Samppanjapullojen etiketit

Etiketti kertoo paljon pullon sisällöstä. Osa merkinnöistä on lakisääteisiä, osa vapaaehtoisia.
Etiketistä löytyy mm. seuraavia tietoja:
1. Tuottaja tai brändi
• Esim. Moët & Chandon, Bollinger tai pientuottaja kuten Jacques Selosse tai Larmandier-Bernier.
• Tämä on usein näkyvällä paikalla ja isolla fontilla.
2. Tuottajakoodi
• On merkitty pienellä fontilla kirjaimilla/numerolla, ja kertoo tuottajatyypin. Tässä yleisimmät tuottajakoodit:
o NM (Négociant-Manipulant) – ostaa paljon rypäleitä muilta valmistaakseen ja myydäkseen samppanjaa.
o RM (Récoltant-Manipulant) – viljelee ja valmistaa itse (”pientuottaja”).
o CM (Coopérative-Manipulant) – viininviljelijöiden osuuskunta.
o MA (Marque d’Acheteur) – Ostajan oma merkki, vrt. Pirkka tai Coop.
3. Alkuperämerkintä
• Teksti Champagne saa näkyä vain samppanjan etiketissä.
• Usein mukana on myös kylä (Reims, Épernay, Vertus, Ambonnay jne.).
4. Makeusaste
• Määrittää samppanjan kuivuuden/makeuden:
Tyyli Sallitut sokeripitoisuudet (g/l) Luonnehdinta
• Brut Nature (Zero Dosage, Pas Dosé) • 0–3 g/l, ei lisättyä sokeria • Täysin kuiva, sokeri vain rypäleistä
• Extra Brut • 0–6 g/l • Erittäin kuiva
• Brut • 0–12 g/l • Kuiva, yleisin tyyli
• Extra Sec • 12–17 g/l • Puolikuiva
• Sec • 17–32 g/l • ”Makeampi puolikuiva”
• Demi-Sec • 32–50 g/l • Puolimakea
• Doux • yli 50 g/l • Makea, harvinainen nykyään
5. Viinien tyyppi ja väri
• Blanc de Blancs – vain valkoisista rypäleistä (yleensä Chardonnay) valmistettu vaalea samppanja.
• Blanc de Noirs – vain tummista rypäleistä (Pinot Noir ja/tai Meunier) valmistettu vaalea samppanja.
• Rosé – punertava sävy, tehty sekoittamalla pieni määrää punaviiniä ennen pullotusta (yleisempi tapa) tai maseroimalla kuoria lyhyesti valmistuksen alussa (Rosé de Saignée).
6. Vintage / Non-Vintage
• Jos kyseessä on vuosikertasamppanja, vuosiluku näkyy etiketissä selvästi.
• Ilman vuosilukua = Non-Vintage (NV), sekoitus useamman satovuoden viineistä. Yleisin tyyppi.
7. Alkoholipitoisuus ja pullon koko
• Esim. 12% vol, 750 ml
• Tai suuret pullokoot Magnum (1,5 l), Jeroboam (3 l), Rehoboam (4,5 l), Mathusalem (6 l), Salmanazar (9 l), Balthazar (12 l), Nebuchadnezzar (15 l), Salomon (18 l), Melchizedek (30 l).
8. Valmistus- ja pullotuspaikka
• Usein pieni teksti ”élaboré par …” (valmistettu) tai ”mis en bouteille par…” (pullotettu).
9. Eränumero / koodi
• Pienellä painettu koodi, joka kertoo valmistuserän. Harvoin kuluttajalle tarpeellinen tieto, mutta hyödyllinen keräilijöille.
10. Mahdolliset lisämerkinnät
• ”Grand Cru” tai ”Premier Cru” – viinien laatuperuste, jota voidaan käyttää vain, jos kaikki rypäleet tulevat kyseisen laatuluokan tarhoista. Parhaiksi arvioituja Grand Cru -kyliä on 17, ja niistä tunnetuimpia ovat mm. Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, Bouzy ja Verzy. Premier Cru -kyliä on 44.
• Pienillä kirjaimilla saattaa löytyä allergiatieto (sisältää sulfiitteja).
Tiedonjanoisen kannattaa tutkia myös pullon takaetikettiä, jossa nykyisin ilahduttavan usein kerrotaan tarkemmin esimerkiksi sekoituksessa käytettyjen reserve-viinien eli edellisiltä vuosilta varastoitujen viinien määrä, eri rypälelajikkeiden prosenttiosuudet ja pullotus- ja uudelleenkorkitusajankohta. Näistä harjaantunut samppanjanystävä voi päätellä omaan makuun sopivimman nautinta-ajankohdan ja jopa täydelliset ruokaparitukset.
Kaikkien meidän muistia voi virkistää ao. pienen lunttilapun avulla ennen samppanjaostoksille lähtöä tai kun valitsee tilaisuuteen sopivinta juomaa omasta kellaristaan.
Samppanjaetiketin pieni lunttilappu
|