Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2025
Vierailu Koskenpään Kammarilla ja Rantapirtin Kievarissa
Lauantaina 20.9. suuntasimme bussilla kohti Jämsää ja Koskenpäätä. Ensimmäinen etappimme vei meidät Koskenpään Kammariin, jossa jäsenkauppamme ylläpitäjät Maria ja Juha, toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi. Nautimme lasilliset kuohuvaa ja pääsimme maistelemaan pieniä herkkuja kaupasta löytyvistä tuotteista. Ostosten jälkeen jatkoimme matkaamme kohti Rantapirtin Kievaria, jossa isäntäväki oli valmiina ottamaan meidät vastaan.
Uudelleen kuohuvaa nauttiessamme saimme keittiön tervehdyksen: mateen mätiä ja säynävää. Pöydälle oli katettu isoja pinoja rapuja, jotka odottivat herkuttelijoitaan. Rapujen jälkeen nautimme ihanan kanttarellikeiton, joka sai makuunsa Jukolan kuusenkerkkä -juustosta ja saapui jyväleivän kera. Pääruoaksi saimme savulohiruusuketta pinaattipedillä, joka oli täydellisesti tasapainotettu pikkelöidyillä kurkuilla. Jälkiruoaksi tarjottiin rosmariinilla maustettua ruusunmarjajäätelöä lakkahillolla sekä herrasväen pikkuleipiä ripoteltuna päälle.
Ruoissa käytetyt sienet ja marjat oli kerätty lähipiiristä, ja raaka-aineiden laatu oli huomattavissa jokaisessa suupalassa. Kaikessa maistui myös rakkaus tekemiseen ja syvä kunnioitus luontoa kohtaan. Vaikka henkilökuntaa oli paikalla vain kolme henkeä, palvelu oli saumatonta ja tehokasta. Tunnelma oli erittäin kodikas ja erilaisia tarinoita kuului pitkin iltaa.
Iso kiitos sekä kauppiaillemme että illallisen isäntäväelle!
Lahden suurkapitulit
Tämän vuoden suurkapitulit pidettiin Lahdessa 22.-24.8. teemalla Puusta pöytään.
Perjantaina ohjelmassa oli halukkaille tarjolla golf-turanus sekä Food Pilot Plan -esittely. Illalla nautimme Diner Amicalin Ravintola Werstaassa Askon tehtaalla. Noutopöydästä sai maistella erilaisia pieniä herkkuja, kuten: ylikypsää lammasta ja tyrnismetanaa, Merosen savupossua ja olutsipulia, Vesijärven kuhaa ja Asikkalan omenaa cevichessä, tattimoussea ja Jukolan cheddaria. Makeasta pöydästä löytyi muun muassa Porlammin Mustaleimaa ja mustikkaa, ginillä mehustettuja Tuloiselan Marjatilan marjoja ja siiderisabayon, sekä suklaata ja karamellisoitua mallasta.
Lauantaina lounas nautittiin kolmessa eri ravintolassa: Ravintola Roux’ssa, Ravintola Taivaanrannassa ja Lahden Seurahuoneella. Vapaavalintaista ohjelmaa oli tarjolla myös viski-tastingin muodossa. Päivän seuraava kohokohta oli installointi, joka järjestettiin Isku Centerin auditoriossa.
Jyväskylästä installointiin osallistui uusilla arvoilla:
Haapalinna Katri, Dame de la Chaîne
Lauritsalo Henri, Chevalier
Liukkonen Kimmo, Chef Rôtisseur
Lomakka Sauli, Chevalier
Lauritsalo Suvi, Vice-Chargée de Presse
Installoinnin päätyttyä siirryimme Ravintola Isku Centeriin nauttimaan upeasta Grand Dineristä, jonka kokonaisuuden oli suunnitellut Antti Tynkkynen Compass Groupilta. Illan menu oli rakennettu paikallisista raaka-aineista ja Puusta pöytään -teema näkyi vahvasti. Viinit oli valittu tarkasti ruoan makuja täydentämään ja palvelu oli sujuvaa ja huomaamatonta. Iloinen puheensorina täytti salin koko illan ja joskus oli jopa haasteellista saada hiljaisuutta puheita varten.
