Samppanjan eri koot

SAMPPANJAA PICCOLOISTA JÄTTILÄISIIN

Samppanjaa myydään monen kokoisissa pulloissa pikkuruisista 0,187 litran lentokonepiccoloista 30 litran jättiläisiin. Tämä antaa samppanjannauttijalle mahdollisuuden valita aina tilaisuuteen sopivin pullokoko.

Ylivoimaisesti suurin osa samppanjoista valmistetaan 0,75-litran normipulloissa. Niistä riittää kaadettavaa 6:lle janoiselle. On kuitenkin hyvä varmistaa omien samppanjalasien tilavuus, jos suunnittelee tarjottavaa isolle määrälle vieraita. 1990-luvun Iittalan Aurora-sarjan sirot kuohuviinilasit ovat niin pienipesäisiä, että yhdestä pullosta voi kaataa jopa 10:lle, kun taas nyt trendaaviin, suuripesäisiin mutta höyhenenkeveisiin Lehmannin Grand Champagne -laseihin hulahtaa helposti yksi pullollinen neljälle-viidelle nauttijalle.

Alkoholinkäytön vähentyessä ja sinkkutalouksien yleistyessä pienten pullokokojen suosio on kasvanut. 0,2-litran piccolopulloista riittää pienet lasilliset kahdelle, ja 0,375-litran puolikkaista pulloista saa jo reilummat kaadot, vaikka ruokajuomaksi.

Pienien pullokokojen ongelma on se, että niissä samppanja kehittyy pikavauhtia, ja liian pitkään varastoiduissa pulloissa voi liian usein maistaa hapettuneita, omenankotaisia aromeja. Pienet pullot kannattaa siis ostaa suoraan käytettäviksi, ei kellariin varastoitaviksi.

1,5-litran magnum on samppanjan pullokokojen kuningas. Magnumin kaula on samankokoinen kuin normipulloissa, joten korkin ja juoman väliin jää saman verran happea verrattuna tuplatilavuuteen samppanjaa. Magnumeissa juoman käyminen ja kehitys on hitaampaa, ja pitkän varastoinnin lopputuloksena on intensiivinen, tasapainoinen ja vivahteikas samppanja.

Jos pullokokojen vaikutus makuun ja laatuun epäilyttää, voi järjestää sokkotestin ystävien kesken: hanki saman brändin vakiosamppanja piccolo-, 0,75- ja 1,5-litran pulloissa ja kaadata ne laseihin satunnaisessa järjestyksessä. Erot voivat olla yllättäväkin suuria, ja oman kokemukseni mukaan magnum on lähes aina ylivoimainen voittaja. Kannattaa siis ostaa magnumeita aina kun mahdollista!

Magnumkoon viilennys ja käsittely on vielä suhteellisen helppoa, mutta kun siirrytään sitä suurempiin pulloihin, vaikeusaste kasvaa: missä saa viilennettyä kuuden litran Metuselah-pullon, ja miten siitä saa kaadettua juomaa laseihin läikyttämättä? Talvella viilennys on suhteellisen helppoa, jos pullon voi viedä parvekkeelle tai pihaan, mutta kesäaikaan kannattaa turvautua isoon ämpäriin tai pesusoikkoon ja runsaaseen määrään isokokoisia jääpaloja. Itse suosin litran maito- tai mehupurkkeja, joissa vesi jäätyy pakastimessa hitaasti sulaviksi kimpaleiksi. Vasaraa heiluttamalla jäistä saa cooleriin helposti mahtuvia paloja, kun juoman tuo tarjolle.

Jos hankkii vaikka 15 litran Nebuchadnezzar-pullon isoihin juhliin, myös kaatamista kannattaa suunnitella etukäteen. Pullon paino vaatii useamman vahvakätisen kaatajan, ja vaikka olisi kuinka varovainen, kuuden ilmakehän paineen samppanja lähtee vauhdikkaasti liikkeelle pulloa kallistettaessa. Jättipulloissa kannattaa suosilla kaataa juoma karahvin kautta laseihin, niin säästyy sotkulta eikä jaloa juomaa mene hukkaan. Toinen vaihtoehto on rakentaa keinulavetti, josta kaato onnistuu varmasti. Suurimmalle pullokoolle, 30-litran Melchizedekille, ystävämme rakensi vaikuttavan lavetin, josta kuplivaa kaadettiin reilusti yli sadalle vappua juhlivalle.

Isot pullokoot ovat saaneet nimensä Vanhan Testamentin kuninkaista. Koska Raamatun nimet symboloivat valtaa, vaurautta ja historiaa, ne sopivat juhlavien ja harvinaisten pullokokojen nimeämiseen. Näillä nimillä on monta eri kirjoitusasua, tässä yksi esimerkki:

• Piccolo (200 ml) – Yksi-kaksi lasillinen samppanjaa.

• Demi (375 ml) – Puolikas tavallisesta pullosta, kaksi reilua lasillista.

• Standardi (750 ml) – Yleisimmän kokoinen samppanjapullo, noin 6 lasia.

• Magnum (1,5 l) – Kaksi tavallista pulloa, noin 12 lasia.

• Jeroboam (3 l) – Neljä pulloa.

• Rehoboam (4,5 l) – Kuusi pulloa.

• Methuselah (6 l) – Kahdeksan pulloa.

• Salmanazar (9 l) – 12 pulloa.

• Balthazar (12 l) – 16 pulloa.

• Nebuchadnezzar (15 l) – 20 pulloa.

• Melchior (18 l) – 24 pulloa.

• Melchizedek (30 l) – 40 pulloa.

Mikä on suurin pullokoko, mistä itse olet nauttinut samppanjaa?