Jyväskylän voutikunnan tapahtumia vuonna 2019
Joululounas Ravintola Vesilinna 14.12.2019
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
Itämaisen ruoan ilta 19.11. GRADIA PRIIMUS
Itämaisen ruoan saloihin tutustumiseksi järjestettiin Priimuksessa 19.11.2019 iltapäivä ja illallinen. Osa iltaan osallistuneista kokoontui jo klo 16:00 koulun keitiöön , missä opettajat Riitta Palho ja Laura Veijonen perehdyttivät meidät lyhyellä tietoiskulla aasialaisen gastronomian ja ruokakulttuurin piirteisiin. Kiinalainen, intialainen , japanilainen , vietnamilainen ja thaimaalainen ruokakulttuuri eroaa toisistaan tyypillisten mausteiden ja valmistustapojen suhteen,
Koulun kaksi thaimaalaista kokkiopiskelijaa olivat opettajien lisäksi kertomassa heidän ruokatottumuksistaan. Nämä kaksi oppilasta olivat myös opastamassa muutaman muun opiskelijan kanssa keittössä ,missä teoriaosuuden jälkeen valmistettiin alkuruokabuffeen ruoat illallista varten. Saimme osallistua eri ruokien tekemiseen . Oppilaat olivat esivalmistelleet osittain raaka-aineet valmiiksi. Näin valmistuivat sitten :
- Katkarapu- avokadosalaatti
- Nuudeli-kasvis salaatti
- papayasalaatti
- Tom Yam- keitto merilohesta
- kevätkääryleitä kasviksista
- Naan-leipää
Illalinen klo 18:00 alkaen oli Priimuksen salissa, missä saliopiskelijat olivat valmistelleet kauniin kattauksen. Saliopiskeijat hoitivat juoma- ja ruokatarjoilun, samoin menun ja juomien esittelyn suomeksi ja englanniksi. Alkumaljan nautiskelun lomassa Olli Kokkonen kertoi lyhyesti muutamasta periaatteesta silloin kun itämaiselle ruoalle halutaan juomaksi viiniä. Nyt alkuruokabuffeen kanssa kokeiltiin kahta erilaista valkoviiniä Doctor Loosen Dry Riesling ja Prüm Solitär Riesling. Alkruokabuffee oli herkullinen kokemus.
Pääruoka oli valmistettu Priimuksen keittiössä Helmut Rauniahon johdolla. Intialaisen menun toteutuksessa oli osallisena intialaisen opiskelijan lisäksi muitakin eri kansallisuuden oppilaita. Pääruoka oli lautastarjoiluna ja annoksessa oli:
Paahdettua ankan rintaa , intialaista kastiketta ja basmatiriisiä
Pääruoan kanssa viininä oli Cono Sur Single vineyard Block 28 Carmenere. Carmenere rypäle on sopivan mausteinen ja siitä valmistetut viinit ovat niitä harvoja, jotka itämaisten ruokien kanssa sopivat.
Jälkiruoka tarjoiltiin sitten buffeena, jossa oli ihania herkkuja:
- Aasialaista tuorejuustokakkua
- Kookosjäätelöä
- Papaya sorbettia
- Marinoituja trooppisia hedelmiä
Terveisin Olli
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
OMGD ilta 31.10.2019
Meitä kokoontui 13 uteliasta viiniharrastajaa Juhlan Paikkaan 31.10.2019. Syytä olikin juhlaan , koska illan aiheena oli samppanjan haastajat.
Koska aiheena oli samppanjan haastajat aloitimme tutustumisen maistelemalla Blanc de Noir samppanjaa , joka on Matti Sieväsen maahan tuomaa pienen tuottajan tuottamaa laadukasta perussamppanjaa Pinot Noir rypäleestä.
Sammpanjan maistelun ohella käytiin läpi lyhyt teoreetinen katsaus miten samppanja ja sen haastajat valmistetaan ja mistä rypäleistä. Tällä kertaa maistelimme vain juomia jotka valmistetaan samalla menetelmällä kuin samppanja joten muut kuohuviinit eivät kuuluneet joukkoon.
Hienoja juomia verttailtiin keskenään pienten herkullisten syötävien kera.
Ensimmäiset haastajat tulivat Italiasta Franciacortan ja Alta Langan alueilta. Molemmat olivat todella samppanjan veroisia .
Sitten maisteltiin Espanjan Kataloniasta pitkään pullokypsytettyä Cavaa , jossa oli perinteisen Xarel'lon lisäksi myös Chardonnay ja Pinot Noir rypälettä.
Seuraavaksi Alsacen alueelta Pinot Blanc rypäleestä valmistettua Cremantia . Uuden maailman haastajat tulivat Etelä-Afrikasta ja Australiasta , molemmat perinteisistä samppanja-rypäleistä eli Chardonnay ja Pinot Noir.
Lopuksi yllätyshaastaja joka oli Englannista jossa samppanjan veroista juomaa tehdään yhä enemmän ja enemmän . Jopa suuret samppanjavalmistajat ovat alkaneet investoida Etelä-Englannin tarhoihin , joissa maaperä ja ilmasto ovat hyvin samanlaista kuin Champangen alueella Ranskassa.
Mielipiteet omasta suosikista vaihteli kuten yleensä , jopa niin että joidenkin mielestä Uuden maailman haastajat olivat vanhan maailman haastajia parempia.
Oheisista kuvista selviää maistellut tuotteet.
Terveisin Olli