Iso kiitos tapahtuman järjestäjille sekä tietenkin osallistujille! Ensi vuonna nähdään Oulussa kultturikapitulien merkeissä.
---------------------------------
Kokkikurssi Primuksella
Perjantaina 16.5. osallistuimme Primuksessa järjestetylle kokkikurssille ja yhteiselle illalliselle. Ilta käynnistyi päivän menun ja reseptien esittelyllä, jonka yhteydessä jaoimme rennosti vinkkejä ja omia kokemuksiamme keittiön puolelta. Luento-osuuden jälkeen halukkaat pääsivät mukaan illallisen valmistukseen ammattilaisten johdolla – kysymyksiä sai esittää vapaasti koko illan ajan.
Hieman myöhemmin seuraan liittyivät myös ne, jotka osallistuivat vain illalliselle. Osa annoksista tarjoiltiin valmiiksi lautasilla pöytiin, kun taas pääruoan lisukkeet ja jälkiruoka katettiin noutopöytään. Uskon ettei nälkää jäänyt kenellekään!
Iltaa siivitti lämminhenkinen puheensorina ja tunnelma säilyi mukavan rentona alusta loppuun. Tällaisia yhdessä tekemisen hetkiä voisi järjestää useamminkin.
Näillä herkuttelimme:
Sokerisuolattua ginilohta, marinoituja kasviksia ja yrttimajoneesia
Varhaisperunasalaattia, raparperi vinegretteä, marinoitua parsaa
ja tillimarinoitua kurkkua
*****
Korvasieni Cappucino, rapeaa maa-artisokkaa, timjamia ja juurileipää
*******
Grillattuja äyriäisiä, lihaa ja lintua
Viinikastiketta ja bearnaisekastiketta sesongin lisäkkein
*******
Paistettuja pikkulettuja, kuusenkerkkä-kinuskia, raparperihilloa ja makukermaa
Iso kiitos ammattilaisille sekä tietysti osallistujille illan mahdollistamisesta!
---------------------------------
Neljän suora Teerenpelissä
Tutustuimme Teerenpelin tisleisiin 4.4. perjantai iltana viski -tastingin muodossa. Jyväskylän Teerenpelin keittiömestari Allu esitteli meille viskin valmistusta ja neljä viskiä, joita pääsimme maistelemaan. Illan viskeinä tällä kertaa Oulu, 15, Kulo ja Savu. Saimme myös esittää kysymyksiä ja niihin vastattiin mallikkaasti. Pienehkön osallistuja määrän vuoksi tapakset tarjoiltiin lautasilla ennakkotietojen noutopöydästä poiketen. Tälläinen palveluhan meille sopii erittäin hyvin.
Iso kiitos illassa mukana olleille!
---------------------------------
Vuosikokous ja illallinen Pöllövaarissa
Hallituksemme järjestäytyi sääntömääräiseen vuosikokoukseen 27.3. torstai iltana. Vuosikokouksen jälkeen jatkoimme illalliselle, jonka kokonaisuuden olivat Riku Ruuskanen ja Ulla Häkkinen tiimeineen meille taiteilleet.
MENU
Nieriä confit, paahdettu kukkakaalipyreetä, pikkelöityä kyssäkaalia ja raastettua tuoretta piparjuurta.
_____________
Kampasimpukkakvenelli, miso-maa-artisokkapyreetä, samppanjakastiketta ja XO-kastiketta
_____________
Naudan petite tenderiä, Pöllöwaarin okonomiyakia, parsakaalipyreetä, jää-parsakaalinvartta, musta valkosipuli-majoneesia, pikkelöityä shimeji-sientä ja tummaa sinapinsiemenkastiketta
_____________
Valkosuklaa-namelakaa mangosydämellä ja passionsuklaakuorrutuksella, mangofluidia ja mangorouhetta
_____________
Petit fours & kahvi / tee
---------------------------------
Olut-tasting Hiisi Taproomissa
Lutakossa sijaitseva Hiisi Taproom järjesti meille uusinnan vuoden takaisesta olut-tastingista lauantaina 22. maaliskuuta. Tähän rentoon iltamaan saimme vielä hieman isomman joukon osallistujia viime vuoteen verrattuna.
