Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2024
KUOKKALAN KARTANO
11.12. klo 17.30 Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylän tunnelmallinen jouluillallinen tarjoiltiin Kuokkalan kartanossa
Alkuun nautittiin skandinaavinen kylmä kalalajitelma lisukkeineen Tämän jälkeen tarjolla on Kartanon klassikkotartar, Lehtolan Limousinesta
Pääruoaksi illalliselle oli riista- ja kala vaihtoehdot
Lopuksi illallisen viimeistelee mustikka-tuorejuustoserpetti ja paahdettua valkosuklaata, sitruuna, kaura

---------------------------------
Rôtisseurs-illallinen ravintola Albassa 24.10.2024
Vice-Chargé de Missions Honoraire Veikko Mäkelälle ja Maître Restaurateur Honoraire Keijo Valveelle luovutettiin Grand Commandeur kunniamerkit 40-vuotisesta jäsenyydestä. Heidät installoitiin Rovaniemellä 24.8.1984. Installoijanaan toimi Le Grand Chancelier, Jean Valby. Chaîne des Rôtisseurs jäseneksi heitä suositteli matkailuneuvos Bertil Bjugg Helsingin Osuuskauppa.
Heitä juhlistaakseemme järjestimme jäsenillallisen ravintola Albassa.

Veikko Mäkelä, Vice-Chargé de Missions Honoraire, toimi Jyväshovin keittiömestarina ja myöhemmin ravintolapäällikkönä. Ravintola-alan yrittäjäksi hän ryhtyi syksyllä 1988, kun hän ja Juha Oksanen ostivat Ravintola Sohwin. Hotelli Alban yrittäjäksi Veikko ryhtyi 1990 luvun alkupuolella. Sittemmin myytyään osuutensa Albasta, Veikko siirtyi eläkkeelle.
Rôtisseurs -jäsenyyden aikana hän on ollut järjestämässä kahdesti Jyväskylän paikallis kapituleja.
Keijo Valve, Maître Restaurateur Honoraire, toimi Hotelli Jyväshovin hotellinjohtajana. Myöhemmin hän toimi Osuuskauppa Keskimaan Hotelli- ja ravintola-alan toimialajohtajana. Keijo siirtyi eläkkeelle 2007.
Tarjolla Albassa oli keittiömestarin sadonkorjuumenu sisältäen:
Vadelmagraavattua siikaa, kurkkua ja sormilimetti ”kaviaaria”
* * * * *
Putkilahden mustatorvisienicappuccino ja sherrykermaa
* * * * *
Peura Wallenbergin pihvi Punkaharjulta, puolukka-
punaviinikastiketta, hunajanaurista ja paahdettua voita
* * * * *
Heidi-valkohomejuustoa Herkkujuustolasta Sastamalasta ja karviaispunaherukkahilloketta Korpilahdelta
* * * * *
Pihlajanmarja shotti
* * * * *
Lakka- crème brûlée
Osaan raaka-aineista pääsimme tutustumaan ruokailun ohella ja valmistusmenetelmistä kerrottiin kiinnostuneille. Tarjoilu toimi kuin unelma ja tunnelma oli viimeisen päälle. Kuulimme muutamat lyhyet puheet juhlavieraistamme kiitoksien yhteydessä. Ihastuttavaa huomata, että jäsenenä viihdytään näin pitkään.
---------------------------------
Rapujuhlat Savutuvan Apajalla
Aloitimme syyskauden kesäisissä keleissä 7.9. rapujuhlilla Savutuvan Apajalla. Ilta alkoi M/S Apajan kyydityksellä itse juhlapaikkaan. Noin kolmen vartin risteilyn aikana kerkesimme vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan virvokkeita.
Apajalla meidät otettiin vastaan Riihen puolella kuohuvien lasien kanssa. Pienten muodollisuuksien jälkeen istuimme pitkien pöytien ääreen, jossa ravut olivat jo meitä odottamassa. Rapujen lisäksi tarjolla oli erilaisia leipiä, sitruunamajoneesia sekä tillipestokastiketta. Positiivisena yllätyksenä rapuja oli tarjolla ennakkotietoja suurempi määrä. Rapuja ja juomia nauttiessa kuului muutama yhteislaulukin.
Rapujen jälkeen nautimme alkuruoaksi samettisen kanttarellikeiton juuressipseillä. Keiton jälkeen tarjoiltiin keittiön tervehdykseksi savupororulla tuorejuustotäytteellä ja omenahillolla. Seuraavana vuorossa oli pääruoka buffetin muodossa. Tarjolla oli kauden juureksia, perunoita, erilaisia hilloja, punaviinikastiketta ja yrttipaahdettua naudan ulkofileetä. Illallisen viimeisteli aistilautasella tarjoillut käsintehdyt tryffelit.
Kiittelimme kovasti illan isäntiä ja kokkeja maittavista tarjoiluista ennen hieman viivästynyttä kotiinpaluuta. Yhteislaulut raikasivat lähes koko paluumatkan ajan ja uskon illan olleen kaikille mieluinen.
Kiitos mukana olleilla ja paljon onnea Apajalla häitään juhlineelle nuorelle parille!
Suvi Lauritsalo, Vice-Chargée de Missions
---------------------------------
Kesäviinit -tasting Sohwittaressa
Kesäkuun puolivälissä pääsimme Aino Kiljanderin johdatuksella tutustumaan viiteen eri kesäiseen viiniin. Aloitimme Ainon valitsemalla kuohuviinillä samalla kuunnellen esitystä kesäruoista ja viineistä. Jatkoimme tästä valko-, rose- ja punaviinin pariin. Ainon viinien kaveriksi saimme Sohwittaren valmistamat maistelulautaset. Mukana oli suolaisen puolella kalaa, juustoja ja punaista lihaa, joita maistelimme yhdessä eri viinien kanssa. Jälkiruokaviini pääsi viimeistelemään illan parinaan Sohwittaren makea maistelulautanen.
Valikoidut viinit toimivat oman pöytäseurueeni mielestä erinomaisesti ja varmasti löytyvätkin kesän aikana myös omasta ruokapöydästä. Maistelulautaset olivat viinien lisäksi erinomaisia ja kaikkea olisi voinut vielä nauttia lisää. Iso kiitos Ainolle ja Sohwittaren väelle sekä kaikille osallistuneille!
Maittavaa kesää kaikille jäsenillemme!
Suvi Lauritsalo, Vice-Chargée de Missions

