Tamperelainen ravintolakulttuuri vahvassa nosteessa

22.4.2018


Tänä keväänä 2018 tamperelaisessa ravintolamaailmassa on tapahtunut enemmän kuin koskaan. Samalla Tampereen Paistinkääntäjien toiminta kukoistaa.

Milloinkaan Tampereella ei ole avattu yhtä aikaa näin monta ravintolaa kuin tänä keväänä. 19. huhtikuuta uuteen Ratinan kauppakeskukseen avattiin 25 ravintolaa, lisäksi useita pieniä kunnianhimoisia pikkuravintoloita avautuu kevään ja kesän aikana Tampereella. Suomen suurin ravintolafuusio julkaistiin kun tamperelaisyritys Restamax Oyj tiedotti Royal Ravintoloiden ostosta. Mielenkiintoista tapahtuu, gastronomian harrastajilla riittää tutustuttavaa ja pureskeltavaa. Voi leikkisästi sanoa, että Royalistakin tulee sitten tamperalainen ravintolayhtiö. Tamperelaisuus on kansainvälisyyttä.

Royal Ravintoloilla on Suomen suurista ketjuista eniten huippuluokan fine dining -ruokaosaamista, joka varmasti tulee hyödyttämään Restamaxia kasvussaan ja laajentumissuunnitelmissaan ulkomaille. Olen saanut myös ymmärtää, että tahtotila säilyttää Rötisseurs-kilpi laadukkaissa ruokaravintoloissa on Restamaxissa kova. Kilpi on järjestömme korkein tunnustus ruoka- ja palvelutuotteen laadusta. Se on kuluttajalle hyvä merkki, jonka laatu varmistetaan vuosittain. Suuret ketjut ja pienet yksityiset ravintolat voivat parhaimmillaan tehdä järjestön kautta läheistä yhteistyötä gastronomian ja ravintolakulttuurin kehittämiseksi. Kaikilla meillä on sama toive: lisätä kuluttajien kiinnostusta ravintolapalveluihin ja kasvattaa kokonaismarkkinoita. Palvelut työllistävät tehokkaasti ja avaavat varsinkin nuorille oven työelämään.

Tamperrada pintxofiesta on Suomen suurin ravintolafestivaali. 13.–17. elokuuta pääsee kiertämään viiden päivän aikana 55 eri ravintolaa, jotka tarjoavat yli 200 erilaista pikkuannosta kohtuulliseen 3 euron hintaan. Mikä loistava tilaisuus tutustua itselle vielä tuntemattomiin ravintoloihin ja löytää uusia kävelyreittejä sekä näkökulmia kaupunkiimme. Pyrimme madaltamaan kynnystä astua ravintoloihin ja saada ruokaelämyksiä sekä sisältöä elämään pienillä asioilla. Kauppahallin Herkkufiestassa 15. syyskuuta pääsee herkuttelemaan 10 parhaan kilpiravintolan kymmenen ruoka-annosta. Kolme lasia viiniä, 10 ruokalajia ja mainio Tamkeys-orkesteri kustantaa yhteensä 65 euroa. Osta lippu: http://www.lipputoimisto.fi/TilaisuusPublic.aspx?id=16910

Rôtissöörien toiminta elää parhaillaan kukoistuskauttaan, jäsenyys kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi Tampereella jäsenmäärä on kasvanut 4 -5 vuodessa 250 jäsenestä yli 360 jäseneen. Nuoria ammattilaisia ja myös entisiä jäsenyytensä palauttamista haluavia henkilöitä on yhteydessä lähes viikoittain. Yhteistyö harrastajien ja ammattilaisten kanssa on saumatonta. Lauantaina 21. huhtikuuta vietettiin kansainvälistä kilpipäivää 80 jäsenmaassa. Tämäkin tapahtuma on alun perin tamperelainen idea ja se on levinnyt maailmanlaajuiseksi gastronomian ammattilaisia ja harrastajia yhdistäväksi hyvän ruoan, juoman ja ystävyyden riemupäiväksi. Iloisia tapahtumakuvia pääsee seuraamaan someseinällä https://www.somewall.fi/iframe/chaineday

Juhlimme tänä vuonna Tampereen voutikunnan 50-vuotista historiaa. Paljon on tapahtunut ja onneksi vanhaakin on säilynyt. Oli kunnia olla mukana ravintola Tiiliholvin 50-vuotisjuhlassa, jonka historiaa ei voi sivuuttaa järjestömme toiminnassa. Siksi voutikuntamme 50-vuotismitali on myönnetty Saara Sinivuorelle ja Jaakko Sinivuorelle. 50 vuotta on upea suoritus ravintolayrittämisessä ja toivotan kilpiravintolalle runsaasti lisää vuosia tulevaisuuteen. Tähän mennessä myönnetyt mitalit  Juhlavuonna myönnetään mitaleja 50 kpl. Kyse on siis harvinaisesta tunnustuksesta, joka ei toistu ainakaan seuraavaan 50 vuoteen.

Tampereen Paistinkääntäjät on mukana Visit Tampereen -kumppanuusohjelmassa korostamassa ruokakulttuurimme arvostusta. Ensimmäistä kertaa Tampereen kaupungin matkailustrategiaan on nostettu mukaan myös RUOKA yhtenä neljästä keskeisestä painopistealueesta.

Osallistumme myös EasyFairsin järjestämään Fast Food & Cafe & Ravintola -ammattilaistapahtumaan 10. – 11. lokakuuta Tampereen Messukeskuksessa sisällöntuotantokumppanina. Ennen sitä on jännittävät hetket syyskuun alussa, kun Suomen Mestari -kokkimme Emmiina Lehtonen kilpailee Nuorten kokkien maailmanmestaruudesta Taiwanissa. Toivotamme Emmiinalle paljon onnea. Mukaan kannustusjoukkoihin mahtuu.

Juhlavuotemme huipentuu 27. lokakuuta Tampere-talon "lokakuun vallankumous" -bileisiin. Viva La Chefolution muistuttaa, että hyvässä ruokakulttuurissa on aina oltava mukana hiven anarkiaa. Ilman revoluutiota ei synny evoluutiota. Tapahtuma on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta ja voimme odottaa ulkolaisia ystäviämme vieraaksi Tampereelle. Tampere on sentään maailmassa 15. suurin voutikunta 360 jäsenellään. Lisää juhlista https://www.rotisseurs.fi/tampere/50bileet/

Mikko Reinikka, Tampereen vouti