Meille oli jälleen katettu neljä eri panimon omaa olutta ja niihin sopivat ruoat. Luentoa oluista ja niiden valmistuksesta piti tastingin ajan illan toinen isäntä Joonas Hovi, vastaten myös heränneisiin kysymyksiin. Illan toinen isäntä, Joonas Paananen, puolestaan esitteli valmistamansa annokset. Näitä herkkuja pääsimme maistelemaan:
Talon tuoretta hapanjuurileipää ja piimällä maustettua voita
Kampasimpukkaa, grillattua appelsiiniä ja vieriappelsiinivinegretteä
Härän poskea, karamellisoitua sipulipyrettä ja portviinikastiketta
Lämmin suklaakakku ja cointreaulla maustettua kirsikkaa
Oluiden kanssa yllättäviäkin yhdistelmiä ,jotka kuitenkin toimivat täydellisesti yhdessä. Uuttakin tuli opittua esitelmästä ja samalla vanha tieto kerrattua. Iso kiitos upeille ammattilaisillemme mahtavasta illasta.
---------------------------------
Blinibrunssi Figarossa
Saimme salin täyteen rotissöörejä Figaroon nauttimaan blineistä 15.helmikuuta. Tervetuliaismaljojen jälkeen pääsimme tutustumaan noutopöydän antimiin ja valitsemaan mieluiset annokset erilaisista herkuista. Tarjolla oli muun muassa
Tattariblinejä
Mätilajitelma
Sipulia, suolakurkkua, tilliä, smetanaa, hunajaa, voisulaa
Cavi-Art
Ja muita herkkuja lisukkeineen.
Blinejä sai käydä myös santsaamassa, joten nälkää ei varmasti jäänyt kenellekään. Bliniherkkujen jälkeen meille tarjoiltiin myös jälkiruoaksi mustikkasorbettia ja kuningatarhilloketta.
---------------------------------
Tampereen paikalliskapituli 01.02.2025
Tampereen voutikunta järjesti hyvin onnistuneen paikalliskapitulin Grand Hotel Tammerissa lauantaina 1. helmikuuta. Paikalliskapitulissa oli vieraita eri puolilta Suomea, yhteensä 112 henkilöä ja installointiin osallistui 34 jäsentä. Jyväskyläläisiä kapitulivieraita oli mukana 10 henkilöä. Installoijana toimi Conseiller Gastronomique, Membre du Conseil Magistral, Tomi Lantto ja miekan ojensi Chancelier, Membre du Conseil d'Honneur, Juha Ojamo. Käädyt kaulaan asetti Bailli Délégué, Membre du Conseil Magistral, valtavouti, Johanna Hornborg-Ojala. Installoinnin juonsi Chargée de Presse, Niki Malmros.
Uusia jäseniä installoitiin:
Sommelier Pekka Mantela
Chevalier Erkki Laitinen
Chevalier Veli-Pekka Päivänen
Chef Rôtisseur Joni Sippola
OMGD Taste vin -kupit käätyihinsä saivat:
Erkki Laitinen, Pekka Mantela Veli-Pekka Päivänen ja Joni Sippola
Parhaimmat kiitokset kapitulin järjestelyistä vastanneelle aluevouti Markki Palvelle sekä Arja Luirolle ja Anu Meuroselle sekä koko uutteralle kapitulitiimille.
---------------------------------
Vierailu Savon vuotikunnan kanssa ravintola Solitaryyn
Saimme kunnian vierailla Savon vuotikunnan kanssa Rantasalmella ravintola Solitaryssa lauantaina 1.helmikuuta. Matka sinne taittui omalla bussilla rattoisasti. Savon vuotikunnan vierailijat olivat ottamassa meitä vastaan ja pääsimme suoraan pöytiin kuohujuomalasien ääreen. Erittäin herkullisen illan meille loihti Remi Trémouillen ja Juha Konttinen tiimeineen. Oli mukavaa päästä jutustelemaan toisen voutikunnan jäsenten kanssa ja tutustumaan uuteen paikkaan. Toivottavasti tällaisia vierailuja järjestetään jatkossakin.