------------------------------
Riistaillallinen Mäntän Klubilla 5.10
Mäntän Klubin ihastuttava emäntä Iiris Mäkinen seisoi komean, oikeastaan mahtipontisen Klubin korkeiden pääovien edessä vastaanottamassa meitä, kun saavuimme bussilla pihaan.
Astelimme suoraan yläkerran saliin, jossa meillä oli ilo vastaanottaa pieni klassinen musiikkihetki kuohuvan kera ja tuon jälkeen Iiris kuljetti meidät tarinallaan vanhan teollisuuspaikkakunnan ja talon historiaan. Saimme kuulla, kuinka kansainväliset ja kotimaiset merkkihenkilöt, tunnetut taiteilijat ja näyttelijät ovat vierailleet noiden jylhien seinien sisällä. Klubilla on koettu kulttuuria, valmistauduttu jahtipäiviin, juhlittu merkkipäiviä ja nautittu aina hyvästä ruoasta. Näin tälläkin kertaa. Riistaillallinen oli kerrassaan onnistunut. Tarjoilut olivat maukkaan maistuvat ja henkilökunta hyvin huomaavaista. Ilta Tampereen Paistinkääntäjien seurassa oli voimaannuttava. Pöydissä keskusteltiin iloisen jopa kovaäänisesti ja naurua oli ilmassa paljon. Tällaiset yhteiset illat antavat paljon. Olipa mukava lauantai!

