Kesäjuomasuosituksia
Tältä sivulta löydät kesäruokasuosituksiimme sopivimmat juomakumppanit.
Alkuun
Ateriaa odotellessa maistuu pirteä ja hedelmäinen, kevyen paahteinen samppanja tai muu perinteisellä menetelmällä valmistettu laatukupliva. Vaihtelua kaipaava tuunaa kuohujuoman appelsiinimehulla (Mimosa), persikkapyreellä (Bellini) tai mustaherukkaliköörillä (Kir Royal). Italian ystävä rakentaa sitruksisen raikkaan alkudrinkkinsä Proseccosta, Limoncellosta ja soodavedestä ja koristelee sen sitruunaviipaleella ja kotipuutarhasta ehkä löytyvillä mintunlehdillä. Helppoa sen olla pitää, mutta koristelussa voi käyttää mielikuvitustaan upottamalla syötäviä pieniä kukkia ja/tai yrttejä jääpalojen sisään tai juoman pintaa kaunistamaan.
Markun kesäruokasuosituksissa esille nostamat uudet perunat ansaitsisivat samanlaisen juhlahumun ympärilleen kuin parsa-aika Saksassa ja Ranskassa. Miten jokin niin hennon makuinen voikin olla niin koukuttavan hyvää? Hyvä idea on tarjota ensimmäiset uudet perunat suolakiteisen voin, tillin ja runsaan hedelmäisen ja paahteisen vakiosamppanjan tai Blanc de Blancs -samppanjan kanssa – yhdistelmä on vailla vertaa!
Anjovisfileillä maustetun tai ruskistetun voin sekä sillin kanssa tarjottavat uudet perunat nauttivat raikkaan hedelmäisen valkoviinin seurasta: kuiva tai puolikuiva Riesling Moselista tai Rheingausta saa makunystyrät syttymään. Sama suositus toimii myös savusiikabrandaden kanssa, ellet halua maistaa kevyesti tammitettua, runsaan hedelmäistä chardonnay-viiniä Chablis’sta tai eteläisen Bourgognen lompakkoystävällisemmiltä AC-alueilta. Oluista vaalea lager on sillin ja uusien perunoiden itseoikeutettu kumppani. Savusiikabrandaden kanssa maistuu myös keskiasteisesti humaloitu, aromikas ale-olut.
Gubbrörän ja voissa paistettujen saaristolaisleipien kanssa toimii kotimainen vaalea lager-olut. Se antaa tilaa annoksen aromeille, ei peitä vaan tukee niitä. Viinin ja kananmunan yhdistämistä pidetään hankalana, mutta nyt pelastavana enkelinä paikalle liihottaa runsas ja paahteinen samppanja, joka rakastaa suolaisuutta eikä pelästy anjoviksen aromeitakaan. Kannattaa kokeilla!
Skagenröran hienostuneen hentoa, mutta majoneesin täyteläistämää makumaailmaa täydentää sopivan vivahteikas & ryhdikäs valkoviini. Riesling sopii tällekin, mutta varsinkin jos tästä herkusta nauttii kesäisessä puutarhassa, sen tuoksuihin sopii mainiosti Uuden-Seelannin tai Chilen viileiden alueiden sauvignon blanc -valkoviini. Lasista löytyy vastaleikatun ruohon, karviaisen, mustaherukan ja nokkosen aromeja, ja viinin hapokkuus keventää kauniisti majoneesin suutuntumaa. Raikas vehnäolut tai rapsakka pils toimivat myös hienosti, ja yllätys! myös hyvän vuosikerran kellarissa kypsynyt samppanja saa katkat laulamaan.
Grillatulle naudanlihalle voi valita itseä eniten miellyttävän punaviinin. Yleensä roteva & voimakas tai mehevä & hilloinen -makutyypin täyteläiset, tanniiniset ja runsaat punaviinit ovat lihan grillaajien suosiossa. Kesällä kannattaa pitää huolta siitä, että punaviini ei pääse liiaksi lämpenemään – jääkaappi on oivallinen paikka punaviinin hetkelliseen säilytykseen.
Itseoikeutettu punaviinimaa pihveille on tietysti Argentiina ja sen ylpeys Malbec-lajike. Nämä tummanpuhuvat, täyteläiset, tanniiniset, karhunvatukkaiset, tummakirsikkaiset ja mausteisen tammiset punaviinit ovat täydellinen valinta flank steakille, flat iron steakille tai muille naudan grilliherkuille. Varsinkin, jos niiden kylkeen tarjoaa yrttisen mausteista vinaigrette-kastike chimichurria, josta Markku on tehnyt herkullisen reseptin. Rapsakasti humaloitu IPA-olut tanssii tulista tangoa chimichurrin kanssa, ja rauhallisemman meiningin ystävä valitsee kaveriksi tummaa lageria tai samettista stout-olutta.
Grillattu possu tai kana viihtyy astetta kevyempien juomien kaverina. Lisukkeiden mukaan voi valita marjaisa & raikas -makutyypin punaviinejä pinot noir- tai gamay-lajikkeista tai pirteä & hedelmäinen -makutyypin valkoviinejä chardonnay- tai grüner veltliner -lajikkeista. Jos grillaa possun ribsejä makealla glaseerauksella, Zinfandel on nappivalinta näille makeantahmeille grillimauille. Italiassa tämä lajike tunnetaan nimellä Primitivo. Myös aidot, runsaan hedelmäiset omenasiiderit Suomesta, Ranskasta tai Englannista ovat hieno vaihtoehto silloin, kun lisukkeina grillataan hedelmiä ja/tai tarjotaan sitruunamehun ja -kuoren, piparjuuriraasteen tai -tahnan, korealaisen tulisen gochujangin tai savuchilisen chipotle-kastikkeen jalostamaa majoneesia.
Hampurilaisia on nautittu jo niin monta kesää, että moni voi kääntää katseensa vaikka chileläisen överihodarin, completon, puoleen. Nämä mm. raaka-makkarasta, avokadotahnasta, hapankaalista, korianterista ja kirsikkatomaateista valmistetut hodarit taltutetaan raikkaan rapsakalla IPA-oluella, jonka runsas aromihumalointi tuo lisäsävyjä kokonaisuuteen. Perinteisen grillimakkaran kanssa maistuu kaikkein parhaimmalta kotimainen vaalea lager-olut tai raikas välivesi.
Kesällä jälkiruoaksi riittävät usein satokauden tuoreet marjat ja hedelmät, ehkä kermavaahdolla silattuina. Juomaksi sopivat makeat moscato-kuohuviinit Italiasta tai kuivat, mutta runsaan hedelmäiset proseccot – pirteää & hedelmäistä samppanjaa tietenkään unohtamatta. Markun tyrni-possetin kumppaniksi kannattaa valita klassinen makea jälkiruokaviini, Unkarin ylpeys, raikkaan hapokas ja jaloarominen Tokaji, tai Saksan tai Itävallan makea Riesling Spätlese-, Beerenauslese- tai Trockenbeereauslese -laatuluokista.
Kuten olette huomanneet, kesän yleispätevä ja vahva juomasuositus on samppanja, oli se sitten vakio-, Blanc de Blancs-, Blanc de Noirs-, vuosikerta- tai jopa luksussamppanjaa, mieluiten magnum-pullokoossa – välivettä unohtamatta 😊. Santé!
Juomasuositukset:
Taina Vilkuna
Echanson