Samppanja

SAMPPANJAN VALMISTUS JA SAMPPANJATYYPIT
Méthode Champenoisen eli samppanjamenetelmän ytimessä on se, että viini käytetään toiseen kertaan ja kypsytetään samassa pullossa, jossa se tulee aikanaan myyntiin. Valmistusmenetelmä tunnetaan muilla viinialueilla perinteisen menetelmän nimellä.
Pitkän, vähintään vuoden kestävän ja usein paljon pitemmän sakkakypsytyksen aikana hiiva on tehnyt taikojaan toisen käymisen jälkeen: kun kuplat ovat sen ansiosta syntyneet, eli käymisen yhteydessä syntyvä hiilidioksidi on liuennut viiniin hiilihappona, hiiva alkaa hiljalleen entsymaattisesti hajota. Tämä autolyysiksi kutsuttu prosessi tuottaa paahteisia, paahtoleipäisiä, briossisia aromeja ja muuttaa samalla juoman suutuntumaa täyteläisemmäksi, runsaammaksi ja kermaisen, samettisen kuohuvaksi.
Samppanjan ainutlaatuinen maku, suutuntuma ja kuplivuus ovatkin tietysti yksi suurimmista syistä samppanjan menestystarinalle.
TARINAT
Tuskin mistään toisesta juomatyypistä kerrotaan yhtä monia unohtumattomia tarinoita kuin samppanjasta. Näitä on mukava kertoa samppanjansiemailun lomassa:
Sir Winston Churchill:
”Samppanjan tulee olla kylmää, kuivaa ja ilmaista.”
”Makuni on yksinkertainen, tyydyn helposti parhaaseen.”
”Samppanjan tulisi olla päivittäinen ilo kaikille niille, jotka tietävät elämän todellisen tarkoituksen.”
”Voiton hetkellä ansaitset samppanjaa, tappion hetkellä tarvitset sitä.”
”Muistakaa, hyvät herrat, me emme taistele vain Ranskan puolesta, vaan myös Champagnen!”
Dom Pérignon
”Jos kuplista ei pääse eroon, eletään sitten niiden kanssa.”
Madame Nicole Barbe Clicquot-Ponsardin eli keltainen leski venäläis-preussilaisten joukkojen marssiessa Champagneen:
”Tänään he juovat, huomenna he maksavat.”
Madame Lily Bollinger:
”Juon samppanjaa kun olen iloinen ja kun olen surullinen. Joskus juon sitä ollessani yksin. Kun minulla on seuraa, pidän sitä pakollisena. Leikittelen samppanjalla kun en ole nälkäinen, ja juon sitä kun olen. Muuten en milloinkaan koske samppanjaan – paitsi jos olen janoinen.”
Victor Lanson:
”Valmistan samppanjaa itselleni. Sen mitä en jaksa juoda, myyn.”
Oscar Wilde:
”Ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos hän ei keksi syytä samppanjan nauttimiseen.”
Coco Chanel:
”I only drink Champagne on two occasions. When I am in love and when I am not.”
Ranskalaisia sanontoja samppanjasta:
”Jos vieraiden joukossa on yksikin nainen, herrasmies ei voi olla tarjoamatta samppanjaa.”
”Samppanja on loistava aperitiivi ja loistava ulosheittojuoma. Se sopii siis alkuun, voi olla juomana läpi aterian ja on myös hieno lopetus.”
”May all your joys be pure joys, and all your pain Champagne”
"A day without Champagne is a wasted day"
Yhteenvetona samppanjan ainutlaatuisuudesta voi siis todeta, että samppanja on rajatulta alueelta tuleva kuohuviinien kuningas, jolla on yli 300 vuoden loistelias historia ja sen aikana kerääntynyt taito valmistaa ja brändätä maailman arvostetuinta kuplajuomaa. Samppanjapullon korkin poksahdus tai sihaus nostaa hymyn huulille ja aateloi arkisemmankin hetken unohtumattomaksi.
Ja lopuksi vielä Tainan tervehdys: Muista tukisamppanja - ja mieluiten magnumkoossa!