yrittäjänä ja ruokastailaajana, hänen kädenjälkeänsä voi seurata Espanjan aikakauslehdissä sekä television ruokaohjelmissa.

– Tampere tarvitsee ruokalähettilään, joka on ruoan ammattilainen ja omaa aidosti kansainvälisiä kontakteja, kertoo Tampereen vouti Mikko Reinikka. – Olemme tehneet Janin kanssa yhteistyötä usean vuoden ajan mm. workshopien merkeissä ja hän on Tampereen Paistinkääntäjien jäsen. Janin tehtävänä on nostaa esiin suomalaista ja erityisesti pirkanmaalaista ruokakulttuuria sekä puhtaita raaka-aineitamme Espanjassa ja myös ylläpitää suhteita paikalliseen Rôtisseurs-järjestöön.

Tampereella järjestetään vuosittain Suomen ylivoimaisesti suurin ravintolafestivaali Tamperrada, jossa saadaan nauttia 55 eri ravintolan valmistamaa yli 250 erilaista pintxoa leppoisissa karnevaalitunnelimissa 13. - 17. elokuuta. Tampere on Suomen San Sebastian, joten on luonnollista että Tampereen ensimmäisen ruokalähettilään asemapaikka on Espanjassa.

Tampereen Paistinkääntäjillä on jo kymmenen vuoden ajalta hyvät suhteet San Sebastianin huippuravintoloihin ja kokkikouluihin. Janin asemapaikka Barcelonassa mahdollistaa laajemman verkoston ja yhteistyön myös Katalonian sekä Madridin ruokavaikuttajien kanssa.

- Suunnitelmissa on järjestää ruokatapahtuma Barcelonaan, jossa parhaat pirkanmaalaiset tuottajat pääsevät maistattamaan tuotteitaan espanjalaisille herkkusuille, Mikko Reinikka kertoo tulevaisuuden tähtäimistä. – Janin kautta saamme luotua tärkeitä kontakteja, joita meidän yhteistyökumppanimme pääsevät hyödyntämään.

- Pirkanmaalla on älytön määrä loistavia tuottajia ja raaka-aineita, joiden reseptiikkaa kehittämällä varmasti löytyy kiinnostuneita käyttäjiä espanjalaisten kulinaristien joukossa, Jani Paasikoski jatkaa. – Otan tehtävän innolla vastaan ja mielelläni vien Tampereen Paistinkääntäjien pirkanmaalaisen ruokakulttuurin kehittämismissiota eteenpäin eteläeuroopassa.

Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin ja vanhin gastronominen järjestö, joka kehittää ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhteistyössä ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Tampereella on 360 jäsentä, joista puolet on kovan luokan ammattilaisia ja puolet aktiivisia gastronomian harrastajia. Tampereen voutikunta täyttää tänä vuonna 50 vuotta, vireästä toiminnasta kertoo, että Tampere on viimeisen neljän vuoden aikana eniten jäsenmääräänsä kasvattunut voutikunta Suomessa ja onnistumisia kuvaa tämän vuoden tuplavoitot Nuorten Kokkien ja Nuorten Sommelierien SM-kilpailuista. Syyskuussa tamperelelaiset Emmiina Lehtonen ja Kirsi Seppänen kilpailevat molemmat maailmanmestaruudesta, toinen Taiwanissa Nuorten Kokkien MM-kilpailuissa ja toinen Meksikossa Nuorten Sommelierin MM-kilpailuissa.

Lisätiedot Tampereen vouti Mikko Reinikka, 040 5669504, mikko.reinikka@alberthall.fi

www.rotisseurs.fiwww.tamperrada.fiwww.janipaasikoski.com/fi

Kuvassa Jani Paasikoski