---------------------------------
Vuosikokous ja illallinen Pöllövaarissa
Hallituksemme järjestäytyi sääntömääräiseen vuosikokoukseen 25.4. torstai iltana. Virallisen osuuden jälkeen jatkoimme ihanalle illalliselle, jonka kokonaisuuden olivat jälleen loihtineet Riku Ruuskanen ja Ulla Häkkinen.
MENU
Riisiviinietikalla marinoitua kirjolohta, mausteista soija-seesamkastiketta, piparjuuri- crème fraichea, tuoretta kurkkua ja suolattua raparperia
_____________
Parsa-chawanmushia, parsakeittoa, käsin kuorittuja katkarapuja ja herneenversoöljyä
_____________
Maitovasikan sisäfilettä, korvasienillä ja savukyljellä täytetyt peruna"myky", musta valkosipuli-palsternakkapyrettä, pikkelöidyllä hopeasipulilla ja -sinappisiemenillä maustettua punaviinikastiketta _____________
Ryppylimetin lehdellä maustettua dulcey-suklaapannacottaa, sitruunaruohogeeliä, miedosti kypsennettyä raparperia ja paahdettua marcona-mantelia
_____________
Petit fours & kahvi / tee
Osallistujia tähän iltaan oli vähän reilu kymmenen, tunnelma oli kodikas kuin olisi illastanut oman perheensä kanssa. Kiitos kaikille mukana olleille.
Suvi Lauritsalo, Vice-Chargée de Missions
---------------------------------
Hiisi Taproom olut-tasting
Lutakossa sijaitseva Hiisi -panimon ravintola järjesti jäsenillemme ikimuistoisen tastingin keväisenä torstai-iltana 21.päivä maaliskuuta.
Maistelimme neljää panimon omaa tuotetta niihin sovitettujen ruokien kanssa. Illan toinen isännistä, Joonas Hovi, kertoi meille nauttimistamme tuotteista, oluen historiasta, panimon toiminnasta ja vastaili kaikkiin esittämiimme kysymyksiin. Jäsenemme keittiömestari Joonas Paananen puolestaan vastasi ruokapuolesta. Ruoat olivat täydellisesti yhteensopivia ja toisiaan korostavia oluiden kanssa. Yhdistelmät olivat yllättäviä ja jokainen suupala toi uusia kokemuksia yhdistettäessä eri oluen kanssa.
Ilta oli erittäin onnistunut ja kaikessa paistoi tekijöiden ammattitaito, intohimo ja etenkin rakkaus tekemiseen. Iso kiitos isännille Joonaksille.
---------------------------------