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
%20IMG_20191005_172137.jpeg)
%20IMG_20191005_174656.jpeg)
%20IMG_20191005_182121.jpeg)
%20IMG_20191005_185758.jpeg)
------------------------------
Teatteri ja päivällinen 14. syyskuuta
Phantom – Pariisin oopperan kummitus oli komea musikaaliklassikko, jossa yhdistyi onnistuneella tavalla viihdyttävyys ja herkkyys.
Teatterin jälkeen nautittiin päivällinen Ravintoa Figarossa
%20Phantom%20-%20Pariisin%20oopperan%20kummitus.jpeg)
%20suppilovahverokeitto.jpeg)
%20sorsaa%20ja%20juurespyre.jpeg)
%20charlotta%20mukaeltuna.jpeg)
%20viinit.jpeg)
------------------------------
Rapuillallinen Hotelli Albassa 30.8
Ravun vala (Vala)
Sävel trad., sanat Lauri Luoto
On ravut liemessä
ja tuoksu taivainen
Saksi huulessa
käy imu melkoinen
Ystävät on täällä
kaikki laulupäällä
Rapu leivällä
tuo juhlan messevän.
Kaksikymmentä rotissööriä ja seuralaista kokoontui viettämään Jyväskylän voutikunnan perinteistä rapujuhlaa. Tilaisuus pidettiin ravintola Alban uudistetulla katetulla terassilla, josta oli loistava näköala Jyväsjärvelle. Keittiömestari Mari Moilasen illan menun aloitti myskikurpitsakeitto ja kun makusilmut oli herätetty, päästiin pääasiaan eli rapuihin. Tarjolla oli sekä joki- että täplärapuja, ja niitä oli riittävästi. Sopivasti nautitun viinin ja snapsien virittämänä rapujuhlaperinteeseen kuuluvat juomalaulutkin raikuivat.
Mahaa piti kuitenkin vähän säästellä, sillä menu ei suinkaan loppunut siihen, vaan, sanoisinko toisena pääruokana, oli lammasta cheddar-juustolla puikulaperunan, kahvikastikkeen ja mustatorvisienien kera. Menun päätteeksi saimme kardemummamaustettua skyriä ja omenaa.
Kiitos Alban henkilökunnalle ja kaikille mukana olleille miellyttävästä illasta.
%20IMG_20190830_181718.jpeg)
%20IMG_5878.jpeg)
%20IMG_20190830_181800.jpeg)
%20IMG_20190830_194343.jpeg)
%20IMG_20190830_202352.jpeg)
%20IMG_20190830_210720.jpeg)
%20IMG_20190830_215202.jpeg)
%20IMG_5895.jpeg)
%20IMG_5902.jpeg)
------------------------------
Kulinaari kalaasit Kirkonniemessä
7. kesäkuuta
Isäntäpari Kristiina ja Erkki Fredrikson.
Herkuttelun kohteena oli tänävuonna kokonaisena paikalla savustettu iso merilohi, ynnä tarpeelliset hörtimet, soosit, ja verekset potaatit sekä sitten lopuksi jäätelöherkut ja vielä viinit ja lipparit.
Tämä mahdollistui kun Ari Tainio toi Savumies-firmansa savustusvaunun huvilan kupeeseen tupruilemaan, josta saamme lohen suoraan uunista vadille perattavaksi ja tarjoiltavaksi.
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
Paistinkääntäjien ja Keski-Suomen Keittiömestareiden yhteinen kevätretki
15. toukokuuta
Matkakohteemme oli Etelä-Konneveden kansallispuisto. Linja-automatkalla Jyväskylän Paistinkääntäjät ry:n sääntömääräinen vuosikokous.
Kansallispuiston maasto oli helppokulkuista ja kuljimme jalan polkua pitkin (900 m) upeissa maisemissa Vuorikalajan lammelle. Perillä Vuorikalajan uudella laavulla kävimme Metsäväen juhlapöytään, johon oli katettu lehteen kääritty riistalintuterriini, hirvenroutapaistirulla korvasienitäytteellä, salaatti keväisestä luonnosta, tumma leipä kylmäsavuhirvellä sekä makuihin sopivia jaloja juomia. Nuotiopannukahvin ja karhunpojan omenainen herkku päätteeksi.





















------------------------------
Kilpitapahtuma Mestarin Herkussa 26.4.




.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
Erilaisia Rosee-viinejä Ceasar-salaatin kera 25.4
Kesän kevyemmät herkut suosivat raikkaita ja maukkaita viinejä. Rosee-viinit ovat tulleet kesäherkkujen suosikeiksi , sillä ne ovat osoittaununeet hyviksi ruokaviineiksikin.
Perehdyimme illan aikana Vice-Echanson Olli Kokkosen johdolla erilaisten Rosee-viinien valmistukseen ja tyyleihin ja maistelelimme klassisia ja moderneja viinejä eri puolilta maailmaa. Illan aluksi perinteinen Ceasar-salaatti kana-ja parsa lisukkeineen.
.jpeg)
.jpeg)

.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
Kansainvälinen Kilpipäivä illallinen Pöllöwaarin Vehmas-salissa 13.4
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
%20IMG_20190413_204654.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
------------------------------
”Gastronominen järjestys menulla ja lautasella”
MITEN KATAN PÖYDÄN ARKENA JA JUHLANA
Torstai 21. maaliskuuta klo 18.00 Paikkana oli Finlandia Hotel Alba, Ahlmaninkatu 4
Nautittiin keittiömestari Lotta Hirvasen menu ja tunnustusta saaneen - ammattilaisjäsenemme opetusneuvos Martti Lehtinen laadukkaasta esitelmästä.