Ravintola Figaron Blini -brunssi
Blinejä päästiin nauttimaan lauantaina helmikuun 17. päivänä klo 12:00 – 14:00 non-stopina suussa sulavia tattariblinejä, joiden kanssa tarjotiin mätejä ja laaja valikoima muita herkullisia lisukkeita, mm.
Vaahdotettua smetanaa, sipulia, tilliä, suolakurkkua
Cavi-artia
Sokeri-suolattua lohta ja hovimestarin kastiketta
Lämminsavustettua lohta ja pikkelöityä punasipulia
Haapasienisalaattia ja pikkelöityjä karpaloita
Curry-omenasilliä, sillikaviaaria ja tomaatti-smetanasilakoita
Chillä marinoituja katkarapuja, tillikurkkua ja avokadoa
Savuporomoussea ja selleri-leipäjuustosalaattia
punajuuri-sinihomejuustosalaattia
Raikkaana lopetuksena karpalosorbet ja mustikkaa.
Lisämaksusta free-flow cava- tai samppanjatarjoilu kattauksen ajan.



---------------------------------

Nuori kokki –kilpailu huipentui Grand Dîner -illalliseen
Chaîne des Rôtisseurs Jyväskylä ja Gradia Jyväskylän Priimuksen ravintola järjestivät Nuori kokki –kilpailun 20. tammikuuta Jyväskylässä. Kyseessä oli 13:a Jyväskylässä järjestetty kilpailu ja Chaîne des Rôtisseurs Finlanden 86:s kapituli. Ilta huipentui eriomaiseen Grand Dîner -illalliseen hotellin Verson Kerkkä-salissa.
Päivä oli kilpailijoille ja järjestäjille pitkä, sillä Nuori kokki –kilpailuun ilmoittautuneet kuusi kokkia aloitti menunsa suunnittelun aamuyhdeksältä. Kilpailun palkinnot jaettiin Grand Dîner –illallisella, jota nautittiin lähes puolille öin.
Nuori kokki –kilpailun voitti Lapland Hotels Pallaksen vuoropäällikkö Tatu Ollilla. Hän oli loihtinut tuomariston mielestä parhaan menukokonaisuuden siiasta ja sinisimpukasta, karitsan paahtopaistista sekä päärynästä ja punaherukasta.
“Luotin omaan tekemiseen ja siihen mitä olen harjoitellut, niin sillä tuli voitto. Simpukka tuli vähän nurkan takaa ja löi kunnolla kylkiluiden alle. Piti hetki miettiä, että mitä siitä voisi tehdä, että pääsee helpoimmalla, parhaimmalla ja varmemmin”, 25-vuotias Ollila tuumasi yllätyksenä tulleesta raaka-aineesta.
Jyväskylässä Revolution –ravintolassa kokkina työskentelevä 19-vuotias Lauri Tiilikainen sijoittui toiseksi.
“Mitali oli näissä kisoissa tavoitteena ja siihen päästiin. Raaka-aineet olivat mieluisat ja niistä sai suunniteltua oman näköisen menun. Kaikki meni aika lähelle suunniteltua", Tiilikainen sanoi.
Nuori kokki –kilpailun kärkikolmikko sai palkintonsa ennen Grand Dîner:n alkamista. Kapitulissa installoitiin sekä Chaîne des Rôtisseurs jäseniä että jäseniä OMGD-järjestöön.
Päivä päätettiin viiden ruokalajin illallisella viineineen.