------------------------------


Ravintola Vesilinna 9. helmikuuta 2019
-Viskin käyttö ruoanlaitossa
Jyväskylän paistinkääntäjien vuoden 2019 omat tapahtumat avasi ravintola Vesilinnan illallinen teemalla ”viski ruoanlaitossa ja kokin huollossa”. Maître Restaurateur Pirjo Oksanen-Prüm toivotti meidät 22 aiheesta kiinnostunutta tervetulleiksi ja viskipohjaista alkumaljaa maistellessa Vice-Echanson Olavi Kokkonen kertoi lyhyesti viskin historiasta ja valmistuksesta.
Chef rôtisseur Pasi Kovanen oli loihtinut viski-teemaisen menun, jonka alkuruoaksi saimme Laphroig-suolattua lohta yrttiperunan kera. Juomana oli Prümin omaa tuotantoa oleva kuiva Riesling. Pääruokana oli hunajalla ja Balvenie-viskillä glaseerattua ankanrintaa sekä palsternakkapyreetä. Sitä täydensi hienosti Cascina delle Rosen punaviini nebbiolo-rypäleestä. Menun jälkiruokana oli omenapiirasta, bourbonvaniljamoussea ja karamellisoitua appelsiini- ja Glenlivet-kastiketta sekä palanpainikkeena Irish Coffee.
Kiitos koko Vesilinnan tiimille maistuvasta illasta.





------------------------------
26.1.2019
Hans Välimäki menuilta kortteliravintola Remyssä Toivolan Vanha Piha
Kortteliravintola Remy on Toivolan Vanhan Pihan yhteyteen avattu Aki Kantelisen ravintola, joka oli kutsunut tammikuun viimeiseksi viikonlopuksi mestarikokki Hans Välimäen keittiöönsä. Jyväskylän Paistinkääntäjät oli varannut lauantai-iltapäivän kattaukseen paikat kahdellekymmenelle hyvän ruoan ja juoman ystävälle.
Yllätysmenun (kirjallisena emme sitä nähneet) avasi kolmen suupalan keittiön tervehdys elsassilaisen gramonan kanssa. Alkuruokana oli ankanmaksapyréetä ja leipää miedon punaviinin kyydittämänä. Pääruoalle oli katettu haarukan ja veitsen kanssa myös lusikka. Se olikin tarpeen, sillä paistettu turska ja karhunlaukka oli saanut seurakseen yrttisen (mm. vihreä curry) kastikkeen, joka olisi ollut sääli jättää lautaselle. Täyteläinen valkoviini pääsikin kastikkeen kanssa oikeuksiinsa. Ennen jälkiruokaa saimme tyrni- ja ruusuvaahtokarkkeja sekä macaron-leivoksia. Varsinaisessa jälkiruoassa oli valkosuklaata, vispipuuroa ja maitojäätelöä eteläafrikkalaisen jälkiruokaviinin kera.
Erinomainen iltapäivä, kiitos Hans Välimäki ja Remy.
Seppo Lauritsalo
Vice-Chargé de Missions








Makuelämyksen täydensi Kartanon viinipaketti, jonka aromikkaat viinit muodostavat täydellisen yhdistelmän jouluillallisen kanssa
Kartanon osaava ja palkittu tiimi, keittiömestari Sami Sorvoja ja ravintolapäällikkö Miia Sironen, loivat yhdessä tämän unohtumattoman elämyksen.
Sorvojan suunnittelema joulumenu ja Sirosen tarkoin valitsemat viinit takasivat nautinnon, joka jäi mieleen. Kartanon joulu on elämyksiä täynnä, ja vieraat pääsivät ainutlaatuiselle matkalle makujen maailmaan ruoka- ja viiniasiantuntijoidemme lämpimän palvelun siivittämänä.